TÉMA

Svobodní

Příliv preferencí pro ANO se nepotvrdil. V novém modelu Kantaru si pohoršilo

V březnovém volebním modelu agentury Kantar se hnutí ANO vrátilo na lednovou úroveň, když ztratilo několik procentních bodů. Únorový nárůst preferencí, kdy podle průzkumu dosahovalo na téměř dvojnásobek zisku koalice SPOLU, se tak nepotvrdil. Naopak SPOLU si v aktuálním modelu připsalo lepší výsledek, respektive ODS a KDU-ČSL vykázaly vyšší preference. Polepšili by si také Piráti. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
14. 4. 2024|

Do Evropského parlamentu chce 30 českých uskupení

Ministerstvu vnitra letos předložilo kandidaturu pro červnové volby do Evropského parlamentu třicet uskupení. Je jich o deset méně než před pěti lety, počet koalic se zvýšil o téměř polovinu. Lhůta pro předkládání kandidátních listin skončila v úterý odpoledne, úředníci ministerstva vnitra je ještě musí přezkoumat.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 21:47|

ANO má ve volebním modelu Kantaru 35 procent. ODS posílila, Piráti oslabili

Nový lednový volební model agentury Kantar přisuzuje první místo nadále hnutí ANO. S výrazným odstupem za ním by byla ODS, i když ta si ve srovnání s posledním průzkumem polepšila. Naopak Piráti si v modelu pohoršili a měli by stejný výsledek jako SPD. Celkem by se do sněmovny dostalo šest subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
11. 2. 2024|

Svobodné povede do eurovoleb jejich předseda Vondráček. Stranu podpoří Soukromníci a další uskupení

V čele kandidátky Svobodných bude v červnových volbách do Evropského parlamentu předseda strany Libor Vondráček. Svobodní, kteří v minulosti měli v Evropském parlamentu jednoho zástupce, jdou do voleb s podporou Soukromníků, strany Pro Plzeň a hnutí Zdraví Sport Vzdělání 2012, jejichž zástupci na kandidátce rovněž budou.
8. 1. 2024|

Hnutí ANO ve volebním modelu Kantaru zvyšuje náskok, pokles podpory je patrný hlavně u ODS

Listopadový volební model agentury Kantar potvrzuje převahu hnutí ANO, které na prvním místě ještě posílilo, zatímco ODS si na druhém místě pohoršila. Rozdíl mezi nimi přesahuje dvacet procentních bodů. Podle výzkumu se na propadu ODS v listopadu podepsalo schvalování konsolidačního balíčku či stávky. Tyto události se navíc zřejmě projevují na nízkém výsledku spokojenosti s politickou situací. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
10. 12. 2023|

Hnutí ANO se podle volebního modelu Kantaru drží na svém, oslabuje ODS i Piráti

V zářijovém volebním modelu agentury Kantar si hnutí ANO drží s náskokem první místo, druhá je ODS a jako třetí se umístilo hnutí SPD. Celkem by se do sněmovny dostalo šest subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.
8. 10. 2023|

Senát schválil návrat daně z nafty na původní úroveň. Navrhl také změny zákoníku práce

Spotřební daň z nafty se zřejmě od srpna vrátí na úroveň před loňským červnem, schválil Senát. Prezident Petr Pavel je připraven podepsat novelu tak, aby začala platit od srpna, sdělila ČT mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Podle analytiků tak může litr nafty u čerpacích stanic zdražit o 1,80 koruny. Horní komora také navrhla pružnější pravidla pro dohody o provedení práce. Zavést je chce nikoli od letošního září, ale až od příštího roku navzdory sankcím Evropské unie. Senátní úpravy, které ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl, nyní dostane k posouzení sněmovna.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 16:36|

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci. Podpořilo ji 66 ze 72 přítomných členů horní komory. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zdůraznila, že dohoda je v bezpečnostním zájmu Česka a nedává americkým vojákům automaticky právo pobývat na českém území, jak tvrdí její kritici. Přijetí úmluvy podporuje i opoziční ANO a její kritici z SPD nemají v Senátu zastoupení. Souhlas s dohodou musí dát také sněmovna, která o tom má rozhodovat ve středu 19. července. Horní komora také hlasovala o evropských pravidlech pro boj s korupcí nebo diskutované změně drážního zákona.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 20:26|

