TÉMA

Lukáš Wagenknecht

Upozornili na problémy, přišli o místo. Pořad 168 hodin popsal případy dvou whistleblowerů

Dva úředníci se domnívají, že ztratili práci na ministerstvech dopravy a spravedlnosti kvůli upozornění na nesrovnalosti. V případě úředníka z ministerstva dopravy už rozhodl soud. A poprvé v historii dal whistleblowerovi za pravdu. V Česku se ale lidé, kteří se nebojí poukázat na problém, dlouhodobě potýkají s obtížemi, ukázali pro pořad 168 hodin reportéři Václav Crhonek a David Sebíň.
4. 12. 2023|

Senát schválil zvýšení rodičovské, zvolil radní ČT. Prošlo i navýšení počtu přihlášek na střední školy

Senát schválil novelu, která by měla od ledna zvýšit rodičovský příspěvek rodinám s nově narozenými dětmi na 350 tisíc korun. Horní komorou prošla také novela, podle které si zájemci o studium budou moci podat tři přihlášky na střední školy místo nynějších dvou. Senátoři hlasovali v tajné volbě o některých členech Rady České televize, o jejímž složení nově spolurozhodují. V prvním kole zvolili publicistu Jefima Fištejna, rozhlasovou moderátorku Ivanu Chmel Denčevovou a novinářku Barboru Procházkovou, večer ve druhém pak spisovatele Jiřího Padevěta, nominanta Asociace producentů v audiovizi Davida Brabce a někdejšího místopředsedu a mluvčího Rady Českého rozhlasu Ivana Tesaře.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 20:50|

Změny v důchodech jdou do finále, většina by mohla platit už od září

Změny v důchodech míří k finálnímu hlasování, senátoři o nich rozhodnou 23. srpna. Podle předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS) může být diskuze delší, obstrukce ale nečeká. Většina šéfů senátních klubů předpokládá, že zákonodárci zpomalení valorizace penzí nakonec podpoří. Pokud novelu do konce srpna podepíše i prezident, začne většina změn platit od září.
6. 8. 2023|

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci. Podpořilo ji 66 ze 72 přítomných členů horní komory. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zdůraznila, že dohoda je v bezpečnostním zájmu Česka a nedává americkým vojákům automaticky právo pobývat na českém území, jak tvrdí její kritici. Přijetí úmluvy podporuje i opoziční ANO a její kritici z SPD nemají v Senátu zastoupení. Souhlas s dohodou musí dát také sněmovna, která o tom má rozhodovat ve středu 19. července. Horní komora také hlasovala o evropských pravidlech pro boj s korupcí nebo diskutované změně drážního zákona.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 20:26|

Senát schválil zrušení samostatných stavebních úřadů

Senát schválil novelu stavebního zákona, která ruší zamýšlenou soustavu samostatných stavebních úřadů v čele s Nejvyšším stavebním úřadem. Členové horní parlamentní komory ji podpořili beze změn, půjde tedy již k prezidentovi. Senátoři odsouhlasili i další novelu, která má usnadnit přípravu staveb zavedením jednotného environmentálního stanoviska.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 20:34|

Babiš se omluvil senátoru Wagenknechtovi za výroky o udavačství

Bývalý premiér a předseda opozičního ANO Andrej Babiš se omluvil senátorovi Lukáši Wagenknechtovi (nestr. za Piráty) za to, že jej v minulosti označil za udavače a prohlásil, že kvůli němu přišlo Česko o stamiliony z Evropské unie. Wagenknecht uvedl, že omluvu obdržel v pondělí, její text nyní zveřejnil.
18. 4. 2023|

Babiš se musí omluvit senátoru Wagenknechtovi za nařčení, že je udavač

Předseda ANO Andrej Babiš se musí omluvit pirátskému senátorovi Lukáši Wagenknechtovi za výroky, že je udavač a také osobou, která připravila Česko o osm set milionů korun. Omlouvat se naopak nemusí za označení Wagenknechta jako „psychopata“. Ve středu o tom pravomocně rozhodl Krajský soud v Praze.
1. 3. 2023|

Případ poskytnutí zemědělských dotací firmám Agrofertu policie odložila

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložila případ zemědělských dotací pro firmy z holdingu Agrofert, vyplývá to z policejního usnesení, které má Česká televize k dispozici. Trestní oznámení podali loni Piráti, podle kterých firmy získaly dotace pro malé a střední podniky, ačkoliv už spadaly pod holding. Oznámení se týkalo dotací a podpor vyplacených ministerstvem zemědělství a Podpůrným garančním a lesnickým fondem (PGRLF). Ten v současnosti některé z dotací vymáhá soudně zpět. Také resort zemědělství chtěl některé dotace vrátit zpět, u soudu ale neuspěl. Nyní čeká na výsledky řízení Evropské komise.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 21:10|

Horní komora se sešla poprvé po volbách v novém složení. Předsedou je opět Vystrčil

