TÉMA

Čáslav

Lidem se v neděli otevírají židovské památky, které běžně nejsou přístupné

Veřejnosti se v neděli otevírá 55 židovských památek v Česku, které nejsou běžně přístupné nebo byly v posledních letech opraveny. Lidé si budou moci prohlédnout například synagogu v Čáslavi nebo židovské hřbitovy v Litomyšli, Kolíně a Polné. Den židovských památek se koná pošesté.
13. 8. 2023|

Armáda po čtyřleté pauze otevře veřejnosti čáslavskou základnu. Ukážou se nad ní i americké raptory

Armáda po čtyřech letech v sobotu otevře veřejnosti čáslavskou leteckou základnu. A nepředstaví jen svoji techniku. Zlatým hřebem dne otevřených dveří nebudou tentokrát stíhací gripeny a bitevní alky českého letectva, nýbrž stíhačky Raptor letectva amerického. Armáda se ovšem obává, že by mohly být v Čáslavi návaly. Návštěvníky proto nabádá, aby si stáhli mobilní aplikaci vytvořenou pro den otevřených dveří anebo si při příchodu vzali letáčky s pokyny, jak se na základně chovat. Základna bude otevřena od 8 hodin, letový program začne v 11 hodin.
19. 5. 2023|

Vedení Čáslavi podmiňuje rozšíření skládky vznikem obchvatu

Vedení Čáslavi na Kutnohorsku souhlasí s plánovaným rozšířením skládky jen za situace, že bude zároveň vybudován jihozápadní obchvat města. Řekl to tamní starosta Jaromír Strnad (ČSSD). Část obyvatel se proti záměru bouří, obávají se nárůstu dopravy. Vznikla i protestní petice. Společnost AVE CZ odpadové hospodářství, která skládku provozuje, tvrdí, že se dopravní zátěž po rozšíření nezvýší.
19. 1. 2023|

Začaly opravy na armádním letišti Čáslav. Gripeny se přesouvají do Pardubic

Na čáslavském vojenském letišti začala ve čtvrtek výluka kvůli opravám, část letounů se tak musí přesunout do Pardubic. Gripeny, které zůstanou v Čáslavi, čeká pravidelná technická údržba. Přesun techniky a personálu zpět na mateřskou základnu je plánován na 30. ledna.
12. 1. 2023|

K letectvu mě nalákal i film Top Gun, říká stíhací pilot Pavel Pavlík

„Nenosím na palubu ani fotky, ani talisman, ale letadlo pohladím, protože chci, aby mě dovezlo, kam má,“ řekl v Interview ČT24 velitel 21. křídla taktického letectva v Čáslavi a stíhací pilot Pavel Pavlík. Stát se stíhačem byl už jeho dětský sen, o letadla se zajímali i jeho děda a otec. A do letectva ho nalákal také americký film Top Gun.
8. 1. 2023|

Coby vojenský pilot už zažil řadu krizových situací, jako nový astronaut musel prokázat týmového ducha

Český vojenský letec Aleš Svoboda se stal členem záložního týmu pro lety do vesmíru Evropské kosmické agentury (ESA). V rozhovoru pro ČT, který vedl Daniel Stach, říká, že je v rychle se rozvíjejícím odvětví důležité získat know-how a budovat si své místo. V náročném výběrovém řízení uspěl mezi více než 22 tisíci konkurenty. Musel prokázat týmového ducha, ale i psychickou odolnost a fyzickou zdatnost.
27. 11. 2022|

České gripeny hlídají nebe nad pěti státy. Systém je na hraně, je nás málo, říká velitel stíhačů

Čeští stíhači střeží se svými čtrnácti gripeny vzdušný prostor pěti zemí. Kromě Česka létají také nad třemi pobaltskými republikami a nově i nad Slovenskem. Podle velitele čáslavské základny taktického letectva Jaroslava Míky není situace vzhledem k malému počtu nadzvukových stíhaček ideální, mimo jiné je důsledkem redukce plánované účasti nadzvukového letectva na velkém cvičení Ample Strike. Míka ale v rozhovoru pro Studio 6 zdůraznil, že čeští stíhači své úkoly dokážou plnit, gripeny mohou po startu z Čáslavi operovat i na nejzazším východě Slovenska.
5. 9. 2022|

