TÉMA

Jiří Čunek

Ústavní soud odmítl první ze stížností Vsetína kvůli odškodnění pro vystěhované Romy

Ústavní soud (ÚS) odmítl první z několika stížností města Vsetín kvůli zvýšenému odškodnění pro romské rodiny vystěhované mimo kraj, označil ji částečně za nepřípustnou, částečně za zjevně neopodstatněnou. Neúspěšnou stížnost podala také rodina, jíž se konkrétní soudní spor týkal. Usilovala o vyšší odškodnění a větší rozsah omluvy. O obou rozhodnutích informovala mluvčí soudu Kamila Abbasi. Na rozhodnutí soudu čekají ještě dvě stížnosti Vsetína ve sporech s dalšími rodinami a přinejmenším jedna další stížnost z okruhu vystěhovaných Romů.
včera|

Senát umožnil přijetí pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na schůzi

Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na své schůzi. Rozhodl o tom na návrh předsedy senátorů ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry přes odpor KDU-ČSL tím, že novelu občanského zákoníku vyřadil z programu jednání. Předlohu tak dostane k podpisu prezident Petr Pavel po uplynutí měsíční lhůty, kterou horní parlamentní komora na projednávání zákonů má. V případě novely tato lhůta končí ve čtvrtek 18. dubna. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková uvedla, že posílení práv partnerů je krok potřebným směrem, nejlepším krokem k úplnému zrovnoprávnění gayů a leseb v Česku by ale podle ní bylo přijetí manželství pro všechny.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 20:25|

Bělobrádek: Lidovci nemohou být s nízkými preferencemi spokojeni. Odmítl ale, že by to bylo tím, s kým jsou v koalici

Pavel Bělobrádek přivedl před jedenácti lety lidovce zpět do Poslanecké sněmovny, odkud v předchozích volbách vypadli. Nyní jim ovšem volební modely přičítají jen kolem dvou až tří procent, což by znamenalo, že by v případných volbách ze sněmovny vypadli podruhé. Bělobrádek je nicméně přesvědčen, že je to hlavně otázka vysvětlování, propagace dosažených úspěchů, ale i toho, že nynější předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na sebe ve vládě bral představování více nepopulárních věcí, než bylo třeba. Naopak si Bělobrádek – na rozdíl třeba od dalšího lidoveckého expředsedy Jiřího Čunka – nemyslí, že by bylo pro stranu škodlivé hlavně to, s jakými stranami spolupracuje ve vládní koalici. Pavel Bělobrádek byl hostem Interview ČT24, rozhovor s ním vedl Martin Jonáš.
27. 3. 2024|

Předsudečná argumentace, kritizoval Ústavní soud snahu Vsetína o odklad odškodného pro romskou rodinu

Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na odklad vykonatelnosti, o který požádal Vsetín ve sporu o omluvu a odškodnění pro vystěhovanou romskou rodinu. Soud zároveň označil argumentaci města za „paušalizující, stigmatizující a předsudečnou“, vyplývá z usnesení. Nejvyšší soud stanovil Vsetínu povinnost omluvit se a vyplatit členům rodiny odškodnění od deseti tisíc do čtyřiceti tisíc korun za nucené stěhování do Vidnavy na Jesenicku a také za výroky starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Čunka rozhodnutí Ústavního soudu překvapilo, nesouhlasí zejména s odůvodněním.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 15:12|

Vsetín se kvůli odškodnění za vystěhování Romů z města v roce 2006 obrátil na Ústavní soud

Město Vsetín se v kauze vystěhování Romů v roce 2006 obrátilo na Ústavní soud (ÚS). Nejvyšší soud (NS) nedávno navýšil odškodnění několika romským rodinám, které se ze Vsetína musely vystěhovat. Čtyřem rodinám s 46 členy NS přiřkl odškodné od města v souhrnné výši 1,825 milionu korun, vedení radnice to považuje za nespravedlivé. Starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL) v úterý řekl, že město „tvrdě platí za akt milosrdenství“, protože nevyhodilo neplatiče nájemného na ulici, ale pomohlo jim zajistit nové bydlení. Vsetín vystěhoval romské rodiny z pavlačového domu v době, kdy Čunek město vedl. Advokátka rodin Zdeňka Poláková řekla, že starosta situaci zkresluje.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 14:05|

Plány na novou zlínskou krajskou nemocnici definitivně končí

Zrušení investičního záměru Nové krajské Baťovy nemocnice v pondělí schválili zastupitelé Zlínského kraje. Pro bylo 26 ze 40 hlasujících zastupitelů. Šlo o formální ukončení záměru, který prosazoval dřívější hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Novou krajskou nemocnici chtěl postavit ve Zlíně-Malenovicích.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 14:07|

