Motivem vojenské přehlídky v Paříži bylo 80. výročí osvobození

Centrem Paříže prošla tradiční vojenská přehlídka u příležitosti státního svátku 14. července. V čele průvodu čtyř tisíc vojáků jel v otevřeném autě prezident Emmanuel Macron. Formát letošních oslav byl menší kvůli přípravám na olympijské hry. Kvůli nim se změnila také trasa, vojáci šli po avenue Foch místo bulváru Champs Elysées, kde se staví sportovní infrastruktura. Součástí průvodu ale byla také olympijská pochodeň.

Hlavním motivem letošní přehlídky bylo vedle olympijských her osmdesáté výročí osvobození Francie od nacismu. Vojenská kapela zahrála ústřední skladbu z filmu Nejdelší den o spojeneckém vylodění v Normandii v červnu 1944. Mezi předváděnou technikou letos chyběly soudobé tanky, ale naopak se ukázala historická auta z druhé světové války.

Přehlídka toho nejlepšího z francouzské armády zahrnovala přelet 22 vrtulníků a 45 letadel, 162 jezdců na koních a nechybělo ani vystoupení akrobatické skupiny Patrouille de France. Co naopak letos kvůli přípravě Her chybělo, byli zahraniční státníci. Také počty hostů podél trasy průvodu byly nižší než jiné roky, a to kvůli bezpečnostním omezením.

Svátek ve Francii doprovodila vojenská přehlídka (zdroj: ČT1)

Deník Le Figaro nedělní přehlídku popisuje jako nácvik na bezpečnostní opatření v době olympiády. Zatímco o tomto víkendu je podle francouzského ministerstva vnitra v pohotovosti na 30 tisíc policistů a četníků, z toho 11 tisíc v Paříži, v době her bude nasazeno 45 tisíc strážců pořádku a v záloze bude 18 tisíc vojáků, píše agentura AFP.