Běloruský novinář Pratasevič a jeho partnerka jsou v domácím vězení, uvedli jejich rodiče

Běloruský opoziční novinář Raman Pratasevič a jeho partnerka, Ruska Sofija Sapegaová, kteří byli v květnu zadrženi v Bělorusku po nuceném přistání jejich letu, byli přemístěni z vězeňské vazby do domácího vězení. Ruské redakci BBC to řekli jejich rodiče.

Pratasevič je nyní sám v nájemním bytě v Minsku, sdělil novinářům jeho otec Dzmitryj Pratasevič. Podle jeho informací obvinění proti jeho synovi ani proti Sapegaové stažena nebyla. Uvedl, že bližší informace nemá a že přemístění do domácího vězení není podle jeho názoru velkým posunem.

„Moc radost z toho nemáme. Advokát nekomunikuje, úřady nekomunikují. Zlepšily se pro ně sice podmínky pobytu, jinak ale není jasné, co bude dál,“ uvedl Dzmitryj Pratasevič.

I podle Franaka Vjačorky, poradce přední běloruské opoziční představitelky Svjatlany Cichanouské, neznamená přesun Prataseviče do domácího vězení nutně zlepšení. Vjačorka napsal na Twitteru, že mluvil s Pratasevičovými rodiči a zjistil, že s ním ve stejném pokoji přebývají agenti běloruské bezpečnostní služby KGB.

Také Sapegaová nyní pobývá v minském nájemním bytě, ovšem jiném než její partner, uvedl její nevlastní otec Sergej Dudič. Upřesnil, že zpráva o jejím přesunu ho šokovala. Nechtěl komentovat, zda byla obvinění proti jeho nevlastní dceři stažena, a to kvůli obavám, že by jí jeho vyjádření mohla uškodit. Sapegaovou rodiče ve čtvrtek navštívili.

Několik obvinění

Pratasevič, bývalý hlavní redaktor nezávislého informačního kanálu Nexta, a studentka Sapegaová byli zadrženi 23. května poté, co běloruské úřady přiměly komerční let společnosti Ryanair z Atén do Vilniusu, kterým oba cestovali, k přistání v Minsku.

Západ označil toto jednání za „pirátství“ a zareagoval sankcemi, včetně zákazu letů běloruských aerolinek či doporučení vyhnout se vzdušnému prostoru Běloruska.

Pratasevič je v Bělorusku stíhán kvůli několika obviněním včetně organizace hromadných nepokojů. Hrozí mu až 15 let odnětí svobody. Sapegaová čelí podezření z organizace akcí, které hrubě narušují veřejný pořádek, a z podněcování sociální nenávisti.

Představitelé běloruské opozice podle BBC předpokládali, že k přemístění Sapegaové a Prataseviče z vazby do domácího vězení může dojít a že běloruské úřady se tím pokusí docílit zmírnění sankcí uvalených západními zeměmi.

Na podobě nových kroků, jimiž chce Evropská unie omezit režim běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka a vymezit se proti porušování lidských práv v Bělorusku, se tento týden shodli ministři zahraničí členských zemí. EU zakázala mimo jiné dovoz ropných produktů a potaše z Běloruska. Východoevropská země je přitom podle Reuters největším výrobcem potaše na světě. Na unijním sankčním seznamu proti Bělorusku nyní figuruje 166 jmen.