Komunisté ve Vsetíně opětovně odhalili sochu Julia Fučíka, kraj to povolil

Sochu komunistického novináře a spisovatele Julia Fučíka v pondělí odhalili komunisté ve Vsetíně před sídlem okresního výboru KSČM. Sochu sice vztyčili již před dvěma lety, město však s jejím umístěním nesouhlasilo; podle radnice byla instalace v rozporu s požadavky zákona o státní památkové péči. Komunisté museli sochu odstranit. Letos v září však získali kladné stanovisko zlínského krajského úřadu, který stanovisko vsetínského městského úřadu změnil a umístění díla umožnil.
6. 11. 2023|

Vsetín se rozloučil s padesátiletou lávkou. Na jejím místě vznikne nová

Více než šedesátimetrovou lávku pro pěší a cyklisty zbourali ve Vsetíně. Břehy Vsetínské Bečvy spojovala půlstoletí, kvůli havarijnímu stavu byla ale od loňska uzavřená. Na jejím místě nechá město postavit novou.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 19:05|

Audit Technických služeb Vsetín odhalil na čtyřicet pochybení

Téměř čtyřicet pochybení odhalil audit technických služeb ve Vsetíně. Jejich zaměstnanci podle dokumentu dokonce ve dvou případech porušili zákon o zadávání veřejných zakázek. V pondělí o výsledcích kontroly jednalo vsetínské zastupitelstvo.
30. 10. 2023|

Spor o pozemky ve zlínské části Malenovice je u konce. Kraj se dohodl s Unimex group

Zastupitelé Zlínského kraje schválili ve sporu o pozemek ve Zlíně-Malenovicích dohodu o narovnání se společností Unimex Group. Kraj na základě ní zůstane vlastníkem pozemku, který od firmy koupil v květnu 2020. Nemusí jej navíc využít výhradně pro výstavbu nové nemocnice, jak stanovila kupní smlouva uzavřená předchozím vedením kraje. Kraj na základě uzavřené dohody zaplatí firmě deset milionů korun, řekl novinářům hejtman Radim Holiš (ANO). Pro hlasovalo 27 ze 41 zastupitelů, kteří se jednání zúčastnili.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 12:31|

Obce nakupují energie přes komunitní burzy. Ušetří práci i peníze

Přibývá obcí, které se rozhodly nakupovat energie přes komoditní burzy. Ke společnému postupu je vyzývá i Sdružení místních samospráv, podle něj tím získají lepší cenu a nebudou mít tolik práce s administrativou. Svaz měst a obcí pak pro radnice pořádal školení, jak při výběru vhodného dodavatele postupovat.
5. 8. 2023|

Česko zřejmě bude dávat na obranu alespoň dvě procenta HDP, schválil to Senát

Na obranu bude český stát pravděpodobně ze zákona dávat ročně aspoň dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), Senát to dle očekávání ve středu schválil. Vládní předloha vychází ze spojeneckého závazku Česka vůči NATO, který po dvě desetiletí není naplňován, řekla senátorům ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Senátoři rovněž schválili novelu o elektronických komunikacích či novelu o hornické činnosti.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 20:15|

Českého vojenského lékaře v Koreji obžalovali. Právníci usilují o smírné řešení, řekla Černochová

Český vojenský lékař, který v dubnu v Koreji po příletu české delegace údajně v opilosti osahával tamní hygieničku, byl obžalován z obtěžování. Senátorům to ve středu řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Soud s lékařem má začít 19. července, lékař není zadržen, ale má zákaz vycestovat ze země, uvedla ministryně. Právníci nadále usilují o smírné řešení, dodala.
31. 5. 2023|

Plastika pro Vsetín se stala terčem kritiky. Na další už možná nedojde

Politici ve Vsetíně se přou kvůli plastikám, které mají zdobit tamní kruhové objezdy. Pro město je navrhuje výtvarník Josef Zlamal ze Šternberka, jenže už jeho první dílo za 1,4 milionu korun vyvolalo vášnivé diskuse. Další rondely město zatím plastikami osazovat nebude. Radnice to odůvodňuje nedostatkem financí.
26. 4. 2023|

Zlínští krajští zastupitelé odmítli vzkříšení plánu na novou nemocnici. Řešili parkování při přestavbě stávající

Možnostmi parkování či dopravním napojením areálu Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně se v pondělí zabývali krajští zastupitelé. Při chystané dostavbě a modernizaci nemocnice by měly vzniknout stovky parkovacích míst v podzemních parkovištích nových objektů. Zastupitelstvo se také vrátilo k návrhu exprimátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který zamýšlel stavbu nové nemocnice v Malenovicích.
24. 4. 2023|

Někteří politici kritizují kumulaci funkcí. Řada z nich přitom sedí na více židlích najednou

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) tento týden rezignuje na post předsedy zdravotního výboru ve sněmovně, řadovým poslancem ale zůstane. Někteří politici takovou kumulaci funkcí kritizují, oba posty podle nich nelze naplno vykonávat. Přitom v regionální politice působí téměř dvě třetiny poslanců a senátorů.
20. 3. 2023|

