TÉMA

Boris Němcov

Němcov, Politkovská, teď Navalnyj. Smrt či otrava zastihly už mnoho Putinových odpůrců

Zpráva o smrti významného představitele ruské opozice Alexeje Navalného v pátek zaskočila celý svět. Ohlédnutí do minulosti přitom ukazuje, že řadu opozičníků či odpůrců režimu Vladimira Putina, kteří proti němu vystupovali, zastihla vážná otrava, nebo dokonce vražda.
16. 2. 2024|

Ruský soud poslal opozičního politika Kara-Murzu na 25 let do vězení

Ruský soud poslal na 25 let do vězení opozičního představitele, publicistu a kritika Kremlu Vladimira Kara-Murzu. Soud tvrdí, že se dopustil mimo jiné vlastizrady. Podle agentury Reuters je tento verdikt nejtvrdším trestem svého druhu od zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru. Kara-Murza dříve přirovnal soud s ním k vykonstruovaným procesům za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina ve 30. letech 20. století. Právníci odsouzeného se hodlají proti verdiktu odvolat. Odsouzení zkritizovaly Velká Británie, Spojené státy, EU, Francie i Česko.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 20:48|

V Moskvě začal soud s opozičním politikem Jašinem. Za zveřejnění záběrů z Buči mu hrozí 15 let

V Moskvě začal soud s opozičním zastupitelem tohoto města Iljou Jašinem, který šířil informace o vraždění civilistů v ukrajinské Buče během ruské okupace. Obžalovaný je z trestného činu diskreditace armády, kde je sazba až patnáct let ve vězení.
29. 11. 2022|

Pozůstalí z Dubrovky nedostali ani po dvaceti letech odškodnění. Připravují novou žalobu

Před dvaceti lety zahynulo po zásahu ruské policie sto třicet rukojmí, které v moskevském divadle Dubrovka zadržovali čečenští teroristé. Smrt většiny z nich způsobila otrava neznámým plynem, který měl přítomné jen uspat. Ruský stát zatím nikoho neodškodnil a organizace pozůstalých Nord-Ost připravuje novou žalobu.
26. 10. 2022|

Ulice Ukrajinských hrdinů v Praze už je osazena novými tabulemi. Ruská ambasáda by mohla mít problém s poštou

Část Korunovační ulice u ruské ambasády v Praze 6, kterou pražský magistrát přejmenoval na Ukrajinských hrdinů, je už osazena uličními tabulemi s novým názvem. V pátek je odhalili zástupci města a Prahy 6 spolu s ukrajinským velvyslancem Jevhenem Perebyjnisem a zástupci ambasád dalších zemí. Změnu kvůli ruské invazi na Ukrajinu koncem března schválilo pražské zastupitelstvo, a to na návrh Prahy 6. Ruské velvyslanectví by kvůli tomu mohlo mít v budoucnu problémy s doručováním pošty.
22. 4. 2022|

Němcova před vraždou sledoval agent FSB spojovaný i s otravou Navalného, píše Bellingcat

Ruského opozičního politika Borise Němcova, který byl v roce 2015 zastřelen v Moskvě, téměř rok před smrtí sledoval agent ruské tajné služby FSB. Zjistili to investigativní novináři serverů Bellingcat, BBC a The Insider. Zavražděného opozičníka podle nich sledoval agent patřící ke stejnému oddělení FSB, které Bellingcat už dříve spojil s otravou dalších výrazných opozičních postav, včetně Alexeje Navalného. Úřady zapojení odmítají.
28. 3. 2022|

Kamila Moučková byla jednou z tváří srpna 68. Spolek po ní chce pojmenovat prostor u ČT

Hlasatelka Kamila Moučková jako vůbec první sdělila lidem z obrazovky zprávy o invazi v srpnu 1968. Zemřela vloni a její památku teď chce připomenout spolek Pojďme dál. Navrhuje přejmenovat po ní prostor před sídlem České televize na Kavčích horách. Podnět už zaslal pražskému primátorovi.
21. 8. 2021|

Česko-ruské vztahy jsou napjaté. Emoce jitří Dukovany, Koněv, Nikulin i rok 1968

Sporných momentů v česko-ruských vztazích je v posledních letech řada a nejaktuálnější ruský zájem o stavbu nových bloků v jaderné elektrárně Dukovany se střetává s varováním tajných služeb před ruskou špionáží. Rusy například popudilo vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA, odstranění sochy maršála Ivana Koněva nebo vybudování pomníku vlasovcům.
17. 4. 2021Aktualizováno18. 4. 2021, 20:27|

