TÉMA

Letiště Praha

Provoz na Ruzyni komplikovala mlha a závada techniky, některé lety nabraly zpoždění

Kvůli husté mlze a poruše na meteorologické stanici na pražském letišti Václava Havla muselo v sobotu od nočních hodin letět 21 letadel odklonem, devět linek dopravci zrušili. Za celý den by za běžných okolností na ruzyňském letišti přistálo 136 letů. Situace se stabilizovala odpoledne, kdy počasí umožnilo letadlům usedat na ranvej. Některé spoje ale mají zpoždění, oznámila vpodvečer mluvčí letiště Klára Divíšková.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 18:34|

Pražské letiště chce do deseti let odbavovat 21 milionů cestujících. Rozšíří terminály, upraví jejich chod

Letiště Václava Havla v Praze hodlá za deset let odbavovat o třetinu více cestujících než nyní. Společnost Letiště Praha proto chce do jeho rozvoje investovat 32 miliard korun. Půjdou zejména na rozšíření terminálů, parkovišť a také úpravu odbavení. Chystá se také upravit způsob, jak terminály využívá. Zanikne jejich striktní rozdělení podle schengenských a mimoschengenských destinací, přičemž lety mimo schengenský prostor budou v budoucnu odlétat z terminálu 2 místo stávajícího terminálu 1.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 21:43|

Strojvedoucí dostal za nehodu u Přerova peněžitý trest a zákaz činnosti

Přerovský soud uložil strojvůdci Romanu Šeševičkovi za loňskou nehodu dvou nákladních vlaků v Prosenicích u Přerova peněžitý trest dvě stě tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Podobný trest navrhoval i žalobce a ztotožnila se s ním také obhajoba. Soud v pondělí přijal prohlášení viny obžalovaného, dokazování tak neprováděl. Strojvedoucímu hrozila původně za obecné ohrožení z nedbalosti sazba od dvou do osmi let. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na 28,7 milionu korun. Srážka tehdy omezila na zhruba tři týdny provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:49|

Uber sice vyhrál výběrové řízení, jeho řidiči ale zatím na pražské letiště nesmí

Společnost Uber stále nemůže nabízet své taxislužby na pražském Letišti Václava Havla, a to ani přesto, že vyhrála výběrové řízení. Antimonopolní úřad ještě řeší námitky firmy Tick Tack, která v tendru neuspěla. Spor se vede o koncesní podmínky, řidiče i o dodržování cen stanovených pražským magistrátem.
5. 7. 2023|

Letiště Praha po dvou ztrátových letech loni vykázalo zisk

Společnost Letiště Praha vykázala za loňský rok čistý zisk 283 milionů korun, v roce 2021 přitom firma skončila téměř v miliardové ztrátě kvůli pandemii covidu-19. Oproti roku 2019 je však loňský výsledek stále nižší o zhruba 2,7 miliardy. Hrubý provozní zisk (EBITDA) mělo letiště loni 2,2 miliardy korun, což je o dvě miliardy více než o rok dříve. Do zisku se po dvou „hubených“ letech vrátilo i Řízení letového provozu.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 11:25|

Správa Letiště Praha musí zaplatit skoro pět milionů korun architektu Frantovi, rozhodl soud

Správa Letiště Praha musí zaplatit architektovi Petru Frantovi zhruba 4,9 milionu korun a úroky za užití jeho díla. Pravomocně o tom rozhodl odvolací Vrchní soud v Praze, potvrdila jeho mluvčí Kateřina Kolářová. Franta se odměny domáhal v souvislosti s dostavbou „prstu B“ letištního terminálu. Úroky z prodlení běží od února 2002 až do současnosti, takže lze předpokládat, že konečná podoba částky ještě výrazně naroste.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 19:47|

Summity v Praze jistili odstřelovači v oknech i na střechách, letiště posilovalo směny

Evropští státníci začali opouštět Pražský hrad po pátečním summitu pozdě odpoledne po sérii tiskových konferencí. Policie doprovodila delegace většinou na letiště Václava Havla. Ač jich bylo ve čtvrtek i v pátek několik desítek, dopravu v metropoli summity omezily jen minimálně. Dvojice diplomatických setkání v Praze přitom nezaměstnala pouze policisty, ale například i personál Letiště Václava Havla.
7. 10. 2022|

V Česku fungují nepsané pánské kvóty. Není to normální, říká moderátorka Sedláčková

