TÉMA

Hillary Clintonová

Další triumf hlavních rivalů. Biden a Trump s přehledem vyhráli primárky svých stran v Michiganu
Joe Biden a Donald Trump s přehledem vyhráli úterní primárky svých stran v americkém státě Michigan. Původní odhady médií potvrdilo v noci na středu sečtení drtivé většiny hlasů. Současný demokratický prezident a jeho republikánský předchůdce se stejně jako před čtyřmi lety nejspíše v listopadu znovu utkají v prezidentských volbách, předpokládají analytici.
28. 2. 2024|ČTK
Patriarchát versus Barbie? Nominace na Oscara řeší „Ken“, Hillary Clintonová i Whoopi Goldbergová
Největší divácký hit roku 2023, nejvýdělečnější trhák režírovaný ženou a fenomén, který obarvil kina narůžovo. Úspěšné tažení filmu Barbie přibrzdily až nominace na Oscara. Těch sice snímek získal osm, ale nezaznělo ani jméno titulní herecké představitelky Margot Robbieové, ani režisérky Grety Gerwigové. Kritické reakce se ptají, jestli opomenutí feministické fantazie nepotvrdilo fungování patriarchátu. Zklamání vyjádřil „Ken“ Ryan Gossling či politička Hillary Clintonová. Naopak herečka Whoopi Goldbergová podotkla, že všichni vyhrát prostě nemůžou.
25. 1. 2024|Jana Benediktová
Lavrov loví spojence v Latinské Americe. Obětujte Krym, radí Ukrajině brazilský prezident
Moskva se snaží udržet alespoň nějaké mezinárodní partnery, pokusit se s nimi navázat ekonomickou spolupráci a zároveň legitimizovat invazi na Ukrajinu. Šéf ruské diplomacie v posledních dnech vyrazil přesvědčovat Latinskou Ameriku. Brazilský prezident Lula da Silva už dal najevo, že za konflikt mohou obě strany a Západ jej umocňuje dodávkami zbraní. Kyjev jeho slova pobouřila. Lavrov poté zamířil do autoritářských států v regionu, po Venezuele ho čeká návštěva Kuby či Nikaraguy.
19. 4. 2023|
Pavlová v roli první dámy může svým příběhem oslovit a nemusí dělat charitu, shodují se odborníci
Česko bude mít 9. března novou hlavu státu a s tím i novou první dámu. Eva Pavlová už dřív uvedla, že chce být ve své funkci aktivní. Chce se zaměřit třeba na téma rovnosti žen a mužů, na problematiku rodin a podporu samoživitelů a samoživitelek. Sama v takové situaci byla. O roli první dámy diskutovali v Událostech, komentářích politoložka Anna Durnová a bývalý diplomat a poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský.
4. 2. 2023|
„Opět budeme velkým národem,“ slíbil Trump při oznámení prezidentské kandidatury
Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že se v roce 2024 bude znovu ucházet o Bílý dům, informovaly v noci na středu světové agentury. Někdejší republikánský prezident před tím podal na úřadech dokumenty potřebné pro svou kandidaturu. Trump se tak o úřad bude ucházet potřetí. V posledních prezidentských volbách prohrál s demokratem Joem Bidenem.
16. 11. 2022|
Americká předvolební kampaň vrcholí. Biden mluvil o odpíračích voleb, Trump o radikální levici
Současný americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce v Bílém domě Donald Trump se v neděli na poslední chvíli snažili získat hlasy voličů před úterním vyvrcholením voleb do Kongresu i dalších institucí. Biden na univerzitě ve státě New York hovořil ke studentům, vyzdvihl sílu a možnosti jejich generace. Trump na Floridě varoval před „sílící tyranií levice“ a přiživoval debatu o své možné opětovné kandidatuře do úřadu v roce 2024, informovaly zahraniční agentury.
7. 11. 2022|
USA vyhlížejí klíčový verdikt. Podívejte se, jak by zrušení „Roe v. Wade“ proměnilo Ameriku
Spojené státy s napětím očekávají verdikt nejvyššího soudu týkající se alabamského zákona o potratech. Ten totiž rozhodne nejen o pravidlech v jižanském státě, ale o právu žen na interrupci v celých Spojených státech. Zpráva o pravděpodobném zrušení precedentu známého jako Roe vs. Wade vyvolala protesty po celé zemi. Svůj nesouhlas vyjádřil i prezident Joe Biden.
24. 5. 2022|Marek Martinovský
Prokuratura vyšetřuje Trumpovo zacházení s tajnými dokumenty, píše list The New York Times
Americká federální prokuratura začala vyšetřovat, zda bývalý prezident USA Donald Trump při svém působení v úřadu nakládal správně s utajovanými spisy. S odvoláním na dvě informované osoby o tom píše list The New York Times (NYT). Některé materiály Trump z Bílého domu údajně odvezl do své rezidence na Floridě.
