TÉMA

Hlavní nádraží

Budova plzeňského nádraží se otevírá po rekonstrukci, jako nová je zvenku i zevnitř

Nádražní budova v Plzni je jako nová – vyvrcholila její rekonstrukce, která trvala téměř tři roky. V pátek začne sloužit cestujícím, zprvu budou v halách nádraží ještě dílčí omezení kvůli dokončovacím pracím, skončit by měly ještě v lednu. Renovací prošla budova zvenku, ale hlavně zevnitř. Některé části se nepodařilo zachránit, například i dlažbu ve spodní hale nahradila replika. Na původních místech naopak zůstaly umělecké prvky, které na nádraží přibyly v 50. letech minulého století.
4. 1. 2024|

Výluka skončila, vlaky jezdí po novém mostě z Pardubic do Hradce i Chrudimi

Skončila komplikovaná železniční výluka v Pardubicích. I když byl mimo provoz jen krátký úsek mezi dvěma nádražími ve městě, nemohly jezdit vlaky z hlavního nádraží směrem na Hradec Králové ani na Chrudim. Při výluce vznikl nový železniční most přes Labe. Ten je dvoukolejný, ale zatím vlaky mohou využívat jen jednu kolej, druhé chybí napojení do kolejiště hlavního nádraží. Samotná trať Pardubice – Hradec Králové je však nyní dvoukolejná téměř již v celé délce, zbývá poslední úsek mezi Hradcem a Opatovicemi nad Labem.
20. 12. 2023|

NPÚ odmítl, že by prohlášení haly hlavního nádraží památkou bylo účelové

Národní památkový ústav (NPÚ) odmítl, že by zapsal novou odbavovací halu pražského hlavního nádraží do katalogu kulturních památek účelově v souvislosti s návrhem úprav nádraží, který počítá s bouráním její velké části. Ústav to uvedl v reakci na společné vyjádření hlavního města, Správy železnic (SŽ) a pražského dopravního podniku (DPP). Úprava v katalogu se podle NPÚ uskutečnila na pokyn ministerstva kultury, podle kterého je hala památkově chráněna spolu s Fantovou budovou.
4. 12. 2023|

Fantova budova na hlaváku je se zpožděním opravena

Na hlavním nádraží v Praze se v neděli pro veřejnost otevřou zrekonstruované prostory historické Fantovy budovy, zájemci je budou moct navštívit s organizovanými prohlídkami. Rezervační systém je již plný. Rekonstrukce, která začala na podzim 2021, měla původně skončit v létě.
2. 12. 2023|

Praha a Správa železnic rozporují zapsání odbavovací haly hlavního nádraží na seznam památek

Pražský magistrát, dopravní podnik a Správa železnic ve společném prohlášení tvrdí, že zápis nové odbavovací haly hlavního nádraží v Praze do katalogu kulturních památek Národního památkového ústavu (NPÚ) je založen na neplatném odůvodnění a nemá právní základ. Jednání památkářů považují za nestandardní a budící dojem účelovosti. Reagovali tak na středeční vyjádření ministerstva kultury, že odbavovací hala, která by podle tento týden zveřejněného architektonického návrhu měla být částečně zbourána, je kulturní památkou.
1. 12. 2023|

Návrh proměny hlavního nádraží v Praze je nejlepší možný, tvrdí náměstek. Řeší podle něj i budoucí nárůst cestujících

Návrh kodaňského studia na podobu hlavního nádraží byl nejlepší možný, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlaváček (STAN). Dodal, že park byl zbaven nepřehledných prostor a otevírá velké možnosti.
29. 11. 2023|

Pražský „Sherwood" čeká proměna, s hlavním nádražím ho propojí dřevěná střecha i schodiště

Před pražským hlavním nádražím v budoucnu vznikne dřevěná střešní konstrukce, která propojí odbavovací halu, Vrchlického sady a plánovanou novou tramvajovou zastávku. Počítá s tím návrh architektů z kodaňského studia Henning Larsen Architects, kteří uspěli v soutěži na podobu úprav nádraží a jeho okolí. Vítězný návrh v pondělí v pražském Centru architektury a městského plánování představili zástupci Prahy a Správy železnic (SŽ). Přeměna nádraží a přilehlého parku by měla začít v roce 2028. Podle odhadu vyjde asi na dvě miliardy korun.
27. 11. 2023|

