TÉMA

Olympijské hry

Do bazénu se olympionik dostal po roce. Ruská válka ztěžuje Ukrajině přípravu na Hry v Paříži

Ruská agrese citelně poznamenala i ukrajinský sport. Ostřelování poškodilo stovky objektů, ve kterých se olympionici měli chystat na nadcházející Hry v Paříži. Země je bude schopná obnovit teprve poté, co boje ustanou.
10. 4. 2024|

Francie zpřísnila bezpečnostní opatření na nejvyšší míru a povolala do měst další čtyři tisíce vojáků

Po pátečním teroristickém útoku v Rusku zvyšuje bezpečnostní opatření řada států, například Slovensko, Norsko, Německo či Francie. Ta je zpřísnila na nejvyšší stupeň. Ke třem tisícům vojáků, kteří hlídkují ve městech, přibyli další. Paříž, ale i ostatní města jsou před blížícími se velikonočními svátky v pohotovosti.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 21:01|

Ve sportu i v armádě je základem disciplína, říká ukrajinský olympionik, který brání vlast

Kyjev nedlouho před letní olympiádou v Paříži oznámil, že v řadách obránců zahynuly už čtyři stovky vrcholových sportovců. Francie navrhla klid zbraní v době Her, k čemuž se ruský diktátor Vladimir Putin vyjádřil neurčitě. Jak na situaci nahlíží někdejší ukrajinský účastník olympiády, který se zapojil do obrany vlasti, zjišťovala v Charkově zpravodajka ČT Darja Stomatová.
20. 3. 2024|

Íránský zápasník našel nový domov v Itálii. A s ním i naději na olympijský start

Talentovaný íránský sportovec Iman Mahdavi utekl v obavách o život ze své vlasti do Itálie. V nové zemi ve své disciplíně – v klasickém zápase – zcela dominuje. Navíc má velmi slušné vyhlídky, že bude nominován na nadcházející letní olympijské hry v Paříži.
4. 3. 2024|

Moskva zesílila loňskou paniku kolem štěnic ve Francii, uvedla Paříž

Strach ze štěnic, který se loni na podzim rozšířil ve Francii, byl uměle zesílen Ruskem. Podle agentury AFP to prohlásil státní tajemník pro evropské záležitosti Francie Jean-Noël Barrot. V zemi se loni prudce zvýšil počet případů pokousání tímto hmyzem. Entomologové a zdravotničtí odborníci však varovali, že epidemie vedla také k nárůstu falešných pozorování a neopodstatněné hysterii.
1. 3. 2024|

Při okupaci Krymu žádná pravidla neplatila, vzpomíná na události jara 2014 tehdejší zpravodaj Karas

Před deseti lety začala ruská vojenská okupace Krymu. Kreml využil křehké situace v Kyjevě po útěku prezidenta Viktora Janukovyče a na konci února 2014 poslal na ukrajinský poloostrov neoznačené vojáky. Do tří týdnů Vladimir Putin podepsal nelegální anexi území. Začala tak ruská vojenská agrese proti Ukrajině, která na jaře 2014 pokračovala vyvoláním války na Donbase a v únoru 2022 plnohodnotnou invazí. Počátky konfliktu na Ukrajině i v Rusku sledoval tehdejší moskevský zpravodaj ČT Miroslav Karas.
28. 2. 2024|

Eiffelovu věž zavřela stávka. Pracovníci si stěžují na podfinancovanou údržbu

V Paříži během pondělí na den zavřela Eiffelova věž. Zaměstnanci společnosti Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), která věž spravuje a jež z 99 procent vlastní město, si stěžují na podmínky údržby. Je podle nich podfinancovaná, což vystavuje riziku návštěvníky věže, informovala agentura Reuters.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 20:16|

Přešel na Západ, nyní o tom vydává knihu. Autor popisuje svou cestu přes most špionů

Glinický most mezi Berlínem a Postupimí během studené války sloužil k výměně osob mezi Východem a Západem. Režiséra Stevena Spielberga inspiroval ke snímku Most špionů, pod stejným názvem nyní vydává knihu i Jaroslav Javorský, který je jedním z aktérů výměny z roku 1986. Své paměti opatřil podtitulem Má cesta z pekla ke svobodě.
14. 1. 2024|

