TÉMA

Jaroměř

Vlaky mezi Jaroměří a Trutnovem nahradí autobusy. Trať projde údržbou

Na důležité regionální železniční trati mezi Jaroměří a Trutnovem o půlnoci ze čtvrtka na pátek začala výluka. Potrvá do 11. května. Nejprve se bude týkat úseku mezi Jaroměří a Červeným Kostelcem a následně úseku mezi Jaroměří a stanicí Starkoč. Cestující budou muset využít náhradní autobusovou dopravu, výluka bude mít vliv i na některé návazné spoje. Důvodem omezení je údržba trati.
12. 4. 2024|

Stát chce do záchrany pevnosti Josefov investovat přes miliardu. Žádá ale regionální spoluúčast

Více než miliardu korun hodlá vláda investovat do záchrany pevnosti Josefov na Náchodsku. Není to poprvé, co stát slíbil se v památkové rezervaci angažovat, předchozí snahy ale skončily poté, co objekty nesplňovaly požadavky na energetické úspory. Nyní je nutnou podmínkou spoluúčast regionálních partnerů.
30. 1. 2024|

Dálnice D3 a D11 mají blíže k dostavbě. Rozhodnutí úřadu a soudu ukončila spory

Úřady podnikly v úterý důležité kroky, které by měly přiblížit dostavbu dvou úseků českých dálnic. Po vyvlastnění čerpací stanice na LPG u Tábora, o němž rozhodl jihočeský krajský úřad, bude možné dokončit obchvat města, který je součástí dálnice D3. Ostravský krajský soud zamítl žalobu proti územnímu rozhodnutí pro stavbu dálnice D11 od Jaroměře k Trutnovu.
24. 10. 2023|

Polská rychlostní silnice už ústí na hranicích u Královce. V Česku zatím navazuje pole

Polští silničáři otevřeli příhraniční úsek rychlostní silnice S3 mezi Kamiennou Górou a Lubawkou. Je zatím zcela izolovaný. Na severu mu zatím chybí napojení na zbytek S3, která vede až do Štětína, na jihu pak není ani česká dálnice D11, která má v budoucnu navázat. V Česku je ale navíc rozkopaná i silnice I/16 od pohraničního Královce do Trutnova, na kterou by auta měla sjíždět, dokud nebude česká dálnice hotová.
29. 9. 2023|

Peníze schválené na obnovu Terezína a Josefova pomohou, stačit ale nebudou, říkají zástupci měst

Pevnost Terezín by na kompletní rekonstrukci potřebovala šestnáct miliard korun, Josefov zhruba šest, řekli v Událostech, komentářích zástupci měst. Vládní pomoc ve výši tří miliard korun ale vítají. Pomůže jim odstartovat připravované projekty. Opravy chátrajících objektů by mohly začít příští rok.
14. 9. 2023|

Silné bouřky na východě Čech lámaly stromy, zaplavovaly sklepy či ulice

Silné bouřky v noci na pondělí v Královéhradeckém kraji působily škody hlavně v Novém Bydžově, Jaroměři a Náchodě a v okolí těchto měst. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a čerpali vodu ze zatopených prostor. Na Náchodsku zastavil sesuv půdy nákladní vlak, nikomu se nic nestalo, informovala ráno mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. První telefonáty v souvislosti se silnými bouřkami začalo dostávat krajské operační a informační středisko hasičů před půl druhou ráno.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 10:10|

Příznivci tvrdé hudby se sjeli na Brutal Assault do Josefova. Zahraje na něm přes 150 kapel

Hudební festival Brutal Assault začal ve středu v barokní pevnosti v Josefově u Jaroměře na Královéhradecku. Patří mezi jeden z největších metalových svátků v Evropě, organizátoři očekávají příjezd zhruba 18 tisíc návštěvníků. Festival skončí v neděli po půlnoci.
9. 8. 2023|

Soud zamítl stížnost manželů Kučerových na vyvlastnění pozemků u Jaroměře

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost manželů Kučerových, kteří zpochybnili vyvlastnění svých pozemků kvůli výstavbě obchvatu Jaroměře na Náchodsku. Kučerovi u NSS dříve uspěli, nařídil tehdy nové projednání jejich žaloby kvůli chybě při doručování. Krajský soud v Hradci Králové jim však ani napodruhé nevyhověl a nyní už verdikt potvrdil i NSS.
6. 4. 2023|

Regály tak jako v roce 1911. Jaroměř otevřela památkově chráněný Wenkeův obchodní dům

