TÉMA

ČEPS

Antimonopolní úřad povolil státní firmě ČEPS koupit provozovatele plynovodů Net4Gas

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil státní firmě ČEPS nákup provozovatele plynovodů Net4Gas. Informoval o tom v tiskové zprávě. Akvizici, která nemá přesáhnout pět miliard korun, v září schválila vláda. Má zvýšit energetickou bezpečnost České republiky, protože Net4Gas vlastní výlučnou licenci pro přepravu zemního plynu v Česku.
30. 11. 2023|

Stát koupil provozovatele plynovodů Net4Gas. Cena nepřesáhne pět miliard

Státní společnost ČEPS koupila firmu Net4Gas Holdings, která v Česku provozuje rozsáhlý systém plynovodů a předávacích stanic. Za zadluženou společnost zaplatí maximálně pět miliard korun, konečná suma však bude záviset na hospodaření podniku a splnění nastavených ekonomických parametrů, oznámil ČEPS. Akvizici, kterou ve středu schválila vláda, ještě budou posuzovat regulační orgány.
29. 9. 2023|

ČEPS koupí provozovatele zásobníků plynu za více než 8,68 miliardy korun

Za nákup šesti zásobníků plynu od německé společnosti RWE zaplatí státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS 360 milionů eur, tedy přes 8,68 miliardy korun. Transakci schválila ve středu vláda, ještě ji musejí schválit regulační orgány. Dokončena by měla být do konce roku.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 14:18|

Stát koupí šest zásobníků plynu od RWE, zajišťují třetinu roční spotřeby

Státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS koupí šest podzemních zásobníků plynu od skupiny RWE. Dohromady mají kapacitu 2,7 miliardy metrů krychlových a měly by zajistit asi 36 procent roční spotřeby. Po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Fiala (ODS).
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 16:33|

Fotovoltaika expanduje. Za první pololetí jí v Česku přibylo víc než za celý loňský rok

V Česku bylo během prvního pololetí zprovozněno 45 197 fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem 487 megawattů. Počet instalovaných zařízení je téměř o čtvrtinu vyšší než za celý loňský rok, průměrná velikost elektráren tak postupně roste. Výsledky z pololetí představila ve čtvrtek Solární asociace. V současnosti je v tuzemsku přes 130 330 fotovoltaických elektráren s výkonem 2,97 gigawattu.
20. 7. 2023Aktualizováno20. 7. 2023, 20:10|

Energetická krize pomalu končí, ale Česko čekají další výzvy, míní experti

Ekonomové a odborníci na energetiku se shodují, že energetická krize, která začala loni v létě raketovým nárůstem cen elektřiny a plynu, pomalu ale jistě končí. Ceny energií budou i nadále pozvolna klesat, ale odborníci zároveň varovali, že se podobná krize může opakovat. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom hovořili výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák a mezinárodní konzultant pro plynárenství Vratislav Ludvík, který se v daném odvětí pohybuje od sedmdesátých let.
12. 3. 2023|

Koordinátorem pro uprchlíky bude Šimáčková Laurenčíková. Vláda schválila i zavedení úhrady dalších druhů antibiotik

Vláda ve středu jmenovala do nové pozice národního koordinátora pro adaptaci a integraci válečných uprchlíků z Ukrajiny nynější zmocněnkyni pro lidská práva Kláru Šimáčkovou Laurenčíkovou. Kabinet Petra Fialy (ODS) také odsouhlasil zavedení úhrady ze zdravotního pojištění u dalších druhů antibiotik. Pomůže to vyřešit výpadky dodávek léků do Česka. Vláda také schválila, že se starobní, invalidní a pozůstalostní důchody od června kvůli inflaci zvýší méně.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 16:47|

Ministerstvo chce prodejem mikin pomoci Ukrajině. Vybrané peníze použije na nákup generátorů

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo iniciativu na podporu obnovy energetické infrastruktury na Ukrajině, která byla zničena ruskou agresí. V crowdfundingové kampani a v aukci bude nabízet asi sedmdesát mikin z předsednictví České republiky v Evropské unii podepsaných politiky a dalšími známými osobnostmi. Vybrané peníze chce úřad následně použít na nákup generátorů, teplometů a dalších technologií, které pošle na Ukrajinu. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Odhad, kolik peněz může ministerstvo vybrat, zatím nemá.
11. 1. 2023|

Dodávky ruského plynu jsou zatím stabilní. Nelze ale vyloučit, že se sníží, či úplně zastaví, řekl Síkela

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) po pátečním zasedání krizového štábu mimo jiné řekl, že dodávky plynu z Ruska do Česka jsou zatím stabilní a bez výpadků. Nelze ale podle něj vyloučit, že se dodávky sníží, či zcela ustanou. Plynové zásobníky jsou dle Síkely nyní plné z více než dvou třetin. „Jsme v další epizodě energetické války,“ řekl.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 13:49|

