Biden žádá urychlenou volbu nového šéfa sněmovny. Podle CNN se bude hlasovat až příští týden

Sněmovna reprezentantů odvolala svého předsedu McCarthyho (zdroj: ČT24)

Odvolaný předseda americké Sněmovny reprezentantů, republikán Kevin McCarthy, se o post znovu ucházet nebude. Svým spolustraníkům to oznámil na jednání několik hodin po svém odvolání. Jedna z nejvyšších amerických ústavních funkcí je prozatímně obsazená McCarthyho spojencem ze Severní Karolíny Patrickem McHenrym. Bílý dům mezitím vyzval dolní komoru Kongresu k urychlenému obsazení pozice. Republikáni nicméně o novém předsedovi hodlají hlasovat až příští týden, píše stanice CNN.

„Prezident (Joe) Biden dal již v minulosti najevo, že je odhodlaný spolupracovat s oběma stranami Kongresu v dobré víře v zájmu amerických občanů. Jelikož urgentní výzvy, kterým náš národ čelí, nepočkají, prezident doufá, že předseda bude zvolen promptně,“ stojí v prohlášení Bílého domu Bidenovy mluvčí Karine Jean-Pierrové.

„Je to naprosto historická chvíle. Poprvé v dějinách jsou USA bez předsedy Sněmovny reprezentantů, respektive v situaci, kdy byl odvolán. Za více než dvě stě let se nestalo, aby sněmovna svého předsedu odvolala,“ komentoval situaci zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal a připomněl, že předseda Sněmovny reprezentantů je po prezidentovi druhou nejvyšší americkou politickou funkcí.

Podle agentury AP McCarthy úterní turbulentní dění v Kongresu zhodnotil prohlášením, že „by nic neudělal jinak“ a že „měl štěstí, že mohl sloužit“ Američanům.

Bohumil Vostal o odvolání republikána McCartyho z čela Sněmovny reprezentantů (zdroj: ČT24)

Vostal připomněl, že McCarthy byl zvolen teprve před devíti měsíci: „A trvalo mu 15 kol, než byl vůbec zvolen. Nakonec ale nedokázal překonat odpor několika svých republikánských kritiků, nejtvrdším z nich byl floridský kongresman Matt Gaetz.“

Právě Gaetz také vyvolal hlasování o jeho odvolání. „McCarthy je bytostí z bažin. K moci se dostal tím, že shromažďoval peníze se speciálními úroky a ty pak přerozděloval výměnou za laskavosti. Z téhle horečky se teď dostáváme,“ nechal se slyšet Gaetz. Společně s ním se k republikánské rebelii přidalo sedm dalších kongresmanů sdružených v radikální frakci Freedom Caucus.

McCarthymu zlomila vaz dohoda s demokraty

McCarthyho pozice jakožto předsedy Sněmovny reprezentantů byla oslabená už v lednu po jeho zvolení, jelikož část republikánů jej považovala za slabého šéfa neschopného čelit tlaku Bílého domu a Senátu, které má pod kontrolou Demokratická strana.

Odpor vůči McCarthymu se vystupňoval po víkendových událostech, kdy McCarthy spolupracoval s demokraty na právních předpisech potřebných pro zamezení paralyzování amerických federálních úřadů. „Ale víte co, přišel jsem o práci tím, že jsem dělal to, o čem jsem byl přesvědčený, že je správné. S tím jsem naprosto smířený,“ řekl McCarthy ke spolupráci s demokraty.

Osm republikánských vzbouřenců mu vyčetlo, že nedrží slovo. Nejen kvůli spolupráci s demokraty, čímž zastavil hrozbu platební neschopnosti americké vlády, ale i kvůli americké pomoci Ukrajině, kde se McCarthy snažil lavírovat mezi odpůrci a stoupenci podpoře Kyjevu.

Při svém loučení ovšem přirovnal ruského vůdce Putina k chování německého diktátora Hitlera ve třicátých letech a varoval před appeasementem. „Hodně kroků, které Putin dělá, jsou velmi podobné Hitlerovi. Ten i v rozporu s Versaillskou úmluvou vybudoval armádu, světové velmoci nic neřekly. A co pak udělal? Obsadil část Československa.“ 

Sněmovna je poprvé bez předsedy

Obě americké strany budou v brzké době jednat o jménech, která nominují jako kandidáty na nového předsedu. Hlasování o novém předsedovi je plánované na příští týden, nejspíše na středu, píše stanice s odvoláním na prohlášení Gaetze a jeho spolustraníka Boba Gooda z Virginie. Zasedání komory bude podle kongresmanů do té doby přerušené.

Vzhledem k tomu, že Sněmovna reprezentantů funguje bez voleného předsedy historicky poprvé, není zcela jasné, jakými pravomocemi disponuje. Jméno současného prozatímního předsedy McHenryho figurovalo na prvním místě v tajném seznamu, který musí komora mít k dispozici na základě zákona z roku 2003, uvádí stanice NBC.

Debata o pravomocech dolní komory Kongresu bez voleného předsedy byla relevantní také letos v lednu před McCarthyho zvolením. Tehdy byla však situace jiná tím, že žádný ze 435 kongresmanů zvolených ve volbách tři měsíce předtím nemohl bez přítomnosti předsedy složit slib. Sněmovna reprezentantů tedy byla nakrátko slabým subjektem bez pravomoci dohlížet na činnost vlády, předvolávat svědky před sněmovní výbory a kongresmani nemohli zahájit činnost kanceláří ve svých obvodech.

