TÉMA

Jean-Claude Juncker

Orbán se pokouší budovat neliberální demokracii. Chladným u toho nechává jen málokoho

Pro jedny je hrdinou, který v roce 2015 zachránil Evropu před migrační vlnou a srdnatě bojuje se zkaženou Unií o zachování národní identity a tradičních hodnot. Pro druhé je zkorumpovaným autoritářem, který obětoval demokracii, aby ukradl celý stát. Viktor Orbán za sebou každopádně má dlouhý a velmi úspěšný příběh plný zvratů. Nyní Maďaři rozhodnou o jeho pokračování.
2. 4. 2022|

Německo zavádí povinné očkování. Spalničky kvůli odpíračům ohrožují ty, kdo vakcínu dostat nemohou

Německá vláda prosadila povinnou vakcinaci pro děti, které chodí do škol. Opatření má zabránit zejména šíření spalniček, jež se kvůli dezinformacím vyvolávajícím odpor k očkování znovu šíří Evropou. Rodičům, kteří by svým odmítavým přístupem ohrožovali vlastní děti i zranitelné lidi v okolí, hrozí pokuta v přepočtu přes šedesát tisíc korun.
3. 3. 2020|

Europarlament schválil novou Komisi. Její šéfka se na úvod obrátila do sametové Prahy

Evropský parlament odsouhlasil složení nové Evropské komise. Jednou z místopředsedkyň je i Věra Jourová. Kvůli potížím se schvalováním kandidátů střídá Komise Ursuly von der Leyenové předchozí tým Jeana-Clauda Junckera o měsíc později, než se původně předpokládalo. Nová šéfka Komise označila za priority boj s klimatickými změnami či modernizaci evropského víceletého rozpočtu EU pro roky 2021 až 2027.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 14:09|

Europoslanci ocenili Junckerovu Komisi za sociální politiku. Kritizovali přístup k migraci

Evropští poslanci chválili končící Evropskou komisi za budování sociálního pilíře Evropské unie. Kritizovali ji za postup v oblasti migrace a někteří také za nedostatečnou ochranu životního prostředí. Předsedu Jeana-Claudea Junckera na závěr ocenili potleskem vestoje.
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 14:35|

Rozšíření EU o Severní Makedonii a Albánii se odkládá. Několik států zablokovalo přístupové rozhovory

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se na dvoudenním summitu neshodli na zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Předseda Evropské rady Donald Tusk v pátek prohlásil, že pro návrh byla velká většina zemí, k potřebné jednomyslnosti to ale nestačilo. Zástupci obou států dávají najevo zklamání, stejně jako český premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého je to špatný signál pro celý region západního Balkánu.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 17:00|

Severoirští unionisté řekli ne. Pro Johnsonovu vládu a brexit je to problém

Návrhy k brexitové dohodě, o nichž jedná Londýn se zástupci Evropské unie, odmítla severoirská protestantská strana DUP. Vadí jí body ohledně cel a spolurozhodování. DUP v prohlášení uvedla, že nemůže podpořit plán takový, jaký nyní je.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 18:42|

Česko zastavuje vývoz vojenského materiálu do Turecka, uvedl Hamáček

Česká republika v pondělí pozastavila vývozní licence na vojenský materiál do Turecka. Informoval o tom ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) už dříve zopakoval tureckému velvyslanci, že prioritou Evropské unie je diplomatické řešení situace v Sýrii, a vyzval Turecko k zastavení vojenské akce. Podle vyslance Ankary je tureckým základním právem podniknout kroky proti teroristické hrozbě ze Sýrie.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 18:48|

Babiš kvůli Turecku kritizuje Unii. Expertní tým prezidenta dále odsoudil „zelený fanatismus“

Expertní tým prezidenta Miloše Zemana v neděli na zámku v Lánech za účasti premiéra Andreje Babiše (ANO) jednal o postavení České republiky v Evropské unii. Babiš po schůzce v souvislosti s tureckou ofenzivou v severní Sýrii kritizoval Evropu za to, že se v zahraniční politice podle něj zase ukázala jako nefunkční a neakční. Účastníci schůzky také odsoudili „zelený fanatismus,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.
13. 10. 2019|

Nejsme ve stavu nalézt dohodu s Británií, řekl Barnier. Podle Junckera ještě zbývá čas