Praha umlkla. Porucha v rozvodně zastavila tramvaje i metro, lidé zůstali ve výtazích

Rozsáhlý výpadek elektřiny postihl ve čtvrtek dopoledne část Prahy. Ochromil i městskou hromadnou dopravu – zejména na pravém břehu Vltavy se zastavily tramvaje, problémy byly i v metru, především na trase C. V části města zhasly také semafory na křižovatkách. Hasiči museli zachraňovat desítky lidí z výtahů, které se zastavily. Výpadek neohrozil fungování nemocnic, které mají záložní zdroje elektřiny. Obdobné agregáty využily také velké obchody nebo některá ministerstva. Výpadek trval přibližně hodinu. Kolem jedenácté hodiny dopoledne již jezdila městská hromadná doprava bez omezení.
2. 6. 2022|

Výroba elektřiny prochází revolučním přelomem, popisuje pořad Bilance. Projeví se to na ceně

Jaká je budoucnost energetiky, zkoumá nový díl pořadu Bilance. Náklady na výstavbu nových solárních elektráren klesly v poslední dekádě o devadesát procent, u větrných turbín je pokles sedmdesát procent. Stejně tak využití velkých baterií pro ukládání přebytků elektřiny zlevnilo exponenciálně a dnes se již ve světě staví velká úložiště, která jsou rentabilní. Výroba energie tak zažívá revoluční přelom, přesto (nebo právě proto) bude zdražovat.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 14:39|

Novela zákona počíta s lepší ochranou proti energošmejdům. Na bateriích se ale poslanci neshodli

Lepší ochranu spotřebitelů na trhu s energiemi by měla přinést vládní novela energetického zákona, kterou ve středu s některými úpravami podpořil sněmovní hospodářský výbor. Předloha namířená proti takzvaným energošmejdům zavádí zejména registr zprostředkovatelů nabídek energií. Největší debata se ale vedla o poslaneckém pozměňovacím návrhu na zákonné zakotvení akumulace energie.
17. 2. 2021|

Čeští experti chtějí stabilizovat elektrárny s obnovitelnými zdroji. Pracují na záruce před blackouty

Už víc než třetina elektřiny v Evropské unii pochází z obnovitelných zdrojů, v krizových situacích ale zatím nemusejí zcela vyhovovat. Aby svedly regulovat výkon tak, jak to dovedou klasické elektrárny, pracuje nyní expertní tým na úložišti elektrické energie.
6. 2. 2021|

Růst cen emisních povolenek tlačí výrobu elektřiny z uhlí stále víc do kouta

Epidemie koronaviru snížila spotřebu elektřiny podle dosavadních odhadů skoro o desetinu. Zdražování emisních povolenek, které zvyšuje cenu elektřiny, pak tlačí na další změny v energetice. Zejména na útlum uhlí a větší využití obnovitelných zdrojů.
27. 7. 2020|

Do Nošovic přijede 750 korejských inženýrů. Výjimku klíčovému zaměstnavateli schválila vláda

Korejští pracovníci automobilky Hyundai budou moci přijet do závodu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Celkem zhruba 750 inženýrů, kteří budou pracovat na vývoji nového vozidla, rozhodla v pátek vláda. Podle Asociace cestovních kanceláří ČR by měl kabinet cestovnímu ruchu pomoci vyjednáním dvoustranných dohod se zeměmi s nízkým rizikem nákazy. V největší německé letecké společnosti Lufthansa zanikne zhruba 10 tisíc pracovních míst. Norský parlament schválil důležitý zákon o restrukturalizaci podniků. Amazon prohrál soud ve Francii. Americký prezident Donald Trump podepsal pomoc malým podnikům a nemocnicím. Air France dostanou záchranný balíček.
24. 4. 2020Aktualizováno25. 4. 2020, 16:20|

Velké stavební investice státu urychlí zvláštní úřad, říká Dostálová

Nový zvláštní úřad s týmem odborníků urychlí velké stavební investice státu typu dálnic nebo energetické infrastruktury. Počítá s tím připravovaný stavební zákon, uvedla po jednání s největšími státními investory ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). V současnosti se podle ní běžně stává, že velkou stavbu celonárodního významu řeší malý stavební úřad, který se s podobně velkým projektem do té doby neměl šanci vůbec setkat.
5. 3. 2020|

Temelín po opravách připojil první blok. Na plný výkon se dostane o víkendu

Jaderná elektrárna Temelín v pátek po poledni připojila první blok k přenosové soustavě. Blok již vyrábí elektřinu, na plný výkon by se měl dostat o víkendu, informoval temelínský mluvčí Marek Sviták. Provozní personál odstavil blok 24. prosince, protože bylo potřeba opravit část chlazení generátoru v nejaderné části elektrárny.
3. 1. 2020|

