TÉMA

Kongo

Ve střední Africe se rozvodnilo Kongo, záplavy mají stovky obětí

Řeka Kongo vystoupala na nejvyšší úroveň za více než 60 let a způsobila záplavy v celé Demokratické republice Kongo i v sousední Konžské republice. Podle úřadů zabily povodně za poslední měsíce více než tři stovky lidí. Za ničivost přírodního živlu může podle expertů špatné městské plánování a slabá infrastruktura některých afrických zemí.
11. 1. 2024|

Zemřel král. Gorilí samec Kingo zachránil v Kongu celou rezervaci

V konžském národním parku Nouabalé-Ndoki objevili přírodovědci mrtvé tělo obrovské gorily. Na první pohled poznali, že jde o Kinga – šedohřbetého samce, díky němuž se podařilo tuto chráněnou oblast udržet.
9. 1. 2024|

Izraelská vláda tajně jedná mimo jiné s Kongem o vysídlení Palestinců, píše list

Izraelská vláda vede tajná jednání s několika zeměmi, včetně afrického Konga, kam by ráda přemístila obyvatele Pásma Gazy, napsal list The Times of Israel (ToI). K vystěhování velkého počtu Palestinců z Pásma Gazy opakovaně vyzvali izraelští krajně pravicoví ministři Becalel Smotrič a Itamar Ben Gvir, kteří si za to vysloužili v úterý kritiku od amerického ministerstva zahraničí.
3. 1. 2024|

Stát nemusí platit odškodné firmě Imex kvůli Babišovým výrokům o Vrběticích

Společnost Imex Group s konečnou platností nevysoudila odškodnění za výroky bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) po explozích muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Dovolání odmítl Nejvyšší soud, řekla Marcela Pröllerová, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2, který se sporem zabýval jako první instance. Nejvyšší soud rozhodoval neveřejně, plné odůvodnění zatím nezpřístupnil. Firma žádala kvůli Babišovým výrokům patnáct milionů korun od státu. Právník firmy Radek Ondruš řekl, že ve sporu budou pokračovat.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 17:51|

Islamisté v Ugandě přepadli školu, zahynuly čtyři desítky lidí. Útočníci vzali rukojmí, pronásledují je vojáci

Na střední školu v ugandském městě Mpondwe zaútočili v pátek ozbrojenci napojení na takzvaný Islámský stát. Jejich útok nepřežilo kolem čtyřiceti lidí, část obětí jsou studenti. Teroristé je nechali uhořet v internátu, který zapálili. Útočníci vzali také rukojmí, s nimiž se snaží uprchnout před ugandskými vojáky, kteří je pronásledují. Ugandská armáda uvedla, že z útoku podezírá asi pět členů islamistické skupiny Sjednocené demokratické síly (ADF).
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 16:07|

Čeští psi zachraňují konžské slony, na letišti v Brazzaville odhalují pašeráky

Omezit zabíjení slonů v Kongu kvůli jejich klům se snaží Malina pro slona. To je název projektu, v němž se v Česku cvičí detekční psi, kteří jsou schopni v africké zemi odhalit pašovanou slonovinu. Podle konžských celníků je to významná pomoc. Štěněte jménem Avatar, které se nyní začíná cvičit v Česku, se již nemůžou dočkat. Do Brazzaville by mělo přicestovat za deset měsíců. Výcvik psů k vyhledávání pašované slonoviny byl tématem Událostí, komentářů.
6. 6. 2023|

Macron odjel do Afriky. Slíbil snížení počtu francouzských vojáků a opuštění přístupu „snadného zisku“

Francie hledá nový přístup k Africe. Prezident Emmanuel Macron ve středu odstartoval v Gabonu pětidenní turné po zemích ve středu kontinentu. Zamíří také do Angoly, Konga a Demokratické republiky Kongo. Paříž se tak snaží chytit ujíždějící vlak, který k dominanci na kontinentu veze Rusko a Čínu, ale i korigovat historická selhání.
1. 3. 2023|

Papež František navštívil Kongo. Vyzval k ukončení bojů

Papež František navštívil na své apoštolské cestě Konžskou demokratickou republiku. V hlavním městě Kinshasa vítaly papežův konvoj davy lidí. Podle místních úřadů se jeho kázání zúčastnilo až milion věřících. V Palais de la Nation přívital papeže i konžský prezident Félix Tshisekedi. Papež František vyzval k ukončení bojů, které zemi dlouhodobě sužují.
2. 2. 2023|

