TÉMA

Hamburk

Stávka zaměstnanců Lufthansy ovlivňuje i spoje s Českem

Na pěti německých letištích odstartovala stávka pozemního personálu společnosti Lufthansa. Potrvá do čtvrtečního rána a podle aerolinek se zřejmě dotkne zhruba sto tisíc cestujících. Zaměstnanci stávkují na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově, což jsou důležité tranzitní uzly, a také v Berlíně, Düsseldorfu a Hamburku. Zrušeny jsou i některé spoje s Prahou.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 14:29|

Německým zemědělcům došla trpělivost, zablokovali Berlín. Všichni musíme nést svůj díl, oslovil je ministr

Němečtí zemědělci nespokojení s vládními škrty zablokovali dopravu nejen v centru Berlína, ale také v dalších částech metropole a na příjezdu do města. V pondělí hlásila blokády policie nejen z Berlína, kde farmáři uspořádali velkou demonstraci, ale také z dalších německých měst, například z Hamburku nebo Brém. Do hlavního města se farmáři s traktory, nákladními auty a dalšími stroji sjížděli už od víkendu. Na dálku protestní akci podpořili čeští zemědělci, kteří zároveň mají výhrady vůči tuzemské vládě.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 17:56|

Zemřel český astronom Kohoutek. Byl to objevitel planetárních mlhovin a slavné komety

Česká astronomická společnost v pátek oznámila, že ve věku 88 let zemřel v německém Bergedorfu celosvětově uznávaný český astronom Luboš Kohoutek, objevitel slavné Kohoutkovy komety.
5. 1. 2024|

Změna jízdního řádu: Výluky poznamenají dopravu do Německa i přes Vysočinu, přibude nových vlaků

Jízdní řád pro rok 2024, který začíná platit už tuto neděli 10. prosince, není na českých kolejích nijak revoluční. Z pohledu cestujících přijdou největší novinky až později během příštího roku, kdy by se mělo postupně objevit výrazné množství nových vlaků pro dálkové i regionální spoje. Přesto ale není nový jízdní řád jen kopií toho starého. Na dvou tratích se střídají dopravci, mění se trasy některých dálkových vlaků a poněkud řídne provoz na vybraných lokálkách. Dopravu významně ovlivní také výluky. Až do března nepojedou každé pondělí mezistátní spoje do Německa, od března začne půlroční uzavírka hlavní trati na Vysočině.
9. 12. 2023|

Němečtí strojvedoucí znovu stávkují, podle odborů letos naposled

V Německu začala jednodenní stávka strojvedoucích společnosti Deutsche Bahn. Protest má trvat od čtvrtečního večera do pátečních dvaadvaceti hodin. Nevyjedou tisíce spojů, omezeno má být také mezinárodní spojení s Českem. Vlaky do Berlína a Hamburku budou tak končit v Drážďanech nebo už v Děčíně, regionální dopravy se dotkne omezení na trati mezi Chebem a Norimberkem. Vedení odborů slíbilo, že stávka bude letos poslední.
8. 12. 2023|

Získali jsme kapacitu v budovaném pevninském LNG terminálu v Německu, oznámil premiér Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že Česká republika ve spolupráci s energetickou skupinou ČEZ získala kapacitu v budovaném terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Německu. Terminál se bude nacházet ve Stade nedaleko Hamburku. V současnosti má Česká republika do roku 2027 pronajatou část terminálu na LNG v Nizozemsku, kde má k dispozici asi tři miliardy metrů krychlových plynu ročně.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 22:58|

Policie zadržela muže, který na letišti v Hamburku držel dítě jako rukojmí

Policie v severoněmeckém Hamburku zadržela ozbrojeného muže, který od sobotního večera na tamním letišti držel jako rukojmí čtyřleté dítě. Vozidlem prorazil bránu a dvakrát vystřelil do vzduchu, s dítětem pak zůstával pod letadlem v autě na ranveji a dožadoval se odletu do Turecka. V pozadí případu jsou zřejmě spory rodičů dívky o opatrovnictví. Dítě je podle policie po zásahu v pořádku. Letiště bylo kvůli incidentu uzavřené, jeho provoz byl již obnoven.
4. 11. 2023Aktualizováno5. 11. 2023, 20:05|

Letiště v Hamburku bylo kvůli hrozbě útoku uzavřeno, na místě zasahovala policie

Provoz na letišti v severoněmeckém Hamburku byl z bezpečnostních důvodů zastaven a prostor uzavřen. Na místě zasahovala policie, podle které hrozil útok proti letadlu mířícímu do Hamburku z íránského Teheránu.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 14:46|

