TÉMA

Litoměřice

Hladiny řek vzedmuté po vydatných deštích se nejpozději v neděli zklidní, předpovídají meteorologové
Vzedmuté hladiny některých tuzemských řek by měly do nedělního poledne opadnout. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na první povodňový stupeň tak klesne hladina Labe na dolním a částečně i středním toku, meteorologové zároveň zrušili varování před povodňovými jevy v povodí horního Labe. Zvýšená hladina Moravy v Olomouckém kraji má zčásti opadnout v sobotu, v neděli pak úplně.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 21:07|ČTK
Labe na Ústecku zůstává na třetím stupni, zvolna klesá. Situace se zklidňuje i jinde v Česku
Hladina Labe v Ústeckém kraji začala velmi pozvolna klesat, třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň ale stále platí v Ústí nad Labem, Děčíně i Litoměřicích. Na Pardubicku klesla v noci hladina Labe z třetího na druhý stupeň, první povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku, na Sázavě a na Berounce. Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu odpoledne na třetím stupni, ale od středy kolísá mezi druhým a třetím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) znovu varuje před povodněmi.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 11:59|ČTK
Hladiny českých řek se vrací pomalu do normálu. Třetí povodňové stupně hlásí Labe
Na čtyřech místech v Česku platil v noci z pátku na sobotu třetí stupeň povodňové aktivity – ohrožení. Ve čtvrtek v noci kulminovala hladina Labe v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. V Němčicích na Pardubicku klesl stav řeky na druhý stupeň a měl klesající tendenci. Na hraně stupně ohrožení se stále pohybovala Vltava v Českém Krumlově. Nejvyšší stupeň byl také na Svratce v Brně, tam ale měření výrazně ovlivňuje vypouštění vody z Brněnské přehrady. Několik lokalit hlásilo druhý povodňový stupeň. Desítky míst jsou pak na prvním stupni. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 23:17|ČTK, ČT24
V Česku se rozlévají řeky. Na třetím stupni je Labe v Děčíně i Vltava v Českém Krumlově
Hladina Vltavy v Českém Krumlově ve čtvrtek stoupla na třetí stupeň povodňové aktivity. Meteorologové očekávají, že voda bude opadávat jen pomalu, výrazně přibýt by jí však již nemělo. Pozdě večer na třetí stupeň vystoupalo i Labe v Děčíně. Výstrahy na povodně platí do odvolání pro většinu území Čech i pro části Moravy a Slezska.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 23:13|ČTK, ČT24
Vltava v Českém Krumlově klesla na druhý stupeň, hladiny se zklidňují
Hladiny řek v Česku se před koncem roku zklidnily, povodňový stav v neděli večer zůstával na dvanácti místech. Vltava v Českém Krumlově, kde hladinu zvedá řízený odtok vody z lipenské přehrady, klesla na stupeň pohotovosti a jinde už platila jen bdělost. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 21:38|ČTK, ČT24
Vltava v Českém Krumlově zůstává na hranici třetího stupně, jinde voda opadává. V Litoměřicích vyprostili loď
Situace na řekách v Česku se dál uklidňuje. Hladina Vltavy v Českém Krumlově zůstává na pomezí druhého a třetího povodňového stupně, je za tím ale řízený odtok vody z lipenské přehrady. K prvnímu stupni klesla už hladina Labe v Ústí nad Labem, Děčíně a Litoměřicích. Tam hasiči vyprostili loď, která uvázla pod Tyršovým mostem.
30. 12. 2023Aktualizováno30. 12. 2023, 17:58|ČTK
Hladina Labe klesla v Děčíně na druhý stupeň povodňové aktivity. Na třetím zůstává Vltava v Krumlově
Povodňový stav platil k páteční osmé hodině večerní na sedmnácti místech v Česku. Hladina řeky Labe večer klesla v Děčíně na druhý stupeň. Na třetím, nejvyšším, byla od úterý. Pohotovost platí na Labi ještě v Ústí nad Labem a v Litoměřicích. Třetí stupeň je už jen na Vltavě v Českém Krumlově, vodohospodáři totiž pouští vodu z lipenské nádrže.
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 20:51|ČTK, ČT24
Nejvyšší povodňový stupeň dále platí na Labi. V Litoměřicích se uvolnilo molo s lodí
Povodňový stav ve čtvrtek vpodvečer platil na osmadvaceti místech. Nejvyšší stupeň ohrožení pak zůstává na třech místech na dolním toku Labe. Vystoupala na něj kvůli upouštění vody z lipenské přehrady také Vltava v Českém Krumlově, kolem desáté večer se začala pohybovat pod třetím stupněm. Výstraha meteorologů před rozvodněním toků platí už jen v některých oblastech kolem Labe, řeky se vracejí dál k normálu. V Litoměřicích se ovšem na Střeleckém ostrově uvolnilo molo i s lodí, která uvázla pod Tyršovým mostem. Hasiči ji zachytili lany u břehu.
