TÉMA

Litvínov

Orlen zažívá otřesy. Odvolaného šéfa podezírají ze zneužití pravomocí

Ve vedení polského petrochemického gigantu Orlen dochází k otřesům, z čela firmy byl předčasně odvolán Daniel Obajtek. Dlouholetý manažer šel podle kritiků v Polsku na ruku bývalé konzervativní vládě strany Právo a spravedlnost. Nový kabinet ho nyní podezírá ze zneužití pravomocí a korupce, a proto proti němu spustil vyšetřování.
5. 2. 2024|

Policie kvůli úniku plynu evakuovala v Litvínově šedesát lidí

Policisté v pátek evakuovali šedesát lidí z obytného domu v Litvínově na Mostecku kvůli úniku plynu. Lidi odvezly přistavené autobusy, řekl mluvčí mostecké policie Václav Krieger. Plyn unikal ze sklepních prostor. Odborník únik zastavil a hasiči několik hodin dům odvětrávali. Po 17:30 se první obyvatelé začali vracet domů, řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.
6. 10. 2023Aktualizováno6. 10. 2023, 19:18|

Město zakázalo vstup do lesů u Mostů u Jablunkova, hrozí pády stromů

Město Jablunkov zakázalo vstup do lesů v oblasti Mostů u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Vinou bouří a silných větrných smrští z konce srpna tam hrozí pády stromů. Zákaz zatím platí do konce listopadu. Záchranáři Horské služby Beskydy vyzývají turisty, aby zákaz respektovali.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 19:09|

Cestující v Ústeckém kraji si připlatí za MHD

Většina měst v Ústeckém kraji od září zvyšuje jízdné v městské hromadné dopravě. Například v Děčíně cestující nově zaplatí za obyčejný lístek na tři čtvrtě hodiny 24 korun. To je o dvě koruny více než dosud. V Mostě pak stoupne jízdné od října o deset procent.
5. 9. 2023|

V Litvínově havaroval autobus, zranilo se osm lidí, jeden těžce

V Litvínově na Mostecku v místní části Janov v pátek odpoledne havaroval autobus. Jednoho vážně zraněného chlapce transportoval vrtulník do ústeckého traumacentra, dalších sedm lidí utrpělo lehká zranění. Na místě byly tři posádky zdravotnických záchranářů, policie i hasiči, řekl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 21:07|

V kauze litvínovské skládky Celio schválil soud dohodu o vině a trestu s firmou Aquatest

Městský soud v Praze schválil v kauze skládky Celio u Litvínova na Mostecku další dohodu o vině a trestu. Tentokrát se společností Aquatest, která se dopustila čtyř trestných činů. České televizi informaci potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V kauze jde o státní zakázky na uložení vysoce nebezpečného odpadu. Policie kvůli tomu začala loni v lednu stíhat devět lidí a dvě firmy.
31. 5. 2023|

Reportéři ČT: Likvidace sudů s toxickými látkami je v nedohlednu. S nástupem jara riziko požáru roste

Na Mostecku už několik let tiká časovaná bomba v podobě stovek tun zrezivělých sudů s extrémně hořlavými látkami na skládce Celio. Tam přitom nikdy skončit neměly. I přesto, že uložení sudů dnes policie vyšetřuje jako obecné ohrožení, toxické sudy leží na skládce dál. Politici a úředníci se totiž nedokáží domluvit na tom, jak je zlikvidovat. S nastupujícím jarem navíc riziko vznícení sudů stoupá. Pro Reportéry ČT natáčel Ondřej Golis.
5. 4. 2023|

Orlen Unipetrol loni navýšil víc než pětinásobně zisk

Rafinérská a petrochemická skupina Orlen Unipetrol v loňském roce více než pětinásobně zvýšila svůj čistý zisk na 17,9 miliardy korun. Meziročně je to nárůst o 14,7 miliardy korun. Výrazně také stouply tržby společnosti, meziročně o více než šestatřicet procent na 209,5 miliardy korun. Podle firmy se v hospodaření projevily mimo jiné investice z předchozích let. V loňském roce v nich pokračovala, když vynaložila 9,2 miliardy korun.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 09:16|

