TÉMA

Mikulov

Čeští zemědělci opět protestovali, s traktory zamířili na hranice i do měst

Čeští zemědělci napříč republikou i na hranicích ve středu opět protestovali kvůli situaci v agrárním sektoru. Připojili se tak k evropským demonstracím, které mají podle zemědělských organizací upozornit na neřešené problémy pěstitelů a chovatelů, jako je levný dovoz ze zemí mimo EU nebo přílišná byrokracie v odvětví. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) vláda už pro farmáře v záloze další finanční pomoc nemá.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 16:03|

Záchranáři v Mikulově mají novou základnu. Vyjedou rychleji, přibylo i místo na odpočinek

Nové stanoviště zdravotnické záchranné služby začalo fungovat v Mikulově na Břeclavsku. To původní už záchranářům nevyhovovalo polohou, ani technologiemi. Výjezdy by teď měly být navíc rychlejší. Výstavba vyšla na víc než 84 milionů korun, další peníze byly třeba na pořízení vybavení. Jihomoravský kraj postupně dokončuje modernizaci všech základen záchranky.
4. 1. 2024|

Dietrichsteinům se má podle okresního soudu vrátit rodinná hrobka. Je to jako babiččin hrob, řekla soudkyně

Dietrichsteinové by mohli dostat zpět rodinnou hrobku v Mikulově. Dědička rodu Mercedes Dietrichsteinová uspěla s žalobou u břeclavského okresního soudu. Verdikt je ale nepravomocný, strany se proti němu mohou odvolat. Dietrichsteinové přišli o majetek v Československu včetně hrobky po druhé světové válce, od 90. let patří hrobka městu Mikulov.
25. 10. 2023|

Lidem se v neděli otevírají židovské památky, které běžně nejsou přístupné

Veřejnosti se v neděli otevírá 55 židovských památek v Česku, které nejsou běžně přístupné nebo byly v posledních letech opraveny. Lidé si budou moci prohlédnout například synagogu v Čáslavi nebo židovské hřbitovy v Litomyšli, Kolíně a Polné. Den židovských památek se koná pošesté.
13. 8. 2023|

„Ke konci si možná půjdeme po krku.“ Polovina Tvrdohlavých společně tvoří v Mikulově

Volné umělecké sdružení Tvrdohlaví se sice už dávno rozpadlo, jeho členové se ale v menším či větším počtu potkávají čas od času na společných výstavách. Další takovou příležitostí je Mikulovské výtvarné sympozium, u jehož založení před třiceti lety Tvrdohlaví stáli. V letošním ročníku se tu sešli na několikatýdenní tvůrčí „dílně“, ze které vzejde výstava.
19. 7. 2023|

Mikulov má nové praktické lékaře. Město by jich však potřebovalo víc

V Mikulově v pondělí začala fungovat nová klinika, ve které se budou střídat tři praktičtí lékaři. Nahradí bývalého praktika, který loni začátkem listopadu zemřel a zanechal po sobě zhruba čtyři a půl tisíce pacientů. Ti ale nového lékaře hledali většinou marně. Ostatní doktoři v okolí měli plno.
20. 3. 2023|

Jižní Moravou protéká voda plná amoniaku. Případem se už zabývají inspektoři z ČIŽP

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje rozsáhlé znečištění potoka Turold v okolí Mikulova. Voda, která protéká Chráněnou krajinnou oblastí Pálava i Lednicko-valtickým areálem, je znečištěna zejména amoniakem. Podnět inspektorům dalo vedení města Mikulov. Kdo za nebezpečnými látkami v potoce stojí, zatím ČIŽP nekomentuje.
24. 1. 2023|

Nejvyšší správní soud vyhověl ministerstvu v otázce přípravy stavby dálnice D52

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasačním stížnostem ministerstva životního prostředí a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v otázce stavby dálnice D52 pod Pálavou. Zrušil tak rozhodnutí Krajského soudu v Brně z roku 2020, který vyhověl žalobě spolku Voda z Tetčic. Ten se domáhal zrušení výjimky pro stavbu části dálnice od Bavor k Mikulovu, která umožňovala stavbu výtlačného potrubí, které má odvádět vodu z dálnice do horní Novomlýnské nádrže. Vyplývá to z rozsudku NSS, který je k dispozici na úřední desce.
29. 9. 2022|

