TÉMA

Hnutí ANO

Sněmovna schválila snazší využití zubařů ze třetích zemí

Sněmovna ve zrychleném režimu schválila senátní novelu, která má usnadnit zapojení zubařů ze zemí mimo EU do poskytování péče v Česku. Podle ní by mohli nově pracovat pod dohledem jiného stomatologa. Také pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC zamířila do závěrečného schvalování s návrhy na úpravy. Jednání sněmovny bude pokračovat ve středu.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 22:48|

U Ukrajiny chybí zásadní diskuze o budoucnosti, míní Havlíček

Česko by mělo vyvíjet úsilí s ostatními zeměmi k tomu, aby se v případě Ruska a Ukrajiny zahájila mírová jednání, uvedl v Interview ČT24 místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Podotkl, že hnutí vládu v zásadních krocích ohledně Ukrajiny podpořilo, ale zároveň připustil, že situace se nejspíše nevyvíjí tak, jak si mnozí představovali a je podle něj potřeba přemýšlet do budoucnosti.
14. 3. 2024|

Koalice v Ostravě se rozpadla, na vyjednávání o podobě nové je připraven Macura i SPOLU

Ostravská koalice tvořená ANO, SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty se podle primátora Tomáše Macury (dříve ANO) rozpadla. Stalo se tak poté, co koalice kvůli štěpení klubu ANO ztratila většinu hlasů v zastupitelstvu. Primátor, který byl minulý týden vyloučen z klubu zastupitelů ANO, je připraven na nová koaliční vyjednávání. SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), druhý nejsilnější klub zastupitelstva Ostravy, předpokládá, že nová koalice bude širší než dosud, pravděpodobně čtyř, či pěti.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 20:33|

Chtěl jsem Česko přiblížit prezidentskému systému, potvrdil Zeman

Při jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka v roce 2013 šlo o snahu posunout Českou republiku k prezidentskému systému, řekl v televizi CNN Prima News v Partii Terezie Tománkové prezident Miloš Zeman. Premiér Petr Fiala (ODS) podotkl, že on tehdy pokus o změnu politického systému vnímal, proto odmítl stát se členem Rusnokovy vlády. Končící prezident se také domnívá, že po schválení přímé volby prezidenta by měly být kompetence hlavy státu rozšířeny.
5. 3. 2023Aktualizováno5. 3. 2023, 13:43|
Události komentáře

Můžeme kompenzovat náklady, ne ušlý zisk, říká Havlíček. Podle opozice není přístup vlády férový

Vláda se snaží kompenzovat firmám náklady, ušlý zisk či škodu způsobenou pandemií koronaviru však uhradit nemůže. V Událostech, komentářích to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Opozice ale vládu kritizuje. Podle Radima Fialy (SPD) nejsou úlevy dostatečné, Miroslav Kalousek (TOP 09) míní, že stát nejednal s firmami na rovinu.
26. 5. 2020|

Jablonecký primátor Kroupa vystoupil z ANO, nechce ho spojovat se svým selháním

Jablonecký primátor Milan Kroupa vystoupil z hnutí ANO. Hlavním důvodem je podle něj rozpad koalice, který považuje za své osobní selhání. K odchodu ho vedla také snaha nepoškozovat ANO, uvedl v úterý pro ČTK Kroupa, který stál v čele druhého největšího města v Libereckém kraji od voleb na podzim loňského roku.
17. 9. 2019|
Čapí Hnízdo

Byla to uměle vytvořená kauza, říká Faltýnek. Fiala mluví o pachuti

Slovy o tom, že respektují verdikt státního zastupitelství, reaguje většina opozičních stran na informaci o zastavení trestního stíhání v případu Čapího hnízda. Rozhodnutí pražského městského státního zastupitelství zpochybňují Piráti, kteří považují za neudržitelné tvrzení, že Čapí hnízdo bylo v době získání dotace nezávislou firmou.
13. 9. 2019Aktualizováno13. 9. 2019, 14:11|
OVM

Nový zákon vymění státní zastupitelství během dvou let, souhlasí s kritikou novely Hamáček

Návrh novely zákona o státním zastupitelství ministerstva spravedlnosti je cestou, jak vyměnit státní zastupitelství během dvou let, což není příspěvek ke stabilitě systému. V Otázkách Václava Moravce to řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Pokud se s vládním partnerem – hnutím ANO – sociální demokracie neshodne na finální podobě zákona, ministři za ČSSD jej nepodpoří a návrh bude sněmovna projednávat jako koaličně nedohodnutý, doplnil. V koalici by zákon chtěl Hamáček řešit v horizontu jednoho až dvou týdnů.
8. 9. 2019|

Pokud se někdo snažil ovlivňovat státního zástupce, tak to byli demonstranti, tvrdí Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) je přesvědčen o svojí nevině i nevině své rodiny v kauze Čapí hnízdo. Pevně věří, že státní zástupce skutečně stíhání zastaví, i když byl podle něj pod tlakem demonstrantů. Reagoval tak na informaci serveru Deníku N, který s odvoláním na informace dvou zdrojů obeznámených s výsledkem napsal, že žalobce Jaroslav Šaroch navrhl zastavit Babišovo stíhání v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo.
2. 9. 2019|

Nechtěla bych žít ve společnosti, která brání jít do politiky, říká eurokomisařka Jourová

V květnu se bude volit nový Evropský parlament, přijde pak i nová Evropská komise. Té staré se tak už krátí čas. Pomyslný metr stříhá i eurokomisařka Věra Jourová. Tu nejvíc mrzí, že se nedaří změnit negativní pohled Čechů na Evropskou unii.
5. 1. 2019|

Senátní volby zůstanou dvoukolové, australský model neprošel

Volby do Senátu zatím zůstanou dvoukolové, lidé tak budou senátory vybírat dva víkendy po sobě. Návrh na zavedení jednokolové volby podle australského modelu ve čtvrtek zamítli sami senátoři. Podle návrhu by lidé na jednom lístku stanovovali pořadí kandidátů a hlasy pro neúspěšné adepty by se připočítávaly úspěšnějším uchazečům. Piráti v reakci na to oznámili, že ve sněmovně představí vlastní návrh změn.
18. 10. 2018|
Komunální volby 2018

„Nechtěli jsme otevřít vrátka kmotrům,“ vidí situaci v Brně dosavadní primátor Vokřál

Podle lídra ANO v Brně Petra Vokřála stojí za vyšachováním jeho hnutí lidé „s bohatou historií na brněnské politické scéně“. Lídryně ODS v Brně Markéta Vaňková pak podle něj „podlehla mámení“, řekl dosavadní brněnský primátor ve středečním Interview ČT24.
11. 10. 2018|