TÉMA

Demografie

Že jsme čekali, až se vrátí Babiš, je lež, sdělil Juchelka v debatě o penzích. Nevíte, co od ANO čekat, uvedl Bartošek

Prezident Petr Pavel a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí znovu probrali návrh důchodové reformy. Hnutí ANO účast na schůzce odmítlo, podle místopředsedy jeho poslaneckého klubu Aleše Juchelky ale poslalo prezidentovi dopis, kde mu vysvětlilo své argumenty. Odmítá ale dál dělat „stafáž“ vládní koalici. První místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek míní, že u hnutí ANO není jasné, jaké rozhodnutí bude platit. Oba politici to uvedli v Událostech, komentářích.
23. 4. 2024|
Doporučujeme

Češi žijí nezdravě, umírají proto dříve než průměrní Evropané, zjistili vědci

Česko za dvacet let od vstupu do Evropské unie (EU) nezvládlo dohnat evropský průměr ve zdraví. Úmrtnost na příčiny, kterým lze předejít, je v Česku o čtvrtinu vyšší než unijní průměr. Na vině je zejména nezdravý životní styl Čechů, uvedli vědci z Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI). Charakteristickými jsou podle výzkumníků zvýšená konzumace alkoholu, kouření, nezdravá strava nebo nedostatek fyzické aktivity.
15. 4. 2024|

Řecko zažívá nejnižší porodnost v dějinách. Opatření vlády zatím nezabírají

Řecko má demografický problém. Obyvatelé stárnou a venkovské lokality se vylidňují. Zemi po hluboké ekonomické krizi zasáhla krize v porodnosti. Ta nyní dosahuje historicky nejnižších hodnot.
10. 4. 2024|

Pohraničí Česka se vylidňuje. Některá města chtějí přilákat obyvatele daňově zvýhodněnými zónami

Mnohé části České republiky čelí odlivu lidí, především mladších ročníků. Míří často do zahraničí, ale i jinam po Česku. Situace je vážná například v pohraničí. Místní politici s tím chtějí něco udělat, třeba prosadit daňově zvýhodněnou zónu. Například krušnohorské město Rotava je teď skoro poloviční ve srovnání se stavem před třiceti lety.
21. 3. 2024|

Už téměř 11 milionů. Počet obyvatel Česka loni dále rostl

Počet obyvatel Česka během loňského roku stoupl ze zhruba 10,83 milionu na 10,90 milionu. Nárůst zajistila jen migrace. Počet narozených dětí totiž znovu meziročně klesl, a bylo jich tak nejméně za posledních 22 let, oznámil Český statistický úřad. Díky stěhování ze zahraničí přibylo loni asi 94 700 obyvatel České republiky. Naopak přirozenou výměnou, tedy rozdílem mezi počtem zemřelých a narozených, 21 600 obyvatel ubylo. Celkový přírůstek tak činil asi 73 tisíc obyvatel.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 20:11|

Polsko trápí demografická krize, do půlky století mohou ubýt miliony obyvatel

Polsko čelí demografické krizi. Porodnost je v zemi jedna z nejnižších v Evropě. V prosinci a lednu přišlo na svět poprvé v novodobé historii Polska méně než dvacet tisíc dětí za jeden měsíc. Úbytek obyvatelstva navíc zrychluje, nejvíc na venkově.
18. 3. 2024|

„Čína zestárla dříve, než stačila dostatečně zbohatnout.“ Populační trable ohrožují ambice Pekingu

Druhým rokem v řadě v Číně klesla populace. Druhá největší světová ekonomika k takovému scénáři směřovala dlouhé roky, přesto není jisté, že je na úbytek obyvatel, jejich stárnutí a tenčící se pracovní sílu připravena. Demografické změny mají dalekosáhlé důsledky pro ambice Pekingu i celosvětovou ekonomiku.
30. 1. 2024|

Dřív Polsko opouštěli, teď se z celého světa vracejí za stabilitou a bezpečím

Desátým rokem v řadě se do Polska více lidí vrátilo, než z něj odešlo. Z drtivé většiny jde o Poláky, kteří emigrovali. Ať už za prací, nebo dříve z politických důvodů. Je, ale i jejich potomky do země láká rostoucí ekonomika nebo pocit bezpečí.
15. 1. 2024|

Obyvatel Česka bude ubývat. Výraznému stárnutí populace může zabránit jen migrace, ukazuje demografie

