TÉMA

Videohry

První díl uspěl po celém světě a pronikl i do výuky historie. Pokračování české hry Kingdom Come: Deliverance vyjde ještě letos

Jedna z nejúspěšnějších českých videoher Kingdom Come: Deliverance dostane pokračování. Oznámilo to na síti X studio Warhorse, které za vývojem obou dílů stojí. Prvního dílu, jehož vývoj stál stovky milionů korun, se už prodalo přes šest milionů kopií.
19. 4. 2024|

Videohry mohou souviset se ztrátou sluchu a tinnitem, ukazují studie

Lékaři varují, že hlasitost zvuků a hudby ve videohrách se stále více blíží k hranicím, kde už je to pro lidské ucho nebezpečné. A někdy je dokonce překračují, což může být při dlouhodobém hraní problém.
22. 1. 2024|

Po pandemii se zvýšila závislost na videohrách

Herní porucha, tedy závislost na hraní počítačových či internetových her, se vyskytuje u stále většího počtu lidí. Výskyt této duševní poruchy se výrazně zvýšil v letech pandemie covidu. Dvě studie, na nichž se podílel Ivan Ropovik z Národního institutu SYRI v Brně, zjistily, že porucha souvisí se závislostí na internetu a médiích a rozvíjí úzkostné stavy.
21. 1. 2024|

Digitální technologie mění dětské mozky. Rozsáhlá studie popsala řadu složitých dopadů

Moderní děti se stále častěji vyskytují v digitálních světech. Žádné generace v minulosti něco takového nezažily, proto vědce zajímá, jak se taková zkušenost na dětech projevuje.
27. 12. 2023|

Videohry v datech: na mobilech hraje více žen než mužů, největší růst čeká virtuální realitu

Videohry hraje v současné době téměř každý Evropan v produktivním věku. Je jich víc než kdykoliv dřív, mnohdy jsou zdarma a jsou v nich obrovské peníze. Staly se páteří masové kultury, ze které se oddělují linie sázkařství, seriálové a televizní produkce, ale také móda nebo obří e-sportovní odvětví, které naplňuje arény dříve vyhrazené jen pro klasické sporty.
8. 12. 2023|

Zákazníci mohou mít menší výběr, nezávislá studia čelí tlaku, hodnotí experti obří akvizici Microsoftu

Akvizice společnosti Activision Blizzard Microsoftem je jednou z největších transakcí v historii zábavního průmyslu a největším obchodem ve videoherním sektoru vůbec. Experti oslovení redakcí ČT24 upozorňují, že obří transakce v hodnotě bezmála 69 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu korun) může mít na herní trh zásadní dopady – zákazníci mohou mít ve výsledku menší výběr a gigantická akvizice může dostat pod tlak menší vývojáře, kteří zkrátka nemají šanci konkurovat ekonomické síle obřích vydavatelství.
22. 11. 2023|

Soudce v USA zatím zablokoval plán Microsoftu převzít firmu Activision Blizzard

Soudce ve Spojených státech prozatím zablokoval plán softwarové společnosti Microsoft převzít videoherní firmu Activision Blizzard. Soud původně dohodu v úterý pozastavil. Snaží se tak zabránit dokončení transakce, než se začne projednávat stížnost vlády. Ta nechce akvizici zhruba za 69 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) povolit, obává se dopadů na spotřebitele. Slyšení o tom bylo podle médií naplánováno na 22. až 23. června.
14. 6. 2023|

Pomáhají zvedat prodeje hardwaru, exkluzivní herní tituly ovšem zároveň mohou rozdělovat

Stejně jako jednotlivé on-line streamovací videotéky lákají na filmy či seriály, které jinde nejsou k dispozici, postupují i velcí výrobci videoherních systémů, především domácích konzolí, nabízením exkluzivních videoherních titulů, které na jiných platformách nejsou k mání. A ač tato praktika může zvýšit i prodej příslušného hardwaru a tím zisky jeho výrobce, zároveň to na trhu s elektronickou zábavou může vytvořit nerovnováhu a v krajním případě pověst konkrétní firmy poškodit.
28. 5. 2023|

Indiana Jones proti Veřejné bezpečnosti. Kniha mapuje, jak amatérští programátoři obehrávali železnou oponu

