Mercedes Dietrichsteinová uspěla ve sporu s Mikulovem o hrobku

Události v regionech: Spor o hrobku (zdroj: ČT24)

Mercedes Dietrichsteinová uspěla s žalobou ve sporu s Mikulovem na Břeclavsku. Krajský soud v Brně rodu pravomocně přiřkl vlastnictví Dietrichsteinské hrobky. Potvrdil rozhodnutí břeclavského okresního soudu z loňského podzimu, proti kterému se Mikulov odvolal. Dietrichsteinové o hrobku přišli po 2. světové válce. Od 90. let je ve vlastnictví Mikulova, který do její opravy investoval desítky milionů korun.

Dietrichsteinová u soudu osobně nebyla. Spor trvá léta. Břeclavský okresní soud v roce 2015 zamítl restituční žalobu Mercedes Dietrichsteinové, která žádala po radnici v Mikulově vrácení rodové hrobky, dalších pěti objektů ve městě a asi dvou stovek pozemků.

Odvolací krajský soud o dva roky později rozsudek potvrdil, výjimkou byla ale hrobka. Podle odvolacího soudu se okresní soud měl v případě hrobky věnovat tomu, zda je silnější právo na odnětí vlastnického práva, nebo zda bylo porušeno právo na rodinný a soukromý život. Okresní soud dal v dalším jednání loni v říjnu zapravdu Dietrichsteinové, rozhodnutí krajský soud potvrdil.

Soudce: Právo na rodinný a soukromý život je silnější

Podle předsedy senátu Libora Daňhela právo na rodinný a soukromí život je v tomto případě silnější. „Právo žalobkyně je natolik významné, že není možné jej narušit takovým způsobem, jakým jej narušil československý stát,“ poznamenal soudce.

Právní zástupkyně Dietrichsteinové Magdalena Dvořáková Cilínková uvedla, že rozhodnutí soudu napravilo desítky let trvající nežádoucí stav. „Jsem přesvědčena, že klientka bude mimořádně šťastná, že hrobka se po tolika letech a po takovém úsilí navrací do rukou rodiny,“ uvedla. „Předpokládáme, že město Mikulov bude podávat mimořádné opravné prostředky, nicméně předpokládáme, že i v budoucnu u těchto dalších instancí budeme úspěšní a hrobka zůstane rodině," doplnila.

Dietrichsteinská hrobka v Mikulově
Zdroj: ČTK/Igor Zehl

Mikulov zvažuje dovolání

Mikulov se s rozhodnutím soudu podle právní zástupkyně města Jany Bendové Maruškové neztotožňuje, zváží podání dovolání. „Vyhodnocení dalšího postupu bude věcí doručení rozhodnutí, jeho odůvodnění a konzultace s klientem,“ uvedla právnička.

Hrobka bývalých majitelů mikulovského panství je kulturní památkou, vznikla v osmnáctém století na základech vyhořelého kostela svaté Anny. Město nemovitost převzalo v devadesátých letech minulého století a investovalo do jejích oprav téměř sedmdesát milionů korun. Další peníze stála údržba a provoz. Je jednou z nejvýznamnějších památek v Mikulově. Město ji provozuje jako pietní místo s prohlídkovým okruhem, ročně ji navštíví téměř dvacet tisíc lidí. Nachází se v ní pětačtyřicet rakví. Mercedes Dietrichsteinová do hrobky v roce 2017 uložila urny s ostatky svých rodičů.

Už v minulosti žádala Dietrichsteinová vydání části majetku, nikoli však po městu, ale po státu. S touto žalobou, žádající vydání zámku v Mikulově nebo Kozího hrádku, ale neuspěla. Dietrichsteinová se proti tomu odvolala ke Krajskému soudu v Brně. Soud jí nevyhověl. Poté vznesla nárok také na majetek Mikulova.

Dietrichsteinové patřili několik staletí k nejvýznamnějším šlechtickým rodům na Moravě. Alexandr Dietrichstein přišel po válce o rodový majetek na základě Benešových dekretů. Podle jeho dcery se tak stalo nezákonně. Břeclavský soud dospěl v minulosti k závěru, že konfiskace byla oprávněná.