TÉMA

JAR

V centru Johannesburgu hořela nelegální ubytovna. Zahynulo přes sedmdesát lidí

Desítky mrtvých a další desítky zraněných si vyžádal požár v nejlidnatějším městě Jihoafrické republiky. Plameny zachvátily pětipatrovou budovu v obchodní čtvrti Johannesburgu. Podle úřadů zemřelo nejméně 73 lidí, mezi nimi i sedm dětí. Radnice v budově registrovala nevládní organizaci poskytující azyl pro ženy v nouzi. Zločinecké gangy ji ale ilegálně pronajímaly chudým lidem a migrantům k bydlení.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 20:18|

Pozvánku do ekonomického bloku BRICS dostane šest zemí

Lídři skupiny rozvíjejících se zemí BRICS na summitu v Johannesburgu tento týden rozhodli, že pozvou dalších šest zemí, aby se staly novými členy bloku. Pozvánku pošlou Argentině, Egyptu, Íránu, Etiopii, Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům, oznámil prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž má tento krok posílit vliv bloku, který se zavázal, že bude hájit zájmy „globálního Jihu“.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 22:18|

Jihoafrická republika popřela obvinění USA, že dodala zbraně a munici Rusku

Jihoafrická republika (JAR) čelila podezření, že dodala zbraně Rusku a porušila svůj neutrální postoj k válce. S obviněním přišly Spojené státy. Ministerstvo zahraničí JAR to v pátek popřelo a uvedlo také, že se americký velvyslanec v Jihoafrické republice za obvinění omluvil.
12. 5. 2023|

Za současnou vlnu covidu v Jižní Africe mohou dvě nové subvarianty omikronu

Za pátou vlnou koronavirových nákaz v Jihoafrické republice stojí dvě nové subvarianty omikronu BA.4 a BA.5, jejichž nebezpečnost je třeba teprve určit. Stojí to v prohlášení Světové zdravotnické organizace (WHO).
5. 5. 2022|

Záplavy v Jihoafrické republice mají už skoro čtyři sta obětí. Nejvíce zasaženo je východní pobřeží

Po záplavách v Jihoafrické republice způsobených silným deštěm už zemřelo nejméně 395 lidí. Čtvrteční informace hovořily o 341 obětech. Nejhůře zasažena je provincie KwaZulu-Natal s metropolí Durban na východním pobřeží JAR. Ministerstvo financí v pátek uvolnilo nouzové finanční prostředky na pomoc desítkám tisíc lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, informovala agentura Reuters.
15. 4. 2022|

Čeští vědci prozkoumali zaniklá svahilská města, teď vytváří jejich 3D modely

Vědci z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) zkoumali v Africe zaniklá svahilská města. Teď pracují na vytvoření jejich unikátních počítačových 3D modelů. Mezinárodní tým odborníků získal data při nedávném terénním výzkumu v Keni.
19. 3. 2022|

30 let zpět: Jihoafrická republika a Československo se podělily o zkušenosti s demokratizací

Na oficiální státní návštěvu Československa přiletěl do Prahy prezident Jihoafrické republiky Frederik Willem de Klerk s chotí. V historii vzájemných vztahů to byl první kontakt obou zemí na tak vysoké úrovni.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
6. 2. 2022|

Nový požár jihoafrického parlamentu mají hasiči pod kontrolou. Podezřelý stanul před soudem

Nový požár budovy parlamentu Jihoafrické republiky v Kapském Městě se v noci na úterý podařilo podle místních úřadů dostat pod kontrolu. Muž podezřelý ze žhářského útoku stanul před soudem, kde popřel obvinění a trvá na své nevině.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 13:08|

Budova jihoafrického parlamentu znovu hoří

Požár, který zachvátil v neděli sídlo jihoafrického parlamentu v Kapském Městě, se znovu rozhořel. Informoval o tom mluvčí hasičů v Kapském Městě. Ráno přitom agentura AFP s odvoláním na záchranné složky uvedla, že se požár podařilo po více než 24 hodinách dostat pod kontrolu.
3. 1. 2022|

Zemřel Desmond Tutu, lídr pokojného odporu vůči jihoafrickému apartheidu

Ve věku 90 let zemřel jihoafrický emeritní arcibiskup, bojovník proti rasistickému režimu apartheidu a držitel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu. S odkazem na jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu o tom informuje agentura Reuters.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 20:01|

