Pozůstalí z Dubrovky nedostali ani po dvaceti letech odškodnění. Připravují novou žalobu

Události ČT: Dvacet let od útoku na moskevské divadlo Dubrovka (zdroj: ČT24)

Před dvaceti lety zahynulo po zásahu ruské policie sto třicet rukojmí, které v moskevském divadle Dubrovka zadržovali čečenští teroristé. Smrt většiny z nich způsobila otrava neznámým plynem, který měl přítomné jen uspat. Ruský stát zatím nikoho neodškodnil a organizace pozůstalých Nord-Ost připravuje novou žalobu.

Třiadvacátého října 2002 obsadilo čtyřicet čečenských teroristů uprostřed populárního představení sál divadla na Dubrovce. Osm set padesát diváků se proměnilo v rukojmí. Útočníci, mezi nimiž byly i ženy, požadovali odchod ruské armády z Čečenska.

Po 56 hodinách došlo k zásahu ruských speciálních jednotek s pomocí nervového plynu. Po hodinové bitvě s teroristy bylo divadlo osvobozeno. Mezi sto třiceti oběťmi byly i děti.

Se svými dvěma dětmi byla tehdy rukojmí čečenských teroristů i dnes šestašedesátiletá Tatjana Siňuginová. Měli štěstí - všichni přežili. „Co jsme tam ale prožili, je podobné tomu, co dnes probíhá ve světě, rozumíte mi.“

Alla Kagosová, matka Grigorije Kagose, v divadle v časných ranních hodinách 26. října 2002 zahynula. „Můj příbuzný koupil dva lístky na muzikál a máma s ním šla. On přežil, máma bohužel ne,“ vzpomíná Grigorij na tehdejší události.

Zásah protiteroristického komanda s použitím nervového plynu u těchto lidí dodnes vyvolává spoustu pochybností. „Měly být podniknuty takové kroky, aby všichni rukojmí mohli být zachráněni. A bohužel to dopadlo, tak jak to dopadlo, velmi smutně,“ podotýká Grigorij. „Není nic dražšího než lidský život, nic dražšího prostě neexistuje,“ dodává Tatjana Siňuginová.

Osvobozovací akce skončila tragédií i v Beslanu

Obsazení divadla bylo součástí teroristických útoků během druhé čečenské války. O dva roky později islamističtí teroristi obsadili základní školu v Beslanu. Také tam se osvobozovací operace ruských zvláštních sil proměnila v krveprolití.

„Nelze bojovat proti probíhajícím teroristickým útokům tak, že se nepoučíte z těch předchozích,“ míní Dmitrij Milovjetov, předseda organizace pozůstalých Nord-Ost, pojmenované podle muzikálu, který v den útoku divadlo hrálo. 

Několikadenního vyjednávání s teroristickým komandem se tehdy v divadle Dubrovka účastnili i známá novinářka Anna Politkovská nebo opoziční politik Boris Němcov. Oba Putinovi kritici byli později zavražděni.