TÉMA

Škoda

Škoda po požáru kostela v Chlumu přesáhne patnáct milionů korun. Příčinou byla zřejmě technická závada

Zničené varhany, střecha i okna, takový je výsledek nočního požáru barokního kostela v Chlumu u Třeboně. Škoda přesáhne původně odhadovaných patnáct milionů korun. Hořet začalo pravděpodobně na kůru. Příčinou byl zřejmě technický problém.
26. 3. 2024|

Embéčko slaví šedesátiny. Na poslední moderní auto z ČSSR nedali řidiči dopustit malým bolestem navzdory

Škoda 1000 MB bylo pro mladoboleslavskou automobilku velice revolučním modelem. Bohužel ale bylo také na velmi dlouhou dobu poslední, o kterém šlo něco takového říct. Z dosavadní klasické koncepce s motorem vpředu a pohonem zadních kol přešla tehdy Škodovka (respektive AZNP) na koncepci vše vzadu. Jenomže u ní se zasekla téměř na čtvrt století. A dva novější modely, které přišly po Embéčku, měly vlastně spíše charakter faceliftu, než že by to byla úplně nová auta.
21. 3. 2024|

Požár haly ve Frenštátě pod Radhoštěm způsobil škodu za osmdesát milionů

Škoda způsobená pondělním požárem haly ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku se předběžně odhaduje na osmdesát milionů korun. Hasiči stále ještě dohašují skrytá ohniska. Pásové rypadlo, které odstraňovalo konstrukce haly, už odjelo, informovala odpoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé hasičů a policie.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 09:22|

Sprejeři loni napáchali škody za sto milionů. Téměř polovinu částky tvoří případy z Prahy

Škody za nelegální graffiti se za loňský rok vyšplhaly na 99,6 milionu korun. Jedná se o nárůst o více než šestnáct milionů oproti předešlému roku. České televizi to potvrdila policie. Jenom v Praze škody způsobené sprejerstvím činily více než 42 milionů korun. Průměrná škoda za jeden případ pak poprvé přesáhla částku dvacet tisíc korun.
1. 3. 2024|

Stály miliony a vedou vodou. Z cyklostezek v okolí Hradce jsou jezírka

Budování cyklostezek kolem Hradce Králové se v poslední době nedaří. Jedna za osm milionů korun skončila v lese nedokončená, druhá za deset milionů korun sice hotová je, ale funkční příliš ne. Obě totiž často a nadlouho zaplavuje voda.
26. 2. 2024|

Českobudějovický dopravní podnik koupí 35 nových trolejbusů od Škody, budou jezdit i bez drátů

Ulicím Českých Budějovic budou dál vládnout trolejbusy od Škody. Městský dopravní podnik oznámil, že plzeňská firma dodá 35 nových kloubových trolejbusů, budou patřit k typu 33Tr, který využívá karosérie od výrobce SOR. Trolejbusy budou parciální, budou tedy vybavené trakčními bateriemi a obslouží i některé lokality, kam nevedou troleje.
7. 2. 2024|

Soud nařídil vyčíslit škodu na spálených stromech v Českém Švýcarsku. Správa parku to považuje za nereálné

Soud požaduje přesné vyčíslení škody způsobené požárem stromů v Českém Švýcarsku. Spis s obžalobou muže, který měl park zapálit, proto vrátil státnímu zástupci. Správa parku začala s počítáním dřeva podle map. Jeho cenu ale vyčíslit odmítá.
16. 1. 2024|

Nové pražské tramvaje 52T budou nízkopodlažní s pěti články, první přijdou napřesrok

Pražský dopravní podnik představil podobu tramvají 52, které objednal u plzeňské Škody Transportation. S výrobcem uzavřel rámcovou smlouvu, podle které by mohly nakoupit až dvě stovky nových nízkopodlažních tramvají. Napevno jich zatím objednal čtyřicet, první by měl výrobce dodat v příštím roce. Dopravní podnik tak rozšíří počet svých tramvají od Škody, má jich již přes tři sta, zatím poslední převzal před pěti lety.
10. 1. 2024|

Mamutí trolejbus svezl první cestující. Má tři články a délku 24 metrů

V Česku začalo vozit cestující historicky nejdelší vozidlo, které nejezdí po kolejích. Pražský dopravní podnik zahájil zkušební provoz tříčlánkových trolejbusů Škoda-Solaris 24m. V budoucnu by měly jezdit na Letiště Václava Havla místo nynější autobusové linky 119, zatím je ale možné svézt se jimi mezi Palmovkou a Letňany.
21. 12. 2023|

