TÉMA

Ministerstvo průmyslu

Kapacita distribuční sítě na jihu Moravy vzroste. Někde již neumožňuje připojení solárních panelů
Víc lidí na jižní Moravě bude moci posílat přebytky energie z fotovoltaických elektráren zpět do sítě. V některých oblastech to už teď není možné – kapacita distribuční sítě je přeplněná. Energetická společnost EG.D, která je jediným distributorem elektřiny na jihovýchodě Moravy, teď do navýšení kapacit investuje miliardy. Podle ředitele České fotovoltaické asociace se ale ani po rozšíření sítě nejspíš nebudou moct připojit všichni zájemci.
2. 2. 2024|ČT24
Nové lampy a úspornější svítidla. Přes 550 obcí a měst rekonstruuje veřejné osvětlení
Česká města a obce rekonstruují svá veřejná osvětlení. Podle dat, která ČT poskytlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), už resort za rok a půl obdržel téměř 700 žádostí za zhruba miliardu a půl. Obce a města motivuje snaha ušetřit náklady na vybudování nového osvětlení a i na svícení samotné.
5. 12. 2023|Jaroslav Synčák
Policie obvinila Vrabela z dotačního podvodu v souvislosti s covidovou finanční podporou pro firmy
Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel čelí obvinění z dotačního podvodu. Informaci České televizi potvrdil Vrabelův advokát Radek Suchý. Obvinění souvisí s covidovými podporami pro firmy. Stíhání jednoho člověka v této souvislosti potvrdil ČT také mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Vrabel podle obchodního rejstříku působí jako jednatel ve třech firmách. Ty od ministerstva průmyslu a obchodu podle serveru Seznam Zprávy získaly celkem 2,4 milionu korun. Vrabelovými žádostmi o dotace se zabývá i samo ministerstvo.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 16:22|Simona Schröderová
Resort financí zveřejnil seznam škrtů v dotacích, nejvíc peněz má přinést konec podpory nižších cen elektřiny
Resort financí zveřejnil seznam škrtů v dotacích, díky kterým chce v příštím roce ušetřit ve státním rozpočtu přes 84 miliard. Nejvíce peněz má ušetřit ministerstvo průmyslu a obchodu na podpoře nižších cen elektřiny. Vláda už nebude platit 38 miliard za přenos a distribuci elektřiny, ani třináct a půl miliardy za podporu obnovitelných zdrojů energie.
3. 10. 2023|
Policisté zasahovali na ministerstvu průmyslu, zadrželi několik lidí
Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v úterý zasahovali na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO). Informaci zveřejnil server Novinky.cz. Zásah potvrdil i sám resort – s tím, že se řízení zřejmě týká dotačních výzev z let 2016 až 2018. Policie dle mluvčího dozorujícího Městského státního zastupitelství v Praze Aleše Cimbaly zadržela několik lidí, zatím nikoho neobvinila.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 16:28|
ANO a SPD zablokovaly jednání sněmovny, koalice odmítla řešit výroky Bartoška na adresu Babiše
Opoziční ANO a SPD zablokovaly v pátek projednávání zákonů, neboť koalice odmítla řešit výroky místopředsedy dolní komory Jana Bartoška (KDU-ČSL) na adresu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Bartošek uvedl, že představuje bezpečnostní riziko. Podle předsedkyně poslanců ANO Aleny Schillerové je takové hodnocení „totálně za hranou“. Lidovecký ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zase poukazoval na Babišovy „rétorické výlevy“ a „urážky“ politiků na sněmovním plénu a nabádal Schillerovou, aby zhodnotila tato vyjádření.  Kvůli sporu a opozičnímu vybrání přestávek byla schůze sněmovny přerušena do úterý.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 21:07|
Průmyslová zóna na letišti Líně se má zmenšit. Dohodu s obcemi a státem stvrdili krajští zastupitelé
Zastupitelé Plzeňského kraje v pondělí schválili dohodu s obcemi a ministerstvy průmyslu a dopravy o výrazném zmenšení průmyslové zóny na záložním armádním letišti Líně u Plzně. Automobilka Volkswagen tam zvažuje výstavbu továrny na baterie do elektroaut za 120 miliard korun. Stát, který takzvanou gigafactory podporuje, tam chce vybudovat strategický podnikatelský park (SPP). Pro zmenšení zóny ze současných více než sedmi set hektarů, což je plocha vedená v krajském územním plánu, zásadách územního rozvoje, na 280 hektarů hlasovalo 29 ze 43 přítomných zastupitelů.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 20:26|
Stát koupí šest zásobníků plynu od RWE, zajišťují třetinu roční spotřeby
Státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS koupí šest podzemních zásobníků plynu od skupiny RWE. Dohromady mají kapacitu 2,7 miliardy metrů krychlových a měly by zajistit asi 36 procent roční spotřeby. Po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Fiala (ODS).
