TÉMA

Haiti

Haiti vykročilo k politické stabilizaci, má novou přechodnou radu

Haitská vláda v úterý zveřejnila dekret, v němž jmenovala členy přechodné rady, která má převzít moc v zemi. Podle agentury Reuters se tím země zmítaná násilím přiblížila k politické stabilitě poté, co premiér Ariel Henry minulý měsíc oznámil svou rezignaci a zanechal po sobě mocenské vakuum.
17. 4. 2024|

Přestřelky u prezidentského paláce, rabování národní knihovny. Nepokoje na Haiti neberou konce

Nejméně 53 tisíc lidí uteklo z haitské metropole za poslední tři týdny. Obyvatelé Port-au-Prince prchají před neutichajícími násilnostmi, které tam rozpoutaly zločinecké gangy. Politická a bezpečnostní krize v jedné z nejchudších zemí světa nemá konce. Naposledy ozbrojenci vyrabovali národní knihovnu.
6. 4. 2024|

Gangy na Haiti nemají slitování. Místní před nimi prchají, zahraniční vlády evakuují občany

Porušování lidských práv na Haiti dosáhlo podle OSN zcela nebývalé míry. Vinu nese chaos vyprovokovaný zločineckými gangy. Jejich přestřelky s policií tentokrát ohrožovaly lidi v okolí prezidentského paláce. Zůstalo po nich nejméně pět mrtvých civilistů. Zahraniční vlády proto pokračují v evakuaci svých občanů z ostrova. Politické řešení současné krize přitom zůstává v nedohlednu.
2. 4. 2024|

Haitský stát kolabuje, Dominikánská republika vzkvétá. Příčiny kontrastu i rasismus leží v koloniální minulosti

Spojené státy evakuují své občany z Haiti, kde dochází k rozpadu státu. Podle expertů k situaci přispěly i opakované zahraniční intervence. Místní lídři se často drželi u moci díky ozbrojeným gangům, které postupně prorostly se společností a nyní mají v zemi hlavní slovo. Stupňující se krize ještě zhoršila vztahy Haiti s jeho bohatším sousedem – Dominikánskou republikou, která uzavřela hranice a odmítla poskytnout útočiště haitskému vládci. Rasové napětí na ostrově panuje už od dob francouzské a španělské nadvlády nad oběma zeměmi. Právě rozdílné chování kolonistů, ale také jiná geografie přispěly k nebývalému kontrastu, kdy z Dominikánské republiky vyrostla prosperující ekonomika, zatímco její západní soused kolabuje.
25. 3. 2024|

Rozklad státu na Haiti už proběhl nebo právě probíhá, míní expert

Situace na Haiti je chaos, který svět neviděl od rozpadu Somálska v devadesátých letech, míní iberoamerikanista Radek Buben z Univerzity Karlovy. Gangy bojují proti policii i mezi sebou navzájem, věnují se kriminální činnosti od únosů po obchod s drogami a zároveň udržují kontakt s politickými elitami v zemi, přiblížil v Událostech, komentářích. Současný stav je podle architekta Petra Vacka z organizace Praga-Haiti „kulminací předcházejících událostí“.
21. 3. 2024|

Na Haiti opět sílí násilí. Gangy zaútočily i v bohaté čtvrti, zemřelo dvanáct lidí

Haiti dál zmítá násilí navzdory ohlášené rezignaci premiéra a prezidenta země Ariela Henryho. Dvanáct lidí zemřelo při pondělním útoku gangů v Pétionville, relativně bohaté čtvrti metropole Port-au-Prince. Gangy vyrabovaly domy a zaútočily i na sídlo soudce, což je podle BBC jasný vzkaz elitám bojujícím o moc. Výkonná ředitelka UNICEF Catherine Russellová označila situaci na Haiti za „děsivou“ a přirovnala anarchii k postapokalyptickému filmu Šílený Max.
19. 3. 2024|

Haitský premiér rezignoval, jak požadovaly vzbouřené gangy

Haitský premiér Ariel Henry oznámil, že rezignuje a předá moc přechodné vládě, která tuto karibskou zemi dovede k volbám. K tomuto kroku přistoupil po pondělním zasedání Karibského společenství (Caricom), jehož se účastnil i americký ministr zahraničí Antony Blinken a které jednalo o krizové situaci na Haiti. V zemi se koncem února proti vládě vzbouřily gangy, které už několik let ovládají její části. Podle televize CNN hodlá Henry zůstat v úřadu až do jmenování přechodné vlády. Americké ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že očekává do dvou dnů na Haiti vytvoření dočasné rady, která posléze jmenuje premiéra přechodného kabinetu. Podle agentury Reuters ale není jasné, jak rychle k tomu dojde, jelikož na Haiti je stále nepřehledná situace.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 21:45|

