TÉMA

Zahraničí

Poslanci zřejmě upraví některé parametry korespondenční volby z ciziny

Sněmovna zřejmě upraví některé parametry korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Ústavně-právní výbor podpořil pozměňovací návrh, aby se hlasy z ciziny započítávaly do čtyř místo dvou krajů. Do volebních komisí na zastupitelských úřadech by mohly nominovat své zástupce politické strany. Výbor podpořil celkem šest změn koaliční volební novely. Další pozměňovací návrhy budou moci poslanci předkládat při druhém čtení na plénu. Koalice k němu plánuje svolání mimořádné schůze na čtvrtek 9. května. Výbor také podpořil předlohu, která omezí přítomnost přísedících v některých soudních sporech.
24. 4. 2024|

Kontroverzní gruzínský zákon budí vášně v parlamentu i ulicích

Nejméně čtrnáct lidí bylo zatčeno během protestů v gruzínském Tbilisi proti kontroverznímu zákonu o zahraničním vlivu. V centru města proti němu protestovaly tisíce lidí – kritici mu vyčítají, že zemi podřizuje ruskému vlivu. Parlamentní právní výbor v pondělí nakonec zákon poslal k prvnímu čtení. Diskuse ovšem jeho členům trvala dvanáct hodin a na půdě parlamentu došlo i k potyčkám.
16. 4. 2024|

V Česku dochází štěrk a písek, firmy pro ně jezdí stovky kilometrů

V tuzemsku začíná docházet štěrk a písek, a to především na stavbu dálnic nebo železničních tratí. Některé firmy už situaci označují jako surovinovou krizi. A na stavby v příhraničí chtějí materiál dovážet z okolních zemí.
5. 4. 2024|

Zájem o Erasmus dál roste. Do programu se letos přihlásilo nejvíc škol od jeho spuštění v Česku

Roste zájem o vzdělávací výjezdy do ciziny. Do programu Erasmus Plus se letos podle Domu zahraniční spolupráce přihlásilo 1400 škol a organizací. To je nejvíc od jeho spuštění v Česku. Jen loni díky unijnímu projektu vycestovalo přes dvacet pět tisíc lidí.
16. 3. 2024|

Turismus Čechů do zahraničí ožívá, zájem je o dražší destinace. Cizinci se ale do Česka vrací pomalu

Češi začínají opět častěji utrácet za dovolené. Cestovní kanceláře říkají, že klientů přibývá a letos znovu nakupují zájezdy i s předstihem. Zájem je také o dražší destinace. Oproti tomu zahraniční turisté v Česku stále chybí.
16. 3. 2024|

Opozici u korespondenční volby vadí možná neústavnost. Zpochybňování systému nesvědčí nikomu, zní z koalice

Sněmovní zahraniční výbor doporučil schválit koaliční návrh korespondenční volby beze změn. Podle poslankyně Evy Decroix (ODS) to souvisí s tím, že neobdržel žádný pozměňovací návrh. Opoziční poslanci Aleš Juchelka (ANO) a Vladimíra Lesenská (SPD) mají za to, že hlasování poštou ohrozí demokratické principy voleb a že návrh zákona koaličních poslanců není dost kvalitní. Místopředseda STAN Jan Lacina v Událostech, komentářích podotkl, že princip všeobecnosti voleb trpí pod stávající zákonnou úpravou.
15. 3. 2024|

Poslanci projednávali korespondenční volbu. Debata byla věcná, uvedla Schillerová

Zástupci všech sněmovních stran jednali ve středu o koaliční předloze na zavedení možnosti korespondenčního hlasování pro Čechy žijící v zahraničí. Debata se týkala parametrů volby, jak je obsahuje novela, a chystaných pozměňovacích návrhů. Jednání budou pokračovat, řekli předsedové frakcí vládní TOP 09 Jan Jakob a opozičního hnutí ANO Alena Schillerová. Spornou novelou se nyní zabývají sněmovní výbory.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 20:18|
Rok Petra Pavla na Hradě

U sousedů vojenské pocty, v Kyjevě do krytu. Pavel v cizině tradičně oroduje za Ukrajinu a varuje před Čínou

Prezident Petr Pavel byl během prvního roku ve funkci poměrně aktivní za hranicemi. Absolvoval celkem dvacet návštěv cizích zemí. Se sousedními státy se snažil posilovat tradičně vřelé vztahy, na Ukrajině pak podpořit národ, který už přes dva roky čelí plnohodnotné ruské invazi. Pomoc Kyjevu se stala hlavním tématem prezidenta v řadě klíčových projevů ve světě, ať už byl zrovna v Německu nebo hovořil na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Pavel za hranicemi také opakovaně varoval před mocenskými ambicemi Ruska a Číny.
8. 3. 2024|

