Videohry mohou souviset se ztrátou sluchu a tinnitem, ukazují studie

Lékaři varují, že hlasitost zvuků a hudby ve videohrách se stále více blíží k hranicím, kde už je to pro lidské ucho nebezpečné. A někdy je dokonce překračují, což může být při dlouhodobém hraní problém.

Hráčům videoher hrozí ztráta sluchu nebo tinnitus, tedy dlouhodobé šumění nebo hučení v uších. To je výsledek rozsáhlé studie, která prozkoumala údaje týkající se více než padesáti tisíc lidí.

Autoři zdůrazňují, že videohry jsou dnes jednou z nejčastějších forem zábavy, a to nejen mladých lidí, ale i těch ve středním věku. Proto by se podle nich měli experti na oblast více zaměřit, protože zatím se vlivu videoher na sluch příliš nevěnovala pozornost, na rozdíl od například používání sluchátek.

U her je problém podle studie, která vyšla v odborném žurnálu BMJ, ještě zesílený tím, že lidé často hrají při vysoké intenzitě zvuku i několik hodin v kuse. Podle jednoho z odhadů trávily hodiny týdně nad hrami asi tři miliardy lidí.

Herní věda

Vědci v této metastudii shromáždili data ze čtrnácti menších výzkumů z devíti zemí. Hlasitost zvuků se ve hrách, které tyto analýzy sledovaly, pohybovala mezi 43,2 decibelu a 89 decibely. Nejméně hlučné přitom byly mobily, naopak nejhlasitější byly automaty ve veřejných hernách. V průměru si lidé tuto zábavu užívali tři hodiny týdně.

Jako zásadní problém se ukázaly takzvané impulzní zvuky. Jde o krátké, velmi silné pulzy, které trvají méně než jednu sekundu, ale svou hlasitostí výrazně převyšují okolní zvuky. Jedna ze studií, jež byly součástí analýzy, uvádí, že impulzní zvuky dosahovaly během hraní až 119 decibelů. Přípustné limity se přitom pohybují kolem sta decibelů pro děti a 130 až 140 decibelů pro dospělé.

Světová zdravotnická organizace popisuje bezpečnou úroveň hraní jako kombinaci doby strávené nad hrami a jejich hlasitostí. To znamená, že děti mohou bezpečně poslouchat zvuk o síle 83 decibelů přibližně 6,5 hodiny, 86 decibelů přibližně 3,25 hodiny, 92 decibelů 45 minut a 98 decibelů pouze dvanáct minut týdně.

Souvislost mezi hraním her a ztrátou sluchu

Dvě zkoumané studie zjistily, že návštěvy heren souvisí se zvýšenou pravděpodobností závažného tinnitu a ztráty sluchu. Tento dopad se týkal dětí, jejich sluch je totiž na hluk citlivější. Další rozsáhlá studie zase popsala, že hraní videoher bylo spojené se zvýšenou pravděpodobností ztráty sluchu, kterou lidé sami pociťují. Jiná studie uvádí, že jen v USA může být vystaveno „hlasitým“ nebo „velmi hlasitým“ zvukům z videoher víc než deset milionů lidí.

Dalších šestnáct recenzovaných článků a čtrnáct zdrojů šedé literatury zmiňuje hry jako potenciální zdroj nadměrné expozice hluku. Jeden zdroj šedé literatury se snažil zjistit, jakou úroveň poslechu preferují hráči při používání sluchátek. Autor došel k závěru, že herní sluchátka mohou dosahovat nebezpečných úrovní poslechu, „což by mohlo některé hráče vystavit riziku ztráty sluchu“.

Co to znamená pro hráče

Autoři přiznávají, že údaje uvedené v tomto přehledu byly omezené. Přesto dost dobře naznačují, že někteří hráči, zejména ti, kteří hrají často a přitom dodržují průměrné hladiny zvuku, pravděpodobně i tak překračují přípustné limity. Jejich chování proto může být rizikové a mohou se vystavit riziku vzniku trvalé ztráty sluchu a/nebo hučení v uších, upozorňují autoři.

Dodávají, že v dostupných důkazech je také několik klíčových mezer. Například vědci zatím neznají vliv různých možná velmi silných fenoménů – například esportu, geografické oblasti, pohlaví a věku na ztrátu sluchu.