Hladiny řek vzedmuté po vydatných deštích se nejpozději v neděli zklidní, předpovídají meteorologové

Vzedmuté hladiny některých tuzemských řek by měly do nedělního poledne opadnout. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na první povodňový stupeň tak klesne hladina Labe na dolním a částečně i středním toku, meteorologové zároveň zrušili varování před povodňovými jevy v povodí horního Labe. Zvýšená hladina Moravy v Olomouckém kraji má zčásti opadnout v sobotu, v neděli pak úplně.

Výstrahu před vzestupem hladin – původně platnou do odvolání – meteorologové zkrátili. „V neděli (25. února) již bude docházet k poklesům hladin na celém území,“ upřesnil Jan Šrámek z ČHMÚ.

Vzestup hladin vyvolaly deště z posledních dnů. První povodňový stupeň bdělosti, při kterém se voda většinou ještě nevylévá z břehů, v sobotu kolem 20:40 platil na Labi v Kostelci nad Labem na Mělnicku a Litoměřicích, pak také v povodí Moravy na Šumpersku a v Čermné nad Orlicí.

V Děčíně během dne uzavřeli podjezd pod Tyršovým mostem a silnici do Dolního Žlebu. Na uzavření silnice do Dolního Žlebu při vzedmutí Labe jsou místní zvyklí, hrozba zaplavení cesty nebo její úplné zatopení není ničím neobvyklým. Voda ze silnice do Dolního Žlebu už opadla, silnice je uklizená a krátce po 20:30 ji pro dopravu znovu otevřeli.

Hladina Labe v Děčíně se v sobotu ráno dostala na 418 centimetrů, to je 18 centimetrů nad úrovní, kdy se v místě vyhlašuje první povodňový stupeň. Kolem čtvrté hodiny odpoledne klesla na 406 centimetrů, pozdě odpoledne už prvního stupně nedosahovala. Jen pět centimetrů nad prvním stupněm je Labe v Litoměřicích, tam už voda opadá. Aktuálně neprší, situace se tak uklidňuje.

Výhled počasí na následující týden
Zdroj: ČT24

První povodňový stupeň, tedy bdělost, platí stále i na řece Moravě v Moravičanech na Šumpersku a v Čermné nad Orlicí na řece Tichá Orlice. Hladiny tam však již klesají, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu. V oblasti Králického Sněžníku a Jeseníků vydatně pršelo v pátek a srážky přetrvávaly do sobotního rána.