Policie stíhá odpadovou firmu za krácení daní se škodou 3,76 miliardy korun

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) začala stíhat firmu z krácení daní kvůli nakládání s odpady. Server Lidovky.cz napsal, že stíhání čelí firma AVE CZ odpadové hospodářství a kriminalisté vyčíslili škodu na 3,76 miliardy korun. AVE CZ potvrdila, že čelí stíhání. Podle firmy je nepodložené a postavené na chybných závěrech, miliardovou škodu označila za virtuální.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 16:54|

Obce musejí v zakázkách zohledňovat protiruské sankce, metodika je ale pro některé složitá

Města a obce musejí nově ve svých veřejných zakázkách zohledňovat mezinárodní protiruské sankce. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo metodiku, jak postupovat. Pro některé starosty je ale příliš složitá, i když sankce vnímají jako potřebné a důležité.
6. 6. 2022|

Vojenský speciál přepravil do Česka ostatky generála Moravce. Byl iniciátorem útoku na Heydricha

Vojenský speciál přepravil do České republiky ostatky brigádního generála Františka Moravce, bývalého velitele československé rozvědky a iniciátora útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Urna byla za doprovodu čestné stráže dopravena na čáslavský hřbitov a uložena v kolumbáriu. Ukládání ostatků se účastnili politici, armáda i veřejnost, provázely ho salvy čestné stráže a modlitba.
26. 4. 2022Aktualizováno26. 4. 2022, 17:26|

Rekonstrukce památek se v roce 2021 nejlépe povedly v Praze a Klášterci nad Ohří

Památkami roku 2021 se staly barokní městský dům v Praze a pavilon bývalé střelnice Lázní Evženie v Klášterci nad Ohří. Ocenění jim patří za zdařilou rekonstrukci s respektováním památkové hodnoty. Ceny uděluje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
21. 4. 2022|

Americké vojáky v Česku politici považují za citlivou otázku. Vláda myšlenku teprve projedná

Pro případ přítomnosti vojáků Spojených států v Česku by mohly přicházet v úvahu základny v Přerově či Mošnově, řekl v Partii CNN Prima News ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). O konkrétních lokalitách pro případnou vojenskou základnu USA v ČR se nyní nejedná, uvedlo večer na webu ministerstvo obrany. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu Deníku N řekla, že po Velikonocích bude jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem a chce téma americké přítomnosti v Česku otevřít. Podle Jurečky debata kabinetu na toto téma ještě ani nezačala. Opozice reaguje nesouhlasem.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 21:23|

30 let zpět: V Praze se otevřela první pobočka McDonald's

Dvacátého března 1992 byla v pražské Vodičkově ulici otevřena první pobočka amerického stravovacího řetězce McDonald's. Archivní reportáž pořízená vpředvečer otevření uvádí, jak přísné standardy kvality restaurace dodržuje, a v dobové euforii společenského rozvolnění vyznívá docela nekriticky. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 3. 2022|

Reportéři ČT: Čáslav chce po státu miliony. Tvrdí, že o ně přišla kvůli skládce Křetínského

Spor města Čáslav se skládkovou firmou AVE CZ z majetku miliardáře Daniela Křetínského pokračuje. Podle Čáslavi společnost dlouhé roky obchází zákon a neodvádí poplatky za ukládání odpadů na tamní skládce. Městu a Státnímu fondu životního prostředí podle radnice nezaplatila skoro čtyři miliardy korun. Čáslav se proto rozhodla neuhrazené stamiliony korun vymáhat jako škodu. Pro Reportéry ČT natáčel Dalibor Bártek.
11. 1. 2022|

O sbírky Národního zemědělského muzea bude lépe postaráno. V novém depozitáři s dílnou

Národní zemědělské muzeum otevřelo v Čáslavi na Kutnohorsku nový centrální depozitář. Bude sloužit k uložení sbírkových předmětů z poboček v Praze, Čáslavi a zámku Kačina. Výstavba vyšla na sto padesát šest milionů korun, více než sto milionů pokryla evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.
30. 11. 2021|

Mezi Kutnou Horou a Čáslaví nejezdí vlaky. Nákladní auto u Církvice strhlo trolej

Nákladní auto odpoledne u Církvice na Kutnohorsku strhlo trakční vedení. Kvůli nehodě je zastavený provoz vlaků mezi Kutnou Horou a Čáslaví. Oprava podle Správy železnic potrvá do nočních hodin.
14. 10. 2021|

