TÉMA

Stavebnictví

Stavebnictví v Česku prudce vzrostlo o 3,6 procenta, lépe dopadl i průmysl a saldo zahraničního obchodu

Po čtyřech měsících poklesu se stavební výroba v Česku v únoru zvýšila meziročně o 3,6 procenta, což byl nejrychlejší růst od května 2022. Vzhůru stavebnictví táhly inženýrské stavby, kam spadá třeba budování cest nebo energetických sítí, pozemní stavitelství meziročně kleslo. Také se zvedla průmyslová produkce, po třech měsících poklesu v únoru se meziročně zvýšila o 0,7 procenta. Zlepšila se i bilance zahraničního obchodu, ta skončila v přebytku 34,6 miliardy korun, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 14:19|

Digitální stavební řízení má startovat v červenci. Obce očekávají potíže

Úřady nestíhají přípravu na digitální stavební řízení, které má být podle nového stavebního zákona spuštěno od prvního července. Na radnicích si stěžují, že nemají od ministerstva pro místní rozvoj dost informací. Chybí podle nich vyhlášky, metodika i slibovaný Portál stavebníka.
8. 4. 2024|

Reportéři ČT: Starosta Protivína dostává od radnice zakázky za desítky milionů. Opozice to kritizuje, podle koalice je vše v pořádku

Jaromír Hlaváč (ODS) vede Protivín jako starosta a zároveň jeho firma dostává od téhož města zakázky za desítky milionů. Že je starosta jedním z největších dodavatelů radnice, je podle něj i místní vládnoucí koalice v pořádku. Opozice to kritizuje, ale bez úspěchu. A podle dalších to pak na malém městě takhle prostě chodí a nedá se s tím nic dělat. Jediným výsledkem je vyhrocená situace v místním zastupitelstvu i mezi protivínskými obyvateli. Pro Reportéry ČT natáčela Jana Neumannová.
26. 3. 2024|

Stavební výroba v Česku v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta, průmyslová výroba stagnovala

Stavební výroba v Česku v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta, informoval v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Prosincová data revidoval, podle aktuálních údajů byl pokles za poslední měsíc loňského roku mírnější, dosáhl 3,4 procenta, původně statistici uváděli meziroční pokles 4,6 procenta. Průmyslová výroba v lednu po předchozím dvouměsíčním propadu podle ČSÚ meziročně stagnovala. Meziměsíčně produkce v průmyslu klesla o 2,3 procenta. Podle expertů by se stavebnictví letos mohlo vrátit k růstu. I v průmyslu se situace stabilizuje, ale oživovat bude výroba jen pozvolně, uvedli analytici.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:49|

Europoslanci schválili plán, který do roku 2030 počítá s nulovými emisemi nových budov

Evropský parlament v úterý přijal plán na zvýšení energetické účinnosti budov. Vyžaduje, aby nové budovy měly od roku 2030 nulové emise, veřejné budovy už od roku 2028. Od roku 2040 by se podle tohoto plánu měly úplně přestat používat kotle na fosilní paliva, přičemž už od roku 2025 bude zakázáno na tyto kotle poskytovat dotace. V případě hybridních systémů vytápění, které kombinují kotel například s tepelným čerpadlem, budou finanční pobídky možné i nadále, uvádí tisková zpráva EP.
12. 3. 2024|

Ceny v průmyslu meziročně klesly poprvé za více než tři roky

Ceny průmyslových výrobců v Česku v lednu meziročně klesly o 1,8 procenta, byly tak nižší poprvé za víc než tři roky. V zemědělství se výrobní ceny snížily o 19,8 procenta. Ceny stavebních prací se ve srovnání s loňským lednem zvýšily o dvě procenta a u tržních služeb pro podniky vzrostly o 4,6 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 20:43|

Průmysl v roce 2023 klesl o 0,4 procenta. Je to nejhorší výsledek od covidového roku 2020

Průmyslová výroba v Česku se v roce 2023 snížila o 0,4 procenta. Pokles postihl zejména energeticky náročná odvětví jako hutnictví a slévárenství, nepomohlo ani oživení v automobilovém průmyslu. Loňský výsledek je nejhorší od roku 2020, který byl ovlivněn omezeními zavedenými kvůli pandemii covidu-19. V roce 2022 průmysl vzrostl o 2,5 procenta. Stavebnictví pokleslo o 2,6 procenta, zatímco zahraniční obchod vykázal za loňský rok podle předběžných údajů přebytek 122,8 miliardy korun. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 21:47|

Vládě se podle Kupky podaří zrychlit povolování staveb, Havlíček by z návrhů NERV zavedl jednotné inkasní místo