Je stále možné dohodnout se včas na podmínkách odchodu Velké Británie z Evropské unie, řekl předseda končící Evropské komise Jean-Claude Juncker europoslancům. Předstoupil před ně spolu s hlavním unijním brexitovým vyjednavačem Michelem Barnierem, aby je informoval, jak postupují rozhovory s britskou vládou. Barnier je ovšem skeptičtější, dohoda se podle něj nerýsuje. Podkladem pro ni nemůže být návrh, který předložil Londýn minulý týden. K němu má Unie zásadní výhrady.
9. 10. 2019Aktualizováno9. 10. 2019, 18:36|
Brexit

Ať dopadne brexit jakkoliv, práva Čechů na Ostrovech jsou zaručena, vzkázal ministr Barclay

Ministr pro brexit Stephen Barclay během návštěvy Prahy ujistil, že práva Čechů žijících v Británii zůstanou zachována v nynější podobě i po odchodu Spojeného království z Evropské unie, ať už s dohodou, anebo bez ní. Na detaily příprav brexitu se ho ptala Katarína Sedláčková.
24. 9. 2019|

Tvrdý brexit znamená hranici v Irsku, zdůraznil Juncker. A přiznal chybu

Pokud Británie opustí evropský blok bez dohody, bude Evropská unie trvat na kontrolách na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem a za takový vývoj bude zodpovědná britská vláda. V rozhovoru vysílaném televizí Sky News to řekl končící předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Uvedené kontroly mohou být teoreticky zavedeny brzy po 31. říjnu, což je Londýnem plánovaný termín brexitu, poznamenala agentura Reuters. O brexitu spolu hovořili i český ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a britský ministr pro brexit Stephan Barclay.
23. 9. 2019Aktualizováno23. 9. 2019, 20:46|

Riziko brexitu bez dohody je podle Junckera reálné. Ohledně irské pojistky nenastal pokrok, řekl

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker v Evropském parlamentu varoval, že riziko vystoupení Spojeného království z Evropské unie bez dohody je stále reálné. Dodal, že v řešení sporného bodu v podobě takzvané irské pojistky zatím nenastal žádný pokrok. Britský premiér Boris Johnson v předchozích dnech naopak hovořil o posunu v diplomatických jednáních. Europoslanci v usnesení odmítli jakoukoliv dohodu o brexitu bez záruky otevřených hranic.
18. 9. 2019|

Londýn stále nepřišel s alternativou k irské pojistce, zopakoval Juncker po jednání s Johnsonem

Britský premiér Boris Johnson a předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker se shodli, že je třeba zintenzivnit jednání o podobě britského odchodu z Evropské unie. Šéf EK ale dal najevo, že sedmadvacítka stále čeká na životaschopný návrh Londýna, jak vyřešit pat ohledně takzvané irské pojistky v brexitové dohodě. Johnson po schůzce v Lucemburku zopakoval, že své kolegy z EU o odklad brexitu nepožádá, uvedla Downing Street v prohlášení. Oba politici se setkali poprvé od Johnsonova nástupu do čela britské vlády na konci července.
16. 9. 2019Aktualizováno16. 9. 2019, 17:27|

Británie udělala v jednáních s EU obrovský pokrok, tvrdí Johnson. Přirovnal zemi k Hulkovi, který „vždycky unikl“

Británie učinila obrovský pokrok v jednáních s Evropskou unií o takzvané irské pojistce, která je hlavní překážkou v uzavření brexitové dohody. V rozhovoru poskytnutém nedělníku Mail on Sunday to řekl britský premiér Boris Johnson. Předseda vlády v něm mimo jiné Británii přirovnal ke komiksovému hrdinovi Hulkovi. Do termínu brexitu zbývá 46 dní.
15. 9. 2019Aktualizováno15. 9. 2019, 12:44|

Von der Leyenová schválila členy nové Evropské komise. Na seznamu má třináct žen včetně Jourové

Nastupující předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová formálně schválila seznam kandidátů na eurokomisaře navržených členskými zeměmi. V jejím týmu má být 13 žen včetně české eurokomisařky Věry Jourové a 14 mužů. Konkrétní rozdělení pracovních oblastí mezi komisaře oznámí německá politička v úterý. Do konečné podoby jejího týmu ještě může zasáhnout Evropský parlament. Všichni kandidáti totiž musí projít slyšením v jeho výborech.
9. 9. 2019Aktualizováno9. 9. 2019, 14:34|
Brexit

Brexit se zastavil na irské hranici. A ustoupit zatím nechce ani Londýn, ani Brusel

Velká Británie má opustit Evropskou unii na konci října. Pokud se do té doby nepodaří dosáhnout dohody a na obou stranách ji schválit, nastane pravděpodobně varianta takzvaného tvrdého brexitu. Hlavní – a zásadní – spor se stále vede ohledně budoucí podoby hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem.
22. 8. 2019Aktualizováno22. 8. 2019, 18:28|

