TÉMA

Ryanair

Hlasování jako válka. Lukašenko ze strachu z protestů utáhl před běloruskými sněmovními „volbami“ šrouby

Bělorusové si v neděli vybírají nové složení dolní sněmovny a místních správ. Tak by tomu tedy bylo, kdyby „volby“ nebyly okatě nastaveny způsobem, aby v nich nemohl vyhrát nikdo, kdo by jakkoli ohrozil moc „posledního diktátora Evropy“, běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Ten se zřejmě chce za každou cenu vyhnout jakémukoliv nepříjemnému překvapení, které by se třeba jen vzdáleně podobalo mohutným protestům proti jeho režimu z léta a podzimu 2020. Podle analytiků připomínaly přípravy na hlasování spíše dobře naplánovanou vojenskou operaci.
25. 2. 2024|

Hasiči stále bojují s rozsáhlým požárem na Rhodosu, hoří i na dalších řeckých ostrovech

Na ostrově Rhodos pokračuje boj s ohněm a evakuace obyvatel. Ze zasažených oblastí se již podařilo dostat dvacet tisíc lidí. Pomáhá armáda i Červený kříž. Ovšem požáry se rozhořely i na dalších místech Řecka, které v neděli zasáhla vlna veder. Tamní záchranná služba dosud neeviduje žádné zraněné.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 21:50|

Spory o cenu končí, Ryanair si od Boeingu objednal až tři stovky letadel

Irské aerolinky Ryanair si objednaly až 300 letadel Boeing 737 MAX 10. Polovina z nich má pevný harmonogram dodání, na druhou polovinu si firma vzala opci. Ryanair o tom informoval ve zprávě pro regulační úřady. Celková katalogová cena nákupu činí více než 40 miliard dolarů (854 miliard korun), aerolinky ale běžně dostávají velké množstevní slevy.
9. 5. 2023|

Evropu zasypal sníh. Letiště v Británii zrušila desítky letů, v Estonsku zůstaly tisíce lidí bez proudu

Silné sněžení a mrazy komplikují leteckou, železniční i silniční dopravu ve Velké Británii. Londýnská letiště Gatwick a Stansted upozornila, že může docházet k dalšímu rušení spojů, Standsted dokonce v neděli večer zcela přerušil provoz. Ve Skotsku meteorologové naměřili v noci na pondělí minus 15 stupňů Celsia, mráz má podle předpovědi vydržet i v noci na úterý. U Birminghamu se pod čtyřmi dětmi prolomil led na zamrzlém jezeře. Tři chlapci zemřeli, čtvrtý je v kritickém stavu. V Estonsku zůstalo kvůli sněhové bouři asi třináct tisíc domácností bez proudu. Nejvíce postižené byly ostrovy Saaremaa i Hiiumaa.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 17:44|

Ve Francii stávkují letoví dispečeři, ruší se i spoje s Prahou

Leteckou dopravu ve Francii citelně narušila stávka řídících letového provozu. Zrušeno bylo mnoho vnitrostátních i mezinárodních letů, včetně spojení s Prahou. Dispečeři stávkují za zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek, včetně zajištění dostatečného počtu zaměstnanců do budoucna.
16. 9. 2022|

Piloti Ryanairu v Belgii stávkují, chtějí více peněz

Na osmdesát letů museli zrušit v Belgii kvůli stávce pilotů společnosti Ryanair. Zaměstnanci irských nízkonákladových aerolinek během víkendu stávkují poté, co zkrachovala jednání mezi odbory a vedením společnosti o zlepšení pracovních podmínek. Stávka zasáhla rušný víkendový provoz uprostřed turistické sezony.
24. 7. 2022|

Chaos na letištích pokračuje. Chybějí stovky tisíc pracovníků, mnoho spojů má problémy

Konec proticovidových opatření a začátek prázdnin těžce zkouší evropské letecké dopravce. Chybějí stovky tisíc pracovníků palubního i pozemního personálu a na mnoha letištích až dvě třetiny letů nabírají zpoždění nebo vůbec neodstartují. Jen Lufthansa ve středu oznámila zrušení dalších dvou tisíc letních spojů. Hlavní turistická sezona přitom teprve začíná.
13. 7. 2022|

Na letištích je horko. Personál stávkuje, cestující neodletí a odbavování vázne

Letecká doprava v Evropě letos vystavuje cestující mnoha horkým chvilkám. Zaměstnanci některých aerolinií a letišť stávkují a budou v tom pokračovat i přes léto, leckde pak chybí dostatek personálu po předchozích covidových propouštěních. A tak se ruší tisíce spojů nebo třeba kolabuje výdej zavazadel.
1. 7. 2022|

