TÉMA

Náchod

Vlaky mezi Jaroměří a Trutnovem nahradí autobusy. Trať projde údržbou

Na důležité regionální železniční trati mezi Jaroměří a Trutnovem o půlnoci ze čtvrtka na pátek začala výluka. Potrvá do 11. května. Nejprve se bude týkat úseku mezi Jaroměří a Červeným Kostelcem a následně úseku mezi Jaroměří a stanicí Starkoč. Cestující budou muset využít náhradní autobusovou dopravu, výluka bude mít vliv i na některé návazné spoje. Důvodem omezení je údržba trati.
12. 4. 2024|

Odpadu přibývá. Někteří ho hromadí na zahradě k nelibosti téměř bezmocných sousedů

Podle dat Českého statistického úřadu vyprodukují Češi stále více komunálního odpadu. Loni to bylo pět a půl milionu tun. Někteří hromadí velké množství nepotřebných věcí i odpadků na svých pozemcích, kde tak vznikají privátní skládky. Ty vadí zbytku obyvatel obce, zejména sousedům. Problém se ale radnicím nedaří řešit.
3. 4. 2024|

Náchod opravil prameník minerálky Idy, chutná však jinak a není zatím použitelná k léčbě

V Náchodě měla po osmi letech opět začít téct minerálka Ida. Neteče. Vyšlo najevo, že voda nemá své původní složení. Podle hydrologů se to změní až po mnoha týdnech po odčerpání povrchových zásob. Město počítá s tím, že až to bude možné, nabídne minerálku z prameníku zdarma. V náchodských obnovených lázních by se měla používat hlavně ke koupelím.
23. 3. 2024|

Náchod získal knihovnu Josefa Škvoreckého, zpřístupní ji veřejnosti

Radnice v Náchodě zpřístupní zájemcům knihovnu spisovatele Josefa Škvoreckého. Získala ji od rodiny v kanadském Torontu a převezla do Česka. V Náchodě se Škvorecký před sto lety narodil. V exilu za oceánem žil s manželkou Zdenou Salivarovou od konce šedesátých let. Zemřel v Kanadě v lednu 2012.
28. 2. 2024|

Ve Dvoře Králové skončí dětská pohotovost. Pacienti budou muset do okolních měst

Od března skončí v Městské nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem dětská pohotovost. Službu, která funguje o víkendech a svátcích, zajišťují externí lékaři – nechtějí už ale další pracovní úvazky přijímat. Rodiče se tak budou muset s dětskými pacienty obracet na pohotovosti v Trutnově, Jičíně nebo Náchodě.
16. 2. 2024|

Polští zemědělci ve velkém blokovali silnice. Protestovali proti Zelené dohodě i levnému dovozu z Ukrajiny

Komplikace v dopravě v pátek na mnoha místech Polska způsobili zemědělci protestující proti politice Evropské unie v zemědělství nebo proti podle nich nedostatečným krokům vlády ohledně dovozu levnějších zemědělských produktů z Ukrajiny.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 14:25|

Za napadení učitelky potrestal soud matku obecně prospěšnými pracemi

Trest obecně prospěšných prací udělil soud ženě, která na základní škole v Náchodě napadla a těžce zranila učitelku svého syna. Odpracovat by měla 260 hodin. Podle nepravomocného rozsudku má také napadené pedagožce uhradit 57 576 korun jako nemajetkovou újmu a náhradu ušlého výdělku. Obžalovaná před soudem prohlásila vinu, po vynesení verdiktu si ale vzala lhůtu pro možné odvolání. Státní zástupce se odvolání vzdal.
7. 2. 2024|

Ženě, která fyzicky napadla učitelku svého syna, uložil soud tři sta hodin obecně prospěšných prací

Tři sta hodin obecně prospěšných prací nepravomocně udělil matce dítěte základní školy ve zkráceném řízení soud v Náchodě. Žena před zraky asi dvaceti dětí fyzicky napadla a zranila učitelku svého syna. Za nemajetkovou újmu a náhradu škody by měla také zaplatit 57 500 korun. Obviněná žena s trestem nesouhlasí, podala odpor.
2. 1. 2024|

Většina lékařů královéhradecké nemocnice souhlasí s dohodou. Vymohli si lepší podmínky

