TÉMA

CNN

USA nebudou před Ruskem bránit země NATO, jež nedávají dost na obranu, řekl Trump. Šílené, reagoval Bílý dům
Pokud země NATO nebudou dávat dost na obranu a napadne je Rusko, Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa jim nepřijdou na pomoc. Trump, který se uchází o republikánskou nominaci na prezidenta, se tak v sobotu vyjádřil během předvolební kampaně ve městě Conway v Jižní Karolíně. Řekl dokonce, že by v takovém případě Rusko povzbudil, „ať si dělá, co chce“, informuje server televize CNN, který to označuje za „ohromující“ přiznání, že by Trump v případě svého zvolení nedodržel základní ustanovení Severoatlantické aliance o kolektivní obraně. Bílý dům v reakci slova Trumpa označil za „odporná a šílená“.
11. 2. 2024Aktualizováno11. 2. 2024, 21:48|ČTK
Střelba v Praze šokovala a zarmoutila evropské lídry i Bílý dům. Slovensko nabízí pomoc
Politici z celého světa vyjadřují soustrast rodinám obětí čtvrteční střelby v Praze. „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ uvedl americký prezident Joe Biden a nabídl Česku pomoc. Tu je podle premiéra Roberta Fica a prezidentky Zuzany Čaputové připravenou poskytnout i Slovensko. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že je šokována nesmyslným násilím, které si vyžádalo několik lidských životů.
21. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 06:00|ČTK
Biden žádá urychlenou volbu nového šéfa sněmovny. Podle CNN se bude hlasovat až příští týden
Odvolaný předseda americké Sněmovny reprezentantů, republikán Kevin McCarthy, se o post znovu ucházet nebude. Svým spolustraníkům to oznámil na jednání několik hodin po svém odvolání. Jedna z nejvyšších amerických ústavních funkcí je prozatímně obsazená McCarthyho spojencem ze Severní Karolíny Patrickem McHenrym. Bílý dům mezitím vyzval dolní komoru Kongresu k urychlenému obsazení pozice. Republikáni nicméně o novém předsedovi hodlají hlasovat až příští týden, píše stanice CNN.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 23:14|
KLDR vyhostila amerického vojáka, který v létě přešel hranici z Jižní Koreje
Severní Korea vyhostila amerického vojáka Travise Kinga, který v červenci bez povolení překročil demarkační linii mezi KLDR a Jižní Koreou. Ve středu o tom informovala televize CNN s odvoláním na severokorejskou státní agenturu KCNA. Agentura AP s odvoláním na své nejmenované zdroje napsala, že už byl předán americké straně a je nyní v Číně. Podle večerních zpráv je voják již na cestě do Spojených států.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 19:57|
Ukrajina se přihlásila k útoku na Krymský most, zveřejnila video z dronové operace
Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) zveřejnila prostřednictvím americké televizní stanice CNN záběry z útoku experimentálního námořního dronu na Krymský most. Přihlásila se tím k odpovědnosti za něj a varovala, že budou následovat další podobné útoky.
16. 8. 2023|
Trump neuspěl se žalobou na CNN, která kritizovala jeho nepodložené výroky o ukradených volbách
Floridský soud zamítl žalobu bývalého prezidenta Donalda Trumpa na stanici CNN, ve které se politik domáhal odškodnění ve výši 475 milionů dolarů (přes deset miliard korun). Trumpovi se nelíbilo, že stanice označila jeho tvrzení, že mu bylo odcizeno vítězství v prezidentských volbách v roce 2020, za „velkou lež“. Bývalý prezident tvrdil, že se tím stanice snažila vytvořit spojitost mezi ním a Adolfem Hitlerem, což však federální soudce odmítl, napsala v sobotu agentura Reuters.
30. 7. 2023|
„Nasadili tanky Leopard a bojová vozidla Bradley.“ Ruští okupanti připouštějí lokální proražení obranné linie
Druhá fáze ukrajinské protiofenzivy, zahájená v tomto týdnu, se ve třech úsecích Záporožské oblasti dokázala „vklínit“ do první ruské obranné linie. Uvedla to americká stanice CNN s odvoláním na obě strany konfliktu. Podobný vývoj zmiňuje i americký Institut pro studium války (ISW). Některé zprávy z fronty však nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak ve čtvrtek uvedl, že ukrajinští vojáci osvobodili ves Staromajorske na západě Doněcké oblasti.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 18:15|
Po roce ve funkci končí šéf zpravodajské stanice CNN Chris Licht
Po roce ve funkci a několika přešlapech končí šéf americké zpravodajské stanice CNN Chris Licht. O jeho odchodu ve středu informovalo vedení společnosti Warner Bros. Discovery, pod niž CNN patří. Vedení stanice se dočasně ujme čtyřčlenný manažerský tým.