Poslanci ve výborech řeší korespondenční volbu, objevily se první úpravy

Korespondenční volbou pro Čechy v zahraničí se začaly zabývat sněmovní výbory a už jsou na stole její první úpravy. Koalice chce záměr prosadit, aby krajanům ulehčila hlasování. Opozice je proti a mluví o porušení ústavních principů.
5. 2. 2024|

Opozice opět blokovala debatu o korespondenční volbě. Okamurovo vystoupení trvalo skoro jedenáct hodin

Sněmovna ve čtvrtek v devět hodin večer přerušila debatu o koaličním návrhu na uzákonění možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Skoro celý jednací den vyplnilo zjevně obstrukční vystoupení předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury, který hovořil téměř jedenáct hodin. Navrhl zamítnutí novely. Podle něj je účelová a není v souladu s ústavou. Po něm vystoupil už jen předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO), který varoval před zvýšením polarizace ve společnosti. Koalice svůj návrh hájí a oponuje tím, že krajané žijící v zahraničí budou moci snáze uplatnit své volební právo. K úvodnímu kolu diskuse o volbě poštou se poslanci opět vrátí v pátek ráno.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 21:17|

ANO neprosadilo přerušení debaty o korespondenční volbě do konce roku. Sněmovna jednala do půlnoci

Sněmovna od středečního rána v úvodní debatě řešila sporný koaliční návrh na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Debata se protáhla do půlnoci, poté byla schůze přerušena. Zákonodárci budou znovu jednat ve čtvrtek od devíti hodin ráno. Opozičnímu hnutí ANO, které proti novele tvrdě vystupuje, se večer nepodařilo prosadit návrh na přerušení debaty o předloze do konce letošního roku. Do sálu stačil dorazit dostatečný počet zákonodárců koaliční většiny na to, aby tento procedurální návrh neprošel.
17. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 01:07|

Zavedení korespondenční volby je politický proces, obě strany mají své zájmy, míní Just

Jak zastánci, tak odpůrci korespondenční volby se vedle objektivních zájmů rozhodují i podle svých představ o tom, zda by jim její zavedení prospělo, uvedl v pořadu 90´ ČT24 politolog Petr Just. Upozornil však, že nelze podle minulých voleb predikovat výsledky, protože půjde o úplně jiné i různě hodnotově rozprostřené množství voličů. Místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel zopakoval argumenty, že jde o zjednodušení ústavního práva volit a rizika jsou podle něj marginální. Místopředseda ANO Radek Vondráček oponoval, že rizika za marginální nepovažuje. Podle něj voliči nikdy nebudou v korespondenční volbě mít svobodu a tajnost, která je za plentou.
5. 1. 2024|

Většina obyvatel má ke korespondenční volbě výhrady, myslí si Vondráček. Její princip je spravedlivý, říká Benda

Poslanec Radek Vondráček (ANO) má za to, že zavedení možnosti korespondenčního hlasování pro Čechy v zahraničí znamená hazard s důvěrou lidí ve volební systém. Poslanec Marek Benda (ODS) v pořadu Události, komentáře argumentoval, že je tato praxe v jiných státech běžná a systém by byl správný a spravedlivý.
4. 1. 2024|

Vláda podpořila zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí

Korespondenční volbu by mohli Češi v zahraničí poprvé využít ve volbách do sněmovny v roce 2025. Od roku 2026 by mohli dopisem hlasovat také v prezidentských a evropských volbách. Návrh koaličních poslanců ve středu podpořila vláda. Proti novele jsou opoziční hnutí ANO a SPD, mluví o možném ohrožení demokracie a rozporu s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 21:20|

Nechtějí si trhat zuby sami nebo čekat roky na termín. Část Britů tak létá za stomatologem do zahraničí

Úroveň kolísavé stomatologické péče na britských ostrovech je svým způsobem proslulá po dlouhá desetiletí. I v současnosti miliony Britů marně čekají na kvalitní a dostupné zubní ošetření. Devadesát procent ordinací Státní zdravotnické služby nepřijímá nové pacienty. Soukromé kliniky si pak účtují horentní sumy. Někteří pacienti proto vyrážejí za stomatologickým ošetřením do zahraničí.
12. 12. 2023|

