TÉMA

StB

Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností proti verdiktům ohledně evidence u StB

Předseda hnutí ANO a český expremiér Andrej Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností vůči rozhodnutím bratislavského krajského soudu a nejvyššího soudu, které zamítly jeho žalobu, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Babiš v reakci uvedl, že slovenský Ústavní soud pouze potvrdil, že oproti zaběhnuté praxi musí ve sporu ohledně StB žalovat jinou instituci. To už udělal. V kauze evidence u StB se prý bude soudit klidně do konce života, nikdy se nevzdá a své jméno očistí.
7. 2. 2024|

Redaktorka československé sekce BBC léta spolupracovala s StB, napsal Daily Mail

Někdejší redaktorka československé sekce a až do roku 2005 šéfka slovenského vysílání BBC World Service Terézia Javorská podle archivních materiálů působila jako spolupracovnice a později agentka Státní bezpečnosti (StB) komunistického Československa. Server Hlídací pes ve středu upozornil na to, že informace z archivů StB dohledal v Praze reportér britského deníku Daily Mail Tom Kelly.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 22:36|

Reportéři ČT: Komunisté poslali Pospíchala do vězení rovnou ze školy. Mladého disidenta prý tloukli nejvíc ze všech

Když před 34 lety odstartoval zásah komunistických bezpečnostních složek proti studentům revoluci, nechyběl v Laterně magice Petr Pospíchal. Výjimečný byl tím, že byl nejmladším politickým vězněm normalizačního režimu. Přišli si pro něj do třídy na učiliště. Pak se podílel na organizaci činnosti disentu, ale jeho přátelé na něj také vzpomínají jako na nejvíce mláceného disidenta. O Petru Pospíchalovi točil pro Reportéry ČT David Vondráček.
22. 11. 2023|

Kritiky režimu tajně sledovali v civilu. Spisy StB dosud uchovává Archiv bezpečnostních složek

Během 17. listopadu 1989 sehráli významnou roli příslušníci StB, kteří sledovali studentskou manifestaci a poté řešili zásah proti demonstrantům. Archiv bezpečnostních složek uchovává spisy, které ukazují, jakým způsobem StB v dekádách před sametovou revolucí sledovala oponenty režimu, často v civilním oblečení a škodovkách. Velké množství materiálů mapujících práci StB se již podařilo digitalizovat a jsou dostupné v rámci eBadatelny, řekl v pořadu Události, komentáře zástupce ředitele Archivu bezpečnostních složek Tomáš Bursík.
17. 11. 2023|

Pomáhal vězňům a pašoval jejich dopisy. Odbojáře Hadaše s kolegy odsoudili k smrti

Archivy stále vydávají nové příběhy protinacistických i protikomunistických odbojářů. Většina z nich končila na popravištích. Stejně jako Vladislav Hadaš a jeho dva spolubojovníci. Od jejich oběšení teď uplynulo 70 let.
31. 10. 2023|

O hlavu pravoslavné církve v Česku se zajímá policie. Daroval nemovitosti pochybnému spolku

Policie prověřuje arcibiskupa české pravoslavné církve Michala Dandára kvůli majetkovým převodům. Trestní oznámení na něj podal duchovní správce českobudějovické pobočky. Bez jeho vědomí měly být z církve vyvedeny nemovitosti včetně kaple. Vedení v čele s arcibiskupem čelí kritice kvůli hospodaření dlouhodobě.
17. 10. 2023|

Slovenský soud potvrdil, že Babiš v kauze evidence u StB nesprávně žaloval Ústav paměti národa

Slovenský nejvyšší soud potvrdil dřívější verdikt bratislavského krajského soudu, že předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš v kauze evidence u československé tajné policie StB žaloval nesprávnou instituci, a to slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Agentuře ČTK to ve středu sdělil Babiš.
13. 9. 2023|

Příslušníci StB dostali za akci Asanace podmínky. Trest udělil odvolací soud i těm, kteří se mu původně měli vyhnout

S podmíněnými tresty odešli od odvolacího soudu všichni čtyři bývalí příslušníci Státní bezpečnosti obžalovaní z podílu na šikaně disidentů při akci Asanace. Jejich cílem bylo přinutit odpůrce komunistického režimu k odchodu do zahraničí. Verdikt je pravomocný. Odvolací soud v minulosti rozsudky nad čtveřicí zrušil a zastavil trestní stíhání, Nejvyšší soud ale případ znovu otevřel.
7. 9. 2023|