Na přejezdu v Olomouci se srazil osobní vlak s kamionem

Na železničním přejezdu v olomoucké části Bělidla se v úterý ráno srazil kamion s osobním vlakem. Po srážce začaly na místě hořet oba vozy, plameny pohltily i osobní auto. Kamion totiž při nárazu zasáhl palivovou nádrž vlaku. Dým byl viditelný i několik kilometrů od města. Zranilo se pět lidí, mezi nimi řidič kamionu, ale i vlakvedoucí a strojvedoucí. Podle krajské záchranné služby nejde o vážná zranění. Několik desítek cestujících stihlo včas vystoupit. Kvůli nehodě nejezdí vlaky do Velké Bystřice. Pro auta a MHD je uzavřena Divišova ulice.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 20:08|

V Plzni vznikla nová vlaková zastávka Slovany. Pro cestující je lépe dostupná

Stavbaři ukončili rekonstrukci téměř čtyřkilometrového úseku trati Plzeň –⁠ České Budějovice. Konkrétně mezi hlavním nádražím v Plzni a okrajovou plzeňskou částí Koterov. Modernizace stála přes dvě miliardy korun. Největším přínosem pro cestující je vybudování nové zastávky Plzeň-Slovany, nahradila hůř dostupnou stanici v Koterově.
12. 10. 2023|

V Praze mezi Hlavním nádražím a Vltavskou opět nejede metro

Na lince C pražského metra mezi stanicemi Hlavní nádraží a Vltavská v sobotu opět nejede metro. Důvodem je pokračující rekonstrukce stropní desky nad stanicí Florenc, informoval pražský dopravní podnik na svém webu. Výluka je tentokrát jednodenní.
7. 10. 2023|

Metro C bude mít o víkendu výluku. Z Holešovic na Nové Město pojedou náhradní tramvaje

O víkendu opět nebude jezdit pražské metro na trase C přes stanici Florenc. Městský dopravní podnik stanici rekonstruuje, většinu prací dělá za provozu, ale o vybraných víkendech provoz přerušuje. Cestující proto musí cestovat z Holešovic na Nové Město náhradními tramvajovými linkami.
22. 9. 2023|

V centru Ústí nad Orlicí přestanou zastavovat rychlíky. Skoro nikdo tam nenastupuje, tvrdí dráhy

Asi třetina rychlíkových spojů přestane v prosinci zastavovat ve stanicích v Ústí nad Orlicí. Týká se to rychlíků vyšší kategorie s označením Ex1. České dráhy (ČD) spoj provozují jako komerční, což znamená, že na něj nedostávají dotace. Zastavovat ve městě se podle jejich vyjádření ekonomicky nevyplatí. Místní tak budou moct využívat jenom rychlíky, které zastavují ve stanici Hlavní nádraží, ta ale leží na okraji města.
3. 9. 2023|

V Praze mezi stanicemi Hlavní nádraží a Vltavská nejezdí metro

Kvůli opravě stropní desky ve stanici Florenc je opět přerušen provoz metra mezi stanicemi Hlavní nádraží a Vltavská. Cestující mohou v přerušeném úseku využít náhradní tramvajovou linku XC. Pražský dopravní podnik o tom informoval na webu.
29. 7. 2023|

S prázdninami začíná období výluk. Zastavilo se metro, tramvaje i vlaky na některých tratích

V Praze začalo množství výluk veřejné dopravy. Na týden se zastavilo i metro C v centru města, od středy navíc nebude jezdit ani část linky A. Tramvajím zase začala výluka na Vítězném náměstí. Velké výluky začaly s 1. červencem také na železnici. Vlaky nebudou většinu července jezdit z Prahy do Kladna, déle než týden bude výluka i mezi Pardubicemi a Hradcem Králové.
1. 7. 2023|

Rekonstrukce budovy hlavního nádraží v Plzni má být letos hotová. Nejdelší je práce na prostřední velké kupoli

Rekonstrukcí prochází památkově chráněná budova hlavního nádraží v Plzni z roku 1907. Od poloviny července si budou muset cestující kvůli opravám zakoupit jízdenky v dolní hale pod schodištěm. „Přístup k novým pokladním přepážkám povede koridory pod prostorovým lešením, cestující se proto musí připravit na menší čekací prostory. Tento stav potrvá do prosince,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Na konci roku mají být plně v provozu všechny prostory pro cestující. Zatím je hotová východní část nádražní budovy a dvě menší postranní kupole. Nejdelší rekonstrukční práce se týkají prostřední velké kupole, hotová bude do října. Opravy prodloužila hlavně výměna nevyhovujícího dřevěného podbití. Na dokončení rekonstrukce budou dohlížet i památkáři.
14. 6. 2023|

PŘEHLEDNĚ: Plánované výluky na železnici kvůli letošním velkým stavbám

Správa železnic v letošní stavební sezoně plánuje 38 velkých stavebních projektů, zahájila jich už polovinu. Letos pracuje s rozpočtem 70 miliard korun, což je nejvíce ze všech dopravních oblastí. Mezi největší akce bude patřit stavba železnice na pražské letiště, která by v novém plánu měla vést až na pražské hlavní nádraží. Dalšími projekty jsou například modernizace stanice Praha Masarykovo nádraží nebo stavba nové nádražní budovy ve stanici Brno Královo Pole.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 18:45|

