Smrt talentů a trénink pod raketami. Ukrajina vysílá na olympiádu skromnou výpravu

Horizont ČT24: Osudy ukrajinských sportovců (zdroj: ČT24)

Do zahájení olympijských her v Paříži zbývají desítky hodin. Sportovní svátek se ale tentokrát odehraje ve stínu ruské agrese na Ukrajině. Právě ta v době války do francouzské metropole vysílá nejmenší výpravu od nabytí samostatnosti v roce 1994. V nekončících bojích už na Ukrajině zemřelo nejméně 488 sportovců a trenérů.

Stanislav Hulenkov patřil k nadějným ukrajinským judistům. „Byl velmi citlivý, vždycky tušil, kdy má provést jaký chvat. Byl velmi talentovaný a měl svou vlastní techniku,“ přiblížil Vadim Černov, judista a přítel zesnulého Hulenkova.

V roce 2017 vybojoval stříbrnou medaili na ukrajinském šampionátu do osmnácti let a o dva roky později skončil třetí mezi evropskými juniory. Aby mohl pokračovat ve sportovní kariéře, přihlásil se před třemi lety k pohraničníkům na severozápadě země. „Myslím, že před sebou viděl cíl a chtěl ho dosáhnout,“ svěřila se sportovcova matka Iryna Hulenkovová.

Cíl dostat se na olympijské hry ale přerušila ruská plnohodnotná invaze. Dvaadvacetiletý judista padl na východě země. Jeho odkaz žije dál i díky přátelům, jako je Černov, který s sebou na všechny turnaje dál vozí Hulenkovu jmenovku. „Je to připomínka toho, že se mnou vždy cestoval na závody,“ řekl Černov.

Nevyhovující podmínky

Hulenkov ale není jediný padlý ukrajinský sportovec. Podobně jako on už o život přišlo v bojích nejméně 488 možných olympioniků. Další trénují během poplachů a hrozí jim, že je zasáhnou ruské rakety, které už zničily na pět set ukrajinských sportovišť.

„Tato válka má jasné dopady, úroveň přípravy ani podmínky samozřejmě nejsou stejné. Trénink probíhá za raketových úderů. To vše má negativní vliv,“ míní trenér Stanislava Hulenkova Vitalij Tereškevič.

Až v pátek začnou v Paříži třiatřicáté letní Hry, za ukrajinskou vlajkou se sešikuje nejmenší výprava v dějinách země. Zatímco o medaile zápolí 140 sportovců, další muži a ženy budou na Ukrajině dál bojovat za svou zem.