TÉMA

Vysoké Mýto

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Rozpočet na příští rok schválily Plzeň, Kroměříž i Liberec, Most chce rekordně investovat

Další kraje a města schválily ve čtvrtek rozpočty na příští rok. Jihomoravský i Jihočeský kraj plánují hospodařit se schodkem, podobně jako Vysoké Mýto v Pardubickém kraji či Plzeň. Na jihu Moravy bude kraj investovat například do opravy hodonínského S-centra poničeného tornádem. Rozpočet s rekordně vysokými investicemi schválil severočeský Most.
14. 12. 2023|

Začala stavba dalšího úseku D35, vytvoří obchvat Vysokého Mýta

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo výstavbu úseku dálnice D35 Vysoké Mýto – Džbánov. Šest kilometrů dlouhá silnice zároveň vytvoří obchvat Vysokého Mýta, které je silně zatížené tranzitní dopravou. Termín dokončení stavby se podařilo urychlit zhruba o pět měsíců, v provozu by tak mohl být na konci roku 2025.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 12:35|

Stavba dálnice D35 se vleče už půl století. Zpoždění ji prodražují o miliardy, poukázal NKÚ

Zpoždění staveb jednotlivých úseků prodražuje dálnici D35 o miliardy. V závěru kontroly, která se soustředila na dokončení dálnice mezi Hradcem Králové a Olomoucí, na to poukázal Nejvyšší kontrolní úřad. Kontroloři zároveň podotkli, že stavba D35 fakticky trvá – od začátku prvních příprav – již půl století a ještě potrvá téměř do konce dekády.
13. 11. 2023|

Na trase budoucí D35 objevili archeologové desítky nalezišť od doby kamenné až po středověk

Archeologové při průzkumu dvacetikilometrové trasy budoucí D35 našli přes dvacet nalezišť od doby kamenné až po středověk. Naleziště se nacházejí mezi Ostrovem a Džbánovem. Zajímavý je pozdní a střední paleolit, tedy doba lovců a sběračů a prvních zemědělců, řekl Daniel Stolz z archeologické organizace Archaia. Velký počet nalezišť byl podle něj nečekaný. Nejmladší jsou rozsáhlé pozůstatky cihelny, která fungovala ještě v devatenáctém století.
18. 9. 2023|

Na Pardubicku si stěžují na hluk z dálnice a chtějí nová měření. Podle ŘSD jsou limity v pořádku

Silničáři znovu změří intenzitu hluku v Čeperce na Pardubicku. Místní si tam opakovaně stěžují poté, co silničáři otevřeli další úseky dálnice D35. A požadují protihlukové stěny. Přitom právě na žádost obce tam v loňském roce hluk měřili, výsledky ale vedení Čeperky zpochybnilo. V tu chvíli byl totiž provoz na dálnici právě v daném úseku omezený.
18. 8. 2023|

Mezi Vysokým Mýtem a Svitavami se opravují mostní závěry. Řidiči musejí počítat s omezením

Na silnici první třídy číslo 35 mezi Vysokým Mýtem a Svitavami začaly v posledních dnech stavební práce na silnicích. V některých úsecích kvůli nim bude zavedena kyvadlová doprava. Zhruba během dvou týdnů tam silničáři provedou opravy na pěti mostech, vymění elastické mostní závěry. Informoval o tom mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.
6. 6. 2023|

Lidé v Česku si během Jom ha-šoa připomněli oběti holocaustu

Ve 24 českých a moravských městech zazněla v úterý odpoledne jména dětí, žen a mužů, které nacistický režim za druhé světové války připravil o život. Veřejné čtení jmen je součástí dne vzpomínky na oběti holocaustu. V Terezíně na Litoměřicku u příležitosti Dne holocaustu a hrdinství (v hebrejštině Jom ha-šoa ve ha-gvura) zaznělo dalších sto jmen obětí. Židovské osudy zpřítomnili také studenti, kteří zahráli příběhy čtyř rodin z Vysokého Mýta, které prošly terezínským ghettem. K pietě na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se kromě českých politiků připojili i zahraniční diplomaté.
18. 4. 2023|

Na škole v Pardubicích je pamětní deska, která připomíná transporty Židů do Terezína