Reportéři ČT: Hra o miliardy. Policie prověřuje Křetínského skládkovou firmu AVE

Loni v prosinci prošel Poslaneckou sněmovnou zákon, který jde na ruku skládkovým společnostem včetně AVE jednoho z nejbohatších Čechů Daniela Křetínského. Jeho společnost totiž podle podezření České inspekce životního prostředí dlouhodobě obchází zákon o odpadech, který určuje platit za skládkování vysoké poplatky. Jsou to v úhrnu miliardy korun, o které přichází města i stát. Loňským zásahem poslanců i ministerstva životního prostředí se skládkovým firmám staré dluhy odpouštějí. Případem, který nese znaky politického lobbingu, se zabývá i policie. Pro Reportéry ČT natáčel Dalibor Bártek.
14. 9. 2021|

Lékaři opouštějí čáslavskou nemocnici. Interna zavře v září, pomoci má soukromá společnost

S dlouhodobou personální krizí se potýká nemocnice v Čáslavi na Kutnohorsku. Někteří z lékařů podali výpověď na protest proti vedení nemocnice. Po jeho odstoupení své výpovědi ale zpět nestáhli, a tak kvůli chybějícím zdravotníkům zavírají některá oddělení. Zřizovatel nemocnice, kterým je radnice, se snaží situaci řešit. O stabilizaci se má postarat soukromá společnost.
23. 8. 2021|

Most ztracený ve vegetaci a bašta u kostela jsou rekonstruovanými památkami roku

Ceny v soutěži Památka roku 2020 získala oprava bašty u evangelického kostela v Čáslavi a rekonstrukce cihlového mostu u letohrádku Portz u Mikulova. Ceny v úterý v panteonu Národního muzea předávali zástupci pořádajícího Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
22. 6. 2021|

Válečný veterán Emil Boček oslavil 98. narozeniny. Proletěl se letadlem, se kterým sám bojoval

Dodatečný dárek k 98. narozeninám, které oslavil v únoru, dostal armádní generál ve výslužbě Emil Boček. Sběratelé letadel z Podhořan na Chrudimsku a základny armádního letectva v Čáslavi pro něj uspořádali výlet letadlem. A ne ledajakým –⁠ právě takovým, jakým Emil Boček sám za druhé světové války létal v Británii.
9. 6. 2021|

Ochrana vody a krajiny je prioritou, shodli se zástupci parlamentních stran v diskusi

Na českou krajinu i obyvatelstvo začínají citelně dopadat změny klimatu, stav českých lesů a půdy je však v mnoha případech výsledkem špatného hospodářství posledních desítek let a minimálně další desítky let potrvá, než se náprava projeví. Stěžejním úkolem bude ochrana vody a obnova lesů, shodli se zástupci parlamentních stran, kteří ve speciálním vydání Událostí, komentářů diskutovali o životním prostředí. Debatu v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi moderovala Marcela Augustová.
3. 6. 2021|

Busta Miloše Formana ozdobila jeho rodný dům v Čáslavi

Busta Miloše Formana v Čáslavi nově zdobí zděný plot okolo rodného domu tohoto oscarového filmaře. Autorem podobizny je sochař Jan Padyšák. Při jejím oficiálním odhalení se sešla i rodina slavného režiséra.
17. 5. 2021|

Část hradeb v Čáslavi se rozpadá. Nejrizikovější úseky muselo město zabezpečit

Jarní kontrola hradebního opevnění v Čáslavi ukázala, že jeho část je v havarijním stavu. Zeď se na mnoha místech nebezpečně bortí a z hradeb padají kameny. Město nyní musí situaci urychleně řešit, současně chystá i kompletní rekonstrukci. Čáslavské hradby pochází z druhé poloviny 13. století, v historii odolaly několika požárům i vpádům cizích vojsk.
15. 5. 2021|

Vojáci pomáhají v boji proti covidu, do kasáren je omezený vstup

Na 4300 vojáků teď pomáhá v Česku zvládnout epidemii koronaviru. Většina, a to 3800 z nich, spolu s policisty kontroluje zákaz pohybu osob mezi okresy. Dalších 500 mužů a žen v armádních uniformách slouží v nemocnicích a v zařízeních sociální péče. Do vojenských zařízení pak armáda omezila vstup.
13. 3. 2021|