Pandemie ve světě: Itálie zpřísnila, obavy dále vyvolává omikron

Vstup do italských restaurací, kin či diskoték mají nově povolen jen očkovaní nebo ti, kteří nemoc prodělali. Německé ministerstvo zdravotnictví povede lékař a epidemiolog Karl Lauterbach, který by měl pomoci zavést povinné očkování. Francie se připravuje na vrchol páté vlny. Dle Ursuly von der Leyenové darovala EU na 350 milionů dávek vakcíny chudším zemím. Brazilský prezident Jair Bolsonaro chce omezit používání covidových certifikátů. V USA se dál šíří varianta omikron, ve Francii a Anglii se šíři již komunitně. V JAR se kvůli ní připravují nemocnice na další vlnu onemocnění.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:39|

Pandemie ve světě: Slovensko zaznamenalo 15 tisíc případů covidu, nemocnice se plní i ve Francii

Na Slovensku ve čtvrtek přibylo 15 278 infikovaných covidem-19. Dosavadní maximum bylo 10 315 případů z předešlého týdne. Aktuální vysoký přírůstek úřady vysvětlují zanesením dat, která dříve chyběla v systému. S pátou vlnou pandemie se potýká Francie, dle ministra zdravotnictví přibude jeden pacient na JIP každých deset minut. Švýcarsko od soboty zpřísní opatření proti koronaviru. Bezprecedentní růst případů zažívá Jihoafrická republika, kde laboratoře poprvé identifikovaly variantu omikron.  V Aucklandu skončil po více než 100 dnech lockdown a otevřely se bary.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 14:51|

WHO varuje před omikronem, globální riziko této varianty covidu-19 je podle ní velmi vysoké

Varianta koronaviru označovaná jako omikron se pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku a představuje „velmi vysoké“ riziko, oznámila v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO). V některých oblastech může mít nárůst případů nákazy nemoci covid-19 „vážné následky,“ dodala WHO v technické zprávě zaslané 194 členským státům, z níž citovala agentura Reuters. Poprvé byla tato varianta podle nejnovějších údajů identifikována v Botswaně, až poté se dostala do Jihoafrické republiky.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 19:23|

Omikron. WHO pojmenovala novou obávanou variantu koronaviru

V Evropě se poprvé detekovala infekce koronavirovou variantou B.1.1.529. Světová zdravotnická organizace jí přiřadila název omikron. Objevila se u pacientky ve fakultní nemocnici v belgické Lovani. Tato nová nebezpečnější varianta byla poprvé zachycena v Jihoafrické republice. Od soboty kvůli ní nebudou moci do Česka vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních čtrnácti dnech více než dvanáct hodin v nějaké z osmi afrických zemí. Evropská komise navrhla zastavit lety z jihu Afriky. Omezení cestování už zavádí několik zemí.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:27|

Skrz chudé oblasti JAR projíždí speciální očkovací vlak, který poskytuje vakcíny proti covidu

Jihoafrickou republikou putuje vlak, jenž poskytuje očkování proti covidu-19 v menších městech a chudých oblastech země. V současné době stojí ve stanici města Swartkops, které je první zastávkou na jeho tříměsíční cestě po provincii Východní Kapsko, píše agentura AP. Vlak nazvaný Transvaco plánuje sedm zastávek, kde chce posádka v podobě lékařů a sester naočkovat co nejvíce lidí.
26. 9. 2021|

Ústavní soud v Jihoafrické republice potvrdil exprezidentovi Zumovi patnáctiměsíční trest vězení

Jihoafrický ústavní soud odmítl žádost bývalého prezidenta Jacoba Zumy o zrušení verdiktu, kterým byl odsouzen k patnácti měsícům vězení za pohrdání justicí. Informovala o tom agentura Reuters. Zuma požádal v červenci soud o zrušení trestu s odůvodněním, že je přehnaný a že ho vězení ohrozí na zdraví i na životě.
17. 9. 2021|

Jihoafrická republika nasadila do nepokojů po uvěznění exprezidenta Zumy 25 tisíc vojáků

Jihoafrická armáda začala rozmisťovat 25 tisíc vojáků, kteří mají pomoci policii zvládnout nepokoje vyvolané uvězněním bývalého prezidenta Jacoba Zumy. Patnáctiměsíční trest, který dostal za pohrdání justicí, si odpykává od minulého čtvrtka. Po jeho nástupu do věznice začaly protesty, k nimž se přidaly výtržnosti. O život při nich přišlo nejméně 117 lidí a více než dva tisíce osob bylo zatčeno, oznámily jihoafrické úřady.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 19:20|