Obchodní akademie v Pardubicích má nově pamětní desku, která připomíná židovské transporty do Terezína. Přímo ve škole bylo před osmdesáti lety seřadiště. Dvěma transporty v prosinci 1942 odjelo do Terezína 1258 lidí, většinu z nich později zavraždili nacisté v Osvětimi. Přežilo pouhých 92 lidí, řekl archivář ze Státního okresního archivu Pardubice Petr Mücke.
8. 12. 2022|

Ve městech roste zájem o třídění bioodpadu. Lidé tím také mohou ušetřit

V České republice přibývá lidí, kteří třídí rostlinný odpad. Například v Praze se zájem o třídění zvýšil až dvojnásobně. Obyvatelé si tam za hnědé popelnice od ledna nemusí nic připlácet. Zájem se ale zvedl ve všech městech, která ČT oslovila. Podle odpadových hospodářů za to může bezplatné dodání nádob a vidina nižších poplatků za odpady.
20. 11. 2022|

Vražda ve Vysokém Mýtě a výbušnina v pardubické škole mají stejného pachatele, uvedla policie

Sobotní vražda ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku a páteční umístění výbušného systému ke Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích mají stejného pachatele. Informovala o tom v pondělí policie. Devatenáctiletý mladík ve škole studoval. Po vraždě ve Vysokém Mýtě se otrávil a pak v nemocnici zemřel, sdělili zástupci policie a státního zastupitelství.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 15:35|

Další úseky D35 mají zpoždění. Obce se bojí zvýšení dopravy a omezují kamiony

Příprava některých úseků dálnice D35 v Pardubickém kraji nabírá zpoždění. Silničáři v příštím roce zahájí výstavbu pouze dvou dálničních úseků místo plánovaných čtyř. Obce v kraji, kterým měla dálnice ulevit, se proto obávají dlouhodobého zahlcení kamiony. Některé tak dokonce budují semafory, ale i retardéry a další zpomalovací prvky na obecních silnicích.
22. 7. 2022|

Zemřel herec a dabér Stanislav Fišer. Hlas propůjčil Vinnetouovi

Ve věku 90 let zemřel divadelní a filmový herec a dabér Stanislav Fišer. Svou kariéru spojil hlavně s Městskými divadly pražskými, vedle toho patřil i k nejobsazovanějším dabérům v Česku, jeho hlasem mluvil například Pierre Brice v roli náčelníka Apačů Vinnetoua nebo animovaný Asterix. O úmrtí Fišera informovala Frekvence 1 a deník Blesk.cz, kterým to sdělila hercova partnerka Antonie Hemerková.
11. 6. 2022Aktualizováno11. 6. 2022, 11:00|

Dvě části dálničního mostu v Uhersku od sebe dělí metr a půl. Spojí se do dvou týdnů

V Uhersku na Pardubicku se dokončuje unikátní dopravní stavba. Jde o dálniční most přes železniční koridor, který silničáři postavili podél trati a poté obě části nad železnicí otočili. V Česku byla taková technologie použita poprvé. Nyní musí stavbaři ještě obě části mostu spojit. První automobily by tímto úsekem dálnice D35 měly projet do konce letošního roku.
10. 5. 2022|

Chybí peníze na přivaděče k budoucí dálnici D35. Slíbené částky kvůli dražšímu materiálu nestačí

Na stavbu přivaděčů k dálnici D35 chybí peníze, podle vedení Pardubického kraje za to může neustálé zdražování. Odhadem chybí asi jedna miliarda korun. To by mohlo nejvíce zasáhnout chystanou stavbu obchvatů Vysokého Mýta a Chocně, na které chybí více než 650 milionů korun. Pardubický kraj před čtyřmi lety podepsal s vládou memorandum, kdy získal 2,7 miliardy korun na stavbu přivaděčů k novým úsekům dálnice. Kvůli rostoucím cenám za materiál i práci se ale vše prodraží.
19. 11. 2021|

