TÉMA

Dolní Lutyně

Obce na Karvinsku chtějí po státu, aby prověřil podmínky pro vybudování průmyslové zóny v Dolní Lutyni

Bohumín, Dolní Lutyně a Dětmarovice budou požadovat od státu důkladné prověření všech podmínek pro případné vybudování strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku. Chtějí také záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel. Se stavbou zóny souvisí několik problémů, upozornili po pátečním jednání bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) a dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN). Proti stavbě zóny už vznikla i petice.
8. 3. 2024|

Moravskoslezský kraj otevřel cestu ke vzniku gigafactory v Dolní Lutyni

Moravskoslezský kraj ve čtvrtek otevřel cestu k možnému vzniku Strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni na Karvinsku. Zastupitelé rozhodli o přípravě aktualizace zásad územního rozvoje, která umožní proměnu lokality v rozvojovou zónu. Vláda už ve středu schválila, že zahájí přípravu těchto ploch pro příchod významného investora. Portál iROZHLAS napsal, že stát chce v Dolní Lutyni postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut za 200 miliard korun.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 15:18|

Na Karvinsku má vzniknout gigafactory, vláda zahájí přípravu pozemků pro významného zahraničního investora, řekl Fiala

Na Karvinsku by mohla vyrůst továrna na výrobu baterií do elektromobilů. Vyplývá to z dokumentů, které dostali na čtvrteční jednání zastupitelé Moravskoslezského kraje, na tiskové konferenci po jednání kabinetu to ve středu potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Vláda má nyní zahájit přípravu ploch na stavbu mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi pro významného zahraničního investora. Projekt by měl přinést nová pracovní místa, přispět k energetické bezpečnosti a zvýšit konkurenceschopnost Česka. V lokalitě se ale dosud se zřízením průmyslové zóny nepočítalo.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 19:50|

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně se po několika dnech podařilo částečně obnovit

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně, kde se ve středu srazil vlak s nákladním autem, byl v sobotu odpoledne částečně obnoven. Vlaky místem nehody zatím jezdí omezenou rychlostí a po jedné koleji, sdělil mluvčí Správy železnic (SŽ) Martin Kavka. Středeční havárii nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění.
27. 1. 2024|

Objevují se pochybnosti ohledně přejezdu, kde se srazil vlak s kamionem

Hasiči Správy železnic během čtvrtka odklízeli následky středeční srážky vlaku a kamionu u Dolní Lutyně na Karvinsku. Zemřel při ní strojvedoucí a dvě desítky lidí se zranily. Pokračuje také vyšetřování příčin nehody.
26. 1. 2024|

Hasiči odklidili trosky vlaku, který ve středu narazil do nákladního auta na Karvinsku

Hasiči Správy železnic ukončili práce na odstranění trosek vlaku, který se ve středu u Dolní Lutyně na Karvinsku střetl s nákladním autem převážejícím vrtnou soupravu, řekl jejich mluvčí Martin Kavka. Nehodu nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění. V péči lékařů moravskoslezských nemocnic zůstává pět lidí, stav všech je stabilizovaný. Policie propustila řidiče nákladního vozu. Doprava v místě bude obnovena nejdříve v sobotu večer.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 12:35|

Střet vlaku s nákladním autem na Karvinsku nepřežil strojvůdce, omezení na koridoru může trvat dva týdny

Při ranní srážce vlaku a nákladního auta, které zřejmě převáželo nadměrný náklad, u Dolní Lutyně na Karvinsku zemřel strojvedoucí. Ve vlaku bylo podle Správy železnic (SŽ) a hasičů zraněno devatenáct lidí, dalších čtyřicet evakuovaných zranění neutrpělo, pět lidí opustilo soupravu před příjezdem záchranářů. Ti ošetřili celkem dvacet lidí, osmnáct transportovali do nemocnic. Pro nezraněné přijel autobus. Ve vlaku cestovalo přes šedesát lidí. Provoz na koridoru mezi Bohumínem a Karvinou a dál na Slovensko se po jedné koleji obnoví v sobotu, zprovoznění druhé koleje předpokládá SŽ do čtrnácti dnů. Škoda je prozatím vyčíslena na 37 milionů korun.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 20:13|

Obcím se nelíbí způsob rozdělování dotací na rozšiřování školek

Obce kritizují ministerstvo pro místní rozvoj za způsob rozdělování evropských dotací na rozšiřování školek. Podle samospráv resort nepřihlíží k demografickému vývoji regionů. Největší zájem o nové kapacity je ve Středočeském kraji. Nejvíc peněz ale mohou získat jiné regiony, které o ně tolik nestojí.
22. 1. 2023|

Skutečný čapí život mohou lidé sledovat ve dne v noci, kamera ho přenáší on-line

Několik webových kamer na Karvinsku monitoruje čapí hnízda. Zapnuté jsou 24 hodin denně a lidé mohou ptáky sledovat on-line. Jako přínosné je ale hodnotí také ornitologové a ochránci přírody. Pokud se totiž některý z ptáků zraní, mohou mu záchranné stanice včas pomoci.
22. 6. 2021|

V Dolní Lutyni se podle policie střílelo kvůli rodinným sporům

Motivem středečního střeleckého útoku v Dolní Lutyni na Karvinsku byly podle policie rodinné spory. Při nich jedenadvacetiletý útočník postřelil samopalem svého otce a zranil svého bratra. Policisté zadrželi dva lidi, použili služební zbraň a zranili 64letého muže. Sousedé popisují incident jako přestřelku. Policisté zadrželi další zbraně a ohledávají místo činu.
7. 10. 2020Aktualizováno8. 10. 2020, 10:56|

Karvinsko bude rájem skleníků. Umělé osvětlení a horkovod probudí rostliny i v zimě

V Dolní Lutyni na Karvinsku se budují obří skleníky. Pěstovat se tam mají na 11 hektarech rajčata a okurky. Vše převážně pro tuzemský trh. Hulínská společnost, která skleníky staví, podle redaktora České televize Tomáše Indreie slibuje provoz bez světelného znečištění.
3. 6. 2018|

Marihuanový gang stanul před soudem. Kvůli výrobě drogy pěstitelé poškodili dům

Krajský soud v Ostravě řeší případ pětičlenné organizované skupiny, která na Karvinsku dva roky ve velkém pěstovala marihuanu. Na trh dostali po dvou sklizních 23 kilogramů drogy, vydělali 1,4 milionu korun. Třetí sklizeň už nestihli.
30. 1. 2018|