Při lodním neštěstí v Kongu zahynulo nejméně 145 lidí, oznámily tamní úřady

Při potopení přetíženého plavidla na řece v severozápadním Kongu zahynulo nejméně 145 lidí. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP s odkazem na místní úřady. Zachránilo se zhruba 55 pasažérů. Motorový člun, který mířil po řece Lulonga z Konžské demokratické republiky do sousední Konžské republiky byl přetížený zbožím a zvířaty a potopil se v úterý pozdě večer poblíž města Basankusu.
19. 1. 2023|

Od úterý je na světě víc než osm miliard lidí

Od úterý žije na planetě Zemi oficiálně přes osm miliard lidí, což je víc než kdykoli v historii. Překročení nového milníku oznámila Organizace spojených národů (OSN), která globálně mapuje statistiky porodnosti a úmrtnosti. Zvláště země s průměrně velmi mladou, či naopak stárnoucí populací v tomto ohledu řeší, díky jakým zdrojům se rostoucí lidstvo uživí.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:43|

Rwanda mizející gorily zachránila a vydělala na tom. Přineslo to však i konflikt

Rwandě se díky účinné péči a luxusním programům pro turisty podařilo na svém území obnovit mizející populaci gorily horské. A to natolik, že se začaly pouštět do konfliktů s lidmi, popsal situaci list Le Monde.
31. 8. 2022|

Belgie vrátila do Konga zub zavražděného Patrice Lumumby

Belgický premiér Alexander De Croo při slavnostním ceremoniálu v Bruselu předal rodině zavražděného konžského hrdiny boje za nezávislost Patrice Lumumby jeho zlatý zub. Jedná se o známý ostatek politika, který na přelomu 50. a 60. let vedl emancipační hnutí proti tehdejší belgické koloniální správě.
20. 6. 2022|

Belgie vrátí Kongu zub Patrice Lumumby. Jde o jediný známý ostatek zavražděného premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo 20. června oficiálně předá rodině prvního demokraticky zvoleného konžského premiéra Patrice Lumumby jeho ostatky. Konkrétně půjde o zub politika, kterého zabily konžské separatistické milice podporované Belgičany v lednu 1961, jen několik měsíců poté, co Kongo získalo na Belgii nezávislost. Informuje o tom server Politico.
12. 6. 2022|

Belgický král se při návštěvě Konga omluvil za krutosti. Slíbil také vrácení ukradeného umění

Belgie chce do Konga vrátit umělecká díla ukradená v koloniální době za vlády krále Leopolda II., oznámil při své středeční návštěvě v africké zemi stávající belgický král Philippe. Jako první z více než 80 tisíc artefaktů odevzdal tradiční konžskou masku. Král Philippe se během návštěvy v Kongu také omluvil za krutosti, kterých se tam jeho země v minulosti dopouštěla. Jde o vůbec první oficiální vyjádření lítosti z úst belgického panovníka této africké zemi.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 22:13|

„Zastrašit a odejít.“ Znásilnění je zbraní proti civilistům, ve válkách ničí jedince i komunity

Na Ukrajině dochází ze strany ruských vojáků ke znásilňování, které je podle některých organizací i expertů dokonce používáno jako zbraň proti civilnímu obyvatelstvu. Podobné chování už opravdu v minulosti některé válčící strany použily.
22. 5. 2022|

Konec čtyřicetileté pandemie je v nedohlednu. Covid znepřístupnil léčbu AIDS

Zatímco svět napjatě sleduje pandemii covidu-19, nemoc AIDS zůstává v jejím stínu. Organizace spojených národů přitom varuje, že s tímto onemocněním v příští dekádě zemře 7,7 milionu lidí, pokud se péče o nakažené nezlepší. Situaci zhoršil právě koronavirus, kvůli kterému se snížila dostupnost lékařských služeb, testů i prevence.
1. 12. 2021|

