TÉMA

Ohře

Hladiny řek klesají, Česko ale může potrápit silné sněžení a vítr

Na většině míst České republiky v neděli pokračoval pokles hladiny rozvodněných toků. V Děčíně kleslo Labe z třetího, nejvyššího na druhý povodňový stupeň. Druhý stupeň platil i v Ústí nad Labem a Litoměřicích. Postupně se uklidňovaly také řeky ve Středočeském, Olomouckém a Zlínském kraji. Naopak nejvyšší povodňový stupeň stále platí na Vltavě v Českém Krumlově. V částech republiky platí také výstrahy před silným sněžením, závějemi a sněhovými jazyky, náledím a silným větrem.
7. 1. 2024Aktualizováno7. 1. 2024, 20:14|

Labe na Ústecku zůstává na třetím stupni, zvolna klesá. Situace se zklidňuje i jinde v Česku

Hladina Labe v Ústeckém kraji začala velmi pozvolna klesat, třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň ale stále platí v Ústí nad Labem, Děčíně i Litoměřicích. Na Pardubicku klesla v noci hladina Labe z třetího na druhý stupeň, první povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku, na Sázavě a na Berounce. Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu odpoledne na třetím stupni, ale od středy kolísá mezi druhým a třetím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) znovu varuje před povodněmi.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 11:59|

V Česku se rozlévají řeky. Na třetím stupni je Labe v Děčíně i Vltava v Českém Krumlově

Hladina Vltavy v Českém Krumlově ve čtvrtek stoupla na třetí stupeň povodňové aktivity. Meteorologové očekávají, že voda bude opadávat jen pomalu, výrazně přibýt by jí však již nemělo. Pozdě večer na třetí stupeň vystoupalo i Labe v Děčíně. Výstrahy na povodně platí do odvolání pro většinu území Čech i pro části Moravy a Slezska.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 23:13|

Nejvyšší povodňový stupeň platí na několika místech v Česku. Hasiči kvůli vodě častěji vyjížděli

Hladiny toků po celém Česku se v úterý stejně jako v uplynulých dnech drží na povodňových stupních. Výstraha meteorologů před rozvodněnými toky trvá do odvolání pro téměř celou zemi, míst s povodňovými stupni ale postupně ubývalo. Počty zásahů hasičů kvůli počasí stouply na několikanásobek obvyklého množství.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 18:22|

Hladiny řek v Česku stoupají, místy platí extrémní stupeň nebezpečí

Řeky a potoky v celém Česku od Chebu až pod Beskydy jsou k pondělní půlnoci rozvodněné. Český hydrometeorologický ústav eviduje kolem 170 měřicích stanic s dosaženými povodňovými stupni, na jednadvaceti místech jsou hladiny na úrovni, která odpovídá nejvyššímu, třetímu stupni povodňové aktivity. Na velkou vodu se připravuje i Praha, která zavřela vrata na Čertovce a zakázala vstup na náplavky. Hladiny se zvedly nejen proto, že před Vánocemi silně pršelo a na horách sněžilo, ale také proto, že se na Štědrý den výrazně oteplilo a sníh zase začal tát. Vydána je výstraha na povodně, která platí pro většinu republiky do odvolání.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 23:48|

Hladiny řek v Česku stoupají. Ohře ve Varech se rozlila, hasiči zachraňovali lidi z chaty

Déšť a tání sněhu zvyšují hladiny mnoha řek a potoků v Česku. Počet míst, kde toky dosáhly povodňového stupně, stoupl odpoledne na více než sto z ranních zhruba šedesáti. Nejvyšší, třetí stupeň platil kolem 17. hodiny na pěti místech. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Stále je v platnosti výstraha, podle které se mohou rozvodnit řeky téměř v celé republice.
24. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 17:55|

Žatec a krajina žateckého chmele se dostaly na seznam UNESCO

Žatec a krajina žateckého chmele se staly součástí světového dědictví UNESCO. O zápisu rozhodl mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém 45. rozšířeném zasedání v Rijádu. Pro Českou republiku to znamená již sedmnáctý zápis na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví. Zároveň jde o první chmelařskou krajinu na světě, která získala tento status.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:52|

Majitelé historických mlýnů chtějí rozjet výrobu elektřiny, nemají ale právo užívat vodu z Ohře

Noví majitelé historických mlýnů v Terezíně chtějí obnovit tamní elektrárnu. Jenže Povodí Ohře plánuje nedaleko nad místem stavět nové dílo u jezu a vody v řece není na obě dost. Právo na užívání vody z řeky má Povodí. Majitelé mlýnů usilují o změnu.
29. 8. 2023|