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) skončil protest lékařů, dohodli se s vedením nemocnice. K plnému provozu by se měla FN HK začít vracet v lednu, vyplynulo z úterních sdělení zástupců protestu a vedení nemocnice. FN HK, ve které odvolaly souhlas s prací přesčas zhruba čtyři stovky lékařů z 900, částečně omezila plánovanou neakutní péči. Vedení FN HK a zástupci lékařských odborů se dříve shodli, že budou akceptovat celostátní dohodu.
12. 12. 2023|

Zastupitelstva některých měst a krajů schválila rozpočty na příští rok

Zastupitelé řady krajů a měst v pondělí rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech. Nejasný plán hospodaření má zatím vedení Mladé Boleslavi, do příštího roku vstoupí v rozpočtovém provizoriu.
11. 12. 2023|

Stáčení minerálky v Náchodě vyřadil kybernetický útok. Podle pachatelů proto, že zařízení vzniklo v Izraeli

Zařízení, které řídí automatické stáčení minerální vody na kolonádě v Náchodě-Bělovsi, je mimo provoz. Podlehlo kybernetickému útoku. Jeho pachatelé vzkázali, že ho spáchali proto, že je izraelské výroby, a pohrozili útoky i na další izraelské výrobky.
30. 11. 2023|

U Náchoda začal archeologický průzkum, poslední krok před dlouho očekávanou stavbou obchvatu

Začal archeologický průzkum na trase budoucího obchvatu Náchoda. Samotná stavba, na kterou místní obyvatelé i projíždějící řidiči čekají desítky let, by měla začít vznikat napřesrok. Ředitelství silnic a dálnic již má stavební povolení, zbývá mu ještě vybrat zhotovitele.
10. 11. 2023|

Silné bouřky na východě Čech lámaly stromy, zaplavovaly sklepy či ulice

Silné bouřky v noci na pondělí v Královéhradeckém kraji působily škody hlavně v Novém Bydžově, Jaroměři a Náchodě a v okolí těchto měst. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a čerpali vodu ze zatopených prostor. Na Náchodsku zastavil sesuv půdy nákladní vlak, nikomu se nic nestalo, informovala ráno mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. První telefonáty v souvislosti se silnými bouřkami začalo dostávat krajské operační a informační středisko hasičů před půl druhou ráno.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 10:10|

Většina pošt v provozu zatím větší nápor lidí zvládá. Změna však může přijít na konci prázdnin

Uběhl měsíc od zrušení některých poboček České pošty. Na takzvaných nástupnických pobočkách, kam teď nově chodí lidé z těch zrušených, měli v červenci oproti dřívějšku i dvojnásobný provoz. Jinde však nápor nebyl tak velký, zřejmě i proto, že jsou prázdniny. Česká pošta se nyní začíná připravovat na září, kdy počítá s větším vytížením poboček. Dokonce slibuje, že v provozu bude více přepážek.
1. 8. 2023|

V Heřmánkovicích odstranili část německého hřbitova. Podle starostky jde o nedorozumění

Obec Heřmánkovice na Broumovsku odstranila na pokyn starostky Jany Králové (nestr.) hřbitov německých starousedlíků. Bagr zboural ve vsi v pohraničí v okrese Náchod přes padesát hrobů, což vyvolalo kritiku. Starostka to ale označila za nedorozumění, hřbitov prý chtěla pouze upravit. V Heřmánkovicích žili před druhou světovou válkou téměř výhradně Němci, kteří byli po válce odsunuti. Na případ upozornil redaktor ČT Vlastimil Weiner.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 18:51|

Autobusy bouraly na východě Čech a u Prahy, u obou nehod zasahoval vrtulník

Silnici I/9 u Předboje u Prahy v pondělí dopoledne na dvě hodiny uzavřela nehoda autobusu a tří aut, dva lidé jsou zranění, informovali mluvčí policie Pavel Truxa a středočeské záchranné služby Monika Nováková. Už ráno střet autobusu a osobního auta na východě Čech zablokoval silnici I/14, která spojuje Rychnov nad Kněžnou s Náchodem. Při této nehodě utrpěli zranění tři lidé. Komunikace byla v místě nehody neprůjezdná skoro pět hodin. U obou srážek zasahoval záchranářský vrtulník.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 12:35|

Dvě holčičky žily s rodiči v jurtě. Ve dvou a čtyřech letech neměly jména ani rodné listy

