TÉMA

Vyškov

Na rychlíkové trati z Brna na Ostravu a Olomouc začala týdenní výluka kvůli údržbě tratě

Kvůli týdenní výluce na rychlíkové trati z Brna na Ostravu a na Olomouc začaly místo vlaků vozit cestující autobusy. Nepojedou ani osobní vlaky z Vyškova do Přerova.
18. 3. 2024|

Čtvrtstoletí Česka v NATO připomněla konference na Hradě, nad Prahou proletěly stíhačky

Česko si v úterý připomíná 25 let od vstupu do Severoatlantické aliance. Nad středními Čechami a pak nad Prahou prolétla dopoledne při té příležitosti formace vojenských letounů české a také spojenecké německé armády. Výročí čtvrtstoletí v NATO připomněla také konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě. Vystoupili na ní nejvyšší čeští ústavní činitelé, odpoledne promluvil i bývalý americký prezident Bill Clinton. Česko se stalo členem NATO 12. března 1999.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 15:50|

168 hodin: Otčím „skuhral“, oběť soud nevyslechl. Kvůli podmínce za znásilňování se pokusila o sebevraždu

„Mně, a nejenom mně, to přijde strašně nespravedlivé,“ říká dívka, kterou více než dva roky až pětkrát týdně znásilňoval nevlastní otec, o verdiktu odvolacího soudu. Ten zmírnil původní trest tří let vězení na podmínku. Dle znalce špatně vyhodnotil posudek, oběť vůbec nevyslechl a zazněla jen otčímova verze. Muž tvrdil, že jeho vězením utrpí hlavně rodina. V té přitom kvůli otčímově chování už několikrát zasahovala policie. S týranou dívkou mluvili reportéři 168 hodin Jaroslav Hroch a Jakub Hříbek.
22. 1. 2024|

Další kraje a města včetně Brna či Hradce Králové mají schválené rozpočty na příští rok

Zastupitelé řady krajů a měst rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech.
12. 12. 2023|

Vojenská policie ukončila vyšetřování smrti studenta Univerzity obrany, píše iROZHLAS

Vojenská policie uzavřela vyšetřování úmrtí studenta prvního ročníku Univerzity obrany (UNOB), který na jaře zemřel při taktickém výcviku ve vojenském prostoru Vyškov. Podle vyšetřovatelů šlo o nehodu. Serveru iROZHLAS.cz to řekl státní zástupce Radek Hůlka. Rozhodnutí ještě není pravomocné.
21. 11. 2023|

Nemocnice Vyškov zrekonstruovala zanedbanou radiologii, její chloubou je nová magnetická rezonance

Vyškovská nemocnice otevřela nové pracoviště magnetické rezonance, v regionu dosud chybělo. Moderní metoda umožňuje trojrozměrné zobrazení vnitřních orgánů, lékaři díky ní pacienta vyšetří rychle, přesně a bezbolestně. Pořízení rezonance včetně rozsáhlých stavebních úprav stálo zhruba 160 milionů korun, přičemž 150 milionů pokryla dotace z programu IROP. Několika miliony přispěl také Jihomoravský kraj jako zřizovatel a zbytek hradila nemocnice z vlastních zdrojů, řekl její ředitel Zdeněk Horák.
5. 10. 2023|

Do kasáren v Holešově okupanty před 55 lety vojáci nepustili, mířili na ně zbraněmi

K ozbrojenému odporu proti invazi 21. srpna 1968 prakticky nedošlo, Holešov na Kroměřížsku ale mohl být výjimkou. Přesile se postavili vojáci ze 7. výsadkového pluku zvláštního určení. Na okupanty mířili zbraněmi, rozkazu k obraně se ale nedočkali.
21. 8. 2023|

Čeští vojáci si vyzkoušeli nové obrněnce Titus v terénu

Česká armáda přebírá nové obrněnce Titus, a to hlavně pro spojaře. Nahrazují třicet, a někde dokonce i šedesát let starou techniku. Fungují jako komunikační centra a podpora bojových jednotek – plně digitálně. Vojáci s nimi trénovali ve výcvikovém prostoru Březina u Vyškova.
14. 8. 2023|