Stav většiny povodí je výrazně pod normou, řekl Výborný

Průtoky řek v Česku se pohybují mezi 15 až 45 procenty standardu v tomto ročním období. Stav na většině povodí je silně podnormální. Nedostatek vody pro domácnosti ani průmyslu nehrozí. Po čtvrtečním jednání s řediteli podniků spravujících povodí Vltavy, Moravy, Ohře, Odry a Labe to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 19:39|

Do nádrže Skalka se dostává rtuť z Německa. Našla se i v rybách

Ve vodě a sedimentech Reslavy a Ohře, v sedimentech nádrže a na odtoku z nádrže Skalka i ve svalovině ryb odlovených ve vodní nádrži se našla rtuť. Vyplývá to z výsledků loňského měření koncentrace rtuti, který zveřejnilo Povodí Ohře (POH). Nebezpečnou látku s sebou přináší řeka Reslava z Německa, loni byla v tomto přítoku Ohře naměřena nejvyšší koncentrace rtuti ve vodě od roku 1998.
23. 3. 2023|

Povodně roku 2002 den po dni: Od prvního deště po zaplavené metro

Spolu s povodněmi na Moravě v roce 1997 patří povodně z roku 2002 k největším přírodním katastrofám moderní české historie, byly největší od roku 1845. Vypukly před dvaceti lety, 6. srpna 2002.
5. 8. 2022|

Průtoky na řekách klesají, některé obce už omezily nakládání s povrchovými vodami

Hluboko pod červencové průměry klesají průtoky na českých řekách. V povodí Moravy a Dyje jsou až tři desítky toků na hranici hydrologického sucha. Na žádost vodohospodářů proto některé obce už omezily nakládání s povrchovými vodami. Jak zjistila ČT, nízký stav vody postihl i další řeky napříč republikou. Podle správ povodí jsou na tom toky hůř než v předchozích dvou letech. Podle Povodí Labe je situace podobná jako v období extrémního sucha mezi lety 2015 až 2018. Některé menší řeky jsou pro vodáky na hranici sjízdnosti.
29. 7. 2022|

Druhý stupeň ráno hlásilo Labe a Ohře, velká voda už ale opadá

Povodňová situace na tuzemských tocích se ve středu ráno oproti úterý zklidnila. Několik prvních stupňů přetrvávalo zejména v podhůří Krkonoš a Orlických hor, těsně pod hranicí třetího stupně se pohybovala hladina Labe ve Stanovicích a Ohře u Chebu. Meteorologická výstraha před povodněmi v Česku lokálně platí do středečního podvečera.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 12:02|

Karlovy Vary propojuje nový Dvorský most. Původní byl v havarijním stavu

Dvorský most v Karlových Varech slouží od pondělí opět dopravě. Spojení mezi dvěma břehy Ohře bylo přerušené devět měsíců. Za tu dobu byl stržen starý, už nevyhovující most a na jeho místě je nyní zcela nový. Město za stavbu, která se prováděla metodou takzvaného žlutého FIDIC, kdy zhotovitel dodá vše, od projektu až po stavbu, zaplatilo zhruba 150 milionů korun.
22. 11. 2021|

Žatec odmítá stavbu malé vodní elektrárny. Povodí Ohře v tom žádný problém nevidí

Soukromá firma plánuje v Žatci postavit novou vodní elektrárnu. Vedení města s tím ale nesouhlasí. Pozemky, na kterých má stát, patří státnímu podniku Povodí Ohře, a ten ve stavbě problém nevidí. Starostka města Zdeňka Hamousová (ANO) tvrdí, že jde o evropsky významnou lokalitu, do které město investovalo už několik milionů korun a kde má vzniknout koupaliště, cyklostezky či náplavka.
6. 11. 2021|

Bavorsko zpevní břehy řeky Reslavy, aby zabránilo splavování rtuti z bývalé chemičky do Česka

Bavorsko po naléhání Povodí Ohře začne zpevňovat břehy řeky Reslavy (Röslau), aby zabránilo splavování rtuti do Česka. Rtuť se do Ohře a následně do přehrady Skalka dostává už desítky let z okolí bývalé chemičky v Marktredwitz, a to i přes její rozsáhlou sanaci v 90. letech. Aktuálně do nádrže Skalka přitéká až patnáct kilogramů kovu ročně.
14. 10. 2021|