„Pojďme se bavit o kvótách a o tom, že není normální, aby osmdesát nebo více procent vlivových pozic v této zemi zastávali muži. Znamená to, že fungují nepsané pánské kvóty,“ říká novinářka a moderátorka Veronika Sedláčková. O rozdělujících tématech by podle ní měla společnost diskutovat – už jen proto, že dialog je to nejdůležitější, co má. Na to, proč mnozí katolíci nepodporují manželství pro všechny, nebo jak nechala před rozhovorem čekat dalajlámu, odpovídá Sedláčková v podcastu Background ČT24.
14. 9. 2022|

Letiště Praha čeká návrat na předkrizovou úroveň do roku 2026. Letový provoz to bude mít těžší

Letiště Praha by se mohlo dostat na předkrizovou úroveň kolem roku 2025 či 2026, odhadl v pořadu Byznys ČT24 předseda představenstva Jiří Pos. Prognózy ukazují, že v té době se mohou počty odbavených cestujících vrátit na čísla z roku 2019. „Ale to všechno za předpokladu, že nebudou přetrvávat ochranná opatření a omezení volného pohybu osob, zejména ze třetích zemí mimo EU,“ dodal.
3. 9. 2021|

V Praze rozdali hygienici stovky pokut za porušení pravidel pro návrat ze zahraničí. V regionech jsou takové tresty výjimkou

Množství pokut rozdali již pražští hygienici lidem, kteří jeli do zahraničí a po návratu buď nevyplnili povinný příjezdový formulář, nebo nesplnili další podmínky – nešli na test či nedodrželi karanténu. Mimo Prahu je podobných případů minimum.
27. 8. 2021|

Z Česka odletěl speciál s vyhoštěnými ruskými diplomaty

Z letiště v pražské Ruzyni odletěl odpoledne speciál, který dopraví do Ruska část diplomatů a zaměstnanců ruského velvyslanectví vyhoštěných z České republiky kvůli kauze Vrbětice. Do letadla nastoupilo několik desítek lidí, podle ruské agentury TASS Česko opustilo 54 zaměstnanců ruského velvyslanectví v Praze. Do konce května by měly podle rozhodnutí vlády opustit ruskou ambasádu v Praze desítky diplomatů a zaměstnanců. Další letadlo má pro ně přiletět v pondělí.
29. 5. 2021Aktualizováno29. 5. 2021, 15:42|

Do kadeřnictví či na masáž bude nutný negativní test. Prokazování by mohla usnadnit aplikace

Česko čeká další rozvolňování, ale také více testování. Nově bude platný test nutný například pro návštěvu kadeřníka, kosmetiky i dalších služeb. Nejasnosti zatím panují kolem testování dětí před organizovaným sportem. Vláda s touto povinností přitom v rámci rozvolňovacích balíčků počítá. I v jiných zemích na testování spoléhají, objevily se však i zfalšované výsledky testů.
24. 4. 2021|

Letiště v Praze loni odbavilo o osmdesát procent míň cestujících, počet letů klesl o víc než polovinu

Dva rekordní měsíce a pak hluboký propad –⁠ tak vypadal loňský rok na Letišti Václava Havla v Praze. Vyplývá to ze závěrečné zprávy letiště. Vlivem koronavirové pandemie ubylo v roce 2020 cestujících téměř o osmdesát procent. Počet odbavených letů se snížil o 65 procent.
20. 1. 2021|

PES bez nouzového stavu přežije s lokálními pravidly, říká Blatný. O omezeních rozhodne neděle

Ministerstvo zdravotnictví připravuje variantu protiepidemického systému, který bude využívat, až přestane platit nouzový stav. Podle ministra Jana Blatného (za ANO) bude podobná současné pětistupňové sadě opatření, bez nouzového stavu ale bude možné vyhlásit pouze první stupeň, a to nikoli celostátně, nýbrž lokálně. Zatím platí restrikce celostátně, opatření jsou na čtvrtém z pěti stupňů. Zda v pondělí přijde zásadní zmírnění spojené s třetím stupněm, není ještě jasné, vláda si ponechá rozhodnutí až na poslední chvíli a usnese se v neděli.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 19:16|

Letiště Praha propustí dalších 150 zaměstnanců

Pražské letiště propustí kvůli letošnímu obřímu poklesu provozu dalších 150 zaměstnanců. Mělo by jít zejména o provozní a administrativní pozice, uvedl server zdopravy.cz. Letiště tak naváže na jarní vlnu propouštění, kdy podnik opustilo 450 zaměstnanců. Před koronavirovou krizí mělo letiště zhruba 2900 pracovníků.
27. 11. 2020|

