V centru Johannesburgu hořela nelegální ubytovna. Zahynulo přes sedmdesát lidí

Desítky mrtvých a další desítky zraněných si vyžádal požár v nejlidnatějším městě Jihoafrické republiky. Plameny zachvátily pětipatrovou budovu v obchodní čtvrti Johannesburgu. Podle úřadů zemřelo nejméně 73 lidí, mezi nimi i sedm dětí. Radnice v budově registrovala nevládní organizaci poskytující azyl pro ženy v nouzi. Zločinecké gangy ji ale ilegálně pronajímaly chudým lidem a migrantům k bydlení.

Příčina vypuknutí požáru nebyla ihned jasná. Lokální televizní stanice přinášely snímky ohořelého domu obklopeného sanitkami a hasičskými vozy. První zprávy o incidentu dostali hasiči asi hodinu a půl po půlnoci, podle svědků ale dorazili až za hodinu.

„Jsou dvě možné příčiny: buďto byla budova nelegálně napojena na rozvodnou síť, nebo šlo o nějaké topné zařízení, které její obyvatelé používali. Víme totiž, že v době vypuknutí požáru, neměla mít budova elektřinu,“ konstatoval mluvčí krizových složek Robert Mulaudzi.

Televizní stanice ráno přinášely snímky ohořelého domu obklopeného sanitkami a hasičskými vozy. Z některých oken visely šňůry z prostěradel a dalších materiálů. Nebylo jasné, zda se lidé pomocí nich snažili před požárem uniknout, nebo zda se snažili zachránit svůj majetek.

Budovu zřejmě obývali nelegálně migranti

Mulaudzi podle agentury AP řekl, že zdevastovaná budova byla jakousi „neformální osadou“, kde se zdržovali lidé bez trvalého bydliště, kteří na každém patře budovali vlastní struktury. To podle Mulaudziho ztěžuje prohledávání budovy.

Mezi mrtvými je podle něj i malé dítě, kterému nebyly více než dva roky. V budově mohlo podle svědků žít až dvě stě lidí. Úřady očekávají, že počet obětí ještě vzroste. „V přízemí se nacházelo mnoho improvizovaných příbytků. Hodně lidí si je tam postavilo z vysoce hořlavých materiálů – dřeva a podobně – a to je problém,“ podotkl johannesburský radní pro veřejnou bezpečnost Mgcini Tshwaku.

Podle místních zpráv je čtvrť, v níž došlo k požáru, nechvalně proslulá takzvanými „unesenými“ budovami, což je termín používaný v Jižní Africe k označení domů, které nelegálně obsadili migranti bez dokumentů, vysvětluje na webu BBC.

Úřady odpovědné za bytovou otázku a infrastrukturu v loňském roce v Johannesburgu evidovaly téměř osmnáct set nelegálně obsazených budov. „Některé z těchto budov, pokud ne většina, jsou v rukou kartelů, které od lidí vybírají nájemné,“ řekl radní pro bydlení a rozvoj infrastruktury Lebogang Maile.

Úřady připouštějí, že ve městě a okolní provincii je bez vhodného bydlení milion dvě stě tisíc lidí. Obyvatelé zasažené budovy byli zřejmě většinou migranti z jiných afrických zemí. Po požáru mnoho Jihoafričanů na sociálních sítích odsoudilo xenofobní útoky některých uživatelů vůči obětem i přeživším požáru.