Okresní soud v Náchodě v pátek řešil případ „vlčích dětí“, jak justiční úředníci začali přezdívat dvěma dívkám – dvouleté a čtyřleté. Děti žily s rodiči alternativním způsobem v jurtě. Dosud neměly rodné čílo, rodný list ani jiné doklady, dokonce ani úředně zaevidovaná jména. Jejich otec je momentálně ve vazbě.
9. 6. 2023|

Obchvat Náchoda má stavební povolení. Práce by mohly začít příští rok

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má stavební povolení na obchvat Náchoda. Povolení vydal královéhradecký krajský úřad, uvedl ve čtvrtek na Twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Stavební povolení je nepravomocné. Dvacetitisícový Náchod patří v královéhradeckém kraji k městům nejvíce zatíženým dopravou. O stavbu obchvatu město usiluje přes dvacet let.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 11:43|

Kauzou zakázek na přestavbu nemocnice Náchod se bude znovu zabývat krajský soud

Případem údajných manipulací s tendry na přestavbu krajské nemocnice Náchod se bude muset znovu zabývat královéhradecký krajský soud. Rozhodl o tom odvolací Vrchní soud v Praze. V případu čelí obžalobě bývalý vedoucí odboru investic Královéhradeckého kraje Emil Kmoníček a bývalý poradce hejtmana Lubomír Červinský. Oba vinu odmítají.
18. 5. 2023|

Noční požár garáží v Náchodě způsobil škodu za sedm milionů korun

Několik jednotek hasičů zasahovalo v neděli večer u požáru garáží firmy s uskladněným materiálem a nákladními vozy v Jugoslávské ulici v Náchodě. U budovy se propadla střecha, škoda byla předběžně stanovena na sedm milionů korun. Nikdo se nezranil, uvedli krajští hasiči na Twitteru. Díky zásahu se jim podařilo uchránit majetek asi za pět milionů korun.
17. 4. 2023|

Na Náchodsku řidiče opět čeká objížďka na cestě z Náchoda do Dobrošova

Řidiče na Náchodsku od úterý 11. dubna opět čeká kvůli opravě části silnice mezi Náchodem a Dobrošovem složitá objížďka. Při cestě z Náchoda do Dobrošova, kde je známá prvorepubliková dělostřelecká pevnost, objížďka povede přes Nové Město nad Metují, Nový Hrádek a Českou Čermnou a cestu prodlouží o 26 kilometrů. Stejná objížďka bude i v opačném směru. Omezení potrvá do konce října, uvedla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.
31. 3. 2023|

Soud poslal řidiče, který v Adršpachu usmrtil dva chodce a ujel, na pět let do vězení

Okresní soud v Náchodě vyměřil řidiči, který loni v srpnu v Adršpachu usmrtil dva chodce ve věku 29 a 49 let a z místa nehody ujel, pět let vězení. Jan Červenec se přiznal a činu litoval. Soud ho potrestal za usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Je ve vězení za obdobnou trestnou činnost, odpykává si 25měsíční nepodmíněný trest, který se mu tak zvýší o pět let. Hrozilo mu až šest let vězení. Rozsudek ve věci viny a trestu je pravomocný.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 13:39|

Hradec Králové otevřel moderní lávku přes Labe. Kritikou na její cenu se nešetří

Město Hradec Králové ve čtvrtek otevřelo lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Labe. Lávka propojila centrum města s lokalitou Aldis. Stavba 103 metrů dlouhé a 5,7 metru široké lávky stála 175 milionů korun. Jde tak o největší dokončenou investici města za poslední roky. Cena lávky je však terčem kritiky. Aktuální největší investicí města je stavba fotbalového stadionu za 650 milionů korun bez daně.
2. 3. 2023|

Předražená lávka v Hradci má stát ještě o dalších pět milionů víc, radní o tom budou jednat

Už nyní je to jedna z nejdražších staveb svého druhu v zemi. Lávka přes Labe v Hradci Králové ale i těsně před otevřením dál zdražuje. Na úterní jednání radních míří návrh na zvýšení ceny o dalších bezmála pět milionů korun. Cena měla být před devíti lety 34 milionů, teď se vyšplhala na víc než pětinásobek, a to na celkem 175 milionů s daní.
17. 2. 2023|