Letiště Praha chce příští rok zdražovat své služby. Zdůvodňuje to rozsáhlými investicemi

Letiště Václava Havla v Praze chce v příštím roce zdražovat. Ceny za služby se nejčastěji zvednou o pět až deset procent. České televizi to potvrdili zástupci letiště. Cestující tak za letenku zaplatí zhruba o 100 korun víc.
1. 10. 2020|

Příprava stavby nové ranveje na Letišti Václava Havla se zatím musí zastavit

Územní řízení na stavbu nové ranveje na pražském Letišti Václava Havla nemůže pokračovat. Nejvyšší správní soud zamítl žádost letiště na přiznání odkladného účinku kasační stížnosti. Tu podalo letiště společně se Středočeským krajem a Ředitelstvím silnic a dálnic poté, co krajský soud zrušil aktualizaci zásad územního rozvoje Středočeského kraje, v nichž se vymezovala plocha pro stavbu ranveje.
18. 8. 2020|

S prázdninami přichází oživení českých letišť. Tuzemským turistům se otvírají některé tradiční destinace

Na ruzyňském letišti v Praze nyní startují zhruba dvě letadla za hodinu. Odletové haly proto bývají většinu dne prázdné a zavřená je i většina obchodů. Přesto je zde patrné oživení například proti dubnu, kdy to byly jen dva pravidelné lety týdně. Podobně jako na dalších českých letištích. S počátkem prázdnin se uvolňují také hygienická pravidla.
2. 7. 2020|

Pražské letiště má potvrzeno obnovení letů do 55 destinací

Pražské letiště má potvrzeno od 17 dopravců obnovené spojení do 55 destinací. Jde přibližně o třetinu loňského provozu. Seznam linek by se měl v následujících týdnech dále rozšiřovat, letiště se chce zaměřit zejména na velká evropská města. Během pandemie koronaviru byla drtivá většina linek zrušena, zůstaly pouze dvě.
15. 6. 2020Aktualizováno15. 6. 2020, 12:30|

Nebe nad Českem křižují letadla o něco méně. Příjmy z letového provozu se propadají

Letadel nad Českem za prvních osm měsíců roku mírně ubylo, což zřejmě ovlivní celoroční výsledek. Loni jich do konce prázdnin bylo skoro 913 tisíc, letošní odhad je asi o čtyři tisíce nižší. Znamená to i propad příjmů z letového provozu, a to až o 300 milionů korun.
7. 9. 2019|

Letiště Praha hlásí méně zpožděných letů. Průměrná doba zpoždění klesla na 20 minut

Počet zpožděných letů na pražském letišti klesá. Ještě loni v červenci neodletěla na čas skoro polovina spojů, teď jich byla zhruba třetina. Z Ruzyně přitom minulý měsíc odstartovalo asi osm tisíc letadel – a zpoždění delší než tři hodiny mělo 34 z nich. Víc než pět tisíc pasažérů těchto spojů tak má nárok na finanční náhradu.
19. 8. 2019|

Celníci našli v letadle tři tuny látky na výrobu drog. Zásilka přiletěla z Číny

Pražští celníci zadrželi ve dvou zásilkách v letadlech z Číny tři tuny látky na výrobu drog. Oficiálně byla chemikálie označena jako celulóza, ale následná prohlídka odhalila, že o celulózu nejde. Podle mluvčí pražského celního úřadu Ivany Kurkové se nalezená látka používá k výrobě amfetaminů, ke kterým patří například droga zvaná speed.
12. 2. 2019Aktualizováno12. 2. 2019, 18:18|

Pražské letiště brázdí mluvící robot. Poradí správnou cestu a zabaví děti

Pražské Letiště Václava Havla má nového, neobvyklého pomocníka. Nedostává žádnou mzdu, a když je vyčerpaný, připojí se k elektřině. Je to totiž robot. Cestujícím primárně poradí, jak se dostat tam, kam právě potřebují.
26. 10. 2018|

Ve vedení Českých aerolinií končí po pěti letech Jozef Sinčák

Po pěti letech ve vedení Českých aerolinií (ČSA) skončí předseda představenstva Jozef Sinčák. Uvedl to v pondělí server Zdopravy.cz. Sinčákovi v úterý 23. října končí pětileté funkční období člena představenstva. Po vzájemné dohodě s novým většinovým vlastníkem ČSA, firmou Travel Service, mu nebude prodlouženo, řekl serveru mluvčí Českých aerolinií Daniel Šabík.
22. 10. 2018|