Policie nezjistila porušení zákona v případu úhynu ryb v Bílině. Šlo o infekci

Policie nezjistila žádné porušení zákona v případu květnového úhynu ryb v řece Bílině na Mostecku a Teplicku, jako příčinu stanovila infekci. Ryby v řece uhynuly 2. května. Vzorky, které odebral městský úřad v Bílině, ukázaly na bakteriální infekci, nic toxického nepotvrdil ani rozbor vzorků odebraných Povodím Ohře.
4. 8. 2021|

Nejvyšší správní soud zamítl stížnost Chebu, radnice dostala pokutu 300 tisíc korun

Nejvyšší správní soud potvrdil rozhodnutí o pokutě 300 tisíc korun pro chebskou radnici. Sankci vyměřil v roce 2016 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za pochybení v tendru na turistické využití levého břehu Ohře. Pokutou se dvakrát zabýval Krajský soud v Brně, žalobu dvakrát zamítl.
25. 5. 2021|

Prudce se oteplilo a taje, meteorologové varují před povodněmi

Na čtyřech místech v Čechách jsou toky na druhém povodňovém stupni a na desítkách míst v republice na prvním. Před rozvodněním řek varoval Český hydrometeorologický ústav. Nejenže v noci pršelo, především je velmi teplo – i v noci a brzy ráno zůstávaly teploty leckde až deset stupňů nad nulou – takže taje sníh.
4. 2. 2021Aktualizováno4. 2. 2021, 21:21|

Přehrada Kryry má zavlažit lounské chmelnice. Stát se chystá na výkupy pozemků

Plán na novou přehradu na Lounsku postoupil do další fáze. Stát uvolnil bezmála čtyři sta milionů korun na výkup pozemků a Povodí Ohře s ním začne příští rok. Regiony Lounska a Rakovnicka patří k nejvyprahlejším oblastem v zemi a vodní nádrž Kryry je má zásobovat vodou v obdobích sucha, vedle toho sloužit i k rekreaci.
2. 2. 2021|
Paměťová stopa

Před smrtí zachránil rodinu transport do Švýcarska. Na konci války je tam poslal sám velitel Terezína

Židovská rodina Bedřišky Winklerové žila až do roku 1938 v Miroslavi nedaleko Znojma, město se ale stalo součástí Sudet a z nového domu se museli všichni přes noc vystěhovat. Bydleli u příbuzných v Brně, odkud je transportovali do Terezína. Holocaust nepřežila většina jejich příbuzných, Winklerovi měli štěstí, že se na konci války dostali do záchranného transportu, který mířil do Švýcarska.
16. 12. 2020|

Čeští vědci popsali v Nature evropské povodně za posledních 500 let. Ty nejhorší byly na přelomu tisíciletí

Jak se měnila četnost a intenzita povodní v Evropě za posledních pět set let, zkoumal mezinárodní tým vědců, včetně českých. Analyzovali období zvýšené povodňové aktivity, kterých popsali celkem devět. Poslední takové se odehrálo v uplynulých třech desetiletích a bylo na povodně vůbec nejbohatší. Záplavy se navíc v těchto letech vyskytovaly častěji v letním období. Podle vědců je to třeba vzít v úvahu při přípravě strategií a řízení povodňových rizik. Rozsáhlý historický přehled o záplavách v Evropě zveřejnil časopis Nature.
22. 7. 2020|

Vodáci si letos nemůžou stěžovat, řeky jsou většinou sjízdné bez problémů

Situace se sjízdností řek v Česku je na začátku prázdnin velmi dobrá. Po nedostatku vody v minulých letech teče koryty řek zpravidla obvyklé množství vody. Na některých řekách je dokonce potřeba zvýšená opatrnost, protože z důvodu velkého průtoku můžou být některé úseky pro vodáky až příliš nebezpečné. I když v červnu pršelo víc, než je obvyklé, najdou se v Česku i místa, kde hladina řeky zůstává pod úrovní hydrologického sucha.
14. 7. 2020|

Kvůli suchu už letos přes 20 obcí vyhlásilo omezení odběru vody. Další se přidávají od května

Zákaz zalévání záhonů nebo napouštění bazénů. Obcí, ve kterých je odběr vody omezený, přibývá. Letos už zákaz vyhlásilo 23 většinou menších obcí. Od května začínají omezení platit v dalších dvou. Jinde platí kvůli suchu zákaz dlouhodobě už od loňského července. Vyplývá to z informací ministerstva zemědělství.
1. 5. 2020|