KLDR vyhostila amerického vojáka, který v létě přešel hranici z Jižní Koreje

Severní Korea vyhostila amerického vojáka Travise Kinga, který v červenci bez povolení překročil demarkační linii mezi KLDR a Jižní Koreou. Ve středu o tom informovala televize CNN s odvoláním na severokorejskou státní agenturu KCNA. Agentura AP s odvoláním na své nejmenované zdroje napsala, že už byl předán americké straně a je nyní v Číně. Podle večerních zpráv je voják již na cestě do Spojených států.

Severokorejská státní agentura KCNA už dříve informovala, že třiadvacetiletého vojína ze země vyhostí. Neuvedla ale, kdy se tak stane ani kam ho vydá. Mnozí předpokládali, že Pchjongjang bude jeho zadržení protahovat v naději, že se mu podaří vynutit si na Washingtonu ústupky v době zvýšeného napětí mezi oběma zeměmi, píše agentura AP.

„Američtí představitelé zajistili návrat vojína Travise Kinga z Korejské lidově demokratické republiky,“ uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. „Oceňujeme obětavost zprostředkovatelského týmu, který neúnavně pracoval v obavách o stav vojína Kinga,“ dodal.

Podle severokorejských médií místní úřady dokončily vyšetřování případu. King se podle ní při výslechu přiznal, že nezákonně vnikl na území KLDR, protože se mu „nelíbilo nelidské chování a rasová diskriminace v americké armádě“ a údajně byl také „rozčarován nerovnostmi v americké společností“.

Voják přešel hranici z Jižní Koreje do KLDR při organizované prohlídce demilitarizovaného pásma, která se konala 18. července. King se měl z disciplinárních důvodů vrátit do Spojených států poté, co byl v jihokorejském vězení po obvinění z napadení. Po bezpečnostní kontrole na letišti se mu ale podařilo připojit k exkurzi na hranici, tu přitom podle amerických médií překročil dobrovolně.

Kingovo překročení hranic viděl svědek

Nejmenovaný svědek ze skupiny, k níž se King přidal, řekl v červenci stanici CBS News, že voják se hlasitě smál a pak vběhl mezi budovy směrem k hranici s KLDR. „Nejdříve jsem si myslel, že jde o špatný vtip,“ popsal situaci zdroj CBS News.

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950–1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoli podpisem mírové smlouvy.