Fotbalová příručka pro českého fanouška na šampionát v Německu

Po zlaté euforii, o kterou se v květnu postarala česká hokejová reprezentace na domácím mistrovství světa, začíná v pátek další z vrcholů extrémně nabitého sportovního roku – mistrovství Evropy ve fotbale. Do sousedního Německa zamíří tisíce tuzemských příznivců. Následující text shrnuje servisní informace, jak se dostat na stadiony v Lipsku a Hamburku, popisuje hromadnou dopravu (MHD) ve zmíněných městech a možnosti parkování. Věnuje se i nařízením od UEFA, doprovodnému programu v Českém domě nebo vysílání České televize.

Vzhledem k faktu, že závěrečný turnaj pořádá Německo, se očekává příjezd tisíců Čechů. Zejména na první utkání proti Portugalsku v čele s hvězdným Cristianem Ronaldem v Lipsku, které leží nedaleko hranic. Například z Prahy je reálné dorazit do saského města za tři až čtyři hodiny.

Fanoušci se však musí pochopitelně připravit na dopravní omezení. Ve většině případů bude nutné zaparkovat na okrajích měst, v nichž se bude šampionát hrát, a dále cestovat MHD.

V případě autobusů a minibusů pro veřejnost lze využít také oficiální parkoviště UEFA s omezenou kapacitou. Pro rezervaci je nutné vyplnit speciální formulář. Maximální velikosti vozidel jsou 14 metrů u autobusů a 7,5 metru u minibusů. Parkovací karty jsou zdarma, ale je zapotřebí o ně požádat předem skrze on-line portál. Žádosti mohou řidiči podávat do jednoho dne před zápasem.

České dráhy posílí pravidelné linky

Další alternativou jsou organizované autobusové zájezdy v rámci pravidelných linek do Německa či cesta vlakem. České dráhy (ČD) se připravují na zvýšený zájem fanoušků a posílí pravidelné linky. Lipsko i Hamburk, tedy dějiště „českých zápasů“ v základní skupině, jsou tímto způsobem snadno dostupné.

„Cesta vlakem z Česka do Lipska i Hamburku je jednoduchá a pohodlná vlaky EuroCity a přípoji typu InterCity nebo InterCity Express. Z Prahy do Lipska se s jediným přestupem v Drážďanech jede zhruba čtyři hodiny. Do Hamburku nabízíme čtyři přímé spoje denně a další spojení s přestupem v Berlíně na rychlovlaky ICE. Cesta z Prahy do Hamburku trvá necelých sedm hodin,“ popsal Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu na webu ČD.

Konkrétní nabídku spojení a aktuální cenu pro daný spoj je možné vyhledat v e-shopu Českých drah, na webu nebo v aplikaci Můj vlak v mobilním telefonu. Ceny Včasných jízdenek Evropa ve druhé třídě včetně rezervace místa pro relaci Praha–Lipsko začínají na 387 korunách a v relaci Praha–Hamburk na 516 korunách.

18. června (Lipsko)
21:00 Portugalsko – Česko
22. června (Hamburk)
15:00 Gruzie – Česko
26. června (Hamburk)
21:00 Česko – Turecko

Osmifinále, 29. června – 2. července (Berlín, Dortmund, Gelsenkirchen, Kolín nad Rýnem, Düsseldorf, Frankfurt, Mnichov, Lipsko)
Čtvrtfinále, 5. července – 6. července (Stuttgart, Hamburk, Düsseldorf, Berlín)
Semifinále, 9. července – 10. července (Mnichov a Dortmund)
Finále, 14. července (Berlín)

Patrik Schick střílí gól do sítě Nizozemska na mistrovství Evropy (27. 6. 2021)
Zdroj: Reuters/Attila Kisbenedek

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) vypraví před každým duelem jeden speciální přímý vlak, který využije asociace pro své potřeby, ale část kapacity nabídne do volného prodeje i fanouškům. Tyto vlaky budou vybavené ve vyšším standardu a zpáteční jízdenka stojí pět tisíc korun. Registraci je možné provést zde.

Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) nabízejí držitelům vstupenek jízdenku odkudkoli z Německa za 29,9 € (740 korun). Cestování první třídou je o 10 € (250 korun) dražší. Tato jízdenka platí pro regionální vlaky, městskou železnici S-Bahn a rychlovlaky ICE. Cestující si s sebou do vlaku může bezplatně vzít až čtyři děti ve věku šest až čtrnáct let, pokud je při rezervaci na jízdenku nechá zapsat. Děti mladší pěti let v Německu cestují vždy zdarma, jejich registrace proto není nutná.

Vstupenka na utkání garantuje MHD zdarma

Velmi důležitou informací pro fotbalové příznivce je, že vstupenka na zápas garantuje hromadnou dopravu zdarma po dobu 36 hodin v každém z deseti hostitelských měst (v den střetnutí od 6:00 do 18:00 nadcházejícího dne, pozn. redakce). MHD bude fanouškům k dispozici denně do 2:00 v Hamburku, v Lipsku se po očekávaném měření sil s Portugalskem uzavře v intervalu dvou hodin od jeho konce (vzhledem k výkopu v 21:00 přibližně v 1:00).

Fanoušci z tuzemska vyprodali veškerá místa v českých sektorech už v předprodeji. V pokladnách obou stadionů proto žádné vstupenky pro opozdilce nezbývají. Pokud se svěřenci trenéra Ivana Haška kvalifikují do play-off, podrobnosti o možném prodeji budou zveřejněny na oficiálním webu turnaje.