12. 5. 2022|rp
Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl Biden o Albrightové
Ve Washingtonské národní katedrále se konal pohřeb Madeleine Albrightové, první ženy v čele americké diplomacie a pražské rodačky. Smuteční řeč přednesl mimo jiné prezident Joe Biden či bývalý šéf Bílého domu Bill Clinton, v jehož kabinetu Albrightová mezi lety 1997 až 2001 sloužila. Obřadu se zúčastnila i česká delegace v čele s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti).
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 20:13|
Zemřel Colin Powell, první afroamerický ministr zahraničí USA
Ve věku 84 let zemřel v pondělí ráno Colin Powell, bývalý republikánský ministr zahraničí USA. Důvodem úmrtí byly komplikace spojené s covidem-19, uvedla televizní stanice CNN s odvoláním na prohlášení rodiny. Powell, první americký ministr zahraničí černé barvy pleti, byl proti nemoci plně očkován. Podle webu televize CNBC trpěl zhoubným onemocněním krve. Současný šéf Bílého domu Joe Biden jej označil za dobrého člověka, který ztělesňoval ideály „bojovníka a diplomata“.
18. 10. 2021Aktualizováno18. 10. 2021, 20:27|
„Bůh tehdy mlčel.“ Spojené státy si připomněly dvacet let od útoků na WTC
Tisíce lidí si v sobotu v místě, kde stávala newyorská dvojčata Světového obchodního centra (WTC), připomněly památku obětí teroristických útoků 11. září 2001. Obřad zahájilo rozvinutí americké státní vlajky za doprovodu hymny USA, po němž následovala minuta ticha ve chvíli, kdy před 20 lety první letadlo narazilo do severní věže WTC. Piety se zúčastnil americký prezident Joe Biden i jeho předchůdci Barack Obama a Bill Clinton. Na pietě v Pensylvánii promluvil také bývalý americký prezident George Bush mladší.
11. 9. 2021Aktualizováno11. 9. 2021, 23:08|
Biden a Merkelová jednali o klimatu, koronavirové krizi i Nord Streamu 2
Americké obavy ohledně plynovodu Nord Stream 2, spolupráce při zvládání klimatických změn nebo při zmírňování dopadů koronavirové krize. O těchto tématech se mluvilo v Bílém domě při rozlučkové návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové. Ta ve světle ničivých záplav ve své vlasti uvedla, že změny klimatu znamenají výrazně vyšší frekvenci extrémních meteorologických jevů.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 10:49|
Expolicista Chauvin je vinen z vraždy George Floyda, rozhodla porota v americkém Minneapolisu
Porota shledala expolicistu Dereka Chauvina vinným ve všech třech bodech žaloby v případě vraždy a zabití Afroameričana George Floyda. Ten zemřel loni v květnu poté, co mu Chauvin devět a půl minuty klečel na krku, i když si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat. Případ vyvolal celosvětové protesty proti rasismu, násilí a debatu o rasismu a postupech policie v USA.
20. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 20:19|
Přituhuje. Biden označil Putina za zabijáka, Kreml stáhl velvyslance
Ruský prezident Vladimir Putin zaplatí za snahu zasáhnout do loňských prezidentských voleb ve Spojených státech, kterou Moskvě připisují americké tajné služby. V rozhovoru s televizí ABC News to řekl šéf Bílého domu Joe Biden, jehož administrativa prý brzy odhalí další kroky. Prezident USA také připustil, že Putina považuje za „zabijáka“. V reakci na rozhovor Rusko povolalo svého velvyslance ve Washingtonu Anatolije Antonova do Moskvy ke konzultacím ohledně dvoustranných vztahů.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 21:35|
Třetí den procesu se obžaloba snažila spojit činy výtržníků a slova Trumpa
Ve Spojených státech pokračoval třetím dnem proces s exprezidentem Donaldem Trumpem, který čelí obvinění z vyprovokování útoku na Kapitol. Čtvrtek, stejně jako středa, byl vyhrazen pro obžalobu. Prostor tak měli zástupci Sněmovny reprezentantů, kteří plní roli prokurátorů. Pátek a možná i sobota mají být vyhrazeny pro Trumpovy obhájce. Senát pak bude v roli soudců.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 22:37|
Kamala Harrisová se stala první viceprezidentkou
Joe Biden si jako svou viceprezidentku vybral senátorku za stát Kalifornie Kamalu Harrisovou. Pětapadesátiletá politička, která má indicko-jamajské kořeny, má za sebou dlouhou kariéru ve státním zastupitelství.