Na Haiti pokračují nepokoje. K politickým změnám už vyzvaly i Spojené státy

Silná střelba a nepokoje se přiblížily k sídlu haitského prezidenta v samém srdci Port-au-Prince. Násilí rozpoutaly gangy usilující o svržení vlády. Jejich členové také brání premiérovi v návratu do vlasti. I proto, že nesplnil slib o uspořádání voleb a rozdělení moci. K zásadním politickým změnám ho vyzvaly i Spojené státy americké.
9. 3. 2024|

Haitská vláda vyhlásila výjimečný stav, platí v hlavním městě Port-au-Prince a jeho okolí

Haitská vláda v neděli večer kvůli stále se zhoršující bezpečnostní situaci vyhlásila výjimečný stav v hlavním městě Port-au-Prince a jeho okolí. Platit bude nejméně tři dny. O víkendu gangy zaútočily na dvě věznice, z té největší v haitské metropoli uteklo několik tisíc vězňů. Podle agentury AFP během víkendu zemřelo nejméně deset lidí. Ozbrojenci žádají rezignaci premiéra Ariela Henryho, který minulý týden z Haiti odletěl, aby dojednal vyslání mezinárodních jednotek.
4. 3. 2024|

Ozbrojené gangy rozpoutaly na Haiti vlnu protestů, tisíce lidí prchají na venkov

V hlavním městě karibského Haiti vypukly ve čtvrtek protesty, místní ozbrojené gangy chtějí dosáhnout sesazení premiéra Ariela Henryho. Kabinet v Port-au-Prince ovládá sotva vládní čtvrť, ozbrojenci útočí na policejní stanice i mezinárodní letiště. Desítky tisíc lidí se kvůli událostem zapojily do exodu na venkov. O situaci už jednala i OSN.
2. 3. 2024|

Desetitisíce Haiťanů uprchly před násilím gangů do Nikaraguy. Vláda jim teď zakázala lety

Vleklá humanitární krize na Haiti se dál prohlubuje. Obyvatelé nejchudšího státu západní polokoule mají stále menší šanci bídě a všudypřítomnému násilí gangů uniknout. Schválené jednotky OSN zatím nedorazily a tamní vláda nově zakázala lety do Nikaraguy, kam od začátku srpna uprchlo přes 31 tisíc Haiťanů.
1. 11. 2023|

Většinu Haiti ovládly gangy, lidé prchají z domovů. OSN vyšle na pomoc ozbrojenou misi

Rada bezpečnosti OSN odsouhlasila vyslání mezinárodní mise na Haiti, které čelí nebývalé vlně násilí. Místní bezpečnostní složky si nedokáží poradit s gangy, které už ovládly většinu země. Misi musí schválit ještě keňský parlament, právě Keňa má totiž stát v jejím čele. Vláda v Nairobi předpokládá, že jednotky na Haiti dorazí začátkem příštího roku.
4. 10. 2023|

Za vraždu haitského prezidenta padlo u amerického soudu doživotí

Za vraždu haitského prezidenta Jovenela Moïseho padlo u soudu v Miami doživotí. Trest dostal podnikatel Rodolphe Jaar za to, že pomáhal útočníkům z Kolumbie, kteří podle vyšetřovatelů prezidenta zabili. Jaar je prvním obžalovaným ve Spojených státech, který byl za vraždu odsouzen, uvedla agentura AP. Vražda zvýšila politickou nestabilitu v nejchudší zemi amerického kontinentu.
2. 6. 2023|

„To není americký sen, který nám slibovali.“ New York řeší problémy s ubytováním migrantů

Americké úřady v novém roce zaznamenaly prudký pokles ilegálních přechodů hranice s Mexikem. Zatímco v prosinci jich bylo přes čtvrt milionu, v lednu počet klesl na 150 tisíc. Přičítá se to tvrdšímu postoji administrativy amerického prezidenta Joea Bidena vůči migrantům z Venezuely, Haiti, Nikaraguy a Kuby. Přesto zejména New York, o který je mezi migranty velký zájem, dál hlásí velké problémy s jejich ubytováním.
7. 2. 2023|

Papež ve vánočním poselství vyzval k ukončení válek a připomněl hladovějící děti

Papež František v neděli ve svém tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) odsoudil nesmyslnou ruskou invazi na Ukrajinu a vyzval k jejímu ukončení. Připomněl rovněž další ozbrojené konflikty ve světě – zejména na Blízkém východě či v Africe. Vzpomněl také na miliony lidí, hlavně dětí, které ve světě trpí hladem, zatímco se vynakládají prostředky na zbraně.
25. 12. 2022|

Hlad i teror v haitské metropoli. Prezidenta po smrti nikdo nenahradil, mocenské vakuum zaplňují gangy

Americká vláda umožní skoro čtvrt milionu Haiťanů zůstat ve Spojených státech. Obává se o jejich bezpečí, pokud by se vrátili do své domoviny. Dvanáctimilionový karibský stát se od zavraždění prezidenta před rokem a půl propadá do stále hlubšího chaosu. Štáb britské BBC na místě odhalil, že brutální gangy už ovládají větší část hlavního města a okolí.
9. 12. 2022|