Zdražily vstupenky, ubytování i metro. Sliby o lidové olympiádě už ve Francii neplatí

Příprava sportovišť i potřebné infrastruktury pro letní olympijské hry v Paříži se podle organizátorů vyvíjí podle plánu. Současně ale sílí kritika pořadatelů, že se výrazně vzdalují od původně propagovaného hesla lidových her. Dokazují to nejen vysoké ceny ubytování, ale i veřejné dopravy během celé akce.
2. 1. 2024|

„Slušní lidé by neměli teď soutěžit s Rusy,“ zaznělo v debatě Řehky, Procházkové a Haška o olympiádě

Moskva určitě využije účasti ruských sportovců na olympiádě v rámci své propagandy, jejich sportovní úspěchy budou prezentovány jako úspěch tamního režimu, řekla novinářka Petra Procházková z Deníku N. Reagovala tak na schválení účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži Mezinárodním olympijským výborem. Toto rozhodnutí s ní v pořadu Události, komentáře odsoudili i náčelník generálního štábu Karel Řehka a bývalý hokejový brankář Dominik Hašek.
2. 1. 2024|

Paříž chystá na olympiádu mimořádná bezpečnostní opatření, v akci budou desítky tisíc policistů

Paříž se chytá na pořádání letních olympijských her. Zatímco ve sportovních areálech vrcholí stavební práce, úřady a policie pracují na bezpečnostních opatřeních. Už teď je zřejmé, že budou zcela mimořádná. Klíčovou sportovní událost roku 2024 bude hlavní město Francie hostit na přelomu července a srpna.
31. 12. 2023|

Rusů a Bělorusů budou na olympiádě zřejmě jen jednotky, bojkot není namístě, myslí si šéf Národní sportovní agentury

Kritéria pro označení neutrálním sportovcem podle předsedy Národní sportovní agentury Ondřeje Šebka splní jen nízký počet Rusů a Bělorusů. Na příštích olympijských hrách v Paříži jich tak podle něj budou pouze jednotky. Případný bojkot Her českými sportovci tak není namístě, je prakticky vyloučeno, že by Moskva mohla olympiádu využít ke své propagandě, prohlásil v pořadu Události, komentáře.
12. 12. 2023|

Paříž chystá olympijské hry. Přípravy provází velký zájem i bezpečnostní rizika

O letní olympiádu v Paříži je obrovský zájem, za jediný den se vyprodalo téměř všech čtyři sta tisíc vstupenek, které organizátoři dali do prodeje. Sportovní fanoušky neodradilo ani nečekané zdvojnásobení ceny jízdného během olympijských her ve francouzské metropoli.
2. 12. 2023|

Státy OSN schválily rezoluci o olympijském příměří pro Hry v Paříži. Rusko se zdrželo

Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci o dodržování příměří v době konání letních olympijských her v Paříži v následujícím roce. Návrh schválila drtivá většina – 118 hlasů se vyjádřilo pro schválení dokumentů. Dvě členské země, Sýrie a Rusko, se zdržely. Do debat představitelů se propsala současná nestabilní situace ve světě, zejména ruská agrese proti Ukrajině a válka proti teroristickému hnutí Hamás po jeho útoku na Izrael.
22. 11. 2023|

Sovětský raketoplán Buran měl konkurovat těm americkým. Stal se ale symbolem pádu impéria

Před 35 lety se do vesmíru s velkou slávou vydal sovětský raketoplán Buran. Měl být odpovědí na americký program Space Shuttle, jeho první let se ale současně stal i jeho posledním.
15. 11. 2023|

Unikátní barevný film z desátého všesokolského sletu historici objevili díky digitalizaci materiálu

Sokolové našli v archivu unikátní barevný film, který zachycuje řadu osobností včetně Františka Pecháčka. Před týdnem získal in memoriam Řád bílého lva. Záběry vznikly během desátého všesokolského sletu v roce 1938, který se stal manifestem proti nastupujícímu nacismu. V odboji pak padlo mnoho hrdinů.
6. 11. 2023|

