TÉMA

SkyToll

Ústavní soud zamítl stížnost advokáta Pokorného, od novináře Besta nedostane náklady řízení v plné výši

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost advokáta Radka Pokorného, jenž vedl spor s novinářem Erikem Bestem a jeho vydavatelstvím. Dosáhl omluvy za tvrzení v článku o mýtném tendru, nikoliv peněžitého odškodnění. Městský soud v Praze mu přiznal jen část nákladů řízení. ÚS nyní rozhodnutí o nákladech potvrdil. Plná náhrada nemusí nastupovat automaticky, je-li to odůvodněno okolnostmi případu, upozornil soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.
17. 10. 2023|

Ministr dopravy zruší zakázku na supervizora mýta, svěří ji státnímu podniku Cendis

Ministerstvo dopravy zastaví zakázku na supervizora mýtného systému, kterou původně získala společnost CGI. Kontrolu mýta stát nejspíš svěří státnímu podniku Cendis. V neděli večer to oznámil ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podle něj tím stát ušetří. Zakázku v týdnu posvětil antimonopolní úřad.
3. 2. 2020|

Antimonopolní úřad zamítl stížnosti firmy Kapsch, výběr mýta může dál kontrolovat CGI

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zamítl rozklad firmy Kapsch proti tendru na supervizora elektronického mýta. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tedy může uzavřít smlouvu o auditu výběru mýta s vítěznou firmou CGI. Kapsch zvažuje žalobu ke krajskému soudu.
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 14:21|

Slovenští autodopravci blokují hranici u Břeclavi, Sudoměřic a Hodonína

Slovenští autodopravci opět blokují hraniční přechod mezi Českem a Slovenskem u Lanžhota na Břeclavsku. Hranice tam zůstala průjezdná pro osobní auta. Blokádu spustili ještě na dvou dalších přechodech Jihomoravského kraje. Dopravci protestují kromě jiného za výraznější snížení silniční daně.
12. 1. 2020Aktualizováno12. 1. 2020, 23:21|

Od půlnoci s novým mýtem. Zhruba třetina aut není registrována, kolony se čekají hlavně na D2

Do nového mýtného systému je aktuálně zaregistrováno zhruba 313 tisíc aut, stále tak chybí asi 145 tisíc vozidel z celkem očekávaného počtu. Dosavadní postup registrací je podle provozovatelé nového mýtného systému CzechToll proti očekáváním lepší. Systém začne na tuzemských dálnicích fungovat od půlnoci ze soboty na neděli. Mezi dopravci je dosud rozesláno zhruba 209 tisíc palubních jednotek.
30. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 19:46|

Nové mýto za 2,3 miliardy je hotové. Stát ho převzal od CzechTollu

Nový mýtný systém je hotový, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jej převzalo od společnosti CzechToll. Vybudování satelitního systému stálo 2,3 miliardy korun, informovalo ministerstvo dopravy. Nové mýto začne fungovat od 1. prosince, kvůli pomalým registracím dopravců se po jeho spuštění očekávají mnohakilometrové kolony.
25. 11. 2019|
Mýtné

Skoro polovina výnosu z mýtného na Slovensku končí u SkyToll, kritizuje Nejvyšší kontrolní úřad

Systém výběru mýtného za používání zpoplatněných silnic na Slovensku je nastavený neefektivně, téměř polovinu z vybraných poplatků zinkasoval provozovatel systému, společnost SkyToll. V pátek to uvedl slovenský Nejvyšší kontrolní úřad (NKU).
22. 11. 2019|

Kolaps kvůli mýtu nehrozí, slibuje Kremlík. Ministerstvo raději chystá krizový scénář

Na začátku prosince se v Česku změní mýtný systém. Povinnou palubní jednotku si však zatím pořídila jenom zhruba polovina dopravců. Otálejí hlavně ti zahraniční a právě jejich kamiony pak mohou v dlouhých kolonách blokovat provoz. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) v pořadu Události, komentáře odmítl, že doprava zkolabuje. Opozice kritizuje vládu, že při přípravě mýtného systému selhala.
15. 11. 2019|

Po spuštění nového mýtného systému prý hrozí velké kolony. Registrace jdou pomalu