Z řady estébáků jsou opuštění lidé. Osobní vyrovnávání s minulostí každého dožene, tvrdí Kroupa

„Lidé, kteří sloužili totalitním režimům, mají většinou krátkou paměť, zatímco ti, kteří se za svůj život nestydí, naopak vypráví,“ říká ředitel společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa. S kolegy sbírá příběhy válečných veteránů, disidentů i třeba agentů StB. „Soudní vyrovnání s minulostí se nám nepovedlo, ale osobní vyrovnávání s minulostí nakonec každého dožene,“ myslí si Kroupa, jehož otec podepsal Chartu 77. O vzpomínkách na dětství i práci pro Český rozhlas mluví v podcastu Background ČT24.
22. 6. 2023|

Kvůli svazkům StB je třeba žalovat vnitro, rozhodl slovenský soud. Verdikt se dotkne i Babiše

Lidé, kteří se se Slovenskem soudí o evidenci v dokumentech československé Státní bezpečnosti (StB), musí nově žalovat tamní ministerstvo vnitra. Rozhodl o tom slovenský nejvyšší soud. Verdikt se dotkne i kauzy Andreje Babiše (ANO). Český expremiér žaloval slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) kvůli tomu, že je ve svazcích StB evidován jako agent. ÚPN na Slovensku spravuje archivní svazky StB.
31. 5. 2023|

Obnova věznice v Hradišti by měla stát půl miliardy. Mrazivé místo, které je třeba zachovat, řekl Stanjura

Odhadované náklady na obnovu bývalé věznice v Uherském Hradišti jsou zhruba 520 milionů korun. Je to místo mrazivé, které je potřeba zachovat jako připomenutí toho, co všechno se tady dělo, řekl po prohlídce věznice ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Spolu s muzeem totality, které připomene historii věznice, by v areálu měly sídlit okresní soud, okresní státní zastupitelství a probační a mediační služba.
26. 5. 2023|

Vedení církve dosadilo do čela kláštera duchovní s vazbou na ruské podnikatele, část věřících se bouří

Část věřících pravoslavné církve v Česku kritizuje arcibiskupa kvůli personálním změnám. V podnětu ministerstvu kultury chtějí zvrátit výměnu v čele největšího českého pravoslavného kláštera v Loděnici. Kritikům vadí, že vedení církve dosadilo do funkce duchovní s vazbami na kontroverzní podnikatele z Ruska.
12. 3. 2023|

Opozice neprosadila debatu o snížení červnové valorizace penzí

Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadily debatu o vládním návrhu na snížení červnové valorizace penzí, který bude sněmovna projednávat na mimořádném zasedání od příštího úterý. Poslanci podpořili elektornizaci veřejných dražeb a prvním čtením prošel i návrh na zavedení řidičského oprávnění na zkoušku a úpravu bodového systému. Předsedové poslaneckých klubů se dohodli na přerušení schůze do středy 22. února.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 19:57|

Reportéři ČT: Fotil přátele svých rodičů. Ondřej Němec zachytil zrod českého disentu 70. let

V lednu před 46 lety začaly represe komunistického režimu proti jeho odpůrcům. 6. ledna skončil ve vězení Václav Havel, jeden z ideových tvůrců Charty 77, jejíž text krátce předtím vznikl. Obrazových svědectví z té doby je velmi málo. Tehdy sedmnáctiletý učeň reprodukční grafiky Ondřej Němec si fotil jen tak pro sebe lidi z undergroundu a intelektuály kolem Václava Havla, blízkého přítele svých rodičů. Jeho autentické svědectví z té doby zpracoval pro Reportéry ČT David Vondráček.
10. 1. 2023|

Agenti StB se na hranicích vydávali za Američany. Akci Kámen připomíná komiks

Po komunistickém převratu v únoru 1948 se řada lidí snažila Československo opustit. Část se jich stala obětí Akce Kámen, tedy léčky, do níž je vlákala Státní bezpečnost. Komiks, který to připomíná, vychází ze skutečných událostí na Domažlicku.
19. 12. 2022|

Ceny Paměti národa vyzdvihly odvahu českých žen i osud ukrajinského disidenta

Organizace Post Bellum u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii udělila tradiční Ceny Paměti národa. Ocenění, které vyzdvihuje hrdinství a statečnost tváří v tvář totalitám 20. století, letos získala Anna Šestáková, Marie Henzlová, Marie Susedková, Pavel Eli Vago a Myroslav Marynovyč.
17. 11. 2022|