V Jičíně budou o Senát soupeřit Czernin z TOP 09 a Dědeček z ANO

Do druhého kola senátních voleb v obvodě Jičín postupuje dosavadní senátor Tomáš Czernin (TOP 09) a Jaromír Dědeček (ANO). Czernin získal v prvním kole 28,99 procenta hlasů, Dědeček 26,17 procenta. Hlasovat přišlo 45,7 procenta voličů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 17:24|

V Kutné Hoře ve druhém kole senátních voleb změří síly Strnad s Procházkou

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Kutná Hora postoupili obhajující senátor Jaromír Strnad (ČSSD) a jeho vyzyvatel Bohuslav Procházka (KDU-ČSL). Strnad získal 31,57 procenta hlasů, druhý Procházka 20,38 procenta. Voleb se zúčastnilo přibližně 44,04 procenta voličů, o hlasy v Kutné Hoře usilovalo sedm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 16:33|

V hlavním městě zvítězila ODS s lidovci a TOP 09, jednání o koalici mohou být komplikovaná

V Praze v komunálních volbách zvítězilo uskupení SPOLU pro Prahu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s téměř 25 procenty hlasů před ANO (přes 19 procent), Piráty (17,7 procenta) a Prahou sobě (bezmála 15 procent hlasů). Povolební vyjednávání nejspíš budou komplikovaná, různé subjekty totiž chtějí primárně „mluvit“ jen s některými stranami.
24. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 06:16|

V Praze 11 se o Senát střetnou Kordová Marvanová a Kos

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 11 postupují Hana Kordová Marvanová (za ODS) a senátor Ladislav Kos (HPP 11). Kordová Marvanová získala 39,02 procenta hlasů, druhý Kos 16,88 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 43,84 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 02:46|

V Táboře se o senátorské křeslo utkají Marek Slabý a Jaroslav Větrovský

Do druhého kola senátních voleb v obvodě Tábor postupuje Marek Slabý (za TOP 09) a Jaroslav Větrovský, kterého nominovalo hnutí Jihočeši 2012. Slabý získal podporu 30 procent voličů, Větrovský 22,67 procent. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022|

Volby by vyhrálo ANO těsně před SPOLU, ukazuje průzkum Medianu

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí SPOLU tvořenou ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která by získala 26,5 procenta. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median. Do dolní komory by se podle něj dostali také Piráti se STAN, SPD a těsně i ČSSD, která v říjnových volbách kvůli zisku pod pět procent neprošla.
22. 4. 2022|

Česku přibylo za deset let obyvatel, zestárli na průměrných 42,7 roku

Česku za deset let přibylo 87 600 obyvatel. Loni jich v zemi žilo přes 10,52 milionu. Téměř polovina z nich bydlela ve čtyřech krajích, a to v Praze, Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Průměrnému obyvateli republiky bylo 42,7 roku. Za desetiletí od posledního sčítání tak zestárl o 1,7 roku. První výsledky loňského sčítání lidu v Česku, které se poprvé konalo elektronicky, zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 20:09|

O hlasy voličů se v říjnu bude ucházet 22 seskupení, méně než minule

K letošním volbám do sněmovny předložilo kandidátní listiny 22 volebních seskupení. Je jich zhruba o třetinu méně než při minulých volbách před čtyřmi roky. Lhůta pro nominace v úterý v 16:00 skončila. Podobně jako v minulých letech ne všechna seskupení přihlásila své adepty na poslance ve všech krajích.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 19:59|

Volby by v červnu vyhrálo ANO, Přísaha by byla před KSČM a ČSSD, říká model Medianu

Podpora hnutí ANO se zvýšila a podle modelu agentury Median by volby do Poslanecké sněmovny v červnu vyhrálo s 26 procenty hlasů. Po čtyřech měsících se tak opět dostalo v průzkumu do pozice lídra, kde vystřídalo koalici Pirátů a Starostů. Tu by podpořilo 21,5 procenta lidí. Následovala by koalice Spolu, kterou tvoří ODS, lidovci a TOP 09, s 20 procenty hlasů. Do dolní parlamentní komory by se ještě dostala SPD a hnutí Přísaha před KSČM a ČSSD se zhruba pěti procenty hlasů. Vítězství ANO v červnu predikuje i volební model agentury Ipsos.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 14:52|

Volby by podle průzkumu CVVM vyhrálo ANO před koalicí Pirátů se STAN, třetí je Spolu