Místo Prahy Kladno nebo Mělník. Drahé bydlení ve velkých městech odvádí lidi do menších

Zájem lidí o bydlení v okolí velkých měst se v posledním roce podle prodejců zvedl asi o třetinu. Kvůli drahým nemovitostem i hypotékám jsou nabídky v metropolích méně dostupné. Místo Prahy tak raději volí Beroun, Kladno nebo Mělník.
28. 5. 2023|

Města a obce bojují proti zrušení některých poboček pošty. Počet je konečný, upozorňuje podnik

Představitelé měst a obcí v těchto dnech jednají o rušených pobočkách České pošty. Ta sice avizovala, že je připravená seznam rušených poboček upravit, jejich počet – tři sta – je ale neměnný. Hlavním důvodem je vysoká ekonomická ztráta podniku. Obce se snaží hledat řešení, navrhují třeba přeměnu poboček v Poštu partner. Státní firma ale tvrdí, že ani taková forma se jí nevyplatí.
12. 4. 2023|

Za pokus o vraždu při loupeži historických aut ve Vyškově uložil soud muži 18 let vězení

Krajský soud v Brně ve čtvrtek za pokus o vraždu při loupeži historických vozů ve Vyškově uložil Martinu Proseckému 18 let vězení, dva poškozené napadl mačetou. Potrestal ještě dva muže, za pokus o loupež a další trestné činy uložil soud komplicovi Proseckého trest 9,5 roku vězení, dalšímu spoluobžalovanému kromě jiného za omezování osobní svobody podmíněný trest. Hlavní obžalovaný se částečně doznal, popřel však, že by chtěl někoho zabít. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 13:23|

Silnice mezi Brnem a Vyškovem je až do konce září uzavřená, objížďka vede i po D1

Až do konce září je uzavřená silnice druhé třídy mezi Brnem a Vyškovem nedaleko motorestu Rohlenka. Silničáři tam začali se stavbou nového mostu. Nahradí dva původní v havarijním stavu. Objížďka vede mimo jiné i přes dálnici D1. Větší komplikace omezení zatím nezpůsobilo, řidiči se zdrželi v kolonách jen několik minut.
21. 3. 2023|

Zastupitelé Vyškova odvolali starostku Šulcovou, nahradí ji dosavadní místostarosta Jurka

Zastupitelé Vyškova na svém středečním zasedání odvolali starostku Karin Šulcovou (ANO), na post zvolili dosavadního místostarostu Karla Jurku (ODS). Ve Vyškově se po neshodách změnila koalice, jejíž součástí už není ve volbách vítězné hnutí ANO. Nahradilo jej uskupení VY v čele s Karlem Goldemundem. Ten se také místo Jurky stal prvním místostarostou. Vyškov má ještě další dva místostarosty, jsou jimi Roman Celý (KDU-ČSL) a Josef Kachlík (STAN). Podle Šulcové byl rozpad koalice podlý.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 18:34|

Student Univerzity obrany, který zemřel při výcviku, neměl nabitou zbraň. Vyšetřování pokračuje

Student prvního ročníku Univerzity obrany v Brně (UNOB), který zemřel při taktickém výcviku ve vojenském prostoru Vyškov, neměl při tragickém úrazu zbraň nabitou ostrou ani cvičnou municí. Mluvčí univerzity Vladimír Šidla v pondělí sdělil, že lze tedy vyloučit střelné zranění. Případ vyšetřuje Vojenská policie, která si vyžádala vypracování znaleckého posudku.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 16:39|

Podomní prodejci ve Vyškově porušují zákaz, tvrdí tamní obyvatelé

Ve Vyškově už od roku 2013 platí zákaz podomního prodeje. Podle některých obyvatel ho ale porušují podomní prodejci, kteří nabízejí optický internet. Město už reagovalo upozorněním lidí přes rozhlas. V podobných případech mají kontaktovat policii.
9. 12. 2022|

Dálnice D46 bude po modernizaci křížení u Drysic od neděle plně průjezdná

Dálnice D46 bude u sjezdu na Drysice na Vyškovsku od neděle po půlroce zcela průjezdná. Stavbaři dokončili modernizaci mimoúrovňového křížení. Parametry křižovatky už neodpovídaly současným nárokům na bezpečnost dopravy.
13. 10. 2022|