30 let zpět: Jan Kavan spolupracovníkem StB

V říjnu 1992 vydala komise Ministerstva vnitra ČSFR nález, podle nějž měl Jan Kavan, někdejší poslanec a pozdější ministr zahraničí ve vládě Miloše Zemana, být vědomým spolupracovníkem Státní bezpečnosti. Svazek StB o něm měl krycí jméno KATO.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 10. 2022|

Babiš podal ve sporu kvůli evidenci u StB dovolání ke slovenskému soudu

Předseda ANO Andrej Babiš podal ke slovenskému Nejvyššímu soudu dovolání proti rozsudku Krajského soudu v Bratislavě, který v červnu zamítl jeho žalobu kvůli evidenci u československé tajné policie StB. V úterý to napsal server Seznam Zprávy. Soud v létě rozhodl, že žalovanou stranou neměl být slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), ale slovenské ministerstvo vnitra. Babiš dlouhodobě trvá na tom, že nikdy s StB nespolupracoval a evidován byl bez svého vědomí.
18. 10. 2022|

Soud zastavil stíhání bývalých příslušníků StB obžalovaných z šikany disidentů při akci Asanace

Odvolací pražský městský soud zrušil verdikt nad čtyřmi bývalými příslušníky komunistické Státní bezpečnosti (StB) obžalovanými z toho, že při takzvané akci Asanace šikanovali disidenty a nutili je k emigraci. Jejich trestní stíhání zastavil, protože je podle něj promlčené.
20. 9. 2022|

Ministři asi budou muset prokázat, že nespolupracovali s StB. Vnitro navrhuje obnovu lustrací

Ministerstvo vnitra připravilo novelu lustračního zákona, která obnovuje povinnost lustračního oprávnění pro členy vlády i ministerské náměstky. Informoval o tom resortní šéf Vít Rakušan (STAN). Povinnost předkládat doklad o tom, že člověk nespolupracoval s komunistickým režimem, pro vrcholné představitele tuzemských ministerstev přestala platit před osmi lety za vlády ČSSD, lidovců a ANO.
8. 9. 2022|

Část věřících české pravoslavné církve je ve sporu s jejím vedením

V české pravoslavné církvi sílí kritika vedení v čele s arcibiskupem Michalem Dandárem a jeho tajemníkem Igorem Střelcem. Část věřících jim vyčítá vazby na Rusko a spolupráci s komunistickou tajnou policií, tedy StB. Některé řádové sestry původem z Ukrajiny a další zástupci církve tento týden protestovali před sídlem arcibiskupa v Praze. O sporu natáčeli redaktoři ČT Natalia Kosiaková a Jiří Hynek.
2. 7. 2022|

Kritika pravoslavné církve v Česku. Někteří duchovní žádají, aby její vedení odsoudilo ruskou agresi

Někteří duchovní pravoslavné církve kritizují její české vedení. Vadí jim, že se důrazně nedistancovalo od ruské agrese na Ukrajině. Výtky zaznívají i na adresu arcibiskupa a jeho tajemníka, kteří figurují v seznamech Státní bezpečnosti (StB) a mají vazby na Moskvu. Poukazují také na podezřelé hospodaření pravoslavné církve v Česku, jako příklad uvádějí zchátralý zámek v obci Brnky.
11. 4. 2022|

Bývalí příslušníci StB měli rodinu šikanou vyštvat ze země, soud je nepravomocně osvobodil

Soud ve středu nepravomocně osvobodil bývalé příslušníky StB Milana Kopince, Vladimíra Novotného a Karla Vykypěla z obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby. Muži podle žalobců při akci Asanace donutili vytrvalou šikanou rodinu Hyblerových k vystěhování do zahraničí. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že by manželům s dětmi způsobili újmu právě oni. Trojice vinu od počátku odmítá.
9. 2. 2022|

30 let zpět: Štáb americké televize natočil materiál o spolupráci poslance s StB

Československá televize získala videozáznam týkající se úniku informací o případu spolupráce poslance Jana Kavana s StB. V této kauze však nešlo o samotného politika, nýbrž o fakt, že k materiálům byl vpuštěn štáb americké televize. Měly se materiály dostat do médií? Bylo povolení pro natáčení zahraniční televizní společnosti v souladu se zákonem?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 1. 2022|