TÉMA

Šikana

Radní Blovic odvolali ředitelku základní školy. Rodiče jí vyčítají přehlížení šikany

Radní Blovic na Plzeňsku v pondělí odvolali ředitelku místní základní školy Dagmar Hitkovou. Reagovali tak na situaci se šikanou, která podle některých rodičů na škole dlouhodobě bují. Ředitelka byla odvolána z funkce, nedostala ale výpověď ze zaměstnání, řekl ČTK tajemník radnice Václav Kybic. Na odvolání upozornil server Novinky. Někteří rodiče jsou s krokem radních spokojeni, jiní jen částečně. Podle vyjádření starosty města Roberta Zelenky (Žijeme Blovice) ředitelka s odvoláním nesouhlasí.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 15:56|

Ve školách je potřeba více dětských psychologů. Řeší prý stále závažnější problémy

Více psychologů ve školách by podle odborníků pomohlo dětem s psychickými problémy. Snaží se o to novela školského zákona. Ministerstvo školství se zabývalo i návrhem na snížení kvalifikace školního psychologa, kdy by stačil bakalářský titul. To by ale podle profesních organizací psychologů a vysokých škol dětem spíš ublížilo. Podle nich absolventi bakalářského studia mají jen teoretické znalosti a nejsou dostatečně připraveni pro praxi.
21. 3. 2024|

Závažnou šikanu na blovické základní škole řeší policie i inspekce. Petice žádá odvolání ředitelky

Případ závažné šikany na blovické základní škole řeší policie i Česká školní inspekce. Podle části rodičů ale šikana na této škole trvá delší dobu. Přes deset procent obyvatel Blovic proto sepsalo petici, ve které žádají odvolání ředitelky. Viní ji z toho, že nepřijala dostatečná opatření.
21. 3. 2024|

Za šikanu chartisty dostal někdejší příslušník StB Hataš dvouletou podmínku

Odvolací soud pravomocně potvrdil dvouletou podmínku třiasedmdesátiletému někdejšímu příslušníkovi komunistické Státní bezpečnosti (StB) Janu Hatašovi. Zrušil mu ale peněžitý trest ve výši 150 tisíc korun. Podle spisu muž šikanoval právníka, který podepsal Chartu 77, psychicky ho ničil, nechal jej připravit o práci či mu rozvracel rodinu. Hataš vinu odmítá a tvrdí, že se pouze řídil pokyny nadřízených.
14. 12. 2023|

Příslušníci StB dostali za akci Asanace podmínky. Trest udělil odvolací soud i těm, kteří se mu původně měli vyhnout

S podmíněnými tresty odešli od odvolacího soudu všichni čtyři bývalí příslušníci Státní bezpečnosti obžalovaní z podílu na šikaně disidentů při akci Asanace. Jejich cílem bylo přinutit odpůrce komunistického režimu k odchodu do zahraničí. Verdikt je pravomocný. Odvolací soud v minulosti rozsudky nad čtveřicí zrušil a zastavil trestní stíhání, Nejvyšší soud ale případ znovu otevřel.
7. 9. 2023|

Pavel přijal ukrajinskou dívku, které nadávali čeští spolužáci

Šikanu, ponižování a násilí ve školách prezident Petr Pavel obecně odsuzuje, v případě dítěte, které muselo opustit svoji zemi kvůli válce, jsou podle něj ale zvlášť ostudné. Pavel to uvedl na Twitteru u fotografie ze setkání s ukrajinskou školačkou, kterou podle videa na sociálních sítích šikanovali na školním výletě její spolužáci. Prezident zároveň ocenil, že škola a rodiče věc řešili a dívka dostala omluvu.
10. 6. 2023|

Vrchní soud zvýšil mladíkovi trest za vraždu učitele mačetou na čtrnáct let

Za vraždu čtyřiasedmdesátiletého učitele středního odborného učiliště v pražské Michli z loňského března ve středu Vrchní soud v Praze zvýšil Jaroslavu Řehákovi trest o dva roky na 14 let vězení. Potvrdil mu také ambulantní léčení. Rozhodnutí vrchního soudu je pravomocné. Mladík se k činu přiznal, tvrdí, že ho pedagog, na nějž zaútočil mačetou, šikanoval. Řehákův obhájce Martin Pavlík novinářům po vynesení rozsudku řekl, že zváží dovolání k Nejvyššímu soudu.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 16:05|

Mendelova univerzita spustila v boji proti šikaně a obtěžování speciální web, má pomoct studentům i učitelům

Mendelova univerzita v Brně spustila nové webové stránky Bezpečná MENDELU, které na jednom místě přehledně shrnují opatření pro prevenci i řešení nevhodného chování v univerzitním prostředí. Studentům i zaměstnancům pomůže web identifikovat šikanu nebo sexuální obtěžování. Zároveň tam najdou návody, jak situaci řešit, i na koho se v případě problému obrátit, uvedla mluvčí školy Tereza Pospíchalová.
4. 5. 2023|