S prvním prosincem přejde tuzemský mýtný systém na novou podobu. Zatím se registrovalo 196 tisíc vozů, tedy 43 procent z celkového očekávaného počtu. Oznámil to budoucí správce mýtného systému společnost CzechToll. Kvůli pomalým přihlašováním podle něj hrozí v prosinci na dálnicích kolony. Kritická situace prý bude především u hranic, kde fronty mohou dosahovat až ke 40 kilometrům. Po spuštění mýta se na nové palubní jednotky bude čekat i desítky hodin.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 18:04|

Dopravcům bez registrace v mýtném systému hrozí stotisícová pokuta. Žádná tolerance, varuje ministr

Od prosince musí být dopravci, kteří chtějí využívat dálnice, zaregistrovaní v novém mýtném systému. Pokud se do systému nepřihlásí, hrozí jim pokuta až 100 tisíc korun. Stát peníze hodlá vymáhat hned od začátku spuštění nového mýta, dopravcům žádné toleranční období neposkytne, upozorňuje ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).
31. 10. 2019|

Na české předsednictví EU má jít 1,24 miliardy korun, schválila bez hlasů ČSSD vláda

České předsednictví Evropské unii v druhé polovině roku 2022 by mělo stát zhruba 1,24 miliardy korun. Na pondělním zasedání to schválila vláda. Pro materiál předložený premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) ale nehlasoval žádný z ministrů nominovaných sociální demokracií. ČSSD považuje plánované výdaje za podhodnocené.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 18:15|
Mýtné

Ministerstvo se odvolá proti zákazu mýtného systému a chystá se na soudní bitvy

Ministerstvo dopravy podá v nejbližších dnech rozklad proti nepravomocnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kterým úřad minulý týden zakázal plnění smlouvy na nový mýtný systém mezi resortem a vítězným konsorciem CzechToll/SkyToll.
3. 10. 2019|
Mýto

Novou mýtnou soutěž připravuje stát jako záložní plán

Ministerstvo dopravy v pátek zahájilo přípravy nového tendru na provoz mýtného systému. Jde o záložní plán, který by stát využil v případě, že by byla současná mýtná smlouva pravomocně zrušena. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) zároveň uvedl, že stát připravuje i další provizorní řešení, pokud by tendr nestihl dokončit včas.
27. 9. 2019|

Antimonopolní úřad se musí zabývat námitkami firmy Kapsch k mýtnému tendru

Námitkami firmy Kapsch k mýtnému tendru se bude muset zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřadu, který předtím řízení o námitkách Kapsche zastavil, to nařídil jeho předseda Petr Rafaj. Kapsch proti tendru, který vyhrálo konsorcium CzechToll a SkyToll, podal námitky minulý rok, ale neuspěl. Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) úřad neuznal námitky firmy, Rafaj podle něj vyzval pouze k lepšímu odůvodnění jednoho z výroků. Společnost Kapsch pak vnímá jako důležitější rozhodnutí o platnosti mýtné smlouvy, o čemž by měl ÚOHS rozhodovat později.
9. 9. 2019Aktualizováno9. 9. 2019, 17:33|

Antimonopolní úřad nemusí při posuzování smlouvy na mýto čekat na verdikt Nejvyššího správního soudu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nemusí při posuzování smlouvy na mýtný systém čekat na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS). Konsorcium firem CzechToll a SkyToll a také ministerstvo dopravy totiž neuspělo u NSS se žádostí o odkladný účinek pravomocného rozsudku Krajského soudu v Brně. Ten v červenci vyhověl žalobě společnosti Kapsch a rozhodl, že antimonopolní úřad má tendr znovu posoudit. Informaci ČT zjistila z justiční databáze.
22. 8. 2019|

Další krok v kauze mýtného. Úřady a konsorcium podaly kasační stížnost

Kasační stížnost ve sporu se společností Kapsch o platnost nové smlouvy na provozování mýtného systému podaly ministerstvo dopravy, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a konsorcium CzechToll a SkyToll k Nevyššímu správnímu soudu. Všichni tři se tak brání rozsudku Krajského soudu v Brně, který v polovině července nařídil ÚOHS, že se musí znovu zabývat způsobem uzavření smlouvy. Ta by přitom měla začít platit už začátkem prosince, kdy by při zajišťování výběru mýtného mělo konsorcium firmu Kapsch nahradit. Ta ale očekává, že ÚOHS uzavřenou smlouvu zneplatní.
1. 8. 2019|

Nově zpoplatněné silnice mají přinést 1,5 miliardy korun, od mýta si stát celkem slibuje 12 miliard ročně