Volby by nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 24,5 procenta hlasů. Piráti a STAN by měli 22,5 procenta, pro koalici Spolu by se rozhodlo 19,5 procenta voličů. Do Poslanecké sněmovny by se dostaly také SPD, KSČM a ČSSD. Vyplývá to z červnového volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle něj není rozdíl mezi ANO a koalicí Pirátů se STAN statisticky významný.
24. 6. 2021|

Starostou Prahy 22 se stal Tomáš Kaněra

Novým starostou Prahy 22 se na středečním jednání zastupitelů městské části stal dosavadní zastupitel Tomáš Kaněra (ANO). Sdělila to vedoucí odboru kanceláře starosty Prahy 22 Petra Vaňková. Kaněra ve funkci nahradil Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní), který byl odvolán letos v březnu. Od té doby byla městská část bez starosty. K personálním změnám došlo rovněž na některých postech v radě městské části, která je nově pětičlenná, dosud měla sedm členů.
24. 6. 2021|

Formace Trikolóra Svobodní Soukromníci jde do voleb pod heslem „Máme právo žít“

Hnutí Trikolóra, Svobodní a Strana soukromníků kandidují do podzimních voleb společně pod názvem „Trikolóra Svobodní Soukromníci“ a s heslem „Máme právo žít“. Důraz kladou na pravicový program a při čtvrtečním zahájení kampaně na pražském Klárově lídři jejích krajských kandidátek hovořili o ubývání svobod, a to v souvislosti s epidemií covidu, ale i destrukcí podoby tradiční rodiny a dalších hodnot.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 18:13|

Volby by v květnu podle agentury Ipsos vyhrála koalice Pirátů a STAN. Koalice Spolu předběhla ANO

Pokud by se v květnu konaly sněmovní volby, zvítězila by v nich koalice Pirátů a STAN, vyplývá z volebního modelu agentury Ipsos, který byl zveřejněný v pátek. Hlas by jí dalo 23,7 procenta voličů, což je o více než čtyři procentní body horší výsledek než v dubnu. Mírně si naopak polepšila koalice Spolu, tvořená ODS, lidovci a TOP 09, která by ve volbách skončila jako druhý nejsilnější subjekt. Na třetí místo by odsunula hnutí ANO. Do sněmovny by se dostala ještě SPD a komunisté.
4. 6. 2021|

Zastupitelé Prahy 22 odvolali starostu. Neodpověděl na dotazy opozice

Zastupitelé Prahy 22 na jednání ve středu večer odvolali v tajné volbě starostu Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní) na návrh opozičního zastupitele Martina Langmajera (ODS). Opozice podle něj vznesla dotazy týkající se školství, které nebyly zodpovězeny, proto navrhl odvolání, které předem ohlásil. Vedení radnice byly vytýkány i špatně řízené investice. Pro hlasovala těsná většina 13 hlasů, podle Zelenky také dva členové vládnoucí koalice. V Praze 22 vznikla po volbách v roce 2018 koalice STAN a Svobodných s uskupením Praha 22 Naše město, které je složené z TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů.
25. 3. 2021Aktualizováno25. 3. 2021, 10:54|

„Stop koronateroru." V centru Prahy protestovali lidé proti vládním opatřením

Na Staroměstském náměstí v Praze se protestovalo proti vládním opatřením, která souvisejí s koronavirovou pandemií. S projevem vystoupil vedle zástupců podnikatelů, umělců, lékařů či studentů i bývalý prezident Václav Klaus, který odmítl povinné očkování proti covidu. Podle zpravodaje ČTK neměla řada z protestujících roušky a účastníci akce nedodržovali předepsané rozestupy. Policie označila shromáždění za poklidné, zjištěná porušení opatření nahlásí správnímu orgánu.
10. 1. 2021Aktualizováno10. 1. 2021, 21:52|

V Německu zatkli muže, který údajně stojí za rakouskou „aférou Ibiza“

Údajného strůjce aféry kolem bývalého předsedy rakouských Svobodných (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho po roce skrývání zatkla německá policie. Informoval o tom rakouský deník Die Presse. Julian H. čelí obvinění z nezákonného pořízení zvukové a obrazové nahrávky politika na španělském ostrově Ibiza a rovněž z obchodu s téměř třemi kilogramy kokainu.
11. 12. 2020|