Britský ministr Raab po obviněních z šikany rezignoval, nahradí ho Dowden a Chalk

Britský vicepremiér a ministr spravedlnosti Dominic Raab rezignoval po obviněních ze šikany zaměstnanců. Své vyšetřování považuje za nebezpečný precedens, napsal v prohlášení zveřejněném na Twitteru. Premiéra Rishiho Sunaka chce nadále podporovat. Ten Raabovu rezignaci přijal „s velkým smutkem“. Úřad vlády odpoledne oznámil, že ve funkci vicepremiéra Raaba nahradí Oliver Dowden, novým ministrem spravedlnosti byl jmenován Alex Chalk.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 15:35|

Demonstrace byla jen poslední kapkou, říká Dušek. Předtím si nikdo nestěžoval, zastává se děkana Ševčíka Vondráček

Setrvání Miroslava Ševčíka na pozici děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) je problematické kvůli dlouhodobě špatnému vedení fakulty, které poškozuje reputaci celé univerzity, myslí si člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Libor Dušek. „Nejproblematičtější otázkou je, jak se mohl stát docentem a děkanem,“ uvedl v pořadu Události, komentáře. Naopak člen fakultního senátu Jan Vondráček nepovažuje odvolání Ševčíka za opodstatněné a výtky vůči jeho působení považuje za osobní.
6. 4. 2023|

Více než polovina škol řešila šikanu mezi dětmi, častější je také ponižování na internetu. Obětí agrese jsou i učitelé

Asi 57 procent základních a 63 procent středních škol řešilo v posledních třech letech alespoň jeden případ šikany mezi žáky. To je podle České školní inspekce (ČŠI) více než před sedmi lety, kdy inspekce zkušenost škol se šikanou pro speciální tematickou zprávu zjišťovala naposledy. Nejčastějšími formami šikany mezi žáky jsou ponižování, pomlouvání a podobné projevy verbální šikany a kyberšikana, tedy ubližování přes internet. Více se na školách objevuje i šikana učitelů.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 13:18|

Na liberecké univerzitě skončil kvůli nevhodnému chování další pedagog

Kvůli nevhodnému chování ke studentkám skončil na Technické univerzitě v Liberci další pedagog. Šlo o vyučujícího na katedře anglického jazyka. Případ se podařilo řešit díky studentským tutorům a ombudsmanovi. Pedagog na svou žádost ukončil pracovní poměr, informoval v úterý v tiskové zprávě mluvčí univerzity Radek Pirkl. Nejde o první takový případ, loni v létě tam skončil i jiný pedagog, který se zřejmě opakovaně dopouštěl jednání s prvky šikany.
14. 3. 2023|

Týraných seniorů přibývá, ministerstvo chce poslat do sociálních zařízení inspektory v utajení

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje nová pravidla pro kontroly ústavů sociální péče pro seniory. Nově by měly probíhat v utajení. Jde o reakci na přibývající případy šikanování a nevhodného zacházení s obyvateli domovů pro seniory. Podle policie se s takovou zkušeností svěří svým známým jenom zlomek lidí ve vyšším věku.
20. 1. 2023|

Děti měly spolužákům z Ukrajiny pouštět ruskou hymnu. Podle učitelky jsou obvinění nadsazená

Vedení základní školy v Lázních Bělohradě prověřuje šikanu ukrajinských žáků od českých dětí. Ty měly svým ukrajinským spolužákům při vstupu do třídy pouštět ruskou hymnu. Upozornil na to starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý (STAN) s odkazem na svědectví jedné matky.  Podle něj měly ruskou hymnu děti pouštět ukrajinským sestrám z druhé a páté třídy.
2. 11. 2022|

Soud se musí vrátit k případu šikany rodiny Hyblerových při akci Asanace

Obvodní soud pro Prahu 1 se bude muset znovu zabývat případem bývalých příslušníků StB Milana Kopince, Vladimíra Novotného a Karla Vykypěla viněných ze zneužití pravomoci úřední osoby. Muži podle žalobců při akci Asanace donutili vytrvalou šikanou rodinu Hyblerových k vystěhování do zahraničí. Soud muže v únoru obžaloby zprostil, jeho rozhodnutí však zrušil odvolací senát. Vyplynulo to z informací na justičním serveru infosoud. Trojice vinu od počátku odmítá.
25. 8. 2022|

Zájem o chytré hodinky pro děti roste. Rodiče přes ně hlídají jejich pohyb i šikanu

Největší tuzemské obchody s elektronikou hlásí v meziročním srovnání zvyšující se zájem o chytré hodinky pro děti. U některých se prodeje zvedly až o dvě stě procent. S končícím školním rokem pak prodejci očekávají další nárůst. Rodiče hodinky nekupují svým dětem jen pro radost, ale také kvůli sledování jejich pohybu. Někteří s nimi chtějí i nahrávat případnou šikanu ve školách. Tam používání chytrých hodinek zatím podle ředitelů problémy nezpůsobuje a ani ministerstvo školství pode informací ČT jejich omezení neplánuje.
21. 5. 2022|