Ministerstvo financí očekává horší výsledek ekonomiky, Česko se tak letos pravděpodobně nevrátí na předcovidovou úroveň výkonu národního hospodářství. Národní ekonomická rada vlády (NERV) proto představila 37 návrhů, jak výkon tuzemské ekonomiky zlepšit. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) vláda již řadu doporučení realizuje, do konce volebního období dotáhne například zkrácení doby povolování staveb. Karel Havlíček (ANO) mu v pořadu Události, komentáře oponoval, že se vláda chová příliš rozpočtově, a i když je nezbytné šetřit, je současně třeba se koukat na strukturu HDP.
30. 1. 2024|

Průmysl v listopadu zase začal ztrácet, výroba aut to tentokrát nezachránila

Po říjnovém zlepšení se průmyslová výroba v Česku vrátila v listopadu k propadu. Meziročně byla o 2,7 procenta nižší, oproti předchozímu měsíci zeslábla o 1,4 procenta, uvedl Český statistický úřad. Tentokrát nepomohl ani nárůst výroby motorových vozidel, který hlavně přispěl k říjnovým příznivým číslům. Podle statistického úřadu táhne průmysl dolů hlavně slábnoucí výroba strojů a zařízení, která v minulosti vykazovala stabilní růst. V poklesu pokračovalo v listopadu stavebnictví, meziročně byla produkce o 6,5 procenta menší. Více než o desetinu klesl počet vydaných stavebních povolení.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 20:38|

Výrobní ceny rostou jen pozvolna, v zemědělství klesají. Potraviny by měly zlevnit, říkají analytici

Jen velmi mírně rostly v listopadu ceny výrobců, které mohou naznačit, jak se budou vyvíjet koncové ceny pro spotřebitele. V zemědělství ceny dokonce meziročně klesly o 16 procent, podle analytiků to ukazuje, že není důvod k tomu, aby v lednu zdražovaly potraviny. Ceny v zemědělství klesly v listopadu i meziměsíčně, a to o 4,9 procenta.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 21:32|

Reportéři ČT: Metrostavu soud zakázal soutěžit o veřejné zakázky. Uchází se o ně jeho dceřiné společnosti

Společnost Metrostav byla jednou z firem, které soudy potrestaly za korupci v případu bývalého hejtmana Davida Ratha. Firma podle rozsudku nesmí soutěžit o veřejné zakázky. Státní zástupce Jiří Pražák, který soudu trest navrhl, ovšem připouští, že je v podstatě neúčinný. O veřejné zakázky totiž místo Metrostavu soutěží jeho dceřiné společnosti, a to zcela legálně. Tématu se pro Reportéry ČT věnoval Michael Fiala.
28. 11. 2023|

Stavební výroba v září meziročně vzrostla, průmysl naopak zrychlil pokles

Stavební výroba v Česku v září meziročně vzrostla o 1,7 procenta, přičemž předchozí dva měsíce klesala. V meziměsíčním srovnání byla stavební produkce nižší o 0,2 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). ČSÚ také uveřejnil, že průmysl v září zrychlil meziroční pokles na pět procent ze srpnových 1,7 procenta, což je třetí pokles v řadě. Meziměsíčně se průmyslová výroba snížila o 1,8 procenta.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 21:17|

„Byla jsem ráda, že kolegové měli někoho k ruce,“ říká Dostálová k angažmá Šteffla z kauzy Dozimetr

Digitalizace stavebního řízení je v ohrožení. Současný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) zrušil tendr, který rozběhla jeho předchůdkyně Klára Dostálová (za ANO) a v němž hrál klíčovou roli Luděk Šteffel. Ten je nyní jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Dostálová Štefflovo angažmá pro Reportéry ČT hájí s tím, že si ho vybrali odborníci na IT a ona neměla důvod jejich volbu zpochybňovat. Bartoš sice nechal vypsat nové výběrové řízení, to ale „zařízl“ antimonopolní úřad. Není tak jasné, kdy budou moci stavebníci v Česku přejít z papírových formulářů na ty digitální a potenciálně tak řízení urychlit.
30. 10. 2023|

Ceny většiny výrobců v září dál rostly, v zemědělství zpomalil jejich pokles

Ceny většiny výrobců v Česku letos v září dále rostly. U průmyslových výrobců meziročně stouply o 0,8 procenta, ve stavebnictví o 3,7 procenta a ve službách o 5,1 procenta. V zemědělství sice ceny opět klesly, jejich pokles ale zpomalil na 13,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 20:59|

Průmysl v srpnu dál meziročně slábl, stavebnictví také. Propad ale zpomalil

Průmysl v Česku v srpnu opět zeslábl, ale méně než počátkem léta. Meziroční pokles činil 1,7 procenta, v červenci to bylo 2,8 procenta. Meziměsíčně produkce o 0,2 procenta zesílila. Jen velmi mírně meziročně zesláblo stavebnictví, jestliže ale výroba zpomalila pouze o 0,2 procenta, dramaticky o 8,4 procenta se propadl počet vydaných stavebních povolení, uvedl Český statistický úřad.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 11:30|