Německo si připomíná 33 let od znovusjednocení

Německo oslavuje 33 let od svého znovusjednocení. Zatímco tamní vláda se účastní hlavních oslav v Hamburku, součástí připomínky výročí bude také rozhovor s bývalou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ten v úterý večer odvysílá televizní stanice ZDF. Jedná se o první takové interview od doby, kdy německá exkancléřka odešla do politického důchodu.
3. 10. 2023|

Sabotáž na německé železnici zastavila dálkové spoje mezi Hamburkem a Berlínem

Po sabotážích na železniční infrastruktuře nevyjelo mnoho dálkových spojů mezi Hamburkem a Berlínem. Vyšetřovatelé předpokládají, že za nimi je „politický“ motiv, uvedla policie v Hamburku podle agentury DPA, která píše o požárech v kabelových šachtách. Mezitím se podle DPA na krajně levicové platformě Indymedia objevil text, který se k organizaci sabotáže hlásí. Do brzkého odpoledne bylo zcela zrušeno 11 spojů a dalších 19 částečně.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 16:53|

Hamburk a Düsseldorf musely odkládat lety. Na ranveje se přilepili aktivisté

Německá letiště v Hamburku a Düsseldorfu ve čtvrtek odkládala lety kvůli protestní akci klimatických aktivistů. Na ranveje se přilepili členové skupiny Poslední generace. Tvrdí, že spolková vláda porušuje zákon o ochraně klimatu a nemá dostatečný program na snižování emisí z dopravy. Letiště v Hamburku oznámilo, že muselo ráno přerušit provoz, ale ještě dopoledne ho obnovilo. Düsseldorfské letiště sdělilo, že provoz byl silně narušen. Letiště Praha u večerních letů mezi Prahou a Düsseldorfem zatím nehlásí žádná zpoždění.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 12:52|

Při nehodě bagru v Německu zemřeli dva lidé. Deset dětí je zraněných

Jedno dítě a jeden dospělý přišli v sobotu večer o život při nehodě bagru na stanovém táboře v německé obci Toppenstedt, která leží jižně od Hamburku. Informoval o tom server veřejnoprávní televize ARD, podle něhož dalších deset dětí utrpělo zranění.
25. 6. 2023|

Silné bouřky v Německu omezily vlakovou dopravu na několika místech

Po silných bouřkách, které se ve čtvrtek a v noci na pátek přehnaly přes Německo, byla omezena vlaková doprava mezi Berlínem a Hamburkem i na dalších tratích. Německá meteorologická služba (DWD) varovala před silnými dešti na severozápadě země a také v Dolním Sasku až Durynsku. Plné ruce práce měli hasiči v hesenském Kasselu a mimo jiné i v Severním Porýní – Vestfálsku či Bavorsku, odkud lidé na internetu sdílejí fotografie krup o velikosti golfových míčků. Situace se postupně zlepšuje a v noci se bouřky přesunou do Polska.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 15:13|

Na záchranu letního ledu v Arktidě je pozdě. Zmizí na moři už do konce dekády, důsledky budou významné

Zachránit letní led v Arktidě už nejde. Přibližně na konci tohoto desetiletí tam bude takové teplo, že mořské vody už nebudou v letních měsících zakryté ledovými krami. Experti se obávají, že to ještě více zhorší problémy související s klimatickými změnami i jejich negativní dopad na lidstvo.
7. 6. 2023|
Doporučujeme

Vlak, nebo auto? Nejrychlejší bývá cestování po dálnicích, železnice vítězí spíše tam, kde nejsou

Auto je rychlejší – vlak pohodlnější (pokud se nerozbije vagon a nejede se ve staré „kožence“ nebo rovnou ve stoje). Taková rovnice sice leckdy platí, ale ne beze zbytku. Při cestování po Evropě, ale i po Česku se najdou destinace, kde je vlak výrazně rychlejší než auto, a to i za ideálních podmínek, kdy jsou silnice plně průjezdné. Kdo cestuje z Prahy do ciziny, ocení rychlost vlaku zejména při cestě na východ Slovenska a na sever Německa. Při vnitrostátním cestování obvykle platí, že má vlak výhodu hlavně tam, kde nevedou dálnice anebo vedou příliš velkou oklikou, takže auta ztrácejí rozhodující výhodu. Zkoumaná srovnání jsou zaměřená na hlavní města sousedních států a další velká města (Mnichov, Hamburk, Linec, Graz, Košice).
27. 4. 2023|