Festival láká na architekturu Jana Kotěry i nádražní budovy

Začal týdenní festival Den architektury. Letos pořadatelé lákají na tři sta akcí v osmi desítkách obcí v Česku i na Slovensku. Hlavním tématem jsou tentokrát nádražní budovy a zaniklé tratě. Návštěvníci se podívají do krovů i do podzemí, na historické skvosty nebo moderní díla. Pořadatelé se zaměřili i na stopy architekta Jana Kotěry.
3. 10. 2021|

Nemocné s tuberkulózou léčil profesor Jedlička moderní metodou. Ocenil ho i Masaryk

Kvůli první světové válce musel mladý lékař Jaroslav Jedlička po škole nastoupit do vojenské služby do nemocnice. Podepisoval několik úmrtních listů denně a mohla za to tuberkulóza. Mladým mužům nedokázal pomoci, a proto se rozhodl, že se začne léčbě souchotin a plicním chorobám intenzivně věnovat. V roce 1932 založil I. kliniku tuberkulózy a respiračních nemocí a byl také autorem první učebnice o tomto onemocnění u nás.
14. 8. 2021|

Most ztracený ve vegetaci a bašta u kostela jsou rekonstruovanými památkami roku

Ceny v soutěži Památka roku 2020 získala oprava bašty u evangelického kostela v Čáslavi a rekonstrukce cihlového mostu u letohrádku Portz u Mikulova. Ceny v úterý v panteonu Národního muzea předávali zástupci pořádajícího Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
22. 6. 2021|

Občané Vysokého Mýta poděkovali zdravotníkům obří květinovou kresbou

Na dlažbu náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě namalovali lidé květiny. Chtěli tím poděkovat zdravotníkům za záchranu životů během pandemie. Akci zorganizovala místní základní umělecká škola. Vyrobila obří květinové šablony a zajistila 900 kilogramů plavené křídy a dalších pomůcek pro malbu.
30. 4. 2021|

Výtluky na silnicích na Svitavsku způsobily už několik nehod. Silničáři se hájí, že „dělají, co mohou“

Problémy dělá řidičům stav silnic první třídy od Vysokého Mýta do Svitav a kolem Březové nad Svitavou. Výtluky tam za poslední týden zavinily patnáct dopravních nehod. Policisté vyzvali správu silnic k opravě vozovky. Postup silničářů se jim ale zdá pomalý.
6. 2. 2021|

Když ve Vysokém Mýtě umění vyhodili dveřmi, vrátilo se oknem

V živý orloj se v pátek proměnila Městská galerie ve Vysokém Mýtě. Plánovanou vernisáž nové výstavy se rozhodla uskutečnit navzdory platnému nařízení o zákazu kulturních akcí – obrazy totiž pracovníci galerie ukazovali návštěvníkům v oknech.
17. 10. 2020|

Pardubický kraj je tranzitním regionem, ve volbách může rozhodovat doprava nebo kauzy krajské nemocnice

Pardubický kraj je především tranzitním regionem, vede přes něj železniční koridor spojující Čechy s Moravou. Palčivým problémem je kamionová doprava, trasování budoucí dálnice D35, ale i investice do krajských silnic. Celou republikou pak otřásly kauzy pardubické nemocnice, kde malý chlapec po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu.
4. 9. 2020|

Archeologové našli v Českých Lhoticích více než dva tisíce let starý meč. Nevědí, kde se vzal

Množství artefaktů, včetně železného meče, nalezli archeologové při novém průzkumu keltského oppida v Českých Lhoticích nedaleko Nasavrk na Chrudimsku. Kromě meče objevili také hroty šípů, stavební kování či části spon. Umožnila jim to orba kousku zatravněné plochy, kterou mohli prozkoumat s pomocí spolupracovníků z řad veřejnosti s detektory.
3. 9. 2020|

Parašutisté z Ležáků vysílali o hromadném vraždění plynem. Osadu nacisté vypálili před 78 lety

Kamenická osada Ležáky na Chrudimsku sloužila během druhé světové války jako útočiště parašutistů skupiny Silver A. Ve vsi ukryli radiostanici Libuši vyslanou z Londýna. Po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha ale do Ležáků vtrhli nacisté a zavraždili všechny obyvatele kromě dvou dětí. Osada byla 24. června 1942 vypálena a srovnána se zemí.
24. 6. 2020Aktualizováno24. 6. 2020, 12:07|