Partnerku novináře Prataseviče Sapegaovou poslal běloruský soud na šest let do vězení

Šest let vězení uložil běloruský soud Sofiji Sapegaové, ruské přítelkyni běloruského opozičního novináře Ramana Prataseviče. Informovaly o tom ruské tiskové agentury TASS a Interfax. Běloruské úřady ženu zadržely loni v květnu spolu s žurnalistou poté, co donutily v Minsku přistát civilní letoun mířící z Atén do Vilniusu.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 16:10|

Vynucené přistání letadla s novinářem Pratasevičem řídila KGB, vypověděl podle NYT přeběhlík

Polské úřady získaly podle listu The New York Times (NYT) důležité svědectví ohledně vynuceného přistání letadla Ryanairu v Minsku letos v květnu. Poskytl ho běloruský dispečer, který stroj s opozičním novinářem Ramanem Pratasevičem na palubě k přistání přiměl. Dispečer později utekl do Polska a tamním vyšetřovatelům vypověděl, že celou operaci řídil důstojník běloruské tajné služby KGB, uvedl list NYT na svém webu. Běloruské úřady odmítly tvrzení amerického deníku jako dezinformaci.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 17:30|

Pardubické letiště chce létat až do deseti destinací. Posílit hodlá i nákladní dopravu

Pardubické civilní letiště by mohlo v příští charterové sezoně nabízet až deset destinací. Do nabídky se nejspíš vrátí Turecko nebo řecké ostrovy. Posílit chce také nákladní dopravu, jedná o podmínkách s dopravci. Zboží a materiál by se mohly začít dovážet do Pardubic už letos a podle ředitele provozní letištní společnosti Ivana Čecha by cargo mohlo v budoucnu tvořit až polovinu zdejších příjmů.
29. 9. 2021|

Ústavní soud zrušil povinnost prodejce letenek Kiwi předávat podrobné údaje o cestujících dopravci

Ústavní soud zrušil předběžné opatření, které ukládalo prodejci letenek Kiwi, aby leteckému dopravci Ryanair předával některé údaje o cestujících a aby jinak informoval o podmínkách odbavení před lety Ryanairu. Podle Ústavního soudu zasáhlo předběžné opatření do svobody projevu, práva na podnikání a práva na soudní ochranu.
27. 8. 2021Aktualizováno27. 8. 2021, 11:40|

USA mají snížit počet svých diplomatů v Minsku na pět, Bělorusko tak reaguje na americké sankce

Běloruská diplomacie požaduje, aby Spojené státy od 1. září snížily počet svých zaměstnanců na velvyslanectví v Minsku na pět lidí. Oznámila to agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčího běloruského ministerstva zahraničí. Bělorusko také odvolalo dříve udělený souhlas s tím, aby se Julie Fischerová stala novou americkou velvyslankyní v Minsku. Jde o reakci na pondělní vyhlášením nových amerických sankcí proti režimu autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka.
11. 8. 2021|

Biden přijal v Bílém domě Cichanouskou. Politička žádá další sankce proti Lukašenkovu režimu

Americký prezident Joe Biden se setkal s exilovou vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou, informoval na Twitteru Bílý dům. Biden vyjádřil podporu lidem v Bělorusku v jejich boji za demokracii a dodržování lidských práv. Cichanouská během svého nynějšího pobytu ve Spojených státech požádala americkou diplomacii o uvalení dalších sankcí vůči režimu Alexandra Lukašenka.
28. 7. 2021|

Cestování: Přibyly další červené země, v cestě do Švédska zabránily naočkovaným Čechům aerolinie

K oblastem s vysokým rizikem a přísnějšími návratovými pravidly se od pondělí přidaly Kypr, Baleárské ostrovy a Portugalsko. Odběrová místa jsou pod náporem první vlny turistů vracejících se ze zahraničí. Testy jsou nyní povinné bez ohledu na destinaci, ze které se vrací. Náhlá změna řadu lidí mířících na dovolenou k moři zaskočila. Několika nebyl umožněn vstup do letadla navzdory platnému certifikátu o očkování.
13. 7. 2021|

Běloruský novinář Pratasevič a jeho partnerka jsou v domácím vězení, uvedli jejich rodiče

Běloruský opoziční novinář Raman Pratasevič a jeho partnerka, Ruska Sofija Sapegaová, kteří byli v květnu zadrženi v Bělorusku po nuceném přistání jejich letu, byli přemístěni z vězeňské vazby do domácího vězení. Ruské redakci BBC to řekli jejich rodiče.
25. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 11:13|