12. 8. 2020Aktualizováno20. 1. 2021, 19:21|
Obamův následník a progresivní centrista. Kdo je Joe Biden?
Joe Biden – bývalý viceprezident, senátor, matador americké politiky a následovník prezidenta Donalda Trumpa prezidentské funkci. O cestu do Bílého domu se loni nepokoušel poprvé, do prezidentského křesla kandidoval už v letech 1988 a 2008. Stane se nejstarším prezidentem v dějinách USA.
17. 8. 2020Aktualizováno20. 1. 2021, 10:07|
Amerika je rozdělená dlouhodobě, ale nyní se situace ještě zhoršila, soudí někteří čeští exvelvyslanci v USA
Polarizace americké společnosti probíhá už téměř dvacet let a je rok od roku horší. Středeční útok demonstrantů na Kongres, při němž zemřelo pět lidí, je vyvrcholením tohoto procesu, řekl bývalý velvyslanec ČR v USA a současný ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. S tím souhlasil i další bývalý velvyslanec Martin Palouš. Současný český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček soudí, že tyto události jsou výsledem dlouhodobého procesu, kdy se Spojené státy výrazným způsobem proměňovaly demograficky a kdy se měnilo také voličstvo republikánů.
8. 1. 2021|
Londýnský soud odmítl propustit Assange na kauci
Londýnský soud odmítl propustit zakladatele portálu WikiLeaks Juliana Assange na kauci, informovala agentura Reuters. Rozhodnutí odůvodnil rizikem útěku. Australan tak zůstává v Británii ve vazbě. Ve Spojených státech Assange čelí obvinění ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů, za což mu hrozí 175 let vězení.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 13:31|
Biden si za ministra obrany vybral generála ve výslužbě Austina
Nově zvolený prezident USA Joe Biden nominuje do funkce ministra obrany generála ve výslužbě Lloyda Austina. Pokud ho schválí Senát, stane se prvním Afroameričanem v čele Pentagonu.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 22:33|
Biden nominuje různorodý kabinet. Zahrnul architekty mezinárodních smluv či elitní ekonomku
Zvolený prezident USA Joe Biden představil první jména své chystané administrativy. Soustředil se na klíčové posty především v zahraniční politice, ale důraz dal i na domácí ekonomické a sociální problémy. Jak Biden předeslal, jeho kabinet má být různorodý a reprezentovat americkou společnost, zároveň má být sborem expertů. Web ČT24 přináší medailonky lidí, kteří mají v následujících letech řídit Spojené státy americké.
27. 11. 2020|
Faktor veřejné podpory. Trump s Bidenem se kromě voličů ucházejí i o přízeň médií a známých tváří
Nedílnou součástí předvolebního boje v USA jsou takzvané „endorsementy“. Mediálně známé osobnosti a vlivné novinové tituly se veřejně staví za jednoho z kandidátů na budoucího prezidenta. Náklonnost Hollywoodu i většiny celostátních deníků by mohla napomoci demokratu Joeu Bidenovi. Obhajující prezident Donald Trump má zase výhodu „hlasu“ své administrativy.
3. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:45|
Američtí sociologové chtějí napravit „epické selhání“ z roku 2016. Opět favorizují demokrata
Necelý týden zbývá do nejsledovanějšího volebního klání na planetě. Prezident Spojených států Donald Trump i jeho vyzyvatel Joe Biden za sebou mají týdny kampaní i televizní debaty. V médiích se propírají předvolební průzkumy, které favorizují demokratického kandidáta. Predikce se před čtyřmi lety povětšinou spletly, když předvídaly vítězství Hillary Clintonové. To automaticky neznamená, že současné průzkumy nejsou věrohodné, ale ne všechny sondáže jsou zpracovány kvalitně. Jak poznat zodpovědně zpracovanou předvolební studii a které metody mají vyšší šanci trefit vítěze voleb?
29. 10. 2020|
Před 10 lety server WikiLeaks zveřejnil utajované vojenské dokumenty o válce v Iráku, Assange teď čeká na soud o vydání do USA
23. října 2010 zveřejnil internetový server WikiLeaks tajné americké vojenské dokumenty o válce v Iráku z let 2004–2009. Jen několik měsíců předtím přitom publikoval asi 80 tisíc dokumentů ohledně války v Afghánistánu. Zprávy poukazovaly na nevyšetřené týrání a vraždy civilistů. Americká vojenská přítomnost v těchto zemích se tak ukázala jako tragičtější, než veřejnost dosud tušila. Už skoro 10 let také čeká soud na hlavního strůjce a tvář WikiLeaks Juliana Assange.
23. 10. 2020|