TÉMA

Google

Čtvrtina ředitelů velkých korporací chce nahrazovat lidské zaměstnance umělými inteligencemi. Už letos
Nahrazování lidí umělou inteligencí letos zrychlí. Tvrdí to analýza společnosti PwC, která se opírá o vyjádření ředitelů globálních korporací účastnících se ekonomického fóra v Davosu. Hlavní motivací jsou nižší náklady na práci a také stále lepší schopnosti strojů, které se v řadě oborů srovnaly s lidskými.
21. 1. 2024|Tomáš Karlík
Google představil svou novou umělou inteligenci. Umí věci, které ChatGPT nezvládá
Americká internetová společnost Google představila nový model umělé inteligence (AI), který pojmenovala Gemini (Blíženci). Jeho cílem je pomoci Googlu konkurovat firmě OpenAI, která před rokem vyvinula populární chatovací systém ChatGPT a stala se technologickou jedničkou v oboru umělých inteligencí.
7. 12. 2023|Tomáš Karlík
Umělá inteligence vymýšlí tisíce nových materiálů. Na baterie, solární panely i mikročipy
Společnost DeepMind použila umělou inteligenci (AI) k navržení struktury více než dvou milionů nových materiálů. Firma, která spadá pod Google, to označuje za průlom, který podle ní půjde brzy použít ke zlepšení technologií v reálném světě.
4. 12. 2023|
Česko získá možnost danit zisky nadnárodních firem, Senát to schválil
Stát zřejmě získá možnost danit zisky velkých nadnárodních firem, které sídlí v zahraničí, ale působí i v Česku. Státní rozpočet by tím mohl podle předpokladů vlády získat asi dvě miliardy korun ročně. Umožní to nový zákon o dorovnávací dani, který ve čtvrtek schválil Senát. Norma, která vychází z unijní směrnice, má vstoupit v účinnost k poslednímu dni letošního roku. Ještě ji dostane k podpisu prezident. Senát ze zabýval i dalšími zákony.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 19:06|
Umělá inteligence už umí předpovídat počasí. Dělá to skvěle, ale dopouští se i hrubých chyb
Umělá inteligence pronikla i do předpovídání počasí. A velmi rychle dokázala i tento obor změnit – v některých druzích předpovědí je totiž už přesnější než klasické modely, které generují superpočítače.
29. 11. 2023|Michal Žák
Špionážní software i krádež dat. Konflikt mezi Izraelem a Hamásem se odehrává i v kyberprostoru
Kromě viditelné války mezi Izraelem a islamisty se vede i jiný konflikt – v kybernetickém prostoru. V pátek varovaly úřady Izraelce, aby nepřijímali hovory přes WhatsApp z neznámých čísel.
30. 10. 2023|
Umělé inteligence spotřebují až dvakrát tolik energie co Česko, varuje výzkum
Odvětví umělé inteligence (AI) by mohlo do roku 2027 spotřebovávat tolik energie jako země velikosti Nizozemska, varuje nová studie nizozemského vědce z univerzity v Amsterdamu, na kterou upozornil zpravodajský web BBC. S ohledem na loňskou spotřebu elektřiny v Česku je odhad spotřeby odvětví AI více než dvojnásobný, pokud se vezme do úvahy horní hranice prognózy.
12. 10. 2023|
Společnost Amazon čelí žalobě od americké Federální obchodní komise, viní ji z poškozování spotřebitelů
Americká Federální obchodní komise (FTC) v úterý podala dlouho očekávanou antimonopolní žalobu na americký internetový obchod Amazon. Tvrdí v ní, že firma zneužívá svou dominantní pozici na trhu k vlastnímu prospěchu a nutí spotřebitele platit za zboží vyšší ceny, informovala agentura Reuters. FTC rovněž požádala soud o zvážení, zda by neměl firmu Amazon přinutit k prodeji některých aktivit, aby tak zastavil negativní dopady na spotřebitele. Akcie Amazonu ztrácejí k úterku přes čtyři procenta.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 21:24|Matěj Lucovič
Slovenské volby prověří, jak se daří potírat dezinformace. Jourová apeluje na velké platformy
Internetové platformy musejí zvýšit úsilí proti dezinformacím, prohlásila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Velkým testem, který ukáže, zda úsilí internetových společností při odstraňování nezákonného obsahu funguje, budou podle eurokomisařky sobotní volby na Slovensku a poté i volby do Evropského parlamentu v červnu příštího roku.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 15:21|
Američtí spisovatelé žalují OpenAI i Metu. Vadí jim, že se umělá inteligence učí na jejich dílech
Několik amerických spisovatelů včetně držitele Pulitzerovy ceny Michaela Chabona žaluje společnost Meta Platforms. Podle literátů Meta porušila jejich autorská práva, když jejich díla použila pro zlepšování svého systému umělé inteligence (AI). Spisovatelé minulý týden žalovali i společnost OpenAI, která stojí za chatovacím programem ChatGPT.