Tisíce lidí uctily v Moskvě památku zavražděného opozičního politika Němcova

Několik tisíc lidí si v centru Moskvy připomnělo šesté výročí zavraždění opozičního politika Borise Němcova. Lidé pokládali květiny na mostě poblíž Kremlu, kde byl 27. února 2015 zastřelen. Podle agentury Reuters bylo na místě jen málo policistů.
27. 2. 2021|

Politkovská, Skripal, Litviněnko. Životy kritiků Kremlu končily otravou i vraždou

Možná otrava ruského opozičního předáka Alexeje Navalného není první podobnou kauzou. Podezřelé události obklopují smrt či onemocnění řady dalších politiků, novinářů či špionů kritických vůči politice Kremlu.
21. 8. 2020|
Události komentáře

Kauza „ricin“. Konečná kritizovala únik informací z BIS, Výborný ocenil politickou reakci vlády

Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná a poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný se v Událostech, komentářích střetli v debatě na téma česko-ruských vztahů. Ty jsou v poslední době napjatější než obvykle. Naposledy ministerstvo zahraničí 5. června vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin.
9. 6. 2020|

Petříček požádal Polsko o otevření hraničních přechodů. Chce i víc informací o Dole Turów

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) požádal svého polského kolegu Jacka Czaputowicze, aby Polsko zvážilo otevření dalších hraničních přechodů hlavně na Liberecku a Královéhradecku. Polská strana naopak požaduje, aby Česko připustilo tranzitní pohyb polských pracovníků přes české území. Po Polsku navíc Petříček chce více informací o dalším vývoji v záležitosti prodloužení těžby v Dole Turów. Ministři zahraničí o tom informovali na brífinku po středečním společném jednání.
27. 5. 2020|

Lavrov požaduje obnovu Koněvovy sochy. Ruská vyjádření nepřispívají k jednání, reaguje česká diplomacie

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov prohlásil, že bude nezbytné obnovit památník sovětského maršála Ivana Koněva v Praze, a to na základě závazků z česko-ruské smlouvy z roku 1993. V televizi RBK označil za „dětinské“ české vysvětlování, že o odstranění Koněvovy sochy rozhodl na místní úrovni „jakýsi starosta“. Česká strana odmítá, že by tento případ dvoustrannou smlouvu porušoval. Prohlášení ruských představitelů podle českého ministerstva zahraničí nepřispívají k vytvoření atmosféry pro věcná jednání.
15. 5. 2020Aktualizováno15. 5. 2020, 16:52|

Rusko chce kvůli vojenským pomníkům s Českem jednat

Rusko souhlasí s konzultacemi s Českou republikou podle vzájemné smlouvy z roku 1993, oznámilo na svém webu ruské velvyslanectví v Praze. Česko podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) o jednání požádala mimo jiné k vyjasnění sporů o odstranění pražské sochy sovětského maršála Ivana Koněva.
9. 5. 2020Aktualizováno9. 5. 2020, 16:56|

Výbor si předvolal šéfa BIS i ministra vnitra kvůli kauze ricin. Reakce bezpečnostních složek byla adekvátní, shodl se

Sněmovní bezpečnostní výbor se po jednání o možném příjezdu pracovníka ruských tajných služeb s jedem ricin shodl na tom, že považuje reakci bezpečnostních složek za adekvátní, vyplývá z usnesení. Výbor ve středu ráno vyslechl poznatky od ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky, ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a policejního prezidenta Jana Švejdara k informacím týdeníku Respekt. Vyjádřil zároveň podporu BIS proti působení cizích zpravodajských služeb.
6. 5. 2020Aktualizováno6. 5. 2020, 16:56|
Otázky Václava Moravce

Česko se podle Havlíčka nechystá vypovědět ruské diplomaty. Situace je za hranou, varuje Bartoš

Česko se podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) v tuto chvíli nechystá vypovědět ruské diplomaty. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v reakci na článek týdeníku Respekt, který před týdnem napsal, že do Česka dorazil pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin. Policejní ochranu kvůli tomu mají tři pražští komunální politici. Podle Havlíčka se záležitost musí nejprve důkladně prošetřit. Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil vládní přístup za vágní a zdrženlivý. Předseda KSČM Vojtěch Filip vážnost rizika zpochybňuje.
3. 5. 2020|

Novotný nechal v Řeporyjích vytvořit památník vlasovcům. Rusko se už dříve ohradilo