Nezájem rodičů, šikana okolí. V Česku jsou tisíce dětí, jejichž matka či otec jsou ve vězení

V Česku je kolem třiceti tisíc dětí, které mají minimálně jednoho rodiče ve vězení. Společnost i jejich okolí se k nim často chovají odmítavě, nezřídka zažívají i šikanu. Teď mezi nimi probíhá podrobný průzkum, který má zjistit, jak žijí a co prožívají. Autoři pak chtějí navrhnout změny v systému.
1. 1. 2022|

Možnou šikanu nájemníků v pražské vile řeší policie. Objekt dříve vlastnil lobbista Horáček

Policie vyšetřuje možnou šikanu nájemníků v památkově chráněné vile v městské části Praha 2. Lidé si stěžují, že je nový majitel chce vystěhovat. Původním vlastníkem budovy byl podnikatel Tomáš Horáček figurující v kauze zmanipulovaných nemocničních zakázek. Podle něj se vily nezákonně zmocnila jeho bývalá advokátka.
25. 12. 2021|

Máme právo na odpor, stát lže, zdůvodňuje Landa přetížení hygien zbytečnými dotazy. Podle právníka to těžko obhájí

Hygieny nestíhají. Zatímco nakažených rychle přibývá a operátorů call center se nedostává, přicházejí na hygienické stanice tisíce dotazů;crop;, jejichž zasílání inicioval Daniel Landa a sám je nazval šikanou hygieniků. Hygienici místo trasování nákazy musí sepisovat odpovědi. Podle Landy je to protest proti systému a využití práva na odpor. Pro 168 hodin natáčela o výzvě k zahlcení hygien Zuzana Černá.
22. 11. 2021|
Doporučujeme

Řeším stejné kauzy jako seriálový Ochránce. Šikanu neustále, řekl školský ombudsman

Seriál České televize Ochránce skončil v neděli desátým dílem. Provázely ho pochvalné recenze, vyvolal zájem učitelů i rodičů. Školský ombudsman Ladislav Hrzal potvrdil, že seriál odráží realitu na českých školách. Radost má z toho, že i díky televiznímu Ochránci lidé vědí, že funkce školského ombudsmana existuje a že může nabídnout pomoc, když už si škola neví rady. Hrzal byl hostem Událostí, komentářů.
10. 11. 2021|

Případem odvolané státní zástupkyně, na kterou údajně cílil bossing, se bude znovu zabývat soud

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti odvolané okresní státní zástupkyně v Ostravě Tamary Kornasové. Zrušil verdikt Městského soudu v Praze, který původně její žalobu zamítl. Městský soud se musí znovu zabývat tvrzením o údajné šikaně ze strany tehdejšího vedení krajského státního zastupitelství.
19. 10. 2021|

Soud uznal bývalé příslušníky StB vinnými ze šikany disidentů. Dva z nich dostali podmínku

Soud uznal čtveřici bývalých příslušníků komunistické Státní bezpečnosti (StB) vinnou z toho, že při takzvané akci Asanace šikanovala disidenty a nutila je k emigraci. Karlu Hájkovi a Rudolfu Peltanovi uložil dvouleté podmíněné tresty, u Zbyňka Dudka a Jiřího Šimáka upustil od potrestání. Oba dva už dříve dostali za týrání odpůrců režimu nepodmíněné tresty 3,5 roku vězení, což předsedkyně senátu Olga Kalašová označila za dostatečné. Verdikt není pravomocný, obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na případná odvolání.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 13:56|

Případ Asanace je ve finále. Bývalý příslušník StB přijal trest za šikanu disidentů

Bývalý příslušník komunistické Státní bezpečnosti (StB) Jaroslav Maryško přijal dohodu o vině a trestu v kauze cílené šikany tuzemských disidentů. Příslušníci StB na přelomu 70. a 80. let při akci Asanace lidi nepohodlné komunistickému režimu opakovaně vyslýchali, vyhrožovali jim a nutili je k emigraci. Soud dohodu obžalovaného se státní zástupkyní schválil a udělil Maryškovi podmíněný dvouletý trest se zkušební dobou na jeden rok.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 13:46|

„Dětem se smějí, že nemají počítač na distanční výuku.“ Linky bezpečí i důvěry musely posílit kapacitu chatů

Počet telefonátů kvůli kyberšikaně, kyberstalkingu nebo zneužití osobních dat na Linku bezpečí loni vzrostl o desítky procent. Kromě potíží na internetu řešily děti často také rodinné vztahy nebo psychické potíže, které způsobovala mimo jiné i pandemie koronaviru. Podobné problémy často řešili také volající na Linku důvěry Dětského krizového centra. Hlavním tématem byl strach z dopadů pandemie. Obě linky také rozšířily kapacity svých chatů.
14. 1. 2021|