13. 9. 2023|
USA chtějí posílit roli Vietnamu v produkci čipů. Biden slíbil i spolupráci na umělé inteligenci
Americký prezident Joe Biden se zúčastnil obchodního fóra v Hanoji. Setkal se také s premiérem Pham Minh Chinhem a s prezidentem Vo Van Thuongem. Jednali o významu Vietnamu ve světové produkci čipů. Bílý dům zároveň oznámil, že letecká společnost Vietnam Airlines uzavřela s americkou firmou Boeing smlouvu o nákupu padesáti letounů 737 MAX v hodnotě 7,8 miliardy dolarů (177,7 miliardy korun). Na obchodním fóru v Hanoji Biden řekl, že vztahy mezi Spojenými státy a Vietnamem vstoupily do nové fáze.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 21:26|
Část firem volá po duhových manželstvích. Přicházíme o talenty, nemůžeme jim garantovat rovnost, vysvětlují
Nemůžeme jim garantovat stejná práva, jako by měli jinde, zdůvodňují firmy, proč někteří LGBT+ lidé nechtějí přijet pracovat do Česka. Potvrzují to i jejich zkušenosti. Velké společnosti v týdnu v otevřeném dopise vyzvaly premiéra Pera Fialu (ODS), aby podpořil manželství stejnopohlavních párů. Firmy uvádějí, že kvůli nerovným podmínkám pro LGBT+ lidi přicházejí o talentované zaměstnance s novými nápady. Pro pořad 168 hodin o tom natáčeli Václav Crhonek a David Sebíň.
11. 9. 2023|
Doporučujeme
Jak zničit lidstvo? Vědci ošálili umělé inteligence, dostali z nich zapovězené odpovědi
Američtí počítačoví experti přišli se snadným způsobem, jak přimět ty nejpoužívanější umělé inteligence, aby poskytovaly zapovězené rady, které běžně šířit nemohou. Podle autorů nové studie je metoda tak primitivní, že je téměř podivné, že ji nikdo neobjevil už dříve.
3. 8. 2023|
Virtuální romance jsou díky AI stále uvěřitelnější. Přinášejí nové možnosti i rizika
Deset let poté, co se postava ztvárněná Joaquinem Phoenixem ve filmu Her zamilovala do umělé inteligence (AI) jménem Samantha, je koncept virtuálních společnic čím dál tím realističtější v důsledku rozvoje velkých jazykových modelů. Podle některých programy přiživují nezdravé představy o genderových rolích, napsal deník The Guardian. Autoři svůj software hájí s tím, že pro jejich uživatele nejde o náhradu komunikace s reálnými lidmi.
31. 7. 2023|
Přední firmy z oblasti AI v USA slibují zkoumat rizika i testovat bezpečnost systémů
Skupina sedmi předních amerických podniků v oblasti umělé inteligence (AI) se zavázala dodržovat soubor pravidel k zajištění bezpečnosti této technologie, oznámil Bílý dům. Opatření zahrnují důkladné testování bezpečnosti systémů založených na umělé inteligenci nebo označování obsahu vytvořeného umělou inteligencí digitálním vodoznakem.
21. 7. 2023|
Elon Musk založil společnost věnovanou umělé inteligenci. Chce ji vést osobně
Americký miliardář Elon Musk spustil start-up xAI, který se má zabývat umělou inteligencí (AI). Šéf automobilky Tesla či kosmické společnosti SpaceX zároveň představil tým inženýrů, kteří dříve prošli velkými americkými technologickými společnostmi. Muskův projekt si klade za cíl vytvořit alternativu k populárnímu chatbotu ChatGPT či obdobným službám firem Microsoft a Google.