Restaurátoři na hlavním nádraží odkryli znak republiky, zřejmě měl vítat Masaryka

Rekonstrukce pražského hlavního nádraží dospěla k interiéru výpravní budovy. Při opravách se ukazuje, že v rozsáhlých secesních prostorách se nacházejí detaily, které překvapují i restaurátory. Například zakrytý státní znak Československa, který měl zřejmě na konci 1. světové války vítat prezidenta Tomáše Masaryka.
5. 3. 2023|

Rekonstrukce nádraží v Českých Budějovicích nabírá další zpoždění. Opravy potrvají ještě rok

Rekonstrukce budovy hlavního vlakového nádraží v Českých Budějovicích je komplikovanější, než se předpokládalo, a nadále se protahuje. Touto dobou už mělo být hotovo, práce však budou zřejmě trvat ještě i celý příští rok. Rekonstrukce se navíc prodražuje.
22. 12. 2022|

Dělníci při stavbě protipovodňových opatření v Brně poškodili železniční most. Provoz se omezí

Při stavbě protipovodňových opatření v Brně porušili stavbaři pilíře a klenbu železničního mostu přes řeku Svratku. Provoz vlaků tak bude muset být omezen. Správa železnic (SŽ) bude instalovat od čtvrtečního večera do Štědrého dne mostní provizorium, aby mohl být provoz obnoven, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SŽ Jan Nevola. Do 20:30 bude podle něj provoz po mostě možný. Výluka bude poté na koleji pro vlaky z hlavního nádraží do Jihlavy a na jedné ze dvou kolejí z hlavního nádraží na Břeclav. Investorem protipovodňových opatření je město Brno.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 13:36|

O víkendu kvůli výluce nejede část linky C pražského metra

Mezi stanicemi Hlavní nádraží a Vltavská na lince C pražského metra je o víkendu přerušen provoz. Důvodem je pokračující rekonstrukce stropní desky a vestibulu stanice Florenc. Cestující mohou místo metra v době výluky využít tramvaje s označením XC a tramvajovou linku 36.
26. 11. 2022|

V Horních Počernicích vykolejil vlak, provoz do centra Prahy stál přes devět hodin

Ve stanici Praha – Horní Počernice v pondělí po půlnoci vykolejil vagon nákladního vlaku. Nikdo není zraněný. Na Twitteru o tom informovala Správa železnic. Nehoda na více než devět hodin zastavila provoz směrem na pražské hlavní i Masarykovo nádraží, vyplývá z informací Českých drah, Pražské integrované dopravy (PID) a Správy železnic. Před desátou dopolední se doprava obnovila po jedné koleji, zhruba o hodinu později po obou kolejích. Provoz se bude stabilizovat do odpoledne.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 12:58|

Na nádraží v Praze se objevuje stále více uprchlíků ze Sýrie. Jedná se o vzniku provizorního zázemí

Na hlavním nádraží v Praze se shromažďují migranti, často jde o lidi prchající ze Sýrie. Většina z nich prošla lustrací na jednom z registračních míst a dostali výjezdní příkaz. Znamená to, že mohou v tuzemsku zůstat až třicet dnů. Pokud si do té doby nezažádají o speciální vízum, musí po této lhůtě Česko opustit. Na nádraží by pro ně mohlo vzniknout provizorní zázemí.
27. 9. 2022|

Zóny placeného parkování v Plzni se opět rozšíří

Plzeň opět rozšíří zóny placeného parkování. Od 5. září začnou řidiči platit západně od Klatovské třídy a také na parkovišti u bývalého obchodního domu Prior v Ukrajinské ulici nedaleko hlavního nádraží. Informoval o tom plzeňský magistrát. Letos je to přitom už podruhé, co město zóny rozšířilo, od srpna přibyla zpoplatněná parkovací místa ve čtvrti Petrohrad v obvodu Slovany.
24. 8. 2022|

Podvodníci se zaměřili na ukrajinské uprchlíky. Za „pomoc“ s ubytováním požadují peníze

Uprchlíci, kteří utíkají před válkou na Ukrajině, se v Česku stávají snadnou kořistí pro podvodníky a vyděrače. Hlavně proto, že jsou v cizí zemi a nerozumí systému. Podle dobrovolníků například některé matky s dětmi přicházejí k asistenčnímu centru již s adresou pro ubytování. Za její poskytnutí si od nich však někteří majitelé berou peníze.
4. 6. 2022|