České stavebnictví je v útlumu. Developeři spíš projekty dokončují, než zahajují

České stavebnictví podle firem i statistiků vykazuje pokles. Podle dat teď mají lidé nižší zájem o nové byty i domy, klesl také počet stavebních povolení, které úřady vydaly. Developeři v současné době tak projekty spíše dokončují, než aby zahajovali nové. Podle nich jsou na vině i vyšší ceny stavebních prací.
2. 10. 2023|

Ceny většiny výrobců v srpnu meziročně vzrostly, v zemědělství naopak zrychlil pokles

Ceny většiny výrobců v srpnu meziročně vzrostly, naopak v zemědělství se dál prohloubil pokles, činil 16,4 procenta. V průmyslu ceny proti loňskému srpnu stouply o 1,8 procenta, ve stavebnictví o 3,7 procenta a ceny tržních služeb vzrostly o 5,3 procenta. Vyplývá to z informací, které na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:46|

Stavebnictví v Česku se vrátilo k poklesu, propad hlásí i průmysl

Stavební výroba v Česku v červenci meziročně klesla o 2,1 procenta, po červnovém revidovaném růstu o 0,9 procenta se tak vrátila k poklesu. Nižší byla produkce v pozemním stavitelství, což jsou stavby budov, i v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s červnem byla stavební výroba nižší o 3,8 procenta. ČSÚ také uveřejnil, že klesla průmyslová výroba a v záporné bilanci se v červenci ocitl zahraniční obchod.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:45|

Čínský realitní gigant Evergrande má obří dluhy i ztrátu, akcie se propadly o 87 procent

Akcie čínského developera China Evergrande Group, který se potýká s problémy, se v pondělí na burze v Hongkongu propadly až o 87 procent. Burza obchodování s akciemi silně zadlužené realitní společnosti pozastavila loni v březnu a nyní ho obnovila.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 14:40|

Meziroční růst cen většiny výrobců opět zpomalil, v zemědělství se prohloubil pokles

Meziroční růst cen většiny výrobců v Česku v červenci opět zpomalil, v zemědělství se pak prohloubil pokles cen. V průmyslu ceny proti loňskému červenci stouply o 1,4 procenta po červnovém nárůstu o 1,9 procenta. Stavební práce zdražily meziročně o 4,8 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 5,6 procenta. Ceny v zemědělství v meziročním srovnání klesly o 14,3 procenta, zatímco v červnu to bylo 13,8 procenta. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 20:04|

Silničáři se obávají nedostatku kamene na dopravní stavby, nové lomy už dlouho nevznikají

Silničáři se obávají, že bude nedostatek stavebního kamene na dopravní stavby. Například na východě Čech plánuje stát během následujících let vystavět téměř šedesát kilometrů dálnic. Nové lomy už ale desítky let nevznikají a ty současné se už natolik přibližují k obcím, že navýšení limitů těžby úřady nechtějí povolit.
7. 8. 2023|

Stavebnictví v Česku v červnu po několikaměsíčním poklesu stouplo o procento

Stavební výroba v České republice v červnu v meziročním srovnání po čtyřech měsících poklesu stoupla. Vzrostla o jedno procento, přičemž nárůst zaznamenalo pozemní i inženýrské stavitelství. Meziměsíčně byla stavební produkce vyšší o 2,5 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí informoval také o tom, že růst průmyslové výroby v Česku v červnu zpomalil. Český zahraniční obchod mezitím skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy korun.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 19:45|

Meziroční růst cen většiny výrobců opět zpomalil, v zemědělství zrychlil pokles

Meziroční růst cen většiny výrobců v Česku v červnu dál zpomaloval. V průmyslu ceny proti loňskému červnu stouply o 1,9 procenta, stavební práce zdražily o šest procent a tržní služby pro podniky o 6,1 procenta. Ceny v zemědělství v meziročním srovnání klesly poprvé po více než dvou letech v květnu, a to o 10,2 procenta, v červnu byly meziročně nižší o 13,8 procenta. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 19:39|

Průmyslová výroba v květnu meziročně mírně zrychlila růst, stavebnictví naopak kleslo

Průmyslová výroba v Česku v květnu mírně zrychlila meziroční růst na 1,4 procenta z dubnových 1,2 procenta. Stejně jako v dubnu stoupla výroba aut a klesla produkce ve většině ostatních průmyslových odvětví. Opět ubylo zakázek v průmyslu, jejich hodnota meziročně klesla o 4,4 procenta. Vyplývá to z informací, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se průmyslová produkce zvýšila o 1,6 procenta. Stavební výroba naopak v květnu meziročně klesla o 2,7 procenta, meziměsíčně ale o procento vzrostla.
7. 7. 2023Aktualizováno7. 7. 2023, 20:37|