Hlavní videoherní scénou jsou historicky Japonsko a Spojené státy. I v normalizačním Československu ale hry vznikaly. Místní programátoři dokonce patřili k prvním na světě, kteří hry soustavně používali k vyprávění osobních příběhů i k politickému aktivismu. Tématu se věnuje kniha Jak obehrát železnou oponu. Výzkumník Jaroslav Švelch ji nejprve vydal v americkém nakladatelství MIT Press, nyní je dostupná i v češtině.
25. 5. 2023|
Doporučujeme

Za jeden virtuální drahokam 350 tisíc. Autoři her stále častěji sází na mikrotransakce

Zatímco před lety dominovaly videohernímu trhu konzole a osobní počítače, s rozmachem rychlého internetu a chytrých telefonů se velká část produkce přesunula právě na přenosná zařízení s malou obrazovkou. Řada mobilních titulů je přitom k dispozici zdarma, vydavatelé je proto zpeněžují jinak. Videohernímu trhu v posledních letech stále více dominují mikrotransakce a systémy lootboxů, jakýchsi virtuálních „truhel s pokladem“. Ty představují etický problém, stále dražším hrám ale přinášejí obrovské příjmy.
17. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 13:10|

Jednoduchá videohra odstartovala miliardový průmysl. Od vydání Pongu uplynulo padesát let

Dvě plošinky, mezi nimi létající kostička a souboj o to, kdo komu vstřelí víc branek. Tak vypadal Pong, první komerčně prodávaná videohra na světě. Firma Atari ji vydala před padesáti lety a položila základ nejprve zábavy pro pár nadšenců a později celého průmyslu, který v současnosti vydělává přes 200 miliard dolarů ročně a stále roste.
29. 11. 2022|

Herní svět bojuje i ve skutečnosti: Zaklínač se stahuje z Ruska, střílení v Doomu pomáhá Ukrajině

Solidaritu s Ukrajinou vyjadřují ve světě i v Česku také vývojáři počítačových her. Peníze z prodeje virtuálních bojů posílají na sbírky pro zemi čelící skutečné agresi. Některé videoherní společnosti se také rozhodly, že své hry pozastaví nebo je nadále nebudou prodávat v Rusku, případně i v Bělorusku.
8. 3. 2022|

Brněnští vědci budou zkoumat dospělé hráče videoher. Chtějí vědět, co cítí a jestli nejsou závislí

Výzkumníci z Masarykovy univerzity v Brně chtějí přesněji popsat přínosy a hrozby spojené s hraním počítačových her prostřednictvím internetu. V projektu Czech Gamers hledají dospělé dobrovolníky, kteří zodpoví jejich otázky, například sdělí, co při hraní zažívají a co je na on-line hrách láká. Dosavadní výzkumy se zatím soustředily spíše na negativní dopady hraní na zdraví a životy mladých lidí.
20. 10. 2021|

Začal největší turnaj ve videohrách. V DOTA 2 se bojuje o 880 milionů korun a poprvé má šanci Čech

Ve čtvrtek 7. října odstartoval turnaj The International, bude pokračovat až do neděle 17. října. Je to desátý ročník bojů ve hře DOTA 2, který se proslavil zejména tím, o kolik peněz se hráči utkají. Letos je to rekordních 40 milionů dolarů, v přepočtu 880 milionů korun, vítěz si odnese 364 milionů. Šampionát se tentokrát nese ve znamení proticovidových opatření.
9. 10. 2021|

Soud podpořil vývojáře her ve sporu s Applem kvůli platebnímu systému

Americký soud nařídil společnosti Apple, aby odstranila část omezení ve svém obchodě s aplikacemi App Store v rámci sporu mezi výrobcem iPhonů a vývojářem her Epic Games. Rozhodnutí ohrožuje jeden z největších příjmů Applu a mohlo by vývojářům aplikací ušetřit miliardy dolarů, upozornila agentura AP. Soudkyně Yvonne Gonzalezová Rogersová však současně uvedla, že nezjistila, že by Apple měl monopol na dílčím trhu mobilních herních transakcí.
10. 9. 2021|

Svět videoher se otevírá i nevidomým hráčům

Svět videoher se začal více zajímat o hráče s různými handicapy, například i o nevidomé. Nové tituly se jim snaží přizpůsobovat velká vývojářská studia a vzniká také řada her, které pracují především se zvukem. Objevují se i v češtině.
6. 4. 2021|