Šéf OSN vyzval k vyslání mezinárodních sil na Haiti. Trápí jej zločin i cholera

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k rozmístění mezinárodních ozbrojených sil na Haiti, které čelí bezpečnostní krizi kvůli aktivitám zločineckých gangů. Ty od září blokují hlavní ropný terminál v zemi, čímž prohlubují nedostatek pohonných hmot. Zdravotnické úřady po několika letech zaznamenaly také nová úmrtí související s cholerou. Země zmítaná dlouholetými problémy je po loňské vraždě prezidenta Jovenela Moïseho navíc v hluboké politické krizi.
10. 10. 2022|

Novým apoštolským nunciem v Česku je arcibiskup Okolo, jmenoval ho papež

Novým apoštolským nunciem v Česku se stal arcibiskup Jude Thaddeus Okolo, který se narodil v severonigerijském státě Kano. Po jmenování papežem Františkem jeho jméno oznámilo tiskové středisko Vatikánu, sdělila Česká biskupská konference (ČBK). Papežský nuncius zastupuje v Česku Vatikán. Pětašedesátiletý Okolo na této pozici vystřídá Charlese Daniela Balva, kterého papež počátkem roku jmenoval zástupcem Svatého stolce v Austrálii.
1. 5. 2022|

Ukrajinci poznají ruské diverzanty podle chleba. Trik jménem šibolet funguje už od biblických dob

Ukrajinské ozbrojené síly se snaží odhalovat ruské záškodníky, kteří operují hluboko za frontovými liniemi. Využívají k tomu způsob, který je známý už ze Starého zákona. Říká se mu šibolet a opírá se o výslovnostní rozdíly –⁠ v aktuálním případě jde o způsob, jakým Ukrajinci a Rusové vyslovují název chleba.
3. 3. 2022|

Sean Penn točí na Ukrajině dokument o ruské invazi. Zelenskyj ocenil jeho odvahu

Americký herec a režisér Sean Penn je na Ukrajině, kde natáčí dokument o ruské invazi. Ve čtvrtek to oznámila kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Držitel dvou Oscarů podle ní prokazuje větší odvahu než řada západních politiků. Penna vyfotografovali mezi účastníky vládní tiskové konference v Kyjevě a na videu zveřejněném na instagramovém účtu ukrajinské hlavy státu ho zachytil sám Zelenskyj.
25. 2. 2022|

Kvůli záplavám a sesuvům zemřely v Brazílii, Ekvádoru a na Haiti desítky lidí

V Brazílii, Ekvádoru a na Haiti zemřely kvůli záplavám a sesuvům půdy desítky lidí. V ekvádorském hlavním městě Quito kvůli nim v pondělí zahynulo nejméně jedenáct lidí a dalších 32 utrpělo zranění. O víkendu silné deště zasáhly i brazilský stát Sao Paolo, kde přišlo o život nejméně 24 lidí a záchranáři stále hledají další pohřešované.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 20:11|

USA vzaly do vazby muže zadrženého v Panamě kvůli vraždě haitského prezidenta

Americké úřady vzaly do vazby bývalého kolumbijského vojáka Maria Antonia Palaciose podezřelého z podílu na vraždě haitského prezidenta Jovenela Moïseho. Palacios stanul před federálním soudem v Miami. Podle amerického ministerstva spravedlnosti je obviněný „ze spiknutí za účelem spáchání vraždy nebo únosu mimo území USA a z poskytnutí materiální podpory, jež vedla k vraždě, přičemž mu bylo známo, že materiál bude použit k zavraždění nebo únosu“.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 22:01|

Desítky lidí zemřely po výbuchu cisterny s palivem na severu Haiti

Nejméně šedesát lidí zemřelo v noci na úterý po výbuchu cisterny s palivem na severu Haiti ve městě Cap-Haitien. Velmi vysoký je také počet zraněných, kteří zcela zahltili nemocnice v okolí, uvedla agentura EFE. Úřadující prezident a premiér Ariel Henry do oblasti přislíbil vyslat polní nemocnici. Výbuch podle úřadů nastal, když se zhruba stovka lidí snažila ukrást palivo z autocisterny. Země již několik měsíců čelí problémům se zásobováním pohonných hmot.
14. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 17:33|

Zvláštní vyslanec USA na Haiti rezignoval. Vadí mu „nehumánní deportace“ do chaotické země

Zvláštní vyslanec USA na Haiti Daniel Foote rezignoval, do funkce přitom nastoupil teprve v červenci. Svůj konec zdůvodnil nehumánními masovými deportacemi haitských migrantů. Ti se v posledních týdnech usazovali v Texasu v reakci na špatné životní podmínky v zemi, způsobené především nedávným ničivým zemětřesením a vraždou prezidenta Jovenela Moïseho.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 19:14|