TÉMA

Nadija Savčenková

Šedý kardinál i Princ temnoty. Medvedčuk byl Putinovým mužem na Ukrajině

Nic na Ukrajině se nedá udělat bez Viktora Medvedčuka, věřil ve své době šéf Kremlu Vladimir Putin. Ukrajinský politik byl ve své zemi prodlouženou rukou Moskvy, jejíž vliv tam pomáhal šířit. Zfalšoval pro Kreml ukrajinské prezidentské volby, podílel se na Minských dohodách, které zakonzervovaly konflikt v Donbasu, či vedl politickou stranu, která na Ukrajině prosazovala myšlenky ruského vedení. Po svém pádu, na jehož konci bylo obvinění z velezrady a zatčení ukrajinskou rozvědkou, se stal součástí výměny zajatců mezi Kyjevem a Moskvou. Ukrajinská strana nyní tvrdí, že Medvedčuk je v Moskvě, ale že s otevřenou náručí ho tam nečekali.
17. 11. 2022|

Savčenková propadla v parlamentních volbách, bývalá národní hrdinka dostala osm hlasů

Drtivou ránu politické kariéře bývalé armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadije Savčenkové zasadily nedávné parlamentní volby, v nichž kontroverzní ukrajinská politička jako nezávislá kandidovala v Doněcké oblasti na východě země. Do parlamentu se nejen nedostala, ale její kandidaturu podpořilo pouhých osm voličů. Vyplývá to z protokolů o volebních výsledcích.
24. 7. 2019|

Ukrajina propustila Savčenkovou z vazby. „Neuteču, jsem národní hrdinka,“ vzkazuje

Kontroverzní ukrajinská politička a někdejší armádní důstojnice Nadija Savčenková opustila vyšetřovací vazbu. V ní strávila více než rok kvůli obvinění z velezrady, pokusu o státní převrat a přípravy teroristického útoku. Prokuratura krok soudu kritizuje.
16. 4. 2019|

Ze symbolu vzdoru proti Rusku vlastizrádkyní. Soud se Savčenkovou přerušil nález bomby

Ostře sledovaný proces s ukrajinskou vojenskou pilotkou Nadijou Savčenkovou přerušil v pondělí nález výbušného zařízení, informovala místní média. Vášnivá aktivistka a urputná vojačka, dříve vězněná v Rusku, čelí na Ukrajině obvinění z pokusu o státní převrat. Minulý týden si Savčenková postěžovala, že po týdnu protestní hladovky částečně ztratila zrak a sluch.
17. 12. 2018|