USA chtějí uvolnit vakcinační patenty, EU to zvažuje. Dle firem tím naruší produkci

Spojené státy v rámci boje proti pandemii covidu-19 podporují uvolnění patentů na vakcíny proti tomuto onemocnění. Iniciativu už podpořil prezident Joe Biden. Dle Bílého domu Washington podporuje ochranu duševního vlastnictví, globální pandemie ale žádá výjimečné kroky. Evropská unie je připravena o uvolnění patentů jednat, podporují ho francouzští, němečtí či jihoafričtí politici, proti jsou naopak farmaceutické firmy.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 14:49|

Soumrak apartheidu přišel s de Klerkem. Před 30 lety vyhlásil rušení segregačních zákonů v JAR

Všechny apartheidové zákony budou do konce roku zrušeny, oznámil přesně před třiceti lety prezident Jihoafrické republiky Frederik Willem de Klerk. Vysloužil si za to společně s Nelsonem Mandelou Nobelovu cenu za mír. Předpisy umožňující rasovou segregaci a nerovnost v zemi platily od začátku 50. let. Poslední bělošský prezident tak zároveň umožnil obnovení diplomatických vztahů s ostatními zeměmi, které na Jihoafrickou republiku uvalily kvůli rasistické politice sankce.
1. 2. 2021|

Bělošští farmáři jsou v Jihoafrické republice v ohrožení, o genocidu ale nejde, říká novinář Houdek

Bělošští farmáři v Jihoafrické republice jsou cílem tak častých útoků, že někteří hovoří o takzvané bílé genocidě. Novinář a dokumentarista Lukáš Houdek do země odjel, aby téma zmapoval. Pořídil rozhovory zhruba s padesátkou lidí z různých sociálních skupin i názorových vrstev a o výsledek bádání se podělil v pořadu Události, komentáře.
22. 1. 2021|

Jihoafrická vláda nasadila armádu v Kapském Městě. Za půl roku zemřely dva tisíce lidí

Jihoafrické úřady poslaly armádu do ulic na předměstích Kapského Města. Vojáci mají bojovat s gangy a zabránit další vlně násilí. Za sedm měsíců zemřelo kvůli řádění zločineckých skupin na dva tisíce lidí. JAR je jedna ze zemí s největším počtem vražd na obyvatele na světě.
19. 7. 2019|

Nejtěsnější výhra od pádu apartheidu. Lidé v JAR trestají vládní stranu i za bující rasovou nerovnost

Vládní strana Africký národní kongres (ANC) podle předběžných výsledků opět vyhrála parlamentní volby v Jihoafrické republice (JAR). Zisk necelých 58 procent hlasů je však pro stranu nejhorší výsledek za posledních 25 let. Podle expertů obyvatelé reagují mimo jiné na špatnou ekonomickou situaci, ale také na neúspěšný boj s korupcí a rasovou nerovnost v zemi.
11. 5. 2019|

Hořící Kalifornie, zaplavená Francie, písečné bouře v Indii. Připomeňte si největší přírodní katastrofy roku 2018

Požáry v Kalifornii, zemětřesení a vlny tsunami v Indonésii, písečné bouře v Indii, rekordní sucha v JAR, bleskové záplavy v jižní a západní Evropě, hurikán Florence ve Spojených státech nebo tajfun Jebi v Japonsku. To je jen krátký výčet největších přírodních katastrof a extrémů počasí, které v roce 2018 zasáhly svět a vzaly si tisíce lidských životů. Z hlediska počtu obětí prožila nejhorší rok Indonésie.
30. 12. 2018|

Krejčíř zatím zůstane v JAR. Rozhodnutí o vydání do Česka v zákonné lhůtě nepadlo

Jihoafrický ministr spravedlnosti v zákonné lhůtě nerozhodl o vydání Radovana Krejčíře do Česka. Ministr měl mít poslední slovo poté, co už letos v březnu soudy vydání povolily. Týdeník Saturday Star s odvoláním na své zdroje ale napsal, že odsouzený v Africe zůstane. V Česku je Krejčíř stíhán jako uprchlý a má si odsedět 15 let ve vězení. V Africe si odpykává 35letý trest.
9. 12. 2018|