7. 6. 2023|
Trump na nahrávce říká, že má utajovaný dokument o Íránu, tvrdí CNN
Americká federální prokuratura získala zvukový záznam ze schůzky v létě 2021, na které bývalý prezident Donald Trump přiznává, že si poté, co opustil Bílý dům, nechal utajovaný dokument Pentagonu o potenciálním útoku na Írán. Informovala o tom americká televizní stanice CNN s odvoláním na několik zdrojů. Trump přitom dříve tvrdil, že si žádné utajované materiály nenechal.
2. 6. 2023|
Potopené americké letadlové lodě i zničené čínské námořnictvo. Válečné hry simulovaly útok na Tchaj-wan
Potenciální invaze na Tchaj-wan v roce 2026 by znamenala obrovské ztráty pro armády Číny, Tchaj-wanu, Japonska a USA. Vojenské ambice by se ale Pekingu nezdařilo naplnit. Píše o tom americká stanice CNN s odkazem na válečnou simulaci, kterou provedl vlivný washingtonský think tank.
9. 1. 2023|rp
Demokraté obhájí většinu v Senátu, jejich kandidátka zvítězila v Nevadě
Demokratická strana v kongresových volbách uhájila dosavadní většinu v Senátu a má dokonce šanci získat jedno křeslo navíc oproti předchozímu volebnímu období. Rozhodující mandát ve prospěch strany vládnoucího prezidenta Joea Bidena zajistila stávající demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová, která podle projekcí agentury AP v Nevadě zvítězila nad republikánským kandidátem Adamem Laxaltem. Biden v první reakci uvedl, že ho výsledek „neuvěřitelně potěšil“.
13. 11. 2022Aktualizováno13. 11. 2022, 11:38|
Republikáni chtějí kontrolovat pomoc Ukrajině, píše CNN. Škrty by se neměly týkat zbraní
Pokud se republikánům podaří v listopadových volbách získat většinu ve Sněmovně reprezentantů, budou chtít prosadit větší kontrolu nad pomocí, kterou Washington poskytuje Ukrajině. Píše to stanice CNN s odkazem na své zdroje ve straně. Podle nich zřejmě republikáni nebudou chtít krátit vojenské dodávky, škrty by však mohly nastat v pomoci do mimovojenských oblastí.
27. 10. 2022|rp
Muskova SpaceX tvrdí, že už nemůže platit internetové služby na Ukrajině, píše CNN
Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska tvrdí, že už nemůže nadále platit internetové služby na Ukrajině, a žádá americký Pentagon, aby financování převzal. Informovala o tom stanice CNN na základě dokumentů, k nimž získala přístup, a informaci posléze potvrdil Musk na Twitteru. Ukrajina podle CNN obdržela odhadem dvacet tisíc terminálů potřebných pro fungování připojení k satelitní síti Starlink. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v reakci na zprávu stanice napsal, že Ukrajina se bude snažit zajistit pokračování služby.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 21:47|vkl
Trump žaluje CNN, chce odškodnění skoro půl miliardy dolarů. Stanice ho prý pomlouvá
Bývalý americký prezident Donald Trump podal na zpravodajskou stranici CNN žalobu pro pomluvu. Jako odškodnění žádá 475 milionů dolarů (11,8 miliardy korun), informovala agentura Reuters.
4. 10. 2022|
Rusko verbuje do bojů na Ukrajině vězně. Slibuje jim peníze i svobodu
Rusko posílá do bojů na Ukrajině vězně. Podle americké televizní stanice CNN jsou rekrutováni v nápravných zařízeních po celé zemi. Nabízí jim brzkou svobodu a v přepočtu až 80 tisíc korun měsíčně. Koncem minulého týdne nezávislý investigativní portál The Insider napsal, že žoldnéře z řad vězňů verbuje přímo polovojenská Wagnerova skupina. Ta už měla najmout tisícovku odsouzených.
10. 8. 2022|
Jak se Biden a jeho tým rozhodli zabít nejhledanějšího teroristu světa, popsala CNN
Předtím, než americký prezident Joe Biden vydal rozkaz k zabití Ajmána Zavahrího, chtěl do podrobností porozumět tomu, kde se lídr teroristické sítě al-Káida skrývá. Útok amerického bezpilotního letounu, který Zavahrího zabil na jeho balkoně v centru Kábulu, byl výsledkem několikaměsíčního přísně tajného plánování ze strany Bidena a úzkého okruhu jeho vysoce postavených poradců, napsala stanice CNN.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 23:16|
Předsedkyně sněmovny USA Pelosiová Tchaj-wan navštíví, uvádí CNN
Stanice CNN uvedla s odvoláním na zdroj z tchajwanské vlády a „vysoce postavený americký zdroj obeznámený se situací“, že předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová po zastávce v Malajsii navštíví Tchaj-wan. Bílý dům a americká diplomacie v pondělí večer uvedly, že rozhodnutí, zda Pelosiová Tchaj-wan navštíví, je v jejích rukách. Oba úřady také vyzvaly rozhořčenou Čínu k tomu, aby situaci neeskalovala.