Policie kvůli nápisu na oblečení prověřuje ženu z propalestinské demonstrace

Kriminalisté se zabývají případem ženy, která měla na středeční propalestinské demonstraci v Praze na sobě oblečení s nápisem, který mohl odkazovat na mnichovskou olympiádu v roce 1972. Policie o tom informovala na síti X. Olympiáda se zapsala do historie jako dějiště tragické události, a to teroristického útoku palestinských extremistů, který vyústil ve smrt pěti sportovců z Izraele a šesti dalších členů izraelské výpravy.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 18:03|

Francie se chystá na finále mistrovství světa v ragby. Prověří připravenost na olympiádu

Ve Francii v sobotu vrcholí mistrovství světa v ragby. Pro zemi se jedná o „zatěžkávací zkoušku“ před letními olympijskými hrami, které se v příštím roce budou konat v Paříži. I kvůli napětí na Blízkém východě mistrovství provázela mimořádná bezpečnostní opatření.
27. 10. 2023|

Jestli Česku záleží na životech, ruské a běloruské tenistky v Praze hrát nesmějí, říká Hašek

Do tenisového turnaje WTA v Praze se přihlásily sportovkyně z Ruska a Běloruska. Podle vládního nařízení ale sportovci nesmějí v Česku tyto dvě země reprezentovat. Hráčky by tak mohly na turnaji vystoupit pod neutrální vlajkou. To odmítá bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, poukazuje na to, že jsou to stále občanky své země, reprezentují ji a dělají reklamu na její činy. „Pokud na něco děláte reklamu, tak to samozřejmě eskalujete,“ upozornil v 90' ČT24. Pokud podle něj Česko nechá na turnaji tyto sportovkyně hrát, zemře kvůli tomu spousta lidí.
27. 7. 2023|

Pařížané se budou moci po sto letech koupat v Seině. Kvůli olympiádě město upravuje kanalizaci

Pařížská radnice se chystá na zrušení sto let starého zákazu koupání v Seině. Kvůli zastaralé kanalizaci se do vody dostávalo obrovské množství chemikálií a fekálních bakterií. Mohutné investice před blížící se olympiádou ale mají řeku vrátit plavcům.
25. 7. 2023|

Státy EU by měly dát azyl ruským a běloruským sportovcům, kteří odsoudí válku, řekl v EP Hašek

Státy Evropské unie by měly zajistit azyl pro ruské a běloruské sportovce, kteří odsoudí ruskou agresi na Ukrajině. V sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku to řekl bývalý český hokejový brankář Dominik Hašek, který jednal s europoslanci o tom, jak znemožnit mezinárodní starty ruských sportovců propagujících režim šéfa Kremlu Vladimira Putina. Pokud sportovci válku jasně neodsoudí, neměli by startovat v mezinárodních soutěžích ani na olympiádě v Paříži příští rok, dodal Hašek.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 20:10|

Podepsat odsouzení války není dostačující, říká o návrhu podmínky účasti Rusů na olympiádě Hašek

„Je tam spousta otazníků, jak by to bylo proveditelné. Papír unese cokoliv, víme, že ruský prezident ještě dva dny před ofenzivou na Ukrajinu říkal, že to bude tak a pak to bylo onak,“ řekl k potenciálnímu startu ruských sportovců na olympiádě v Paříži v roce 2024 bývalý hokejový brankář a olympijský vítěz Dominik Hašek v pořadu Události, komentáře.
16. 6. 2023|

O lístky na Hry v Paříži je enormní zájem. Sportovní událost však mohou zkomplikovat akce odborů

O vstupenky na Olympijské hry v Paříži v příštím roce je obrovský zájem. Navzdory vysokým cenám se jich ve druhém kole prodalo půldruhého milionu. Přípravy na Hry provází polemika kolem startu ruských a běloruských sportovců, ale také hrozby ze strany odborů, které chtějí soutěže narušit.
13. 6. 2023|

Třiaosmdesátiletá maratonkyně chce vyběhnout i na pařížské olympiádě

Olympijské hry se příští rok vrátí do Paříže přesně po sto letech. Poprvé v historii budou na trase maratonu závodit také amatérští běžci. Postavit se na startovní čáru chce i třiaosmdesátiletá Barbara Humbertová. Francouzská prababička má na svém kontě už sedmapadesát uběhlých maratonů.
3. 5. 2023|