„Chyť je všechny!“ První Pikachu skončil v pokéballu před 25 lety

Tu frázi zná každé dítě, které vyrůstalo v devadesátých letech, i jejich rodiče: „Gotta catch 'em all“, česky „Chyť je všechny“. Přesně před pětadvaceti lety vyšly v Japonsku první videohry Pokémon a spustily celosvětovou mánii sbírání roztomilých příšerek v herních konzolích, na kartičkách či mobilech. Japonský fenomén ani po čtvrt století neubral na síle a narostl ve stamiliardový byznys.
27. 2. 2021|

Za krádež virtuálního nože za 30 tisíc pachateli hrozí až osm let vězení

Kuriózní krádež vyšetřují kriminalisté v Plzni. Obrátil se na ně hráč populární hry Counter-Strike, který za téměř třicet tisíc korun prodával vzácný virtuální prvek. Od jiného hráče ale dostal pouze zálohu. Policie na Plzeňsku podobný případ nepamatuje, v celém Česku ale není ojedinělý. Videoherní obsah totiž může mít i vyšší cenu.
29. 1. 2021|

Ministerstvo kultury chce podpořit českou televizní tvorbu i videohry

Česká republika by měla obdržet z Evropského fondu obnovy na pomoc ekonomikám zasažených koronavirovou krizí celkem 182 miliard korun. Téměř tři miliardy z toho by nyní rádo využilo ministerstvo kultury. To už také předložilo projekty. Mimo jiné chce vytvořit nový Fond audiovize – ten by znamenal revoluci ve financování audiovizuální a videoherní tvorby.
6. 12. 2020|

Mladiství méně kouří a pijí alkohol, zato více sportují, ukazuje evropská studie

Mladí Češi čím dál méně kouří, pijí alkohol či berou drogy. Důvodem je zřejmě hlavně nárůst on-line komunikace na úkor osobního kontaktu s vrstevníky a to, že rodiče mohou mladé lidi díky moderním technologiím snáze kontrolovat. Pokud mají šestnáctiletí zkušenosti s návykovými látkami, tak je získávají v pozdějším věku než dříve. Roste jejich zájem o elektronické cigarety či energetické nápoje. Vyplývá to z výsledků evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD).
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 12:38|

Z Formule 1 se stal elektronický sport. Hráči trénují stejně jako závodníci

Francouzský závodní tým Renault z Formule 1 zkoumá hranice mezi skutečností a hrou – začal teď spolupracovat s počítačovými hráči. A mezi oběma světy hledá paralely: ať už na skutečném okruhu, nebo v sedadle simulátoru musí totiž jezdci disponovat mentální silou i fyzickou zdatností. Piloti virtuálních strojů teď mohou ve vývojovém středisku trénovat vedle skutečných profesionálů a vyměňovat si navzájem zkušenosti.
5. 12. 2019|

České herní studio stojící za světovým hitem koupil Facebook

Americká internetová společnost Facebook koupila české studio Beat Games, které vyvinulo úspěšnou hru pro virtuální realitu Beat Saber. Facebook to v úterý oznámil prostřednictvím své vývojářské firmy Oculus a studio Beat Games transakci na Twitteru potvrdilo. Detaily obchodu ani jedna strana nezveřejnila.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 12:51|

„Globální epidemie“ pohodlnosti. Většina dětí podle WHO sedí u počítačů, v autech a ničí si zdraví

Čtyři z pěti nezletilých se příliš málo pohybují, a ohrožují tak své zdraví. Vyplývá to ze studie, kterou v pátek zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). Dívky podle ní mají všeobecně méně pohybu než chlapci. WHO doporučuje dětem a mladistvým aspoň hodinu fyzické aktivity denně. V Česku je podle dokumentu o něco lepší situace, než je celosvětový průměr.
22. 11. 2019|

Spor o Hongkong pronikl do světa videoher. Za potrestání hráče čelí studio Blizzard vlně kritiky

Jen týden uběhl od chvíle, kdy Čína potrestala americkou NBA za podporu protestujících v Hongkongu, kterou jim vyjádřil manažer jednoho z týmů. Přestože se liga jako taková zásadně postavila proti zmíněnému vyjádření, odešli sponzoři a byly rušeny exhibiční zápasy. Z basketbalových kurtů se hra o svobodu slova přelila do světa videoher. Centrem pozornosti se stal jeden z hlavních producentů, americký gigant Activision Blizzard.
19. 10. 2019|