Škod po nehodách přibude letos asi o pět procent, pojišťovny ale z povinného ručení vyplatí mnohem více

Více než o desetinu meziročně vzrostou škody po dopravních nehodách, uvedla Česká kancelář pojistitelů. Pojišťovny odhadují, že ke konci roku vyplatí na povinném ručení 16,7 miliardy korun. Loni byly škody o 1,8 miliardy nižší. Růst souvisí hlavně se škodní inflací. Vzroste sice zřejmě i celkový počet nehod, respektive pojistných událostí, ale výrazně méně než výše škod – asi o pět procent. Systém pojištění také čekají od příštího roku změny.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 20:08|

Na Chebsku se opět zachvěla země. Může to naznačovat příchod seismického roje

V Karlovarském kraji se znovu objevily silnější záchvěvy země. Zvýšená seismická aktivita začala zhruba před třemi dny. V pátek ráno měly nejsilnější otřesy magnitu do 2,6 stupně. Odborníci ale údaje z automatických měřicích stanic následně ještě upřesňují. Větší výskyt otřesů, a zejména těch silnějších, může naznačovat příchod seismického roje, řekl Jakub Klicpera z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 20:30|

Hurikán Otis má už 39 obětí, informovala vláda. V zasažených oblastech chybí voda i základní zboží

Hurikán Otis, který tento týden s rekordní silou zasáhl letovisko Acapulco na mexickém tichomořském pobřeží, za sebou zanechal 39 obětí, sdělila podle agentury Reuters mexická vláda. Dřívější zprávy uváděly nejméně 27 mrtvých. Podle mexického ministra bezpečnosti se aktuálně pohřešuje deset lidí. Pojišťovací společnost Gallagher Re podle agentury Reuters už odhadla, že ekonomické škody přesáhnou deset miliard dolarů (233 miliard korun). Pro mexický průmysl to může znamenat jednu z největších ztrát v historii. Se zasaženými oblastmi je stále těžké se spojit, na místě podle agentury AP trvá nedostatek vody, elektřiny, benzinu i základního zboží.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 20:31|

Na přejezdu v Olomouci se srazil osobní vlak s kamionem

Na železničním přejezdu v olomoucké části Bělidla se v úterý ráno srazil kamion s osobním vlakem. Po srážce začaly na místě hořet oba vozy, plameny pohltily i osobní auto. Kamion totiž při nárazu zasáhl palivovou nádrž vlaku. Dým byl viditelný i několik kilometrů od města. Zranilo se pět lidí, mezi nimi řidič kamionu, ale i vlakvedoucí a strojvedoucí. Podle krajské záchranné služby nejde o vážná zranění. Několik desítek cestujících stihlo včas vystoupit. Kvůli nehodě nejezdí vlaky do Velké Bystřice. Pro auta a MHD je uzavřena Divišova ulice.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 20:08|

Město Libavá má novou starostku. Jako první krok nařídí audit hospodaření

Zastupitelstvo Města Libavá na Olomoucku zvolilo novou starostku Oldřišku Valtošovou z uskupení Občané za změnu. Byla jedinou kandidátkou. Ve funkci nahradila Štěpánku Tichou (Nezávislá Libavá), která kvůli zpronevěře víc než čtyř set tisíc korun z obecních peněz k 30. září rezignovala. Nová starostka po zvolení zastupitelům řekla, že nařídí nezávislý audit hospodaření obce.
16. 10. 2023|

Podle policie dala žena se synem do oběhu stovky falešných poštovních známek

Královéhradečtí policisté viní z trestného činu padělání a pozměnění známek šestašedesátiletou ženu a jejího třiačtyřicetiletého syna – během půl roku dali na pobočce České pošty na Královéhradecku do oběhu stovky falešných poštovních známek. Způsobili tím škodu dvacet tisíc korun, řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Případ označila za kuriózní. „Královéhradečtí policisté se s takovým případem dosud nesetkali,“ doplnila.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:38|

Hasiči ve Lhotsku na Zlínsku likvidují rozsáhlý požár hospodářské budovy

Hasiči od brzkého úterního rána likvidují rozsáhlý požár hospodářské budovy ve Lhotsku na Zlínsku. Nikdo se při něm nezranil, řekla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Požár podle ní mají hasiči pod kontrolou. Stále však prolévají vodou vnitřní prostory objektu, ve kterém je uskladněno velké množství hořlavého materiálu.
5. 9. 2023|