Při nehodě autobusu a dalších dvou vozidel na D1 v Brně se zranili čtyři lidé

Čtyři lidé se ve čtvrtek zranili při nehodě autobusu a dvou vozů na 191. kilometru D1 v Brně ve směru na Vyškov. Všechna zranění jsou lehká, záchranná služba pacienty převezla do dvou brněnských nemocnic, řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Dálnice byla průjezdná jen s omezením, vytvořila se několikakilometrová kolona.
6. 10. 2022|

Ve Vyškově už podepsali koaliční smlouvu, novou starostkou bude Šulcová

Vyškov dál povede koalice ANO, ODS, KDU-ČSL, STAN s podporou Volby pro město a Náš Vyškov. Personálně ale dojde ke změně – starostkou se stane dosavadní místostarostka Karin Šulcová (ANO). Ve funkci vystřídá Karla Jurku (ODS), který bude 1. místostarostou. Strany už podepsaly koaliční smlouvu.
25. 9. 2022|

Do Orlických hor, Jeseníků i na jižní Moravu přišly velmi silné bouřky

Velmi silné bouřky s prudkými lijáky přišly v neděli do Orlických hor a Jeseníků, silně pršelo také na jižní Moravě v pásu přibližně od Třebíče po Vyškov. Hasiči kvůli prudkým bouřkám museli v neděli podvečer odčerpávat vodu v obcích Vlčice a Velká Kraš na Jesenicku. Meteorologové během dne vydali výstrahu, podle které hrozily silné bouřky ve východní části republiky až do sedmi hodin večer.
28. 8. 2022Aktualizováno28. 8. 2022, 22:20|

ÚS se zastal policisty, soudy mají při sporech o péči zohlednit i specifika profesí

Při sporech o péči by justice měla podle aktuálního nálezu Ústavního soudu (ÚS) zohledňovat i specifika zaměstnání rodičů, například směnný provoz. Cílem je, aby mohli dále vykonávat profesi a uchovat si kontakt s dítětem. Soud konkrétně vyhověl stížnosti policisty, kterému kvůli směnám nevyhovovala dosavadní úprava péče. Soudy ve Vyškově a Brně jeho návrh na novou úpravu režimu zamítly. Nyní znovu rozhodne Krajský soud v Brně.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 10:36|

Na Bahna 2022 zamířily tisíce lidí. Zájem o službu v armádě vzrostl

Výrazně vyšší zájem o službu v české armádě od zahájení války na Ukrajině potvrdily v sobotu armádní špičky na Dni pozemního vojska – Bahna 2022. Několikanásobně více lidí než v běžných letech se hlásí do aktivních záloh. Do bývalého vojenského újezdu Brdy u Strašic se v sobotu přišlo přes padesát tisíc lidí podívat na bojovou techniku a výcvik. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) řekla, že Česko bude nadále pomáhat Ukrajině, například různými formami výcviků i posíláním vojenského materiálu.
25. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 18:04|

Europoslanec Hynek Blaško chce kandidovat na prezidenta

Europoslanec Hynek Blaško (SPD) oznámil, že chce kandidovat na post prezidenta republiky. Své příznivce na Facebooku vyzval, aby jeho kandidaturu podpořili podpisy na petiční archy.
27. 5. 2022|

Vyškov nechce ubytovat romské uprchlíky z Ukrajiny. Protestují i další města

Vedení Vyškova se otevřeným dopisem obrátilo na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli ukrajinským Romům. V dopise zveřejněném i na webu města nesouhlasí s možností jejich umístění v bývalé důstojnické ubytovně. Proti umístění romských uprchlíků z Ukrajiny se v předchozích dnech vyslovily i Boskovice na Blanensku, na Vysočině pak například Kramolín.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 20:09|

Počet členů české armády letos vzroste. Nábor mají zrychlit on-line pohovory

Do české armády by mělo letos vstoupit osmnáct set mužů a žen, tedy o sedm set víc, než se plánovalo dříve. Rozhodla o tom ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zájem o profesionální službu i o aktivní zálohu roste s válkou na Ukrajině.
9. 4. 2022|