Jaroměř na Náchodsku v neděli po téměř tříleté rekonstrukci slavnostně otevřela Wenkeův obchodní dům, který je sídlem městského muzea. Oprava modernistické budovy z roku 1911, která je od roku 2017 národní kulturní památkou, přišla na třicet milionů korun. Součástí investice byla i oprava sousedního domu, čímž muzeum významně rozšířilo výstavní plochu.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 20:02|

Krajský úřad zamítl odvolání proti územnímu rozhodnutí na stavbu dálnice z Jaroměře do Trutnova

Krajský úřad Královéhradeckého kraje zamítl odvolání proti územnímu rozhodnutí na stavbu dálnice D11 v úseku z Jaroměře do Trutnova. Po uplynutí lhůty patnácti dnů nabude rozhodnutí právní moci. V prosinci 2021 se proti němu odvolal jeden majitel pozemků v Hajnici, v jejíž blízkosti má dálnice vést.
20. 2. 2023|

Maskovaný masopustní průvod prošel bývalou pevností v Josefově

Mnohá města a obce ožívají masopustními veselicemi. Období masopustu, které začíná po svátku Tří králů 6. ledna a končí Popeleční středou na začátku půstu před Velikonocemi, je spojeno s maškarními průvody a hodováním. Protože Popeleční středa nemá pevné datum, masopust končívá různě, v době od poloviny února po začátek března. Letos připadla Popeleční středa na 22. února. V sobotu se na cestu po obci vypravil maskovaný průvod v Josefově na Náchodsku.
18. 2. 2023|

ŘSD chce postavit krátký úsek dálnice u polských hranic. Místní se obávají husté dopravy

Obce na Trutnovsku se obávají zahlcení dopravou z Polska. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce totiž příští rok začít stavět tři kilometry dálnice D11 těsně u státních hranic. Krátký úsek má navázat na hotovou polskou dálnici a dopravu v Česku převést na silnici první třídy. Provizorní sjezd by měl být v katastru Královce, místní jsou však proti.
19. 12. 2022|

Soudci Kučerovi opět zamítli žalobu proti vyvlastnění jeho pozemků u Jaroměře

S žalobou proti vyvlastňovacímu řízení neuspěl místopředseda pražského vrchního soudu František Kučera s manželkou. Hrozí jim, že přijdou o pozemky u Jaroměře, kde chtějí silničáři stavět obchvat. Královéhradecký krajský soud se vyvlastněním pozemků Kučerových zabýval již podruhé. Jeho první verdikt zrušil Nejvyšší správní soud kvůli předchozí formální chybě krajského úřadu, který o vyvlastnění rozhodl.
30. 11. 2022|

Ústavní soud odmítl stížnost Kučery kvůli vyvlastnění pozemku pro D11 u Jaroměře

Ústavní soud odmítl stížnost Františka Kučery kvůli vyvlastnění pozemku potřebného pro stavbu dálnice D11 mezi Smiřicemi a Jaroměří na Náchodsku. Nevyhověl ani připojeným návrhům za zrušení částí liniového zákona a zákona o vyvlastnění. Kučera neúspěšně uplatňoval před správními soudy a znovu před Ústavním soudem řadu námitek. Ústavní soudci jeho stížnost označili za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu.
7. 11. 2022|

Stavba úseku D11 z Jaroměře do Trutnova zřejmě nabere zpoždění. Kvůli odvolání proti územnímu rozhodnutí

Zcela zablokované je pokračování stavby dálnice D11, konkrétně dvacetikilometrového úseku z Jaroměře do Trutnova. Krajský úřad v Hradci Králové řeší odvolání proti územnímu rozhodnutí, které stavební úřad ve Dvoře Králové nad Labem vydal vloni v listopadu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto nemůže vykupovat pozemky.
3. 10. 2022|

Začaly práce na obchvatu Jaroměře. Stavba za 688 milionů korun má být hotová za dva roky

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve čtvrtek odpoledne oficiálně zahájilo dlouho připravovanou stavbu obchvatu dvanáctitisícové Jaroměře na Náchodsku. Obchvat po severním okraji města odvede z Jaroměře tranzitní dopravu ve směru z Hradce Králové na Náchod a Polsko. Řidičům by měl začít sloužit v roce 2024. Obchvat postaví společnost Metrostav Infrastructure za 688 milionů korun bez daně. Předpokládaná cena před soutěží byla 863 milionů korun.
22. 9. 2022Aktualizováno22. 9. 2022, 17:49|