Silnice z Brna do Rakouska už je průjezdná. Při vážné nehodě z kamionu vytekla toxická a hořlavá látka

V sobotu ráno se u Mikulova na hlavní trase z Brna do Rakouska střetl kamion s osobním autem. Nehoda skončila zraněním dvou lidí, z kamionu unikla toxická a silně hořlavá látka. Podle hasičů hrozil požár nebo i výbuch. Silnice I/52, která je součástí jedné z frekventovaných tras k moři, byla několik hodin uzavřena, nyní už je průjezdná.
23. 7. 2022Aktualizováno23. 7. 2022, 15:41|

Letošní dovolená vytáhne Čechům z kapes výrazně víc peněz, a to i ta v tuzemsku

Čechům se v letošní sezoně výrazně prodraží dovolená, a to nejen ta v zahraničí, ale i tuzemská. Lidé si podle expertů na cestovní ruch připlatí zhruba deset až dvanáct procent oproti tomu, co platili loni, a na horách v Česku to může být ještě víc. Za zdražováním stojí rostoucí ceny energií, vstupních surovin i mzdy.
23. 5. 2022|

Praha chce vyhláškou omezit alkohol na veřejnosti. Změny se mají týkat i náplavky

Vedení hlavního města chce od léta zavést přísnější pravidla pro pití alkoholu na veřejnosti. Přestupkem by nově měla být nejen samotná konzumace, ale i otevřená lahev, kelímek nebo plechovka v ruce. Rozšířit se má i seznam míst, kde je požívání alkoholu zakázané. Přibudou například náplavky na březích Vltavy, kde bude platit zákaz alkoholu od půlnoci do devíti hodin ráno. Změny bude příští týden projednávat pražské zastupitelstvo. Regulace alkoholu na veřejnosti platí v různých formách ve všech krajských městech.
21. 5. 2022|

Bez plynu by Česko vydrželo tři měsíce, vláda hledá alternativy

Cena zemního plynu pro evropský trh v reakci na přerušení dodávek do Polska a Bulharska ve středu ráno poskočila zhruba o pětinu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nemá vláda žádné signály o tom, že by surovina do Česka přestala proudit, český kabinet ale podniká kroky, aby zajistil dostatek plynu jak pro tuzemské domácnosti, tak firmy. Při nedostatku by se podle ministerstva průmyslu dodávky zachovaly hlavně domácnostem a kritické infrastruktuře, jako jsou třeba nemocnice.
27. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 01:32|

Rekonstrukce památek se v roce 2021 nejlépe povedly v Praze a Klášterci nad Ohří

Památkami roku 2021 se staly barokní městský dům v Praze a pavilon bývalé střelnice Lázní Evženie v Klášterci nad Ohří. Ocenění jim patří za zdařilou rekonstrukci s respektováním památkové hodnoty. Ceny uděluje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
21. 4. 2022|

Zemědělci protestovali napříč Českem. Nelíbí se jim plánované změny v dotačních podmínkách

V Česku ve čtvrtek protestovali zemědělci proti plánovaným změnám v nastavení podmínek pro dotace. Například na Vysočině se podle zástupců Agrární komory účastnily protestní jízdy na Žďársku, Jihlavsku či Třebíčsku desítky strojů. Nedaleko Jesenice u Prahy zase zemědělci zapálili na protest kupu slámy. Kolem místa happeningu projelo také třicet troubících traktorů.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 19:49|

První úsek dálnice z Brna do Vídně se otevřel před 25 lety. Dál se stavbaři nedostali

Před 25 lety, 2. prosince 1996, byl zprovozněn první úsek dálnice D52 z Brna do Rakouska v úseku Rajhrad-Pohořelice. Dálnice, která má spojit Brno s rakouskou hranicí, by měla být dlouhá 51 kilometrů, v provozu je zatím 17 kilometrů, a příprava spojnice s Rakouskem dál zůstává problémem českého státu. Zatímco Rakušané jsou prakticky hotoví, stavba na české straně se vleče kvůli soudním sporům a odvoláním různých spolků i fyzických osob.
2. 12. 2021|

Po roční pauze startuje Pálavské vinobraní. Ulice Mikulova provoní víno, burčák i tradiční pokrmy