Bělorusko zřejmě cíleně posílá běžence do EU. Na hranici je nejspíš dopravují cestovní kanceláře

Litva i Evropská unie obviňují Bělorusko, že používá nelegální migraci jako formu nátlaku na sedmadvacítku. Migrace běženců z Blízkého východu směrem do Litvy prudce vzrostla po vynuceném přistání letadla Ryanair a odvetných sankcích ze strany Bruselu. V tomto roce hranici překročilo pětkrát víc migrantů než za celý rok 2020. Jedná se hlavně o Iráčany a Syřany. Běloruské úřady podezření odmítají.
17. 6. 2021|

EU rozšíří sankční seznam proti Bělorusku. Bude na něm skoro osmdesát osob

Velvyslanci členských zemí Evropské unie ve středu schválili rozšíření sankčního seznamu proti Bělorusku. Přibude na něm 78 osob a sedm právnických entit, které zasahují proti zástupcům opozice. Sedm jmen je přitom přímo spojeno s květnovým vynuceným přistáním letu Ryanair v Minsku a zatčením opozičního novináře Ramana Prataseviče.
16. 6. 2021|

Pražské letiště ožívá. Cestovky i aerolinky věří v úspěšnou sezonu

Pražské Letiště Václava Havla ožívá. Aktuálně se odtud létá do zhruba devadesáti destinací. V červenci pak mají přibýt jak spoje, tak i cestující. V květnu jich letištěm prošlo podle prvních odhadů zhruba 130 tisíc – oproti květnu roku 2019 asi desetina. Podnikatelé očekávají, že v létě bude zájem o lety vysoký, kapacity mají poptávku převýšit opět na podzim.
16. 6. 2021|

Skupina G7 poskytne miliardu očkovacích dávek chudým zemím

Ekonomicky silné země skupiny G7 poskytnou v následujícím roce miliardu vakcín proti covidu-19 chudým zemím, aby mohly naočkovat svoji populaci. Na tiskové konferenci po skončení summitu to řekl britský premiér Boris Johnson. V prohlášení vydaném po třídenním jednání G7 v Cornwallu také mimo jiné účastníci slíbili další peníze na boj proti globálnímu oteplování a kritizují Čínu.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 20:33|

Aerolinky Eurowings otevřou v Praze základnu, rozšíří tak nabídku spojení do evropských měst

Německá letecká společnost Lufthansa oznámila, že její nízkonákladová divize Eurowings otevře v Praze na konci října svou další, v Evropě desátou základnu. Agentura Reuters krok označuje ze znak posilující důvěry v oživení odvětví po koronavirové krizi.
11. 6. 2021|

Senát schválil kurzarbeit. S úpravou do sněmovny vrátil zvýšení přídavků na děti

Senátoři ve středu schválili pravidla kurzarbeitu. Při výpadku práce by pracovníci měli 80 procent výdělku, čtyři pětiny do 1,5násobku průměrné mzdy by hradil stát. Naopak o přídavcích na děti bude muset znovu hlasovat Poslanecká sněmovna. Senát se zvýšením dávky a rozšířením počtu příjemců sice souhlasil, ale návrh poslancům vrátil s úpravou. Na úvod schůze vystoupila lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 20:11|

Evropský soud rozhodl opět ve prospěch Ryanairu. Odmítl další státní pomoc pro aerolinie Condor

Irská letecká společnost Ryanair vyhrála soudní spor kvůli státní pomoci německé charterové letecké společnosti Condor zasažené následky pandemie. Druhý nejvyšší unijní soud – takzvaný Tribunál, který je součástí Soudního dvora EU – anuloval povolení Evropské komise k udělení státní pomoci, a to pro nedostatek odůvodnění. Jedná se již o třetí vítězství firmy v boji proti miliardové státní pomoci, kterou obdrželi její konkurenti.
9. 6. 2021|

Pratasevič se „z vlastní vůle“ doznal ve státní televizi. Jako za stalinských represí, reaguje česká diplomacie

Zadržovaný běloruský opoziční novinář Raman Pratasevič se ve čtvrtek objevil ve státní televizi, kde se v rozhovoru v slzách doznal k organizování protivládních protestů a řekl, že respektuje vůdce Alexandra Lukašenka. Pratasevičova rodina a opozice jsou přesvědčeny, že rozhovor byl veden pod nátlakem. Také české ministerstvo zahraničí označilo vystoupení za vynucené a zjevně zmanipulované.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 21:50|