Temelín odpojuje první blok, v Dukovanech se mění palivo. Spotřeba elektřiny je o Vánocích o třetinu nižší

Jaderná elektrárna Temelín odpojí okolo šesté hodiny večerní od sítě první výrobní blok kvůli opravě v části elektrického generátoru. Jde o zařízení v nejaderné části elektrárny. Potřeba oprav se ukázala během víkendové změny výkonu. Elektrárna o víkendu snižovala výkon kvůli požadavku společnosti ČEPS, která opravovala vedení velmi vysokého napětí. Druhý temelínský blok je v provozu na plný výkon.
24. 12. 2019|

Po opravách na přenosových sítích pracuje první blok Temelína na šedesát procent

První temelínský blok je poté, co ho energetici v pátek odpojili kvůli pracím ČEPS, na šedesáti procentech výkonu. Druhý blok vyrábí naplno, odpojený nebyl. Oba bloky jaderné elektrárny by měly elektřinu v plném rozsahu začít vyrábět ještě  v pondělí. Informoval o tom temelínský mluvčí Marek Sviták. Temelín snížil 20. prosince výkon o polovinu kvůli požadavku společnosti ČEPS, která opravovala vedení velmi vysokého napětí.
23. 12. 2019|

Temelín sníží o třetinu výkon. Na Českobudějovicku se musí opravit vedení po zásahu bleskem

Jaderná elektrárna Temelín sníží na tři dny o třetinu svůj výkon, zhruba o 650 megawattů elektrických (MWe). Důvodem je požadavek společnosti ČEPS, která bude opravovat fázové vodiče na vedení velmi vysokého napětí Dasný–Slavětice. Oba temelínské bloky sníží výkon, zůstanou ale v provozu a budou vyrábět elektřinu. Zpět na plný výkon by se elektrárna měla vrátit těsně před Štědrým dnem. Temelín začne snižovat výkon 21. prosince ve 3:30.
20. 12. 2019Aktualizováno20. 12. 2019, 11:24|

Havlíček: Bez nových zdrojů nebude mít Česko kde brát elektřinu

Bez nově postavených elektráren, v čele s novými jadernými bloky, nebude mít Česko do budoucna kde brát elektřinu, řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Z hodnocení elektrizační soustavy do roku 2040 (MAF CZ), které zpracovala společnost ČEPS, vyplývá, že pokud by se situace neřešila, stalo by se Česko od roku 2030 postupně závislé na dovozu elektřiny ze zahraničí. Podle Havlíčka hrozí, že elektřinu nebude v Evropě kde brát a bude velmi drahá.
21. 10. 2019Aktualizováno21. 10. 2019, 14:19|

U Otrokovic hořel transformátor. Kouř byl vidět na kilometry

Hasiči likvidovali v rozvodně poblíž Otrokovic na Zlínsku požár transformátoru. Z místa začal odpoledne stoupal hustý tmavý kouř, který byl viditelný kilometry daleko. Žádné zranění není podle mluvčího krajských hasičů Pavla Řezníčka hlášeno. Událost by neměla ohrozit dodávky elektrické energie.
19. 8. 2019Aktualizováno19. 8. 2019, 17:25|

Dozorčí rada ČEPS odvolala předsedu představenstva Jana Kalinu

Dozorčí rada energetické přenosové soustavy ČEPS odvolala předsedu představenstva Jana Kalinu z čela firmy. V představenstvu končí také Jakub Skavroň, který byl zodpovědný za strategii. Novým členem představenstva se stal bývalý člen představenstva petrochemického holdingu Unipetrol Martin Durčák. Novým předsedou dozorčí rady ČEPS byl zvolen náměstek ministryně průmyslu a obchodu (MPO) pro suroviny a energetiku René Neděla, informovalo MPO, přes které stát vlastní 100 procent akcií firmy. Na změny ve vedení firmy upozornil web Lidovky.cz.
17. 10. 2018Aktualizováno17. 10. 2018, 16:08|

Mráz zatížil tuzemskou přenosovou síť. Vytáhl spotřebu elektřiny na historický rekord

Česká elektrizační síť dopoledne kvůli mrazům překonala rekordní nápor. Průměrná hodinová hodnota zatížení soustavy mezi 9. až 10. hodinou činila 11 968 megawattů (MW), čímž byl překonán úterní rekord ve výši 11 946 MW. Okamžité hodnoty pak překračovaly i hodnotu 12 tisíc MW. Šlo tak o nejvyšší okamžitou spotřebu elektřiny od roku 1990, od kdy jsou srovnatelné údaje k dispozici.
28. 2. 2018|