13. 7. 2023|
Americká vláda má podle soudu omezit komunikaci se sociálními sítěmi
Zástupci administrativy amerického prezidenta Joea Bidena a některé vládní úřady nesmějí komunikovat s představiteli sociálních sítí ohledně obsahu zveřejněných příspěvků. Soudním příkazem o tom rozhodl louisianský soudce Terry Doughty. Konečný verdikt v případu se teprve očekává, rozhodnutí nicméně představuje významný milník v mezistranickém sporu ohledně míry, do které by vláda měla zasahovat do obsahu na sociálních sítích, píše list The Washington Post (WP).
4. 7. 2023|
Umělé inteligence mohou způsobit masivní zvýšení spotřeby energie. Vědci hledají řešení
Moderní svět využívá stále více výpočetní techniku, a ta zase vyžaduje pořád víc energie. Datová centra se podílejí na celkové globální spotřebě elektřiny asi z jednoho až dvou procent a generativní umělá inteligence (AI), tedy technologie, která je základem inteligentních chatbotů, jako je ChatGPT, tuto již tak vysokou náročnost zřejmě ještě zvýší.
21. 6. 2023|
Evropská komise navrhuje Googlu, aby přerušil podnikání s digitální reklamou
Evropská komise (EK) míní, že americká internetová společnost Google porušuje v Evropské unii pravidla hospodářské soutěže na trhu s digitální reklamou. Navrhla proto, aby firma část tohoto lukrativního byznysu prodala. Evropský orgán to ve středu uvedl v tiskové zprávě. Google s názorem EK nesouhlasí.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 21:42|Matěj Lucovič
Evropská komise chce, aby internetové platformy označovaly obsah vytvořený AI
Evropská komise chce, aby velké internetové platformy pomáhaly uživatelům rozeznat obsah vytvořený umělou inteligencí (AI) a označovaly jej. Google, Microsoft a další by tímto způsobem měly bránit šíření dezinformací, které AI produkuje na velmi vysoké úrovni. Oznámila to místopředsedkyně Komise Věra Jourová před jednáním se zástupci desítek internetových firem. Požadavek má být součástí dobrovolného kodexu, dle Jourové je ale možné, že se věc stane součástí závazného unijního aktu o AI.
5. 6. 2023|
Chatovací robot se chlubí svými dovednostmi už půl roku, státy volají po regulaci umělé inteligence
Americká organizace pro výzkum umělé inteligence OpenAI před půlrokem představila široké veřejnosti chatovacího robota ChatGPT. Složité systémy algoritmů označované výrazem umělá inteligence pronikají do mnohých oblastí lidské činnosti a stávají se běžnou součástí internetových či finančních služeb. Kromě toho, že zvládnou vytvořit obrázek nebo báseň, umí i šířit dezinformace a neříkat pravdu. Problém jsou také autorská práva. Řada zemí po celém světě proto volá po regulaci umělé inteligence.
29. 5. 2023|
Google zapojí umělou inteligenci do svých produktů. Míří i do souboje s Microsoftem
Společnost Google ze skupiny Alphabet integruje generativní umělou inteligenci do vyhledávání a dalších klíčových produktů. Na vývojářské konferenci Google I/O 2023 to ve středu řekl šéf firmy Sundar Pichai. Firma doufá, že se jí podaří vyvolat u zákazníků stejné nadšení, jaké v posledních měsících vzbudilo včlenění umělé inteligence do konkurenčního vyhledávače Bing od společnosti Microsoft, připomíná agentura Reuters. Google svého chatovacího robota Bard zpřístupní ve 180 zemích.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 22:21|
Lidští lékaři jsou vůči nemocným méně citliví než umělá inteligence, ukázal pokus
Umělá inteligence se chová k pacientům lépe než lidští lékaři, ukázal menší výzkum. Robot ChatGPT poskytoval nejen kvalitnější informace, ale dokonce byl v odpovědích empatičtější.
3. 5. 2023|
Kmotr umělé inteligence končí v Google, „aby mohl mluvit o hrozbách“
Průkopník v oblasti umělé inteligence (AI) Geoffrey Hinton opustil internetovou společnost Google, aby mohl bez omezení hovořit o rizicích spojených s touto technologií. Hinton, který bývá označován za „kmotra umělé inteligence“, působil v Googlu více než deset let.
2. 5. 2023|