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 16:33|mus
Strop cen energií by mohl skončit dřív, zvažuje část koalice
Některé strany vládní koalice diskutují o dřívějším konci vládních stropů pro energie. Cenové limity mají podle původního plánu platit do konce roku. Stát na tuto formu pomoci s drahými energiemi k pondělku vydal přes 33 miliard korun. Do konce roku by se přitom mělo jednat o podstatně méně peněz – dodavatelé totiž zlevňují. Nyní vládou omezené ceny stále platí nižší miliony lidí – jen u největšího tuzemského dodavatele ČEZ se jedná o dva miliony zákazníků.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 22:05|
Ministři chystají škrty v dotacích. Ubrat chtějí bohatým koncernům i kultuře
Méně státních peněz na opravy památek a regionálních silnic nebo na podporu obnovitelných zdrojů elektřiny a velkých zemědělských firem. Členové vlády Petra Fialy (ODS) začínají mít jasněji v tom, jak konkrétně v příštím roce seškrtají na dotacích téměř 46 miliard korun. Plán dotačních úspor je hlavní částí úsporného balíčku, díky kterému plánuje kabinet v příštím roce snížit schodek státního rozpočtu o téměř 98 miliard. S revizí národních dotací souhlasí i opoziční ANO. Nejvíce peněz, dvacet miliard korun, má ušetřit ministerstvo průmyslu a obchodu. Celkem stát hodlá seškrtat stovky dotací. O které přesně půjde, řekne kabinet v září.
29. 7. 2023|
Americký výrobce čipů Onsemi zvažuje v Rožnově pod Radhoštěm investici dvou miliard dolarů
Americký výrobce čipů Onsemi chce investovat dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard korun) do rozšíření výroby. Ve hře je kromě závodů v USA a Koreji také Rožnov pod Radhoštěm na Valašsku. Společnost má rozhodnout do letošního podzimu. Pokud by se Onsemi rozhodl investovat v Rožnově, bylo by to podle starosty Jana Kučery (Nezávislí Rožnováci) ve stávajícím areálu společnosti v průmyslové zóně a znamenalo by to asi tisícovku nových zaměstnanců. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) označil případnou investici za jednu z nejvýznamnějších v Česku.
27. 7. 2023|
Fotovoltaika expanduje. Za první pololetí jí v Česku přibylo víc než za celý loňský rok
V Česku bylo během prvního pololetí zprovozněno 45 197 fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem 487 megawattů. Počet instalovaných zařízení je téměř o čtvrtinu vyšší než za celý loňský rok, průměrná velikost elektráren tak postupně roste. Výsledky z pololetí představila ve čtvrtek Solární asociace. V současnosti je v tuzemsku přes 130 330 fotovoltaických elektráren s výkonem 2,97 gigawattu.
20. 7. 2023Aktualizováno20. 7. 2023, 20:10|Matěj Lucovič
Stát hledá kvůli případné gigafactory místo pro leteckou záchranku z Líní, jednou z variant je letiště v Klatovech
Stát řeší, kam přesunout západočeskou leteckou záchrannou službu z Líní, kde má vyrůst podnikatelský park. Zástupci státu proto navštívili i letiště v Klatovech. Resort zdravotnictví, pod který letecká záchranná služba spadá, chce vybrat jedno z míst pro nový zdravotnický hangár do několika týdnů.
4. 7. 2023|
Firma Primagra z Agrofertu uspěla s žalobou proti zamítnutí dotace. Ministerstvo má rozhodnout znovu
Pražský městský soud vyhověl žalobě společnosti Primagra z koncernu Agrofert, která se bránila proti zamítnutí dotace na výměnu sušárny zrnin. Vyplývá to z rozhodnutí dostupném na úřední desce soudu. Dotaci společnosti odmítlo udělit ministerstvo průmyslu a obchodu. To se má případem znovu zabývat. Resort se může obrátit ještě na Nejvyšší správní soud. Městský soud v Praze už letos vyhověl také žalobám Mlékárny Hlinsko a Schorm Farms z koncernu, které se stejně jako Primagra bránily proti neudělení dotací.
29. 6. 2023|Simona Schröderová
Letiště Líně, které Volkswagen zvažuje pro stavbu gigafactory, je zamořené petrolejem
Státní podnik Diamo už připravuje plán sanace areálu letiště v Líních u Plzně, přestože koncern Volkswagen ještě nerozhodl, jestli svou továrnu na baterie do elektroaut vůbec postaví v Česku. Je to projekt, který podporuje česká vláda. Letiště je na třech místech zamořené leteckým petrolejem, v okolí armádních bunkrů v dnes už nepoužívané části areálu. Ministerstvo průmyslu ujišťuje, že tato ekologická zátěž a její sanace na plánu gigafactory nic nemění, a pro investici by žádné zdržení neznamenaly.