Češi mají rádi Čaputovou a papeže Františka. Nezamlouvá se jim čínský prezident Si

Největší sympatie si ze zahraničních osobností veřejného života získala u Čechů slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Pozitivně ji hodnotí 71 procent lidí. Následuje papež František s 63 procenty kladných hlasů. Naopak nejméně populární je mezi veřejností čínský prezident Si Ťin-pching. Vyplynulo to z červnového průzkumu agentury STEM.
7. 8. 2019|
Brexit

Gove: Britská vláda se připravuje na brexit bez dohody

Nová britská vláda se připravuje na brexit bez dohody. Listu The Sunday Times to řekl místopředseda vlády Michael Gove. Podle Govea Londýn „pracuje s předpokladem, že Evropská unie s Británií novou dohodu neuzavře“. Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn ale v neděli televizi Sky News řekl, že jeho strana udělá vše, co bude v jejích silách, aby brexitu bez dohody zabránila.
28. 7. 2019Aktualizováno28. 7. 2019, 16:52|

Johnson chce vyškrtnout irskou pojistku z brexitu a zahájit „nový zlatý věk“ Británie

Nový britský premiér Boris Johnson poprvé ve funkci vystoupil před poslanci a slíbil jim, že s jeho nástupem do úřadu začne „nový zlatý věk“. Zopakoval, že Velká Británie nejpozději k 31. říjnu opustí Evropskou unii. Sám preferuje odchod s dohodou, která ale musí být lepší než ta, již vyjednala jeho předchůdkyně Theresa Mayová. Johnson odmítá hlavně irskou pojistku, na které ovšem trvá Brusel. „Nebudeme čekat na 31. říjen. Na lepší Velké Británii začneme pracovat okamžitě,“ slíbil poslancům premiér.
25. 7. 2019Aktualizováno25. 7. 2019, 20:22|

Nová Evropská komise bude ve sporu s Polskem možná měkčí. Leyenová mluví o respektu

Budoucí předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová chce sporná témata s Polskem řešit se vzájemným respektem. Podle agentury DPA to prohlásila po jednání s polským premiérem Mateuszem Morawieckým ve Varšavě. Komise současného předsedy Jeana-Claudea Junckera vedla s Polskem ostrý spor ohledně dodržování zásad právního státu.
25. 7. 2019|

Francie si připomněla 230 let od pádu Bastily. Vojenskou přehlídku letos ozvláštnil „létající muž“

Francie oslavila 230. výročí dobytí Bastily, jímž začala Velká francouzská revoluce. Na vojenskou přehlídku přijela i německá kancléřka nebo končící šéf Evropské komise. Tématem letos byla hlavně vojenská spolupráce evropských mocností. Po celé zemi ale doprovázela oslavy mimořádná bezpečnostní opatření. Před třemi lety totiž při oslavách výročí pádu Bastily zabil atentátník v Nice na jihu země přes 80 lidí. Macron také musel strpět pískání svých odpůrců z hnutí žlutých vest, kteří se pak odpoledne v metropoli střetli s policií.
14. 7. 2019Aktualizováno14. 7. 2019, 19:00|

Nebylo to moc transparentní, kritizuje Juncker výběr své nástupkyně

Předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi se nelíbí způsob, jakým představitelé členských států EU vybrali jeho nástupkyni v čele unijní exekutivy. Nominaci německé ministryně Ursuly von der Leyenové považuje za nepříliš transparentní.
5. 7. 2019|

Tusk vyzval europoslance, aby podpořili von der Leyenovou

Návrh Evropské rady na obsazení vrcholných unijních pozic je vyvážený a představuje pozitivní změnu v zastoupení žen. Evropský parlament má díky tomu dobrý důvod schválit Ursulu von der Leyenovou do funkce nové šéfky Evropské komise. Na závěr ustavujícího zasedání europarlamentu ve Štrasburku to řekl předseda Evropské rady Donald Tusk.
4. 7. 2019Aktualizováno4. 7. 2019, 13:04|

„Fatální signál“ a „podvod na evropských voličích“. Média udivil návrh lídrů EU na šéfa Komise

Evropské listy kritizují způsob výběru nového šéfa Evropské komise (EK). Navržení německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové považují za podvod na voličích, prohru evropské demokracie i německé kancléřky Angely Merkelové. Ta prosazovala systém takzvaných spitzenkandidátů. Rozhodování je nadále příliš závislé na vůli francouzsko-německého spojenectví, píší deníky. Analytici mluví rovnou o prohře střední Evropy.
3. 7. 2019|