Vedení pražských Řeporyjí v čele se starostou Pavlem Novotným (ODS) ve čtvrtek nechalo na řeporyjském náměstí instalovat pamětní desku připomínající padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády, takzvané vlasovce. Vedle desky stojí umělecké dílo od sponzora, který si nepřeje být jmenován. Informaci serveru Seznam.cz potvrdil Novotný. Proti záměru zbudování pomníku se dříve ohradilo ruské velvyslanectví v Praze a ruská diplomacie.
30. 4. 2020|

Moskva prý nechce hrotit česko-ruské vztahy, po Praze žádá důkazy o agentovi s jedem

Moskva si nepřeje vyostřovat vztahy s Českem, prohlásila ve středu v moskevském rozhlase mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Učinila tak při komentování posledních událostí, včetně zpráv českých médií o možném ruském útoku na pražské komunální politiky. Podle Zacharovové mají Češi předložit konkrétní důkazy.
29. 4. 2020Aktualizováno29. 4. 2020, 18:00|

Ruské velvyslanectví tvrdí, že adresu nezměnilo, ale zrušil mu ji pražský magistrát

Ruská ambasáda odmítla, že by přesunula sídlo na adresu svého konzulárního úseku kvůli přejmenování náměstí Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova. Podle velvyslanectví sídlí zastupitelský úřad ve stejné budově, pouze mu magistrát hlavního města zrušil jednu ze dvou používaných adres. Ambasáda hodlá nadále užívat adresu Korunovační 36.
19. 4. 2020|

Ruské velvyslanectví v Praze mění adresu. Formálně se stěhuje z náměstí Borise Němcova

Ruské velvyslanectví v Praze už nebude sídlit na náměstí nově pojmenovaném po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi. Přesunulo totiž své sídlo administrativně do Korunovační ulice, kde mělo dosud konzulární úsek. Uvedl to server Aktuálně.cz. Němcov byl v 90. letech ruským vicepremiérem. Později byl v opozici kritikem režimu premiéra a nyní prezidenta Ruska Vladimira Putina. Vedení Prahy přejmenovalo náměstí Pod Kaštany před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova letos v únoru. Ruská diplomacie to kritizovala.
18. 4. 2020|

Koněv míří do depozitáře. Praha 6 odstranila sochu sovětského maršála

Praha 6 odstranila sochu generála Ivana Stěpanoviče Koněva na náměstí Interbrigády v Bubenči. Socha sovětského vojevůdce, který pomáhal na konci druhé světové války osvobodit Prahu a o deset let později krvavě potlačil maďarské povstání, poputuje do depozitáře a následně do plánovaného Muzea paměti 20. století. Postup radnice kritizují čeští komunisté, ruské velvyslanectví nebo prezident Miloš Zeman.
3. 4. 2020Aktualizováno3. 4. 2020, 23:38|

Mluvčí ruské diplomacie kritizovala přejmenování náměstí v Praze. Větší absurdita se nedala čekat, řekla

Za naprosto absurdní a logicky nevysvětlitelné označila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová rozhodnutí pražských úřadů přejmenovat náměstí v české metropoli po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi. Právě na výročí vraždy, 27. února, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) spolu s Němcovovou dcerou odhalili tabulku se jménem zavražděného politika na náměstí před ruským velvyslanectvím v Praze 6.
6. 3. 2020|

V řadě ruských měst vyšli lidé do ulic. K připomínce Němcova, ale i proti změnám ústavy

K pochodu kvůli památce opozičního politika Borise Němcova se v sobotu přidali lidé v řadě ruských měst. Kromě Moskvy se shromáždění uskutečnila také v Petrohradě nebo ve Vladivostoku. Zároveň šlo o protest proti změnám v ústavě, které navrhl prezident Vladimir Putin. Na některých místech se policie snažila demonstracím zabránit.
29. 2. 2020Aktualizováno29. 2. 2020, 20:06|

Už ne Pod Kaštany, ale Borise Němcova. Náměstí před ruskou ambasádou má nový název

Prostranství před ruským velvyslanectvím v pražské Bubenči má nové jméno – náměstí Borise Němcova. O změně názvu, který byl dosud Pod Kaštany, rozhodla pražská rada a schválili ji zastupitelé, samotný oficiální akt proběhl v den pátého výročí vraždy bývalého ruského vicepremiéra.
27. 2. 2020Aktualizováno27. 2. 2020, 19:24|