19. 6. 2023|
„Neuvěřitelná ziskuchtivost až nenažranost.“ Soud rozhodl v dotační kauze Nupharo Parku
V kauze dotačního podvodu při výstavbě vědecko-technického parku Nupharo Park uložil ve čtvrtek soud česko-americkému podnikateli Milanu Gánikovi a architektu Antonínu Kantovi 7,5 a 6,5 roku vězení. Podle nepravomocného verdiktu uvedli muži v žádosti o dotaci nepravdivé údaje, a způsobili tak škodu téměř 300 milionů korun. Ze státního rozpočtu šlo 15 procent z této částky, zbytek pokryly strukturální fondy EU. Verdikt po mužích požaduje, aby peníze společně vrátili. Oba se na místě odvolali.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 14:09|
Začne kontrola firem instalujících fotovoltaiku. Reaguje na úpadek firmy Malina a množící se stížnosti
Ministerstvo průmyslu se spolu s Českou obchodní inspekcí zaměří na kontroly firem, které instalují fotovoltaické panely a další energeticky úsporné technologie. Přibylo totiž stížností zákazníků na jejich služby. Resort proto také vydal manuál, jak vybrat spolehlivého dodavatele.
15. 5. 2023|
Škrtání dotací se nedotkne programů ministerstva životního prostředí, ujišťoval Hladík
Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) se škrtání velké části národních dotací nedotkne programů jeho resortu. Tento postup ocenil vedoucí programu Klima, energie a odpady ve hnutí Duha Jiří Koželouh, podle kterého je pro Česko zásadní, že bude dál pokračovat podpora investic do obnovitelných zdrojů z peněz emisních povolenek. Komentátorka webu Echo24 Lenka Zlámalová naopak kritizovala úpravy dotací na ministerstvu průmyslu a varovala před „dotační pandemií.“ O tématech diskutovali v pořadu Události, komentáře.
13. 5. 2023|
Pacienti jsou rukojmími farmaprůmyslu, tvrdí Válek. Novelu o léčivech chce platnou od října
Výrobci musí mít skladové zásoby, které zajistí v případě výpadků dodávky léků, zdůraznil v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Novelu, která toto zajistí, chce projednat zrychleně – tak, aby vstoupila v platnost v říjnu. Válek také plánuje rozšířit seznam léků bez doplatku. S prezidentem České lékárnické komory Alešem Krebsem se shodli na tom, že je potřeba, aby úřady řešily, pokud výrobce s výrazným postavením na trhu nedodává dostatek léčiv.
7. 5. 2023|
Dodavatelé energií začínají nabízet ceny pod vládním stropem. Kabinet zatím o jeho zrušení neuvažuje
Situace na trhu s energiemi se pomalu uklidňuje. Dodavatelé energií začínají stále více nabízet tarify s cenami i pod státem stanoveným stropem. I přesto ale ministerstvo průmyslu o rušení stropů zatím neuvažuje. Resort předpokládá, že na energetickou pomoc půjde letos 130 miliard korun, včetně poplatku za obnovitelné zdroje. Záležet bude na vývoji velkoobchodních cen na burze.
8. 4. 2023|
Česko podle Síkely energeticky zvládlo zimu, hlavní roli mělo snížení spotřeby plynu
Zásobníky plynu jsou naplněny více než z poloviny, trojnásobně oproti loňsku. Při zopakování loňské spotřeby budou na příští zimu opět plné, řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Uplynulou zimu Česko podle něj z energetického hlediska zvládlo, hlavní roli hrálo právě snížení spotřeby plynu. Zdůraznil také, že od začátku roku do Česka nepřitekl žádný zemní plyn z Ruska. Za stejné období se spotřeba plynu snížila o patnáct procent oproti stejnému období loni. Podle Jozefa Síkely ale i tak stojí před Českem další výzvy, aby plynu bylo dost i na příští topnou sezonu.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 20:11|
Poslanci schválili novelu, která usnadní výstavbu horkovodu z Dukovan do Brna
Poslanci v úterý zrychleně schválili novelu, která usnadní výstavbu horkovodu z Dukovan do Brna. Sněmovna také kývla na návrh zákona ohledně dozorových úřadů. Jejich pravomoci nad trhem s harmonizovanými výrobky se tak zřejmě sjednotí, předlohu nyní dostane k podpisu prezident. Dolní komora rovněž jednala ve druhém čtení o novele stavebního zákona.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 19:46|
Embargo na ropu i produkty z ní Rusko bolí, shodli se experti. O příčiny vysoké ceny energií v Evropě se přeli
Bývalý premiér a předseda výkonné rady Teplárenského sdružení Mirek Topolánek je přesvědčen, že aktuální zákaz dovozu ruských ropných produktů tamní režim zasáhne. Náměstek pro řízení sekce energetiky z ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla připomněl výjimku pro nákup těchto surovin. Programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák vidí v embarzích vhodný nástroj pro silovou debatu s Ruskem. Tři muži byli hosty Událostí, komentářů.
7. 2. 2023|
Prodejny potravin na vesnicích kvůli cenám energií končí. Nyní mohou žádat o dotaci
Z venkova dál mizí obchody s potravinami. Nejčastějším důvodem jsou rostoucí ceny energií a nižší zájem zákazníků. Některé prodejny jsou ztrátové dlouhodobě. Obce i kraje se je snaží podporovat, aby místní nemuseli kvůli základnímu zboží cestovat kilometry daleko. Pomáhat těm nejmenším prodejnám teď má i dotační program Obchůdek 2021+. Stát na něj vyčlenil přes padesát milionů.
23. 1. 2023|rp