Krajský úřad poslal geometrické plány datovou schránkou a zkomplikoval spor o pozemky u Jaroměře

Manželé Kučerovi, kteří vedou soudní spory kvůli obchvatu Jaroměře na Náchodsku, dosáhli dílčího úspěchu u Nejvyššího správního soudu (NSS). Krajský úřad Královéhradeckého kraje podle něj chyboval při doručování rozhodnutí o vyvlastnění pozemků v katastru Hořenic; zaslal ho totiž do datové schránky včetně skenů geometrických plánů, což zákon neumožňuje. Doručovat ho musí znovu, nejspíše poštou. Kučerovi pak mohou znovu podat žalobu.
10. 8. 2022|

Na Náchodsku archeologové odkryli nálezy z několika etap pravěku a zřejmě keltský hrob

Archeologové objevili u Hořenic na Náchodsku v trase budoucího obchvatu Jaroměře stopy osídlení ze tří etap zemědělského pravěku. Nalezli například bronzové šperky, kamenné nástroje nebo střepy hliněných nádob a také zřejmě keltský hrob. Intenzivní pravěké osídlení podle nich souvisí s dávnou obchodní trasou mezi východními Čechami a Polskem.
25. 5. 2022|

Soud potvrdil vyvlastnění pozemků u obchvatu Jaroměře

Krajský soud v Hradci Králové zamítl žalobu manželů Kučerových proti vyvlastnění pozemků v trase obchvatu Jaroměře na Náchodsku. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) díky tomu plánuje v nejbližších týdnech zahájení stavby obchvatu. Vyplývá to z vyjádření jejich ředitele Radka Mátla na Twitteru.
28. 4. 2022|

Vzedmuté hladiny řek se vrátily k normálu, povodňový stupeň zůstává na dvou místech

Řeka Metuje je v Novém Městě nad Metují na prvním stupni povodňové aktivity, pokles její hladiny se zastavil. Nově se opět poněkud zvedla i hladina Lužické Nisy v Liberci a také ona se vrátila na první stupeň. Jinde ale již povodňová situace není. Ještě ráno bylo Labe ve Stanovicích na Trutnovsku na třetím, tedy nejvyšším stupni.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 17:28|

Na silnici mezi Hradcem a Semonicemi se vrátily kamiony. Resort dopravy zrušil mýtné

Dálnice prakticky bez kamionů a v obcích znovu hluk a kolony. Tak s nadsázkou mluví starostové obcí mezi Hradcem Králové a Jaroměří o dálnici D11. Stát její dva nové úseky, které vedou z krajského města, otevřel v polovině prosince a řidiči nákladních aut ji díky pohodlnějšímu cestování hned začali využívat. Jenže ministerstvo dopravy od února zrušilo mýtné na původní cestě po silnicích první třídy. Kvůli úspoře peněz se na ně tak opět nákladní auta vrátila.
11. 2. 2022|

Řidiči si stěžují na špatné značení na D11, u dálnice D35 jim zase chyběl plot proti zvěři

Na novém úseku dálnice D11 u Jaroměře se po otevření v prosinci ukázal nedostatek v dopravním značení dálkových cílů. Řidiči kamionů, kteří míří na Náchod a Polsko, proto občas minou správný sjezd. Na konci dálnice pak musí řešit komplikace. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že značení je připraveno už na severní obchvat Jaroměře, ten se ale zatím ani nezačal stavět.
26. 1. 2022|

ŘSD otevřelo 22 kilometrů D11 mezi Hradcem a Jaroměří. Polsko je se stavbou mnohem dál

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek otevřelo úsek dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří na Náchodsku. Přes 22 kilometrů nové dálnice odvede dopravu z přetížené tranzitní silnice první třídy číslo 33 z Hradce Králové směrem na Náchod a Polsko. Díky novému dálničnímu úseku bude také pohodlnější cesta do Krkonoš. Stavba začala v roce 2018 a stála 4,2 miliardy korun.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 18:37|

Poláci dokončují rychlostní silnici k českým hranicím. V tuzemsku se vykupují pozemky a řeší povolení

Polská rychlostní silnice S3 dorazila k hranicím s Českem u Lubawky. Nejnovější část dálnice D11 v Česku končí u Jaroměře a k polské hranici v Královci jí chybí přes čtyřicet kilometrů. Zatímco Poláci budou mít hotovo do dvou let, v Česku se na dokončení tahu, který propojí tuzemsko s Baltským mořem, bude čekat až do roku 2027.
8. 11. 2021|