Stát chce prostřednictvím nového mýtného systému vybrat okolo 12 miliard korun ročně, z toho 1,5 miliardy na nově zpoplatněných silnicích první třídy, uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Náklady na provoz dosáhnou zhruba desetiny ročního výnosu. V roce 2018 zaplatily kamiony v Česku na mýtu rekordních 10,8 miliardy korun, což bylo meziročně skoro o čtyři procenta více.
19. 7. 2019Aktualizováno19. 7. 2019, 15:33|

Problémy spojené s rozšířením mýta bude řešit pracovní skupina

Na vytvoření společné pracovní skupiny, která bude řešit rizika spojená s rozšířením mýta na silnice první třídy, se v úterý dohodl se zástupci krajů a obcí ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Zavedení nulové sazby na některé úseky, které krajům slíbil bývalý ministr Dan Ťok, by podle Kremlíka mohlo ohrozit spuštění nového mýtného systému. Skupina bude řešit i případné kompenzace pro kraje.
18. 6. 2019Aktualizováno18. 6. 2019, 16:23|

Kapsch podal další žalobu na antimonopolní úřad kvůli mýtnému tendru

Provozovatel mýtného systému firma Kapsch podala další žalobu na antimonopolní úřad kvůli jeho rozhodování ohledně mýtného tendru. Firmě se nelíbí, že úřad zamítl její návrh na zákaz plnění nové mýtné smlouvy, kterou považuje za nezákonnou. Stát loni uzavřel smlouvu na provoz systému s konkurenčním konsorciem CzechToll/SkyToll.
15. 4. 2019|

Příprava mýtného systému pokračuje. CzechToll vyrábí palubní jednotky, výměny budou na podzim

Silniční dopravci budou muset v říjnu a listopadu vyměnit své palubní jednotky pro mýtný systém. Společnost CzechToll už začala s jejich výrobou, 450 tisíc jednotek by mělo být hotovo do září, oznámil budoucí provozovatel mýtného systému. Nový mýtný systém se satelitní technologií by měl být na dálnicích spuštěn 1. prosince, na silnicích první třídy od ledna 2020.
28. 2. 2019|

Spor o prodloužení smlouvy s Kapschem dopadl pro Česko dobře. Brusel zastavil řízení

Evropská komise zastavila řízení pro porušení evropského práva, které proti Česku vedla kvůli prodloužení mýtné smlouvy s firmou Kapsch z roku 2016. Podle ministerstva dopravy Komise vůči Česku v této kauze žádné důsledky nevyvodila. Jediným reálným dopadem několikaleté záležitosti tak zůstává pokuta milion korun, kterou antimonopolní úřad ministerstvu udělil.
25. 1. 2019|

Výběr mýtného loni překonal rekordy. Stát získal skoro jedenáct miliard korun

Stát loni na mýtném vybral 10,8 miliardy korun. To je skoro o čtyři procenta víc než předloni a vůbec nejvíc od začátku výběru mýta na tuzemských silnicích. Celkově už stát od roku 2007 inkasoval necelých 99 miliard korun. Vyplývá to ze statistik portálu MYTO CZ. Ministerstvo dopravy usiluje o to, aby nový mýtný systém od nového dodavatele mohl začít fungovat už od letošního 1. prosince.
10. 1. 2019Aktualizováno10. 1. 2019, 17:12|

Kapsch chce po antimonopolním úřadu zrušení smlouvy o mýtném. Tu Ťok podepsal s konkurencí

Společnost Kapsch podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) návrh na zákaz plnění smlouvy o mýtném systému po roce 2019, kterou ve čtvrtek podepsal ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) s konsorciem firem CzechToll/SkyToll.
25. 9. 2018Aktualizováno25. 9. 2018, 17:57|

Mýto bude provozovat CzechToll a SkyToll. Antimonopolní úřad zamítl stížnost firmy Kapsch

Ministerstvo dopravy uzavřelo desetiletý kontrakt s konsorciem firem CzechToll a SkyToll na provozování mýtného systému na českých dálnicích a vybraných silnicích první třídy. Učinilo tak poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zamítl stížnost neúspěšné firmy Kapsch proti tendru a ministerstvo dopravy se následně vzdalo práva na odvolání. Zaniklo tak předběžné opatření, které bránilo podpisu smlouvy, i když byl vítěz tendru znám od dubna.
20. 9. 2018Aktualizováno20. 9. 2018, 17:36|