Horní komora se poprvé sešla v pozměněném složení po letošních podzimních volbách. Předsedou Senátu byl potřetí v řadě zvolen Miloš Vystrčil (ODS), který tak jako před dvěma lety neměl protikandidáta. V tajné volbě dostal 73 z 80 odevzdaných hlasů. Vystrčila nominoval senátorský klub ODS a TOP 09, který je se 36 členy nejsilnější frakcí v jednaosmdesátičlenném Senátu. Jeho znovuzvolení ocenil premiér Petr Fiala (ODS).
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 16:10|

Češi bojující za Ukrajinu jednali v zájmu Česka, shodl se senátní výbor

Čeští dobrovolníci, kteří pomáhali ukrajinským ozbrojeným složkám v boji proti ruské agresi, jednali podle senátního výboru pro obranu v zájmu České republiky a její bezpečnosti. Výbor se na tom v úterý shodl jednomyslně. Reagoval tak podle senátora Václava Lásky (SEN 21) na desítky případů trestních řízení, v nichž figurují Češi kvůli službě v ukrajinské, tedy zahraniční armádě.
1. 11. 2022|

Prvním místopředsedou Senátu bude Drahoš, Růžička jej nahradí ve školském výboru

Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského a kulturního výboru Jiří Drahoš (za STAN). Vymění si podle dohod senátorských klubů o povolebním uspořádání horní komory místo s Jiřím Růžičkou (za TOP 09). Informoval o tom předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra, který vede nejpočetnější senátní frakci.
20. 10. 2022|

Zastropování cen energií přišlo pozdě, vadí opozici

Na pondělním mimořádném jednání stanovila vláda maximální ceny elektřiny a plynu. Místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny za opoziční SPD Jan Hrnčíř zastropování cen kvituje, ale myslí si, že přichází pozdě. Poslanec vládního STAN Lukáš Vlček to vysvětluje kooperací s Evropskou unií. Europoslankyně Dita Charanzová (za ANO) volá mimo jiné po pomoci českým firmám na evropském trhu.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 23:04|

Senátoři schválili úsporný tarif, který má domácnostem snížit účty za energie

Senátoři podpořili úsporný tarif na energie pro domácnosti. Kolik bude příspěvek činit a kdo na něj bude mít nárok, stanoví vláda nařízením. Má se tak stát nejpozději v srpnu. Horní komora také schválila snížení plateb za státní pojištěnce, po lednovém zvýšení ve zbytku roku klesnou. Od roku 2024 se budou valorizovat automaticky. Protokoly o vstupu Švédska a Finska do Severoatlantické aliance (NATO) projedná Senát ve středu 10. srpna.
27. 7. 2022Aktualizováno27. 7. 2022, 14:48|

ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 48 korun za akcii, rozhodla valná hromada

Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 48 korun za akcii před zdaněním. V úterý večer o tom po více než 13 hodinách jednání rozhodla valná hromada firmy. Prošel tak protinávrh ministerstva financí, které společně s vyšší dividendou navrhovalo také posunout výplatní termín o tři měsíce na 1. listopadu. Představenstvo ČEZ navrhovalo dividendu 44 korun za akcii, tento návrh ale neprošel. Valná hromada také rozhodla o výměně členů v dozorčí radě firmy.
28. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 05:27|

Senátoři v prvním čtení podpořili dobrovolné zapojení Čechů do bojů na Ukrajině

Senátoři ve středu podpořili změny ve zdravotním pojištění cizinců nebo určení těžebních poplatků. Kvůli invazi Ruska na Ukrajinu požadují další postihy pro občany i firmy Ruska a Běloruska. Horní komora také podpořila dohodu s Německem o rozvoji Labské vodní cesty. Situací na Ukrajině se od rána několik hodin zabývala také dolní komora parlamentu. Senátoři v prvním kole projednávání kývli na novelu branného zákona, podle níž by se Češi mohli zapojit do bojů o Ukrajinu na straně obránců.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 19:30|

Piráty dál povede Ivan Bartoš. Z chyb je důležité se poučit, řekl

Ve vedení Pirátů pokračuje dosavadní předseda a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. V druhém kole volby na celostátním fóru strany získal 662 z 948 odevzdaných hlasů. Jeho soupeř, senátor Lukáš Wagenknecht, obdržel 265 hlasů. Prvním místopředsedou strany se stal europoslanec Marcel Kolaja. Druhou místopředsedkyní je náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová. Trojkou je zastupitelka Prahy 21 Blanka Charvátová. Posledním místopředsedou se stal bývalý poslanec Martin Jiránek. Podle aktuálních čísel, která zazněla na sobotním fóru, mají Piráti 1230 členů.
8. 1. 2022Aktualizováno8. 1. 2022, 21:39|