Část sudů se styrenem zatím zůstane na skládce Celio. Ministerstvo zamítlo odvolání Litvínova

Ministerstvo životního prostředí zamítlo odvolání města Litvínov proti rozhodnutí ponechat část sudů se styrenovými smolami na skládce Celio. Odvolání podalo město v lednu, starostka Kamila Bláhová (ANO) tehdy argumentovala tím, že jde v podstatě o legalizaci protiprávního jednání, protože nebezpečná látka se dostala na skládku při trestné činnosti. Zástupci města navíc podle ní nebyli přizváni jako účastníci řízení.
21. 2. 2023|

Panelový dům v Janově vyrábí vlastní elektřinu. Nájemníci tak ušetří

Panelový dům ve vyloučené lokalitě Janov v Litvínově na severu Čech začal zřejmě jako první v kraji vyrábět svou vlastní elektřinu. S nápadem přišel zástupce domovní správy, který zařídil montáž tepelných čerpadel i fotovoltaické elektrárny na střechu. Díky tomu dům na energiích uspoří zatím čtyřicet procent.
9. 12. 2022|

Most jako první v Česku otestuje v provozu vodíkový autobus

Most jako první město v Česku otestuje autobus na vodík v běžném provozu. Během tří dnů najede stroj šest set kilometrů na trase s řadou převýšení. Cílem je vyzkoušet možnosti vozidla, které by v budoucnu mohlo nahradit naftové vozy městské hromadné dopravy. Záměrem celoevropského projektu je dostat do ulic evropských měst přes tři stovky vodíkových autobusů.
5. 12. 2022|

Uhelné regiony mohou žádat o peníze na obnovu krajiny i vznik nových pracovních míst

Takzvané uhelné regiony – Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj – mohou od pondělí žádat o první peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace. Ten má pomoci k přechodu od těžby uhlí k nízkoemisní ekonomice. Regiony se podělí celkem o 41 miliard korun na podporu pracovních míst i obnovu krajiny.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 22:12|

Úřad nechtěl registrovaným partnerům povolit zdvojené příjmení, soud nakonec rozhodl v jejich prospěch

Tomáš a Ondřej před téměř dvěma lety uzavřeli registrované partnerství. Stejně dlouhou dobu usilovali o to, aby oba mohli mít zdvojené příjmení – svoje i svého partnera. Případ partnerů z Ústeckého kraje nakonec řešil krajský soud. Zastal se jich a mohou se tak jmenovat stejně.
23. 10. 2022|

První trest v kauze Celio: Bývalý ředitel skládky dostal podmínku a musí zaplatit milion korun

V kauze skládky Celio u Litvínova na Mostecku padl první trest. Bývalý ředitel skládky René Konečný uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, kterou nyní schválil pražský městský soud. Případ se týká státní zakázky na uložení nebezpečného odpadu, ve kterém policie v lednu začala stíhat devět lidí a dvě právnické firmy. Konečný dostal tři roky vězení s pětiletým odkladem a musí zaplatit jeden milion korun.
5. 10. 2022|

Bývalý ředitel skládky Celio na Mostecku přistoupil na dohodu o vině a trestu. Projedná ji soud

V kauze skládky Celio u Litvínova na Mostecku se soud bude zabývat dohodou o vině a trestu. Se státním zástupcem ji uzavřel bývalý ředitel skládky René Konečný. Na dotaz ČT to uvedl Adam Wenig z Městského soudu v Praze, který bude o návrhu rozhodovat. Podrobnosti dohody však Wenig ani státní zástupce Zdeněk Matula nesdělili. Případ se týká státní zakázky na uložení vysoce nebezpečného odpadu, policie stíhá celkem devět lidí a dvě firmy.
22. 8. 2022|

30 let zpět: Česko potřebuje nový ropovod

Válka na Ukrajině vynesla do popředí závislost evropských zemí na ruské ropě. Tato otázka se však u nás řešila už před více než 30 lety. Tehdejší ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý v létě 1992 informoval, že Česko právě kvůli závislosti na černém zlatu z Ruska potřebuje postavit nový ropovod z německého Ingolstadtu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 8. 2022|