1. 8. 2022Aktualizováno1. 8. 2022, 21:08|vkl
Ukrajina pomýšlí na osvobození celé země. V Izjumu našli desítky mrtvých civilistů
Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že Kyjev pomýšlí na osvobození celé země. Ruský prezident Vladimir Putin se podle amerických výzvědných služeb připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině. V domě v Izjumu v Charkovské oblasti zničeném v březnu ruskými vojáky se našla těla 44 civilistů. V Charkovské oblasti bylo osvobozeno několik obcí, oznámil večer generální štáb ukrajinské armády. Bělorusko poslalo k ukrajinským hranicím speciální síly.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 22:57|
Ukrajině pomáháme, protože nechceme znovu zažít ruskou okupaci, řekl Lipavský CNN
Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) by rád, aby velké země jako Německo dělaly více pro vyzbrojení Ukrajiny. Řekl to v rozhovoru s americkou televizí CNN a dodal, že by to Ukrajině hodně pomohlo. Zároveň poznamenal, že ale chápe vnitropolitickou situaci v těchto státech. V rozhovoru řekl také, že Česko pomáhá Ukrajině s ohledem na vlastní zkušenost s ruskou okupací v roce 1968.
22. 4. 2022|daz
V sobotu se podařilo z obléhaných měst evakuovat asi 13 tisíc lidí. Ostřelování na Ukrajině ale neustává
Rusko pokračuje v ostřelování ukrajinských měst a civilních oblastí po celé zemi. Jeho armáda dál pomalu postupuje na Kyjev, hlavní část vojsk se podle britského ministerstva obrany nachází 25 kilometrů od centra města. Ukrajinská zpravodajská služba obvinila Rusko z ostřelování konvoje, který evakuoval ženy a děti v Kyjevské oblasti. Hlásí sedm mrtvých včetně dítěte. Ministerstvo obrany ale uvedlo, že se konvoj nacházel mimo koridor. Za sobotu se z obléhaných ukrajinských měst podařilo evakuovat kolem 13 tisíc lidí, tedy zhruba dvakrát tolik co v pátek. Na humanitární koridor stále čeká město Mariupol.
12. 3. 2022Aktualizováno13. 3. 2022, 00:23|
S válkou na Ukrajině se zastavila půlka světové produkce neonu potřebného k výrobě čipů
Dva přední dodavatelé neonu na Ukrajině museli kvůli sílícímu ruskému útoku přerušit výrobu. Země se na celosvětových dodávkách suroviny důležité pro výrobu čipů podílí zhruba z poloviny. Hrozí tak zvýšení cen čipů a jejich větší nedostupnost, upozorňuje televize CNN.
12. 3. 2022|rp
Svědci srpnového útoku v Kábulu mluví o střelbě zahraničních vojáků do lidí. Pentagon to vyloučil
Protichůdné závěry přinesly dvě zprávy, které vyšetřovaly údajnou střelbu zahraničních vojáků do afghánských civilistů po teroristickém útoku u kábulského letiště z loňského srpna. Podle některých svědků pálili vojáci do lidí bezprostředně po sebevražedném atentátu teroristické organizace Islámský stát, který otřásl urychleným stahováním západních sil ze země. Pentagon ve své zprávě vyloučil, že by ke střelbě  došlo. Stanice CNN s odkazem na očité svědky uvádí několik obětí palby vojáků NATO.
10. 2. 2022|
V Číně mi hrozilo jen vyhoštění, teď můžou kritické novináře i zavřít, varuje před olympiádou reportér Tomáš Etzler
Z Ameriky přes válečné zóny do Číny. Tak by se dala popsat novinářská cesta Tomáš Etzlera. Z českých reportérů je jediný, kdo první novinářské zkušenosti začal sbírat rovnou v CNN. K reportérské práci se tam ale nedostal hned. Začínal jako řidič, který vozil pizzu a štáby na natáčení. Do Pekingu a Hongkongu odjel už jako zkušený reportér.
25. 1. 2022|
Ukrajina zavedla sankce proti desítkám Rusů. Američtí diplomaté žádají odjezd z Kyjeva
Ukrajina zavedla sankce proti 52 občanům Ruska a 24 ruským společnostem, informoval zpravodajský portál Meduza. Většinu osob na seznamu tvoří ruští soudci a úředníci působící na poloostrově Krym, který v roce 2014 Rusko vojensky obsadilo a anektovalo. Kromě toho na seznamu figuruje zplnomocněný zástupce ruského prezidenta v Severokavkazském federálním okruhu a bývalý ruský generální prokurátor Jurij Čajka nebo bloger Artěmij Lebeděv. Sankce jsou reakcí na aktuální ruský tlak, který vyvolává obavy z invaze. Ty mají i USA, jejichž diplomaté žádají evakuaci části personálu z Kyjeva.
22. 1. 2022|