Bartoše vyzvou při sobotní volbě předsedy Pirátů tři protikandidáti

Potvrzeno. Kandidáty na předsedu Pirátů budou kromě obhajujícího šéfa Ivana Bartoše a senátora Lukáše Wagenknechta také někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu a ostravský radní David Witosz. O místopředsednické posty se na on-line zasedání celostátního fóra budou ucházet necelé dvě desítky kandidátů. Dosavadní místopředseda Vojtěch Pikal v pondělí prohlásil, že pozastaví své členství ve straně, vadí mu aktualizace všeobecného kodexu zastupitele, který definuje kumulaci funkcí.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 18:56|

ODS, ANO, Piráty a lidovce čeká příští rok volba vedení. Kandidáti se již hlásí

V příštím roce čeká hned čtyři sněmovní strany volba vedení. Už v lednu bude na kongresu ODS obhajovat post lídra nynější premiér Petr Fiala. Andrej Babiš předstoupí před delegáty celorepublikového sněmu hnutí ANO v únoru. Během roku 2022 budou vedení volit i KDU-ČSL a Piráti. Všechna politická uskupení chtějí na svých shromážděních řešit přípravu na obecní a senátní volby.
30. 12. 2021|

Bartoš bude na lednovém fóru Pirátů obhajovat funkci předsedy. Postaví se mu Wagenknecht

Současný předseda Pirátů Ivan Bartoš bude na lednovém celostátním fóru obhajovat svou funkci v čele strany, informoval na stranickém diskusním fóru. Za své priority označil stabilizaci strany ve vládní roli, ale také profesionálnější politickou i mediální strategii. Výsledek říjnových voleb označil v příspěvku za neúspěch, ke kterému se staví čelem. Kandidaturu na předsedu už oznámil i senátor Lukáš Wagenknecht.
16. 12. 2021|

Prezident plánuje jmenovat premiérem Fialu

Prezident Miloš Zeman plánuje jmenovat lídra vítězné koalice SPOLU Petra Fialu (ODS) premiérem. Řekl to Frekvenci 1. Nebude to žádný problém, uvedl v rozhovoru, kde komentoval i svůj zdravotní stav. Souhlasí s tím, že nová vláda musí vzniknout rychle. Současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nemá zájem stát se premiérem, poznamenal prezident, který s ním o demisi současné vlády mluvil telefonicky.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 21:30|

Senátoři zabránili zmrazení platů politiků. Podpořili zpřísnění dohledu nad strojvedoucími

Stát získá přehled o dodržování pracovní doby a odpočinku strojvedoucích na dráze. Senátoři schválili novelu drážního zákona, jejímž cílem je zjistit, jestli jsou strojvedoucí přetížení. Horní komora také odmítla vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na pět let. S předlohou přišel premiér Andrej Babiš (ANO) krátce před sněmovními volbami. Senátoři jej hodnotili jako vrcholně populistický krok.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 19:39|

SPOLU a PirátiSTAN chtějí do osmého listopadu podepsat koaliční smlouvu, řekl Fiala

Koalice SPOLU a PirátiSTAN chtějí o budoucí vládě jednat tak, aby mohly nejpozději do osmého listopadu podepsat koaliční smlouvu, řekl po první schůzce předseda ODS Petr Fiala. O osmém listopadu hovoří strany také jako o dni, kdy by se mohla sejít poprvé nová sněmovna. Personální otázky a rozdělení resortů lídři zatím neřešili, ustanovili ale dle Fialy vznik šesti skupin, které se budou zabývat jednotlivými programovými oblastmi. Lídr koalice SPOLU zároveň uvedl, že se plánuje setkat s prezidentem Zemanem. O setkání s prezidentem má zájem i premiér a šéf ANO Andrej Babiš, podle něhož ale jeho hnutí o vládě nevyjednává a připravuje se na opoziční roli.
13. 10. 2021Aktualizováno13. 10. 2021, 20:53|

Evropská komise odmítla žádost o odklad, česká opatření proti střetu zájmů chce znát do středy

Evropská komise odmítla dvouměsíční odklad termínu, dokdy chce od českých úřadů dostat přehled opatření, kterými republika brání střetu zájmů. Posunula jej pouze z 8. na 22. září. Upozornil na to iRozhlas.cz, který má k dispozici dopis, kterým bruselské Generální ředitelství pro regionální politiku žádost odmítlo. Komise již dříve varovala, že by důsledkem nedostatečné ochrany před střetem zájmů mohlo být zastavení čerpání peněz z evropských fondů. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) je však přesvědčena, že to nehrozí, Česko podle ní plní vše, na čem se s Evropskou komisí domluvilo.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 22:45|

Tendr na Dukovany by mohl být vypsán už v listopadu, uvedl Havlíček v OVM

Tendr na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech může být podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) vypsaný ještě před koncem roku. V Otázkách Václava Moravce zmínil jako možný termín listopad, záleží na schválení zákona a doručení a vyhodnocení bezpečnostních dotazníků od uchazečů.
22. 8. 2021|