28. 12. 2023Aktualizováno28. 12. 2023, 23:42|ČTK, ČT24
Rozpočet na příští rok schválily Plzeň, Kroměříž i Liberec, Most chce rekordně investovat
Další kraje a města schválily ve čtvrtek rozpočty na příští rok. Jihomoravský i Jihočeský kraj plánují hospodařit se schodkem, podobně jako Vysoké Mýto v Pardubickém kraji či Plzeň. Na jihu Moravy bude kraj investovat například do opravy hodonínského S-centra poničeného tornádem. Rozpočet s rekordně vysokými investicemi schválil severočeský Most.
14. 12. 2023|ČTK
Bývalí rozhodčí Grímm a Janoch dostali v kauze fotbalové korupce podmínku, pokutu a zákaz činnosti
Za přijetí úplatku udělil Okresní soud v Plzni bývalému fotbalovému rozhodčímu Marku Janochovi osmnáctiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na dva roky. Kromě toho musí zaplatit i 350 tisíc korun v 35 splátkách v hodnotě deset tisíc korun. Dostal také zákaz činnosti rozhodčího a podobných funkcí na čtyři roky. Janoch uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Stejně tomu bylo i v případě rozhodčího Tomáše Grímma, soud mu ve středu vyměřil půlroční podmínku se zkušební lhůtou na 14 měsíců, peněžitý trest 198 tisíc korun a pětiletý zákaz činnosti rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta fotbalových utkání.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:15|
Žáci usedli do lavic ve stavebních kontejnerech i na bývalé jezuitské koleji
Po dvou měsících volna v pondělí žáci opět usedli do lavic. Někteří přicházeli do nově postavených základních škol – podle ministerstva školství jich proti loňsku přibylo kolem dvaceti. Neobvyklou výukou na neobvyklém místě zahájili školní rok například v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku. Rekonstrukci tříd tam nedávno zkomplikovaly bouřky a přívalové deště. Žáci se tak učí ve stavebních kontejnerech. Studenti litoměřického Gymnázia Josefa Jungmanna zase dočasně usedli do lavic v bývalé jezuitské koleji.
4. 9. 2023|
Pohled do těla i komunikace s jinými světy. Mystiky či ezoteriky byli školení umělci i laici
V Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích je k vidění výstava Zbožní zítřka: Umění vidět. Pod trochu tajemným názvem skrývá velice vzrušující pohled na české výtvarné umění spojené společným jmenovatelem – duchovnem a jeho hledáním. A také nalézáním.
27. 8. 2023|Josef Rauvolf
Soud znovu osvobodil dozorce z litoměřické věznice. Jejich zákrok proti vězni nebyl trestný čin
Krajský soud v Ústí nad Labem opět osvobodil dva dozorce, kteří podle obžaloby napadli cizince v litoměřické věznici. Podle rozsudku se nedopustili trestného činu. České televizi informaci potvrdila předsedkyně prvoinstančního Okresního soudu v Litoměřicích Halka Lacinová. Dozorci několikrát udeřili vězně z Lotyšska ve výtahu v roce 2018. Hájili se tím, že šlo o povolený zákrok.
25. 8. 2023|Kateřina Dostálová
Socha sovětského okupanta, nebo válečný hrob? V Litoměřicích řeší možné odstranění pomníku
V Litoměřicích chce skupina lidí odstranit válečnou sochu z místního parku. Podle zástupců Iniciativy jde o sochu sovětského okupanta, městský úřad a ministerstvo obrany ale skulpturu evidují jako válečný hrob. Podle zákona ale o válečný hrob ve skutečnosti nejde. Ministerstvo takových objektů registruje v celém Česku zhruba 1800, jenom v Ústeckém kraji jich je kolem stovky.
30. 5. 2023|
Na děčínském pomníku rudoarmějcům se objevila písmena Z. Město je kvůli pietě zakrylo ubrusy
V Děčíně u hřbitova napsal neznámý vandal na pomník sovětských vojáků dvě rudá písmena Z, červenou barvou posprejoval i sochu ženy. Případ šetří policie. Verzála Z je symbolem ruské invaze na Ukrajinu.