Zlínská nemocnice plánuje stavbu porodnice i nového pavilonu urgentní medicíny

V areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB) by na přelomu let 2024 a 2025 měla začít stavba porodnice za zhruba 1,1 miliardy korun. O tři roky později by pak měl začít vznikat nový centrální pavilon urgentní medicíny, který by měl stát asi čtyři miliardy korun. Spolu s dalšími investicemi a rekonstrukcemi by se do rozvoje nemocnice mělo dát v nadcházejících letech asi šest miliard korun. Plán rozvoje nemocnice představilo vedení kraje a nemocnice, je také na programu pondělního krajského zastupitelstva.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 10:46|

Senátoři mají velké výhrady k schvalování změn v důchodech v legislativní nouzi. Podle ANO se jí obavá i Pavel

Zvolený prezident Petr Pavel by podle politiků opozičního ANO chtěl, aby se spor o valorizaci penzí vyřešil kompromisem. Místopředsedové hnutí Karel Havlíček a Alena Schillerová ale po jednání s Pavlem připustili, že zvolená hlava státu jasně neřekla, jak se postaví k novele, která – protlačí-li ji koalice parlamentem – přijde k podpisu na jeho stůl. Podle Havlíčka má Pavel obavy z následků toho, že koalice chce potřebnou novelu ve sněmovně projednat ve stavu legislativní nouze. Podobné výhrady vyjádřili i senátoři. Zazněly z klubů všech vládních stran.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 17:14|

Senát zamítl iniciativu k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti

Senát na své středeční schůzi zamítl iniciativu skupiny senátorů kolem Jitky Chalánkové z klubu ODS a TOP 09 k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti. Mělo by se prý vyřešit v běžném zákoně. Zamítnutí komora přijala o jeden hlas. Zákonodárci v průběhu jednacího dne také jednoznačně odmítli navrhovanou automobilovou emisní normu Euro 7. Ztotožnili se tak s názorem ministerstva dopravy, které její současnou podobu označilo za nepřijatelnou.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 18:54|

Zlínský kraj a Unimex Group se ve sporu o pozemek chtějí dohodnout mimosoudně

Zlínský okresní soud vyhověl návrhu Zlínského kraje a společnosti Unimex Group a plánované jednání ve sporu o pozemek odročil. Řekl to mluvčí soudu Petr Prokopius. Soud se sporem kraje a Unimex Group o vlastnictví pozemku ve Zlíně-Malenovicích, kde dřívější vedení kraje plánovalo výstavbu nemocnice, měl původně začít zabývat ve čtvrtek. Hejtman Radim Holiš (ANO) v úterý uvedl, že se region se společností chtějí dohodnout mimosoudně.
23. 11. 2022|

Senátoři podpořili zvýšení příspěvku na mobilitu

Vodáci zřejmě nebudou od příští sezony pokutováni za plavbu pod mírným vlivem alkoholu na vybraných úsecích tuzemských řek. Novelu ve čtvrtek schválil Senát beze změn. Změnu ještě čeká podpis prezidenta. Horní komora také schválila zákon, který při zakázkách zvýhodní nízkoemisní vozidla. Naopak zamítla návrh na zavedení místní příslušnosti exekutorů podle krajů. Senátoři zároveň souhlasili se zvýšením příspěvku na mobilitu pro lidi se zdravotním postižením.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 20:07|

Horní komora se sešla poprvé po volbách v novém složení. Předsedou je opět Vystrčil

Horní komora se poprvé sešla v pozměněném složení po letošních podzimních volbách. Předsedou Senátu byl potřetí v řadě zvolen Miloš Vystrčil (ODS), který tak jako před dvěma lety neměl protikandidáta. V tajné volbě dostal 73 z 80 odevzdaných hlasů. Vystrčila nominoval senátorský klub ODS a TOP 09, který je se 36 členy nejsilnější frakcí v jednaosmdesátičlenném Senátu. Jeho znovuzvolení ocenil premiér Petr Fiala (ODS).
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 16:10|

Nesouhlasím s presumpcí viny, řekl Čunek v souvislosti s případem Hladíka

Neuznávám presumpci viny, řekl v pořadu Interview ČT24 senátor Jiří Čunek v souvislosti s kauzou Petra Hladíka (KDU-ČSL), kterému prohledávali kancelář během zásahu na brněnském magistrátu. Čunek uvedl, že zda Hladík něco udělal, či neudělal, ví jen on. Podotkl však, že dnes je velmi snadné někoho obvinit, a „kultura,“ kdy člověk raději z funkce odchází, aniž by byl obviněn, by se v Česku měla změnit.
20. 10. 2022|

Ve Vsetíně podepsali koaliční smlouvu, starostou bude Jiří Čunek

Ve Vsetíně v pondělí podepsalo koaliční smlouvu vítězné hnutí ANO s lidovci, Nestraníky, ODS a PRO-pořádek-rozvoj-odpovědnost VSETÍN. Koalice bude mít v zastupitelstvu s 21 členy čtrnáct křesel. Starostou bude bývalý starosta Vsetína a někdejší zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který je senátorem. Ustavující zastupitelstvo se bude konat 24. října.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 21:00|