Problémem vyplývajícím z nynější situace je, že týden potřebný ke zvolení nového předsedy může Kongresu chybět při schvalování zákonů o financování federální vlády. Kongres a Bílý dům mají čas do 17. listopadu, aby balík dvanácti zákonů přijaly. Je nepravděpodobné, že by nezasedající Sněmovna reprezentantů učinila pokrok v jednáních, která mimo jiné přilila oheň do vnitrostranických republikánských sporů, podotýká Reuters.

Matt Gaetz
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Součástí dalšího financování má být také vyčlenění nových prostředků na podporu Ukrajiny, po němž volá Bílý dům. „Dělá mi to starosti,“ řekl prezident Biden, když byl tázán na vyhlídky uvolnění dalších peněz na vyzbrojování Kyjeva.

Bílý dům předtím uvedl, že pro hladké pokračování podpory Ukrajiny potřebuje od zákonodárců zelenou začátkem října. Nyní Biden zmínil „jiný způsob, kterým by se nám mohlo podařit najít finance“, podrobnosti ale neuvedl.

„Občanská válka republikánů ve sněmovně“

Republikáni drží v dolní komoře Kongresu těsnou většinu 221 ku 212 křeslům, k McCarthyho odvolání v úterý tedy teoreticky stačilo, aby kromě všech demokratů zvedlo ruku pět rebelujících republikánů.

„Je nyní odpovědností Republikánské strany, aby ukončila sněmovní republikánskou občanskou válku,“ prohlásil šéf demokratické menšiny Hakeem Jeffries. Demokraté v uplynulých dnech zvažovali, zda McCarthyho svými hlasy v čele komory podrží výměnou za politické ústupky. Jeffries nicméně podle amerických médií na víkendovém jednání za zavřenými dveřmi vydal pokyn, aby tak jeho spolustraníci neučinili, jelikož republikáni podle něj „nejsou schopní se odpoutat od extremistické politiky“.

Většina republikánů ve Sněmovně reprezentantů nesouhlasí s migrační ani ekonomickou politikou demokratického prezidenta Bidena, požadují škrty ve vládním rozpočtu, přísnější dohled na hranicích a chovají nechuť vůči jistým progresivním sociálním změnám. Zhruba pětina zvolených republikánů v Kongresu spadá do radikální frakce Freedom Caucus, jež mimo jiné sdružuje McCarthyho odpůrce.

„(Tato frakce) se pomyslně dělí na dvě hlavní skupiny. První de facto souhlasí s republikánským hlavním proudem, ale má za to, že tito lidé neumějí vyjednávat. Druhá, menší skupina McCarthyho osobně nesnáší a mnoho lidí v Kongresu má za to, že nejednají z dobré vůle a McCarthyho by nepodpořili za žádných okolností,“ komentuje washingtonský zpravodaj týdeníku The Economist Adam O'Neal.

Horizont ČT24: Historické odvolání předsedy americké Sněmovny reprezentantů (zdroj: ČT24)

Náhrada za McCarthyho? Objevuje se i Trumpovo jméno

Prominentní kongresman Jim Jordan, šéf výboru pro soudnictví a spojenec exprezidenta Donalda Trumpa, jako první republikán oznámil, že se uchází o post šéfa sněmovny po McCarthym. Podle amerických médií kandiduje také Steve Scalise, který byl dosud druhým nejvýše postaveným sněmovním republikánem a jemuž vyjádřil podporu iniciátor hlasování proti McCarthymu Gaetz.

„Teď víc než kdy jindy musíme zacelit hluboké rány, které v našem klubu jsou, a zaměřit se na naše cíle,“ uvádí ve vzkazu adresovaném kolegům, který během středy zveřejnil. „S tímto vědomím odpovědnosti a cílevědomosti usiluji o nominaci klubu na předsedu sněmovny,“ pokračuje Scalise, který aktuálně podstupuje chemoterapii kvůli rakovině krve.

Spekuluje se ovšem i o dalších jménech, podle Reuters by se novým předsedou komory mohl stát i Donald Trump. Americká ústava nespecifikuje, že by předsedou dolní komory Kongresu musel být zvolen její člen. „Jeho nejskalnější příznivci a zástupci vyvolali tuto rebelii (návrh na odvolání McCarthyho) v Kongresu. Trump se snaží přes své sympatizanty rozdmýchávat tyto spory (v Republikánské straně) a jeho pozice ve straně dále posílí,“ míní Kryštof Kozák z Fakulty sociálních věd UK. 

„Trump už oznámil, že nechce (kandidovat na předsedu Sněmovny reprezentantů), že chce kandidovat na prezidenta,“ podotkl v Událostech, komentářích publicista Jefim Fištejn. „Myslím, že Trump to nebude, byl bych velmi překvapen.“

V úvahu připadá také varianta, že se plnohodnotným šéfem Sněmovny reprezentantů stane nyní prozatímní předseda McHenry, McCarthyho spojenec, jenž hlasoval pro jeho setrvání v čele komory. Jako o možných kandidátech se spekuluje také o Tomovi Emmerovi, což byl dosud třetí nejvýše postavený republikán ve sněmovně, nebo o kongresmanovi z Oklahomy Kevinu Hernovi.

Agentura AP uvádí, že republikáni se chtějí k prvnímu kolu interního stranického hlasování sejít příští úterý večer. „Můžeme čekat složitá zákulisní vyjednávání a určitým způsobem bratrovražedný boj mezi republikány,“ uzavřel výhled na hledání republikánského nominanta Kozák.

Události, komentáře: Publicista Jefim Fištejn k odvolání Kevina McCarthyho (zdroj: ČT24)