Škody po úderu blesku do Božího oka na sloupu v Praze jdou do statisíců

Statik, restaurátoři a také zástupci Národního památkového ústavu (NPÚ) v úterý z plošiny prohlédli části morového sloupu Nejsvětější Trojice na Malostranském náměstí v Praze. Památku před dvěma týdny poničila silná bouřka, kdy blesk uhodil do Božího oka na vrcholu. Škody půjdou zřejmě do stovek tisíc korun, přesnou výši ale zatím radnice nevyčíslila.
29. 8. 2023|

Místo požáru v Otrokovicích si prohlédli vyšetřovatelé, do zničených budov zatím nemohou

Hasiči po půlnoci zlikvidovali požár objektu s dílnami i obchody v Otrokovicích na Zlínsku. Hořet začalo ve středu před půl šestou ranní. V jednu chvíli tam zasahovalo až 38 jednotek, 200 hasičů a 67 kusů hasičské techniky. Platil i zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Škoda se odhaduje na desítky milionů korun. Ve čtvrtek nastoupil tým vyšetřovatelů, do budovy však podle statika nebude možné v nejbližsších dnech vstoupit.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 17:29|

Zničené fasády a popraskané stropy. Přibývá havárií, kdy řidič narazí do domu

Chybějící obchvaty měst a obcí nebo neopatrná jízda řidičů bývají příčinami havárií, kdy vozidlo narazí do domu nebo jiné stavby. Podle pojišťoven vyjdou následné opravy v průměru na 41 tisíc korun. Jak obecně houstne doprava, je takových nehod stále víc a rostou i způsobené škody.
17. 8. 2023|

Při požáru domu v Dubči zemřeli dva lidé

Při požáru bytu v rodinném domě v pražské Dubči zemřeli v noci na středu dva lidé. Hořet začalo před 03:00, příčiny požáru zatím nejsou známy. V tiskové zprávě to oznámil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 11:43|

Požár autovraků v Kladně, při kterém se zranili dva hasiči, je pod kontrolou

V kladenské části Dubí v ulici U Borovin v areálu společnosti Kovošrot Group hořely autovraky. Podle mluvčí záchranné služby Moniky Novákové se při požáru zranili dva dobrovolní hasiči. Jeden skončil v kladenské nemocnici, druhý zůstal po ošetření na místě. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu, na místě zasahovalo až dvacet požárních jednotek s 32 cisternami. Mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková kolem 19:30 oznámila, že požár už je pod kontrolou. Limity nebezpečných látek v ovzduší překročeny nebyly, uvedl mluvčí kladenské radnice Vít Heral.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 22:23|

V Soběsukách na Plzeňsku vzplanul penzion, škoda je podle odhadu 35 milionů

V Soběsukách na jižním Plzeňsku začal večer hořet penzion. Oheň zasáhl celé první patro včetně krovů. Při požáru nebyl nikdo zraněn, čtyři lidé, kteří byli uvnitř, sami z objektu vyšli. Škodu hasiči předběžně odhadli na 35 milionů korun. Přestože byl podle mluvčího krajských hasičů Petra Poncara požár lokalizován, zásah na místě bude pokračovat až do rána.
23. 3. 2023|

Celníci prověřují po požáru v Čelákovicích možné daňové úniky

Celníci prověřují v souvislosti s požárem nábytkářské haly v Čelákovicích možný daňový trestný čin. Řekla to mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Další detaily nesdělila s odkazem na neukončené vyšetřování. Škoda po pondělním požáru haly nábytkářské společnosti v Čelákovicích u Prahy je předběžně vyčíslena na dva miliony korun. Rozsáhlý požár likvidovalo přes sto hasičů se speciální technikou ve třetím stupni poplachu několik hodin.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 17:08|

Soud uložil strojvedoucímu za střet lokomotivy s vlakem podmíněný trest a zákaz činnosti

Prostějovský soud uložil strojvedoucímu Janu Šperlichovi za střet jeho lokomotivy s osobním vlakem v Němčičích nad Hanou dva roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Při nehodě se lehce zranili čtyři lidé. Škodu Drážní inspekce původně vyčíslila na 24 milionů korun, u soudu byla tato škoda prokázána ve výši 10,6 milionu korun. Strojvůdce při zahájení jednání přiznal svou vinu, což se odrazilo i na výši trestu. Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 14:20|