Česko čeká výrazné stárnutí. Do poloviny století by mohl počet lidí nad 65 let vzrůst z 2,2 milionu na 3,1 milionu. Jejich podíl se tak dostane z pětiny na třicet procent. Přibýt by mělo hlavně osob nad 85 let. Dětí a lidí v aktivním věku by mělo naopak ubývat.
30. 11. 2023|

Svateb letos ubylo, páry se často berou skromně a slaví až později

Svateb v Česku ubývá. Oproti loňské svatební sezóně, která trvá od května do září, hlásí matriky v Česku pokles počtu svatebních obřadů až o dvacet pět procent. České televizi to sdělily oslovené matriční úřady. Trend potvrzují i poslední dostupná data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle demografů už pro mladé lidi není vstup do manželství dostatečně atraktivní, zároveň nechtějí investovat do oslavy. Oslovení svatební dodavatelé se také shodují, že páry letos odkládaly svatby i kvůli všeobecnému zdražování.
11. 10. 2023|

Ukrajina se potýká s demografickou krizí. Útěk před válkou a ztráty mezi vojáky problém prohlubují

Kvůli ruské invazi klesá na Ukrajině výrazně porodnost. Odchod lidí ze země a trvalé nasazení stovek tisíc mužů do armády se projevuje na demografických statistikách. Až poslední měsíce přinesly mírný obrat trendu.
10. 10. 2023|

Obyvatel Česka za pololetí díky migraci přibylo na 10,87 milionu

Obyvatel České republiky v prvním pololetí přibylo o 46 tisíc na 10,87 milionu. Za nárůstem je zahraniční migrace, zejména z Ukrajiny. Více lidí zemřelo, než se narodilo. Meziročně klesl počet narozených dětí, zemřelých obyvatel, sňatků i rozvodů. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 10:34|

V Číně se rodí rekordně málo dětí. Ke konci století může mít země polovinu obyvatel, co Indie

Plodnost čínských žen klesá ještě rychleji, než se očekávalo. Nové údaje ukazují, že tato asijská velmoc se v dalších letech bude nutně potýkat s velkým poklesem populace – pokud se něco dramaticky nezmění.
16. 8. 2023|

Slabé ročníky z 90. let dospěly a novorozenců rychle ubývá. Zato je v Česku víc cizinců

Porodnost v Česku se podle dat porodnic ve velkých městech blíží nejslabší úrovni z druhé poloviny 90. let. V prvním letošním pololetí ubylo novorozenců ve srovnání s minulým rokem téměř o desetinu. Naopak je v republice více cizinců než kdy dříve. Jejich počet již překročil milion, což je především důsledkem ruské agrese, která vyhnala velké množství Ukrajinců. Na některých místech, kde je přírůstek obyvatel nejrychlejší, není připravena potřebná infrastruktura.
14. 7. 2023|

Spojené státy se mění. Obyvatelstvo stárne, bělochů ubývá, ukázalo sčítání

Americká populace stárne nejrychlejším tempem za posledních 130 let. Vyplývá to z nově zveřejněných údajů tamního statistického úřadu. Zatímco v roce 1980 byl průměrný věk Američanů 30 let, nyní je to téměř 39. Důvodem je, stejně jako v případě Evropy, nízká porodnost.
10. 7. 2023|

Místa ve školách má zajistit povinnost samospráv sledovat porodnost a migraci, navrhuje vláda

Obce a kraje budou nejspíš muset začít pravidelně sledovat demografický vývoj, a to kvůli zřizování či rušení školek a škol. Minimálně jednou ročně by měly zjišťovat věkové složení obyvatel, počty přistěhovaných či počty odmítnutých žádostí o umístění dětí. Výslovně to ukládá chystaná novela o dětských skupinách se změnami školského zákona, kterou zveřejnila na svém webu vláda. Návrh počítá také s tím, že by tříleté děti měly mít místo ve spádové školce zaručené. Dosud žádné plošné systematické plánování školních kapacit s ohledem na porodnost a migraci nikdo nedělal, což vedlo k nedostatku míst s dorůstáním silnějších ročníků do věků nástupu do školek a různých typů škol.
5. 7. 2023|

Bez babiček by to nešlo. Vědci popsali, jak zachraňovaly celé generace před epidemiemi