Na německých letištích pokračují stávky, linky ruší Berlín nebo Hamburk

Provoz na německých letištích komplikuje stávka, kvůli které musely být v pondělí odřeknuty desítky letů. K původně ohlášené akci kontrolního personálu na Letišti Willyho Brandta na pomezí Berlína a Braniborska se ráno přidali jejich kolegové z letiště v severoněmeckém Hamburku. Přímý dopad na cestující z Česka by stávka mít neměla.
24. 4. 2023|

Je třeba podpořit vývoz ukrajinského obilí mimo EU, shodli se hosté Událostí, komentářů

Evropská unie by měla zajistit, aby Ukrajina mohla vyvážet své obilí do třetích zemí a dostala ho slušně zaplacené. V Událostech, komentářích se na tom shodli exministr zemědělství a místopředseda sněmovního zemědělského výboru Petr Bendl (ODS), prezident Agrární komory Jan Doležal a předseda Ukrajinsko-české komory Petr Krogman. V diskuzi také zaznělo, že tento export by mohly podpořit subvence.
19. 4. 2023|

Karel III. v Hamburku uctil památku obětí nacismu, v dešti ho vítaly davy lidí

Britský král Karel III. s manželkou Camillou uctili v Hamburku památku obětí druhé světové války a položili květiny u památníku, který připomíná odjezd židovských dětí z nacistického Německa do Velké Británie. Britský panovník v pátek uzavírá třídenní návštěvu Německa, během níž jako první vládnoucí monarcha vystoupil s projevem ve Spolkovém sněmu.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 18:39|

„Je ohrožena bezpečnost Evropy.“ Karel III. před Spolkovým sněmem ocenil pomoc Ukrajině

Britský král Karel III. ve čtvrtečním projevu před poslanci Spolkového sněmu označil vztahy Německa a Británie jako výjimečné a zdůraznil, že přátelství obou zemí velmi leželo na srdci jeho zesnulé matce Alžbětě II. Němcům poděkoval za projevy soustrasti po jejím skonu. Ocenil také jednotu v pomoci napadené Ukrajině a o válce prohlásil, že je hrozbou nejen pro bezpečnost Evropy, ale také pro evropské demokratické hodnoty.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 19:36|

Stávky postihly letiště v Berlíně, Hamburku a Hannoveru

Na letištích v Berlíně, Hamburku a Hannoveru začaly jednodenní výstražné stávky, kvůli kterým musely být zrušeny stovky letů. Informuje o tom agentura DPA, podle níž se protest jen v německé metropoli dotkne kolem sedmadvaceti tisíc cestujících. Odbory Verdi vyzvaly ke stávce i zaměstnance na letišti v Brémách.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 17:25|

Střelec v Hamburku zabil v modlitebně svědků Jehovových sedm lidí

Po střelbě v modlitebně svědků Jehovových v Hamburku spáchal útočník sebevraždu. Potvrdil to německý ministr vnitra a dodal, že pachatel jednal sám. Byl bývalým členem této náboženské komunity. V náboženském centru zabil sedm lidí, včetně jednoho nenarozeného dítěte. Podle hamburské policie se v době útoku v budově nacházelo padesát osob. Kancléř Olaf Scholz událost označil za brutální násilný čin a vyjádřil podporu pozůstalým i záchranářům zasahujícím na místě činu. Právě jejich rychlost podle hamburského senátora pro vnitro předešla dalším obětem.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 14:31|

Několik lidí zemřelo při střelbě v Hamburku, motiv útoku není jasný

Při střelbě v německém Hamburku zemřelo několik lidí, další utrpěli zranění. Policie hovoří o situaci velkého rozsahu, informovala agentura DPA. Server Focus Online píše o šesti obětech v centru svědků Jehovových, Bild říká, že je jich sedm.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 23:28|

Uplynulé desetiletí českou železnici proměnilo, mizejí malé motoráky i koženky. Zrychlení ale nepřišlo

Desetiletí uplynulo od doby, kdy začal velký přerod české železnice z hlediska vozového parku. Po dlouhé době ustrnutí, kdy provoz závisel na starých „koženkových“ vagonech a zcela nevhodných malých motorových vozech, začaly přicházet zcela nové a koncepčně moderní vlaky. Loni oslavily deset let od svého schválení k provozu motorové jednotky Regio Shark, letos budou mít první kulatiny Regio Pantery, které významně proměnily podobu cestování osobními vlaky na elektrizovaných tratích.
20. 2. 2023|

Velká stávka paralyzuje německá letiště, ovlivní statisíce cestujících

Páteční stávky výrazně omezuje provoz na sedmi německých letištích – v Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Stuttgartu, Dortmundu, Hannoveru a Brémách. Odborová organizace Verdi akci svolala po neúspěšném jednání o zvýšení mezd.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 12:18|