Posilujeme práva, řekl Pospíšil ke korespondenční volbě. Mračková Vildumetzová se bojí o svobodu volby

Korespondenční volbou posilujeme právo a možnosti občanů volit, uvedl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Připomněl, že většina zemí EU ji má. Podle stínové ministryně vnitra Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) korespondenční volba nezaručuje to, že bude osobní, tajná a svobodná, jak je dáno ústavou. Vadí jí také, že byl návrh předložen jako poslanecký, tudíž neprojde řádným legislativním procesem.
9. 12. 2023|

Ukrajinky prchají před válkou, zájem o náhradní mateřství ale v zemi trvá. Kliniky lákají cizinky

O Ukrajině se před válkou mluvilo jako o centru světového náhradního mateřství. Surogace je v zemi legální a hojně ji využívaly páry ze zahraničí. Zájem nepolevuje ani v současnosti, mnoho Ukrajinek ale před hrůzami války ze země uprchlo. I proto se teď kliniky obracejí s nabídkou mateřství za úplatek na cizinky, hlavně z postsovětských států, ale i z východní Asie. Situaci kolem náhradního mateřství mapovala na Ukrajině zpravodajka ČT Darja Stomatová.
9. 11. 2023|

Další změny u voleb. Část poslanců chce znovu otevřít korespondenční volbu nebo hlasování nezletilých

Sněmovna prosadila pevný termín pro konání krajských, senátních a obecních voleb. Teď přichází část poslanců s tím, že by se vybraného hlasování mohli účastnit i nezletilí. Vládní koalice chce zase znovu řešit na plénu projednávání korespondenční volby, která má usnadnit hlasování lidem v zahraničí.
4. 11. 2023|

Lidé během léta častěji řeší pas na poslední chvíli, vyzvednout se dá ale jen v Praze

V létě přibývá zájemců o výměnu nebo pořízení osobních dokladů. Kvůli cestám do zahraničí roste i počet žádostí o takzvané expresní pasy. Třeba když lidé na poslední chvíli zjistí, že je jejich doklad neplatný. Nový pas vystaví úřady do druhého dne, vyzvednout se ale dá jen v hlavním městě.
3. 8. 2023|

Zemědělci na jihu Čech nemají místo pro letošní úrodu. Neprodali obilí do zahraničí

Jihočeská sila jsou plná obilí. Zemědělcům se nedaří prodat loňskou úrodu do zahraničí. Situace je podobná i ve zbytku republiky. Většina pěstitelů se s ní setkává poprvé, každoročně se totiž vyvezou přes tři miliony tun obilnin. Přitom žně už začnou za několik týdnů a místo v silech budou potřebovat na novou sklizeň.
27. 6. 2023|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

Poslance čekají náročná jednání, na programu jsou volební a silniční novela i mediální zákony

Poslance v příštích dnech čekají důležité body. Projednají návrh, podle nějž by se v Česku místo dvou dní volilo jen jeden, koalice hodlá otevřít také debatu o korespondenčním hlasování. Opozice je proti a tvrdý střet se čeká i na mimořádné schůzi k zákonu o České televizi a Českém rozhlase.
20. 2. 2023|

Z Česka byly zřejmě organizovaným způsobem nelegálně vyváženy léky na předpis, uvedl SÚKL

Z České republiky byly podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nejspíš nelegálně vyváženy léky na předpis, ústav má podezření na organizovanou činnost. Podle už pravomocně ukončených kontrol provozovatelů lékáren zmizelo nejméně 130 tisíc balení za téměř 67 milionů korun. Podle ředitelky SÚKL Ireny Storové může být celková cena i dvojnásobná nebo vyšší. Provozovatelům za nedostatky ve vedení evidence skladových zásob a výdeje v lékárnách udělil ústav pokuty za 10,5 milionu korun. Česká lékárnická komora (ČLnK) takovou praxi označila za opovrženíhodnou a vyzvala k jejímu tvrdému trestání.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 15:21|

Lidé mají poslední možnost požádat písemně nebo on-line o voličský průkaz

Lidé, kteří nemohou volit prezidenta ve své domovské obci, mají poslední šanci do pátečních 16:00 písemně nebo elektronicky požádat o voličský průkaz. Umožní jim hlasovat v kterékoli volební místnosti v Česku i v zahraničí. Osobně je možné požádat příslušný obecní, případně zastupitelský úřad ještě nejpozději ve středu 25. ledna. O nové hlavě státu rozhodnou voliči příští pátek a sobotu, vybírat budou mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem (ANO).
20. 1. 2023|