Skupinová fáze: 30 € (740 korun) – 900 € (22 200 korun)
* 900 € stála nejdražší vstupenka na úvodní utkání turnaje)
Osmifinále: 50 € (1230 korun) – 500 € (12 300 korun)
Čtvrtfinále: 60 € (1480 korun) – 700 € (17 250 korun)
Semifinále: 80 € (1970 korun) – 900 € (22 200 korun)
Finále: 95 € (2340 korun) – 2000 € (49 270 korun)

zdroj: uefa.com

Přímo na stadionech budou platit přísná bezpečnostní opatření. Kontrolovat se budou například i fanouškovské předměty (vlajky, bubny apod.). U všech těchto předmětů bylo do 30. května (12:00) nutné zaslat požadavek na emailovou adresu NaMatchOps@uefa.ch a přiložit fotografie.

V případě neodeslání požadovaného dokumentu ve zmíněném termínu nelze zaručit, že pozdní žádosti budou zkontrolovány. Mohlo by se tak stát, že tyto předměty budou majitelům odebrány před vstupem na stadion.

Lipsko

Lipsko leží na severozápadě německé spolkové země Sasko a žije v něm zhruba 615 tisíc obyvatel. Fotbalový stadion pro 40 tisíc fanoušků, na němž hraje bundesligové RB Lipsko, bude hostit na mistrovství Evropy kvarteto zápasů včetně úvodního vystoupení české reprezentace.

Veškeré informace a pravidla (velikost batohů, powerbank apod.) jsou k nalezení na oficiálním webu turnaje. Stejně tak i detailní popis možností přepravy v Lipsku.

Hamburk

Hamburk je pro české příznivce o poznání vzdálenější, protože se rozkládá až na severu Německa. Disponuje největším přístavem v zemi a žije v něm přibližně 1,9 milionu obyvatel. Na fotbalovém stadionu druholigového Hamburgeru SV pro 49 tisíc fanoušků se odehraje pět utkání Eura.

Veškeré informace a pravidla jsou také v tomto případě k nalezení na oficiálním webu. Stejně tak i detailní popis možností dopravy ze všech částí druhého největšího města v Německu.

A právě zde bude mít vzhledem ke dvěma střetnutím hlavní základnu početná skupina Čechů. Do fanzóny, která je umístěna před stadion dalšího hamburského klubu FC St. Pauli, se vejde 50 tisíc lidí. „Prostor pro sledování zápasů pojme 40 tisíc lidí a dalších 10 tisíc může být v navazujícím fanouškovském sektoru, kde budeme organizovat fotbalové turnaje a budou zde stánky a také plážový klub,“ řekla pro ČTK Katja Derowová, která se na přípravách v Hamburku podílí.

Dominantou celého fanouškovského zázemí bude obří obrazovka o ploše 100 metrů čtverečních. Zóna podle dalšího z pořadatelů Uweho Bergmanna nenabídne jen fotbal, ale i zábavu a uvolnění. „Pobaví se zde i lidé, kteří se o fotbal moc nezajímají. Bude to tady i pro děti, chystáme atrakce včetně velkého ruského kola s výhledy do okolí,“ nastínil Bergmann.

V Hamburku bude zároveň připraven i Český dům, který nabídne tuzemským fotbalovým příznivcům prostor sdílet zážitky spojené se skupinovými zápasy národního týmu.

Slavnostní otevření proběhne v pátek 21. června, další možnost k návštěvě budou mít zájemci v den utkání s Gruzií (22. června), respektive s Tureckem (26. června). Připraven je bohatý doprovodný program, české pivo a občerstvení. Z kapacitních důvodů je ovšem nutné pořídit si na webové stránce www.ticketportal.cz předem voucher v ceně 250 korun.

O zábavu se postará DJ, na pódiu se při rozhovorech vystřídají české fotbalové legendy, bude se soutěžit o reprezentační dresy a lákadlem budou bezesporu i hudební vystoupení – Mirai, Chinaski, Support Lesbiens, Marta Jandová, Jakub Děkan či Marpo. Vstup bude umožněn jen občanům ČR a v celém areálu budou akceptovány pouze bezhotovostní platby.

ČT sport nabídne všechna utkání živě

Také diváci u televizních obrazovek dostanou z šampionátu maximální servis. Česká televize totiž odvysílá všechny zápasy živě, samozřejmostí budou rozhovory a analýzy. Role komentátorů se zhostí Jaromír Bosák, Vlastimil Vlášek, Jiří Štěpán a Ondřej Prokop. Jako spolukomentátoři se představí například Luděk Zelenka, Tomáš Pešír nebo Kateřina Svitková.

Ze základny národního týmu na severu Hamburku se s aktuálními informacemi, rozhovory, zajímavostmi a příspěvky cílenými nejen na českou reprezentaci ohlásí reportéři David Kozohorský a David Kalous.

Všech 51 střetnutí mistrovství Evropy odvysílá Česká televize živě na ČT sport, ČT2 a ČT sport Plus – tedy na webu, v mobilních aplikacích a v rámci HbbTV. Web ctsport.cz přinese ze šampionátu nejbohatší videoobsah v Česku. Kromě něj se fanoušci mohou těšit na sérii aktuálních podcastů s analýzami či názory expertů.