V pátek začíná v Mikulově 74. ročník tradičního Pálavského vinobraní. Třídenní oslavy vína se loni kvůli pandemii nekonaly. Letošní ročník nabídne řadu ochutnávek, a to nejen vína a burčáku, ale také dalších moravských specialit. V rámci vinobraní se uskuteční i Národní soutěž vín Mikulovské podoblasti. Návštěvníci slavností se musejí podrobit několika omezením v souvislosti s covidem.
10. 9. 2021|

Centrum Mikulova bez reklamních stojanů prokouklo. Podnikatelé se řídí manuálem

V Mikulově se během půl roku podařilo snížit počet reklam v centru města a sjednotit jejich vzhled. Podnikatelé a majitelé provozoven se řídí manuálem, který říká, jak má reklama vypadat. Z historického centra by měl takzvaný reklamní smog úplně zmizet do konce roku.
3. 9. 2021|

Kvůli ochraně ptáků povede elektřina u Mikulova v zemi. Po zásahu proudem jich ročně zahynou stovky tisíc

Kvůli vysokému napětí uhyne každý rok v Česku až 300 tisíc ptáků. Energetici se proto ve spolupráci s ochránci přírody snaží dráty elektrického vedení zabezpečit. Tam, kde to nejde, je přesouvají do země. Jedním z takových míst se má stát i lokalita bývalého lomu v Mikulově na Břeclavsku.
14. 7. 2021|

Hlavní tah z Brna na Vídeň v obou směrech blokovala hromadná nehoda v Pasohlávkách

Na silnici I/52 u Pasohlávek na Brněnsku se ve středu ráno stala hromadná dopravní nehoda. Srazila se tam dodávka, autobus a dvě osobní auta. Na místě byli dva zranění, muž a dítě. Dopravu policisté odkláněli. Po desáté hodině silnici zprůjezdnili.
14. 7. 2021Aktualizováno14. 7. 2021, 11:15|

Územního řízení k obchvatu Mikulova se mohl účastnit rakouský spolek, rozhodl soud

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil, že se rakouský spolek VIRUS mohl účastnit územního řízení k obchvatu Mikulova na Břeclavsku. Zamítl kasační stížnosti Krajského úřadu Jihomoravského kraje a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Potvrdil tak závěr Krajského soudu v Ostravě, podle kterého správní orgány ignorovaly snahu rakouského spolku o zapojení do řízení. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce. Stavba obchvatu je součástí plánovaného dálničního spojení Brna s Vídní.
23. 6. 2021|

Most ztracený ve vegetaci a bašta u kostela jsou rekonstruovanými památkami roku

Ceny v soutěži Památka roku 2020 získala oprava bašty u evangelického kostela v Čáslavi a rekonstrukce cihlového mostu u letohrádku Portz u Mikulova. Ceny v úterý v panteonu Národního muzea předávali zástupci pořádajícího Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
22. 6. 2021|

Kapličky na Svatém kopečku u Mikulova chátrají. Chystá se další kolo jejich adopce

Kapličky na křížové cestě na Svatém kopečku u Mikulova sice před několika lety z nejhoršího dostal projekt adopce, ten ale skončil. Opět se tak dostávají do špatného stavu. Skončil i nájemní vztah mezi městem Mikulov a církví. Ta ale nyní slibuje, že se do oprav jednotlivých zastavení pustí ještě v letošním roce.
10. 5. 2021|

Galerie Závodný se desetkrát ohlíží, za Jetelovou, Malichem či Chatrným

Mikulovská Galerie Závodný slaví deset let existence výstavou. Instalace Ohlédni se desetkrát je setkáním s díly českých i zahraničních umělců, kteří se v této galerii dosud představili. Veřejnost se na novou výstavu zatím může jen těšit.
26. 1. 2021|

Obchvat Mikulova má opět územní rozhodnutí, Nejvyšší správní soud zrušil předchozí verdikt

Nejvyšší správní soud zrušil rozsudek, který připravovaný dálniční obchvat Mikulova připravil o územní rozhodnutí. Krajský soud v Ostravě musí rozhodnout znovu, územní rozhodnutí zatím platí. Obchvat je jednou z problematických částí dálnice D52, která by v budoucnu měla být součástí dálničního spojení Brna s Vídní.
22. 12. 2020|