Výbuch v chemičce u Litvínova zranil čtyři lidi, jednoho velmi těžce

V chemickém závodě v Záluží u Litvínova byli při výbuchu ve středu krátce před půlnocí zraněni čtyři lidé, jeden těžce. Vrtulník jej přepravil do nemocnice v Praze na Vinohradech. Jeho tři kolegy do pražské nemocnice převezly sanitky. Po explozi vypukl požár, který se hasičům podařilo zastavit, oznámil Orlen Unipetrol na Twitteru. Policie událost vyšetřuje jako obecné ohrožení.
21. 7. 2022Aktualizováno21. 7. 2022, 16:52|

V Ostravě mají první veřejnou vodíkovou plnicí stanici. Do osmi let by jich mělo být v Česku 80

V Ostravě byla uvedena do provozu první veřejná vodíková plnicí stanice v České republice. Její vybudování trvalo dva měsíce a přišlo zhruba na čtrnáct milionů korun. Plnička určená pro osobní vozidla se nachází ve Vítkovicích u vjezdu do výrobního areálu.
28. 6. 2022|

V Litvínově se otevřel nový most přes Mezibořskou ulici. Jeho stavba trvala rok a půl

V Litvínově se ve čtvrtek po sedmnácti měsících stavebních prací otevřel nový most přes Mezibořskou ulici. Jde o součást páteřní komunikace zhruba dvacetitisícového města na severu Čech. Kvůli demolici původního mostu a výstavbě nové konstrukce byla doprava vedena přes objízdné trasy. Náklady se vyšplhaly na 133,8 milionu korun, sdělila za město Jitka Pavlíková.
9. 6. 2022|

Reportéři ČT: Toxický odpad u Litvínova dál ohrožuje okolní vsi. Starostové nic netušili

Stovky tun toxického odpadu, extrémně hořlavých styrenových smol, nechali manažeři firmy Celio zahrabat na skládce u Litvínova. Nyní čelí obvinění z obecného ohrožení. Jak zjistili Reportéři ČT, toxický odpad v sudech ohrožuje okolní obce dál, přestože je měla firma zlikvidovat. Starostové dotčených obcí o riziku netušili.
17. 5. 2022|

Romové prchající z Ukrajiny mají problém sehnat v Česku ubytování, část se vrací zpět

Do Prahy denně dorazí i desítky ukrajinských uprchlíků romského původu. Asistenční centra registrují problémy s jejich ubytováním – vícečetné rodiny se nechtějí dělit a některá města o ně nemají zájem. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se se zástupci romských organizací domluvil na řešení.
26. 4. 2022|

Litvínov přestavěl staré nádraží na dopravní uzel. Chce být nejmodernější v Česku

Cestujícím v Litvínově na Mostecku se v úterý otevřela opravená výpravní budova. Je v ní i zázemí nově vybudovaného dopravního terminálu a služební byt. Objekt zcela změnil svou původní podobu, fasáda je upravena tak, aby odolala vandalům, vstup do čekárny je bezbariérový a celá stavba je nízkoenergetická. Ředitel Správy železnic Jiří Svoboda řekl, že je to poprvé, kdy se otvírá cestujícím takto moderní budova.
25. 1. 2022|

Inspekce nařídila omezit provoz skládky Celio. Nebezpečný odpad může působit stovky metrů daleko

Do případu skládky severočeské firmy Celio u Litvínova se vložila také Inspekce životního prostředí. Nařídila omezit její provoz. Policie do minulého týdne stíhá devět lidí za to, že nechali bez řádné likvidace na skládce zahrabat sudy s nebezpečnými látkami, včetně vysoce hořlavého styrenu.
24. 1. 2022|

Soud poslal do vazby ředitele skládky Celio

Státní zástupce navrhl vazbu pro všech devět obviněných v kauze skládky Celio u Litvínova na Mostecku. Obvodní soud pro Prahu 1 zatím poslal do vazby ředitele skládky Reného Konečného, další tři lidi propustil a o dalších pěti ještě rozhodne. Kauza se týká státní zakázky na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves. Nebezpečné odpady odvážené z Nelahozevsi jsou ukládány na skládku Celio, jejímž provozovatelem je společnost Purum Kraft.
15. 1. 2022|