V Gabonu žije dvakrát víc slonů, než se předpokládalo. Ukrývají se v lesích

V gabonských lesích žije kolem 95 tisíc slonů, což je mnohem více, než se odhadovalo. Prokázalo to pečlivé sčítání, o němž vydaly zprávu Společnost pro ochranu divoké přírody (WCS) a správa gabonských národních parků. Původně měli odborníci za to, že v Gabonu s pouhými 2,3 milionu obyvatel žije kolem 50 tisíc slonů.
19. 11. 2021|

Kongo chce uvolnit těžbu dřeva. Vědci apelují na zastavení pomoci, pokud tak učiní

Více než dvě desítky vědců požádaly dopisem dárce konžského lesního sektoru včetně EU či OSN o pozastavení peněz, pokud vláda povolí vydávat koncese pro těžbu dřeva. V Kongu se nachází šedesát procent druhého největšího deštného pralesa, takže je tato africká země klíčovým hráčem při snaze o brzdění klimatické změny i při úsilí o zachování druhové rozmanitosti, píše agentura Reuters.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 15:24|

Pracovníci WHO v Kongu mají podle vyšetřovací komise na svědomí desítky případů sexuálního zneužívání

Pracovníci mise Světové zdravotnické organizace (WHO), kteří mezi lety 2018 a 2020 pomáhali s bojem proti epidemii eboly v Kongu, mají na svědomí na osm desítek případů sexuálního zneužívání. Ve své zprávě k tomu dospěla vyšetřovací komise, podle níž se zneužívání dopustilo dvacet zaměstnanců WHO a jejich obětí se stalo třiašedesát žen a dvanáct mužů. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus se za počínání svých kolegů omluvil a slíbil, že zodpovědné osoby budou potrestány.
28. 9. 2021|

Sopka Nyiragongo ohrožuje lidi rychlou lávou i „zlým větrem“

Úřady ve východokonžské Gomě ve čtvrtek ráno nařídily evakuaci části tohoto dvoumilionové města kvůli nebezpečí další erupce sopky Nyiragongo. Sobotní výbuch vulkánu si vyžádal tři desítky životů a zničil 17 vesnic. Po oznámení úřadů se daly na úprk desítky tisíc lidí.
27. 5. 2021|

Čeští vědci popsali nový rod rákosničkovité žáby. Vyskytuje se jen v malé části Konga

Tým českého přírodovědce Václava Gvoždíka objevil a popsal nový rod rákosničkovité žáby žijící v pralesích středního Konga. Popis nového rodu žáby v Africe je vzácná událost, poslední rod byl popsaný před sedmi lety.
2. 5. 2021|

Cenu Václava Havla získala bojovnice za ženská práva v Saúdské Arábii Hazlúlová

Cenu Václava Havla za rok 2020 získala Ludžajn Hazlúlová (Loujain Alhathloulová), jedna z vůdkyň hnutí za ženská práva v Saúdské Arábii. Stojí v čele odporu proti zákazu řízení žen a saúdskoarabskému systému mužského opatrovnictví. Ocenění od roku 2013 uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.
19. 4. 2021|

Londýn zastavil financování Oxfamu. Členové mise v Kongu čelí obvinění ze zneužívání postavení

Britská vláda zastavila financování všech projektů humanitární organizace Oxfam kvůli dalším obviněním, že její pracovníci během misí zneužívali svého postavení k získání sexuálních služeb a zastrašovali místní obyvatele. Informoval o tom server BBC. Tentokrát se pochybení týkají mise v Kongu. Oxfam vláda potrestala zákazem financování z veřejných prostředků už v roce 2018, a to kvůli podobnému skandálu na Haiti. Zákaz vypršel teprve před měsícem.
8. 4. 2021|

V Kongu byl při útoku na konvoj OSN zabit italský velvyslanec

Italský velvyslanec v Kongu Luca Attanasio a dva další lidé zemřeli po útoku na konvoj Organizace spojených národů (OSN) na východě Konga. Útočníci chtěli nejspíš unést představitele OSN. O útoku informovaly agentury Reuters a AFP s odvoláním na mluvčího národního parku Virunga v Kongu a diplomatické zdroje. Češi v konvoji nebyli. Konžský ministr vnitra z útoku obvinil povstaleckou skupinu ze sousední Rwandy.
22. 2. 2021Aktualizováno22. 2. 2021, 21:22|