Vědci popsali klíčovou roli seniorek v ochraně dětí před epidemiemi. V minulosti byla podle nového výzkumu značně silná, v současné době se ale už v moderní společnosti vytrácí.
23. 6. 2023|

Česko má již 10,85 milionu obyvatel. Přibývá jich jen díky migraci

V Česku žije 10,85 milionu lidí. V prvním čtvrtletí přibylo v zemi přes 23 tisíc obyvatel. Přírůstek byl výhradně zásluhou migrace – konkrétně hlavně válečných uprchlíků z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Přirozenou cestou obyvatel naopak ubylo – zemřelo více lidí, než se narodilo, uvedl Český statistický úřad.
12. 6. 2023|

Vládní úspory by se měly dotknout všech. Nepříznivě mohou ovlivnit i porodnost

Navrhované změny vládního úsporného balíčku by se měly dotknout téměř každého. Míra bude záviset na výši příjmu, životní situaci i životním stylu. Největší sociální dopady dle odborníků bude mít třeba omezení slevy na nepracující manželku či manžela a zrušení školkovného. Úspory v rodinných položkách přitom přicházejí v době, kdy se Česko začíná potýkat s nízkou porodností.
21. 5. 2023|

Největším zabijákem byl loni covid. Jindy dominují nemoci srdce, podle lékařů mnohdy zbytečně

V loňském roce podle dat Českého statistického úřadu zemřelo 120 tisíc lidí. To je zhruba o patnáct procent méně než v roce 2021. Nejen Češi přitom nejčastěji umírají na nemoci srdce. Důvodem je podle lékařů alkohol, kouření i obezita. Loňský žebříček ale ovládl covid-19. Česká společnost také nadále stárne. Více než pětina obyvatel v tuzemsku je starší 65 let. Celkem jde o zhruba dva miliony dvě stě tisíc lidí. Průměrnému obyvateli republiky bylo loni necelých 43 let.
22. 3. 2023|

Růst čínské ekonomiky loni zpomalil, obyvatel poprvé za šest desetiletí ubylo

Růst čínského hrubého domácího produktu v roce 2022 meziročně zpomalil na tři procenta. Oproti roku 2021 je to o 5,1 procentního bodu méně. Výsledek také zaostává za oficiálním cílem, který čínská komunistická strana stanovila na zhruba 5,5 procenta. Na vině pomalejšího růstu čínské ekonomiky jsou vládní omezení vyplývající z čínské nulové tolerance nákazy covidem-19, napsaly agentury AP a Reuters. Podle Reuters a agentury Kjódó historicky nejvyšší úmrtnost od roku 1974 spojená s pandemií a nízká porodnost také vedly k úbytku obyvatel. Čínská populace se zmenšila o 850 tisíc lidí, informovaly agentury s odvoláním na čínský statistický úřad.
17. 1. 2023Aktualizováno17. 1. 2023, 12:19|

Severoirské bezvládí: Pat kolem protokolu blokuje státní správu, unionisty znervózňuje demografie

Severní Irsko už od května nemá funkční parlament ani vládu. Pětkrát se poslanci pokusili pat prolomit, odpor unionistů k severoirskému protokolu je ale silnější. Region spravují úředníci, kteří mají velmi omezené pravomoce a nemohou činit klíčová rozhodnutí. Na pozadí se odehrává politický souboj o pobrexitové uspořádání, ale také významné společenské změny, které tiše otřásají základy Severního Irska.
12. 1. 2023|

Jižní Korea zažívá demografickou krizi. V zemi se rodí stále méně dětí

Jižní Korea zažívá mimořádnou demografickou krizi. Lidé tam čím dál méně vstupují do manželství, a především se v zemi rodí stále méně dětí. Počet novorozenců se za posledních pětadvacet let snížil o dvě třetiny. Na jednu korejskou ženu podle statistik připadá 0,8 nově narozeného dítěte. To je vůbec nejnižší hodnota na celém světě.
25. 11. 2022|

Od úterý je na světě víc než osm miliard lidí

Od úterý žije na planetě Zemi oficiálně přes osm miliard lidí, což je víc než kdykoli v historii. Překročení nového milníku oznámila Organizace spojených národů (OSN), která globálně mapuje statistiky porodnosti a úmrtnosti. Zvláště země s průměrně velmi mladou, či naopak stárnoucí populací v tomto ohledu řeší, díky jakým zdrojům se rostoucí lidstvo uživí.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:43|