9. 5. 2023|
Hladiny řek v Česku jsou po deštích stále zvýšené. První povodňový stupeň platí na dvaceti místech
Po vydatných deštích z druhé poloviny minulého týdne platil v pondělí ráno první povodňový stupeň ještě na přibližně dvaceti místech v Česku, včetně Prahy. Dyje na dvou místech dosahovala druhého stupně. Vyplývá to z údajů na povodňovém serveru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Hladiny některých řek v Česku mohou být podle meteorologů zvýšené až do úterního poledne.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 16:26|
Bývalý ředitel ROP Severozápad u soudu změnil výpověď. Žádná zločinecká organizace neexistovala, řekl
Bývalý ředitel dotačního úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petr Kušnierz u soudu v Litoměřicích upravil původní výpověď. Zatímco doposud v pozici spolupracujícího obviněného a později obžalovaného v kauze údajných podvodů s evropskými dotacemi uváděl, že byly vytipované projekty za Ústecký kraj, které měly dotaci dostat, v poslední výpovědi uvedl, že po něm velkou kauzu chtěla policie i státní zástupce. Žádná organizovaná zločinecká skupina podle něj neexistovala. Podle státního zástupce zmanipulovali obžalovaní evropské dotace ve výši čtrnáct miliard korun. Před soudem se z několika zločinů zodpovídá dvacet sedm lidí.
14. 3. 2023|
V Litoměřicích vzniklo nové přístaviště pro malé lodě
V Litoměřicích byla dokončena modernizace přístaviště osobní lodní dopravy za 36,2 milionu korun bez DPH. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) řekl, že v letošním roce budou zahájeny práce na dalších patnácti přístavištích pro rekreační plavbu na Labi. Přístaviště v Litoměřicích vybudované Ředitelstvím vodních cest ČR (ŘVC ČR) je vybaveno přípojkami k elektřině a pitné vodě, podobně jako jiná nová přístaviště, například v Děčíně. Národní kontrolní úřad ale před časem kritizoval, že se projekty na podporu rekreační plavby protahují a prodražují.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 16:57|
Věřitelé poslali firmu RAF STAVBY do konkurzu. Má pohledávky za 791 milionů korun
Věřitelé ve čtvrtek rozhodli o prohlášení konkurzu na ústeckou stavební společnost RAF STAVBY s. r. o. (dříve Raeder & Falge s. r. o.). Přihlásili 416 pohledávek v celkové hodnotě 791 milionů korun. O řešení úpadku konkurzem hlasovali přítomní věřitelé jednomyslně. Bez mzdových nároků bývalých zaměstnanců činí celková částka přihlášených pohledávek téměř 789 milionů korun, uvedla insolvenční soudkyně ústeckého krajského soudu Iva Černá.
16. 2. 2023|
Soud opět osvobodil dozorce litoměřické věznice obžalované z napadení cizince
Okresní soud v Litoměřicích znovu zprostil viny dva dozorce vazební věznice, kteří podle obžaloby bezdůvodně napadli a zranili cizince. České televizi informaci potvrdila předsedkyně soudu Halka Lacinová. V roce 2018 dozorci fyzicky napadli vězněného aktivistu z Lotyšska. Podle nich šlo ale povolený zákrok. Rozsudek soudu je nepravomocný. Státní zástupce se na místě odvolal.
12. 1. 2023|Kateřina Dostálová
V děčínské nemocnici se kvůli stavbě nového pavilonu nebude rok operovat
V děčínské nemocnici začala stavba nového pavilonu. To ale bude po dobu jednoho roku znamenat řadu omezení v chodu zdravotnického zařízení. Mimo provoz budou například operační sály. Chirurgické zákroky se tak přesunou do nemocnic v Rumburku a Litoměřicích, tam budou muset dojíždět pacienti i lékaři. Nemocnice v Děčíně je přitom za normálních okolností spádová zhruba pro sto tisíc obyvatel.
3. 1. 2023|
Roste zájem o vytápění z hlubinných vrtů. V Ústeckém kraji tak chtějí ohřívat celá města
Roste zájem o teplo z podzemí. Zatím bylo vytápění geotermální energií spíš okrajové kvůli vysokým počátečním nákladům. V Ústeckém kraji však nyní plánují hlubinné vrty třeba města i větší organizace.
4. 12. 2022|vkl
Vlaky z Lovosic do České Lípy jezdí po opravené trati. Po měsících prací se zvýšila rychlost i výška nástupišť
Správa železnic završila modernizaci trati mezi Lovosicemi a Českou Lípou. Cestující museli na jaře a v létě přetrpět vleklé výluky, odměnou jim nyní je rychlejší, klidnější a také bezpečnější jízda. Od 11. prosince tudy začnou jezdit vlaky na prodloužené lince Postoloprty – Česká Lípa, některé spoje dojedou až k Máchovu jezeru.
30. 11. 2022|
Noční bouře zablokovala železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi
Po noční bouřce bude několik dní neprůjezdná železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi, hlavní spojení z Plzně do Českých Budějovic. Stav trati musí posoudit geotechnik. Správa železnic (SŽ) proto už zajistila náhradní autobusovou dopravu. Jde o úsek Strakonice–Katovice. Právě u Katovic v noci spadlo podle meteorologů v úhrnu extrémních 187,5 milimetru srážek.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 14:57|