Stav většiny povodí je výrazně pod normou, řekl Výborný

Brífink ministra zemědělství Výborného k aktuálnímu stavu sucha (zdroj: ČT24)

Průtoky řek v Česku se pohybují mezi 15 až 45 procenty standardu v tomto ročním období. Stav na většině povodí je silně podnormální. Nedostatek vody pro domácnosti ani průmyslu nehrozí. Po čtvrtečním jednání s řediteli podniků spravujících povodí Vltavy, Moravy, Ohře, Odry a Labe to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Vodohospodáři vydali 52 rozhodnutí o omezení odběru vody, převážně na menších tocích, uvedl ministr. Loni touto dobou bylo 39 zákazů. Jakost vody je ale podle Výborného v pořádku. „Pokud jde o rekreační účely, tak i tam až na výjimky je kvalita pořád dobrá.“

Vodohospodáři v celém Česku podle něj průtok na tocích zvýšili o 154 milionů metrů krychlových vody. Generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala řekl, že na Vltavě se průtoky pohybují mezi deseti až pětapadesáti procenty dlouhodobého průměru v červenci.

„Všechny vodárenské nádrže jsou naplněné až na úroveň 95 procent,“ podotkl. Největší nádrž Želivka, která zásobuje 1,5 milionu obyvatel, je podle něj naplněná na 94 procent.

Dodal, že od 1. do 26. července se z Vltavské kaskády doplnil průtok o 33 milionů metrů krychlových. „Odpovídá to situaci, jako by se vypustila celá vodní nádrž Římov v Jihočeském kraji,“ uvedl Kubala.

Události: Velké sucho znovu zasahuje většinu republiky (zdroj: ČT24)

Nádrže v Poodří jsou dost naplněné

Ředitel Povodí Odry Jiří Tkáč řekl, že vody pro odběratele je v povodí dostatek a nádrže v jeho správě jsou naplněné na 80 až 98 procent jejich kapacity. „V minulosti jsme neiniciovali žádná omezení na odběr vody a ani letos tomu nic nenasvědčuje,“ míní. V Moravskoslezském kraji podle něj 88 procent odběrů vody pochází ze soustavy ve správě Povodí Odry, zbytek je z podzemních vod a dalších zdrojů.

V Povodí Moravy je podle generálního ředitele Václava Garguláka naplněno všech patnáct vodárenských nádrží na 75 až 100 procent kapacity. Od začátku července vodohospodáři zvýšili průtoky řek o 28 milionů metrů krychlových, dodal.

Na více než osmdesát procent kapacity je naplněno třináct nádrží v Povodí Ohře, uvedl generální ředitel Zbyněk Folk. V Povodí Labe se podle generálního ředitele Mariána Šebesty daří sucho zvládat rovněž díky vodě v nádržích, z nichž většina je dobře naplněná. „Jsme ve spojení se zemědělci, se kterými koordinujeme zavlažování,“ řekl. Zvyšovat průtoky řek se daří díky dostatku vody zejména v nádrži Rozkoš, dodal.

Písek čerpá vodu z náhradních zdrojů

Pod zákonem daný limit se však kvůli suchu snížil průtok řeky Otavy v Písku, kde musejí čerpat vodu z náhradních zdrojů. „Když je v řece průtok méně než pět kubíků za vteřinu, tak odstavujeme úpravnu,“ vysvětluje jednatel Vodárenské správy Písek Roman Honzík.

Tato situace nastala minulý pátek večer. Aby domácnosti o pitnou vodu nepřišly, město začalo čerpat z náhradního a vzdálenějšího zdroje – římovské přehrady. „V současné době je tam asi 27 milionů kubických metrů, což je dostatek. Římovská voda zachraňuje tam, kde je opravdu sucho,“ dodává také předseda představenstva a ředitel Jihočeského vodárenského svazu Antonín Princ. 

Běžně odebírá Písek z Římova jen dvacet procent celkové spotřeby, ale nyní byl kvůli suchu čtyři dny pro lidi jediným zdrojem. Právě kvůli opakovanému nedostatku vody chce Jihočeský vodárenský svaz ještě více spolupracovat s jednotlivými městy.

Události: Velké sucho znovu zasahuje většinu republiky (zdroj: ČT24)

„Potřebujeme dosáhnout v Písku dohody, abychom byly schopni kontinuálně i do budoucna zásobit a takovéto výpadky pokrýt. Nemůžeme fungovat jenom jako pojistka, potřebujeme, aby do Písku tekla stále alespoň nějaká voda,“ podotýká Princ.

Římovská přehrada zásobuje pitnou vodou přes čtyři sta tisíc lidí a ani v případě pokračujícího sucha v následujících týdnech by nikdo z nich neměl o zásobování přijít.